Kul hakkına girmek nasıl olur?

• Konuyu başlatan yaralı kuş
  • Başlangıç tarihi
Y

yaralı kuş

Kayıtsız
Misafir
Selamın aleykum. bana kul hakkını anlatırmısınız, kul hakkına ne yaparsak girmiş oluruz. Ve helal edilmezse sonu ne olur. selametle.

nesrin

Başarılı Kardeşimiz
Üyemiz
Kul hakkından kurtulmak için ne yapmak gerekir

selamünaleyküm, benim kafama sürekli takılan ve beni rahatsız eden bir konuda yardım ederseniz sevinirim.
Üniversite yıllarında bir çok çevremiz, arkadaşlıklarımız oldu. Onlarla çok şey paylaştık, maddi manevi. Aradan 13-14 sene geçti, bazı arkadaşlarımızla helalleştik. Fakat helalleşemediğimiz arkadaşlarım var onlara ulaşamıyorum. Hatta çok samimi olmadığım bir arkadaşımdan haberi yokken bir şeyini almıştım. Hala aklım almıyor ama oldu işte. Onu bulup söylemeyi, helalleşmeyi çok isterdim ama ona ulaşamadım.
Benim bu durumda ne yapmam gerekiyor. Yardımcı olursanız sevinirim.hy..

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
tovbe.jpg

Ve Aleykum selam Kul hakkını ancak kul affeder.
Buna göre, daha dünyada iken bu hakkı telafi etmenin yolunu bulmak gerekir. Şayet bulamaz isek, ahirete kalmış olur ki, bu durum daha tehlikelidir.
Şayet üzerimizde kul hakkı olan adam ölmüş ise, varislerine bu hakkı vermek gerekir.

Ancak hakkını yediği kimselerle helalleşmek istediği halde onlara ulaşamıyor ya da bulamıyorsa, bu durumda onların adına hayır yapmak,
sadaka vermek ve onlar için dua etmek gerekir
.

Şayet hakkını yediğimiz kişi, hakkını yediğimizi bilmiyor ve ona açıktan söylemek mümkün değilse, o zaman başka bir vasıtasıyla bu parayı ona ulaştırıp,
durumu da bir pusulayla bildirmek gerekir. Ona açıktan isim vermeye de gerek yoktur.
İnsan şerefli bir mahluktur. Onun hürriyet, haysiyet, namus ve şeref gibi manevî hukukuna yönelik bir haksızlık kadar, canına ve malına yapılan bir tecavüz de
o nisbette ağır bir mesuliyeti gerektirir.

İnsanlık hali olan böyle bir durum karşısında ne yapmalıyız? "Bir defa oldu, bir daha yapmayız, keşke yapmasaydım." diyerek, iç dünyamızda hesaplaşmamız kâfi gelir mi?
buna ancak Rabbim karar verebilir..

Bununla birlikte vicdan azabı çekiyorsanız, ayrıca tövbe isitğfar edersiniz."Pişmanlık tövbenin kendisidir.",
Gerek Rabbine karşı bir günah işleyen, gerekse bir insana haksız bir davranışta bulunan bir kimse, o günah ve hatanın akabinde pişmanlık duyarak sevaplı ameller işler,
Kur'ân ve imana yönelik hizmetlerini ve çalışmalarını arttırırsa günah zırhının düğmeleri teker teker çözülür, kısa zamanda o günahlardan ins. kurtulur.

Artık bundan sonra bir vicdan azabı çekmesine, huzursuz olup üzüntüye kapılmasına gerek kalmaz.
Çünkü o bir kul olarak hâlis bir niyet ve ihlâsla elinden geleni yapmış sayılır.

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Üst Alt