Konya Merkez İlceleri Karatay, Meram, Selçuklu

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
screenshot2wr.jpg

Karatay, Konya ilinin üç merkez ilçesinden birisidir. 2007 senesi itibariyle, ilçenin toplam nüfusu 248.826'dır. Bu nüfusun 229.995'i ilçe merkezinde,18831'i köylerde yaşamaktır.

Karatay ilçesinin yüzölçümü 2780 km², denizden yüksekliği ise 1015 metredir.

Karatay'da Mevlana müzesi bulunduğundan çok yoğun bir şekilde yerli ve yabancı turist Karatay'a gelmektedir.

Konya Karatay Üniversitesi
Sloganı: Lider, yenilikçi, girişimci..
Kuruluş yılı: 2008
Eğitim dili: Türkçe İngilizce
Türü: Vakıf[1]
Rektörü: Prof. Dr. Osman OKKA(vekaleten)[2]
Yeri: Konya, Türkiye
Internet sitesi: karatay.edu.tr

KTO Karatay Üniversitesi, Konya ilinin Karatay ilçesinde kurulan bir vakıf üniversitesidir. Açıldığında Konya'nın ikinci üniversitesi olmuştur. Ayrıca üniversite Karatay Medresesi'nin devamı niteliğindedir. Konya Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı tarafından yapılan Karatay Üniversitesi için temel atma töreni 12 Kasım 2008 tarihinde yapılmıştır.
TBMM'ye sunulan yasaya göre KTO-Karatay Üniversitesi bünyesinde 5 fakültenin, 1 yüksekokulun ve 2 enstitünün açılması planlanmıştır.

Üniversiteye ulaşım

Üniversite, Konya Adalet Sarayı’na, Mevlana Müzesi‘ne ve Kültür Merkezlerine oldukça yakın bir konumda bulunmaktadır. Konya’nın muhtelif semtlerinden gelerek kampüs önünden geçen 7 faklı dolmuş ve belediye otobüsü ise öğrencilere sorunsuz bir ulaşım sağlanmaktadır. Üniversiteye yürüme mesafesinde olan Adalet Parkı, öğrencilerin sosyal ve kültürel etkinliklerini yapabilmelerine olanak sağlamaktadır. Konya-Ankara hızlı tren hattı ile ulaşım imkânları daha da gelişmiştir. Hali hazırda İstanbul’dan üç hava yolu şirketi her gün düşük ücret tarifeleriyle en az altı uçuş yapmaktadır.

Meram%2C-Konya.jpg

Meram,
Konya ilinin merkez ilçelerinden olup, şehrin güneybatı kısmında yer alır. Ankara-Konya, Isparta-Konya, Antalya-Konya, Mersin-Konya ve Adana-Konya olmak üzere beş önemli yolun geçtiği merkezdedir.

Tarımsal alanların çok olduğu ilçenin büyük bir bölümü sit alanı kapsamında olduğundan, birçok bölgede yapılaşmaya izin verilmemektedir. Altınapa’dan gelip, tarihi Meram Köprüsü’nden, Meram Eski Yol'u takip ederek tarımsal alanları sulayan Meram Çayı da adından da anlaşılacağı üzere ilçede bulunmaktadır.

Konya Üniversitesi Eğitim Fakültesi başta olmak üzere, İlahiyat Fakültesi ve Tıp Fakültesi bu ilçenin sınırları içindedir

Altınapa Barajından gelen Meram Deresi etrafındaki çamlıklar, çay bahçeleri, piknik alanları ve dinlenme tesislerinden oluşan bir mesire yeridir. Yazın en sıcak günlerindeki serin, esintili ve çam kokulu havası, akarsuyu, gül bahçeleri ve ormanlık alanlarıyla yerli ve yabancı misafirlerin dinlenme yeri olmuştur.

Evliya Çelebi, seyahatnamesinde gezip gördüğü yerler arasında bağ, bahçe, bostanlardan söz ederken bağlık-bahçelik bu yerlere her defasında “Bağ-ı Meram” ifadesini kullanmaktadır. Hatta buraların Konya’nın Meramı gibi olduğunu ifade etmektedir.
“ Peçevi şehrinin baruthane Mesiresi, Kırım’ın Sudak bağı, İstanbul’un yüzyetmişbeşten fazla bahçe ve gülistanları, Tebriz’in Şah-ı Cihan Bağı, Konya’nın Meram mesiresinin yanında bir çemenzar bile değildir.

Sel.amblemi.jpg

Selçuklu, Konya iline bağlı merkez ilçedir.

Konya’nın kuzeyinde yer alan Selçuklu; Sarayönü, Kadınhanı, Derbent, Beyşehir, Güneydere, Meram ve Karatay ilçeleriyle sınırdır.

Selçuklu bir göl tabanı olan ovada kurulmuştur. Hemen batısında Takkeli ve Loras dağları yükselmektedir.

Selçuklu kurak bir iklime sahip olup, yazları çok sıcak, kışın kar, ilkbaharda bol yağmur yağar. Yağış ortalaması çevre illere göre daha düşüktür. Bununla birlikte kurak geçmeyen yıllardaki yağış, ziraat için yeterli olmaktadır.

Sulama amacıyla kullanılan Sille ve kısmen Altınapa barajlarını bünyesinde bulunduran Selçuklu, genel konumu itibari ile ovalık, batı tarafı kısmen dağlıktır. Bitki örtüsü, bozkır iklimi özelliklerindedir.

Büyüme hızı bakımından Türkiye'de ilk sıralarda yer alan Selçuklu; İstanbul, Ankara, İzmir ve birkaç Akdeniz bölgesi ilinin dışında Anadolu'da en hızlı nüfusu artan ilçelerin başındadır. Selçuklu ilçe merkezinin nüfusu 2000 yılı nüfus sayımına göre 331.048 dir. Hizmet nüfusu ise 450.000'den fazladır. Gelişmişlik açısından Türkiye ortalamasını yakalayan Selçuklu, ilçeler arasında Türkiye’de 9. sıradadır. Selçuklu ilçesi Konya'daki GSYİH'nın yani üretimin % 25’ini karşılamaktadır.
Bu nedenle Konya’da katma değeri en yüksek olan yer Selçuklu’dur. Şehirleşme oranı % 80’in üzerindedir. Selçuklu’da önemli belediyecilik hizmetleri planlanmış ve uygulanmış, şehrin geleceğine yön veren ve planlı gelişmesini öngören çalışmalar yapılmıştır. Konya, Türkiye’de gecekondusu olmayan tek şehirdir. İmar uygulamaları, altyapı asfalt, çevre, turizm, kültür-sanat ve sosyal içerikli çalışmalarla Selçuklu ilçesi yaşanabilir, bir kent olma özelliğini sürdürmektedir.
 
Üst Alt