Konya ili Doğanhisar ilçesi

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Doğanhisar, Konya ilinin bir ilçesidir.

Nüfus itibarıyla: 2011
İlçe nüfusu: 20.940
Şehir nüfusu: 5.820
Köy ve belde nüfusu: 15.120


TARİHİ

Doğanhisar M.Ö. 500 yıllarında Metyos adıyla kurulmuştur. M.S. 395 yılında Bizans İmparatorluğunun eline geçmiş M.S 704-708 yıllarında Emevi ve Abbasi ordularının taarruzlarına uğramış bu savaşlarda şehit olan Seyyid Ahmet’in mezarı Kızılışık Mevkisinde bulunmaktadır.
1071 Malazgirt Savaşına müteakip Selçukluların batıya yayılışları sırasında 1110 yılında Doğanhisar Türk hakimiyetine geçmiştir. Şehrin adı Selçukluların arması DOĞAN kuşuna izafeten “DOĞAN KALESİ” olarak değişmiştir. Daha sonra Doğanhisar adını almıştır.

Doğanhisar 1298 tarihinde Karaman Oğulları idaresine geçmiş Fatih Sultan Mehmet devrinde 1473 yılında Karaman Oğulları saltanatına son verilerek Osmanlı İmparatorluğuna katılmıştır. Cumhuriyet ten sonra 1957 yılında İlçe Merkezi olmuştur.

doganhisar.jpg

COĞRAFİ DURUM

İlçe Merkezi Sultan Dağlarının Kuzey Doğuya bakan eteklerinde kurulmuştur.Konya İl merkezine 122 km. uzaklıkta bulunmaktadır. Doğuda Ilgın İlçesine, Güneyde Hüyük İlçesine, Batıda Isparta İli, Kuzey Batıda Akşehir İlçesine, Kuzeyde Ilgın İlçesi Argıthanı kasabası ile komşudur. İlçenin Yüzölçümü 519.5 Km. olup, denizden yüksekliğin 1220 metredir.Merkez Belediye sınırları 93 Km2 dir.

Yağışlar İlkbahar ve sonbaharda olmak üzere 2-3 ay kadar sürer yazları kurak ve sıcak, kışları soğuk ve yağışlıdır, genel olarak karasal iklim hüküm sürer.

İDARİ DURUMU​

İlçe Merkezi Merkez belediyesi dışında 8 Belediye ve 8 Köy bulunmaktadır: Kasabalar Ayaslar, Başköy, Çınaroba, Deştiğin, Karaağa, Koçaş, Konakkale ve Yenice Kasabası olmak üzere 1 Merkez 8 Kasaba toplam 9 adet Belediye mevcuttur.
Furunlu, Güvendik, İlyaslar, Kemer, Tekke, Uncular, Yazır ve Yazlıca Köyü olmak üzere ilçede 8 adet köy bulunmaktadır, Furunlu Köyüne bağlı ketenlik Mahallesi, ile İlyaslar Köyüne bağlı Eskiler mezrası bulunmaktadır.

YÜKSEKÖĞRETİM DURUMU​

İlçe merkezinde Selçuk Üniversitesi bünyesinde 2002 yılında açılmış olan bir Meslek Yüksekokulu bulunmaktadır. Şu anda okul bünyesinde Bilgisayar Programcılığı, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları, Bankacılık ve Sigortacılık ve İşletme Yönetimi programları mevcuttur.

doganhisar1.jpg

SOSYAL DURUM​


İlçe arazisinin büyük bir bölümünün dağlık ve ormanlık oluşu, nüfus yoğunluğunun sık olması, Tarım dışında bir başka bir iş sahasının olmaması nedeniyle İlçemiz bir gelişme gösterememiştir. Nüfusun büyük bölümü iş mevsiminde diğer İl ve İlçelere vasıfsız işci olarak çalışmaya gitmektedirler.

Nüfus’ un yaklaşık % 25 i Çiftçilik, % 15 i Memur kalanı ise vasıfsız işçi, emekli, esnaf vs.dir. İlçe merkezinde geleneksel halde bulunan toprak işleme kapçılık çok az miktarda olsa devam etmektedir. İlçede bir aile parkı, Belediye sosyal tesisi ve Kapalı Spor Salonu ve stadyum bulunmaktadır.

ULAŞIM DURUMU​

İlçeye İzmir – Konya yoluna 18 Km. Isparta yoluna 40 Km uzaklıkta asfalt yol ile bağlanmaktadır. Doğanhisar Konya İline 122 Km, Akşehir İlçesine 45 Km uzaklıkta olup, Konya – Akşehir- Beyşehir ve Seydişehir İlçelerine günlük belirli saatlerde giden otobüslerle ulaşım sağlanmaktadır.

Doğanhisar-Argıthanı ile Doğanhisar-Hüyük yolları bakım ve onarım gerektirmekte ise de yeni yapılan ve halen inşaatı devam etmekte olan yol projesi bittikten sonra rahat bir ulaşım sağlanacaktır. Kasaba ve Köylerimize yaz aylarında rahat bir ulaşım sağlanmakta ise de Konakkale Kasabası ile Furunlu ve Güvendik köylerine kış aylarında ulaşım güçleşmektedir.

EKONOMİK DURUM​

İlçe ekonomisi tarım ve Hayvancılığı dayalıdır. Tarım alanlarında hububat, baklagiller, sebze ve meyve bitkileri üretilmektedir.Sanayi geliri ve sanayileşme yok denecek kadar azdır. İlçenin genel alanı 56.344 hektardır. Bunun 20.897 hektarı ekilebilir tarım arazisi 9.286 hektarı çayır ve mera, 21.150 hektarı orman arazisidir, 1.100 hektarı da göl, baraj, yerleşim yeri ve 3.661 hektar kullanılmayan arazidir

Ekilebilir 20.897 hektar tarım arazisinin 4.730 hektarı akarsu, gölet ve yer altı suları ile sulanabilir ve 16.167 hektarı ise sulanamayan arazidir. İlçemiz Kasaba ve Köylerinde yapımı devam eden göletlerin tamamlanması ile sulanabilir arazi miktarı önemli ölçüde artacaktır.Tarım geliri olarak vişneciliğin son yıllarda oldukça arttığı görülmektedir.

İlçede Hayvancılık önemli bir gelir kaynağı durumdadır, ancak son yıllarda azalma görülmektedir İlçe genelinde 2800 adet koyun 150 adet keçi olmak üzere 2850 adet küçükbaş hayvan ile 4800 adet büyükbaş hayvan, 14 000 adet kümes hayvanı, 1850 adet Arı kovanı, 185 adet At, 98 adet katır ve 1210 baş eşek bulunmaktadır.

Tarımda ve taşımada at, eşek gibi hayvanlardan da yararlanıldığı görülmekte olup, tarımda makinalaşma çok azdır Kemer ve Furunlu Köyü gibi orman içi köylerimizde halen tarımın makine ile yapılmadığı görülmektedir.Bu durumdaki köylerimizin tarım arazisinde sınırlı orman köylüsü olduğundan ekonomik gelirleri daha düşüktür.

İlçede tarım gelirinin dışında ilçe halkının yaz aylarında başka il ve ilçelerde ailecek vasıfsız işçi olarak gidip tarım kesiminde kazandığı gelir söylenebilir.

İlçe kasaba ve köylerinde üretilen sebze ve meyvenin bir bölümü dışarıya satılmakta bir bölümü de ilçemizde haftanın Salı günleri kurulan pazarında değerlendirilmektedir. Tarım Kredi, Esnaf Kefalet Kooperatifleri ile Ticaret Odası Başkanlığı ve Ziraat Bankası ilçede mevcut olup, 5 adet Tarımsal Kalkınma 7 adet Tarımsal sulama Kooperatifi bulunmaktadır.
İlçede ayrıca küçük sanayi sitesi kurulmuştur. Yeni yeni küçük fabrikalarda kurulmaktadır
 
Üst Alt