Konya Bozkır ilçesi

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
bozkir2.jpg


İç Anadolu Bölgesinde, Konya İline bağlı bir ilçe olan Bozkır, kuzeyinde Seydişehir ve Çumra, doğusunda Karacasu, güneydoğusunda Hadım ilçeleri, güney ve batısında da Antalya ile çevrilidir. Batı Torosların engebelendirdiği bir alanda Taşeli platosu üzerinde kurulmuş olup, batı, güney ve doğusu dağlarla çevrilidir. Yüksekliği 1.500 m.ye ulaşan Taşeli platosu yer yer ormanlarla kaplıdır. İlçenin kuzeyinde Beyşehir ve Seydişehir Ovalarının uzantıları bulunmaktadır. Doğu ve güney yönündeki dağlar akarsu vadileri ile yarılmıştır. İlçenin batısında, kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanan Büyükgözet, Esereyrek ve Yıldızlı dağları bulunmaktadır. Bozkır’ın güneydoğu ve doğusunu Esenler Dağı engebelendirir.

İlçe topraklarını batı yönüne doğru akan Çarşamba Suyu sulamaktadır. Çarşamba Suyu Beyşehir Gölü’nden Çumra’ya açılan sulama kanalına bağlanmış daha sonra da bunun üzerine Apa Barajı yapılmıştır. Bu barajın bir bölümü ilçe sınırları içerisinde kalmaktadır. Ayrıca ilçenin güney ve doğusunda Göksu Irmağı’na dökülen çay ve dereler bulunmaktadır. Büyük bir bölümü Seydişehir ilçesi içerisinde kalan Suğla Gölü’nün bir bölümü de ilçe sınırları içerisindedir. Yağışların az olduğu dönemlerde suları kuruyan bu gölün bazı bölümlerinde tarım yapılmaktadır. Ayrıca Toroslar’ın Yıldız dağı eteklerinde Dipsiz Göl denilen bir krater gölü bulunmaktadır. Deniz seviyesinden 1.125 m. yükseklikteki ilçenin yüzölçümü 1.489 km2, toplam nüfusu 59.334’dür.

İlçenin ovalık alanları çok geniş değildir. Ovaların en önemlisi kuzey yönünde Seydişehir ve Beyşehir ovalarının uzantısı olan ve Çumra Ovası ile birleşen düzlüktür.İlçenin bitki örtüsü step görünümlüdür. Dağlardaki ormanlarda ardıç, karaçam, köknar ve meşe ağaçları vardır.

İlçenin iklimi, İç Anadolu ve Akdeniz iklimleri arasında bir geçit bir iklimine sahip olup,
kışlar kısmen ılık, kısmen sert ve yağışlı ,ilkbahar ılık ve yağışlı ,yazlar sıcak ve kurak geçer. Yıllık yağış miktarı metrekareye 500kg civarındadır.

İlçenin ekonomisi tarım, hayvancılık, ormancılığa dayalıdır. Yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında nohut gelmektedir. Sebze ve meyvecilik, dağlık kesimlerde bağcılık ve arıcılık yapılmaktadır. Bazı evlerdeki el tezgâhlarında kilim, çuval, giysi gibi dokumalar yapılmaktadır. Suğla Gölü’nde avlanan balıklar da diğer geçim kaynaklarındandır. Hayvancılıkta büyük ve küçükbaş hayvan besiciliği yapılmakta olup, daha çok yerli ırk üretilmektedir.

Bozkır ismini ,eskiden Bozkır’a bağlı bir kasaba olan Yalıhüyük (Yağlıyük) civarındaki Bidana Çiftliğin’de yaşayan Bozkır Beyi’nden almıştır. İlçedeki ilk yerleşimin ne zaman ve kimler tarafından yerleşildiği konusunda kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Bununla birlikte, bölgedeki antik İsauria kenti burada yer alıyordu. Bu kent sonraki yıllarda Leontopolis ve Trismaden isimleri ile de tanınmıştır. Yöre Galatların, Romalıların ve Bizanslıların egemenliğinde kalmış, daha sonra Selçuklular buraya hakim olmuşlardır. Anadolu Selçukluları’nın yıkılmasına (1308) kadar Selçukluların egemenliğinde kalan yöre daha sonra Karamanoğulları’nın eline geçmiştir. Yıldırım Beyazıt 1398’de Konya yöresini Osmanlı topraklarına katmışsa da Ankara Savaşı’nda (1402) Timur’a yenilince Karamanoğlu Beyliği yeniden kurulmuştur. Bu arada Moğollar bir süre Konya ve yöresine egemen olmuşlardır. Bundan sonra Osmanlılar ile Karamanoğulları yöre için sürekli çekişmiş ve sonunda Fatih Sultan Mehmet Karamanoğlu Beyliği’ni 1465’te ortadan kaldırınca Konya ve yöresi Osmanlı topraklarına dahil olmuştur.

Osmanlı döneminde Tufan Deresi yaylası çevresindeki altın, gümüş ve simli kurşun madenleri işletilmiştir. Ayrıca Doğu Anadolu Bölgesi ile Akdeniz Bölgesi arasında bir geçit noktası üzerinde yer aldığından Osmanlı döneminde önem kazanmıştır.

XVII.yüzyılda, Kapıkulu süvarilerinden Dağlardelisi Süleyman yöreye egemen olmuş, ardından isyan bastırılmıştır. XIX.yüzyılda Konya vilayet merkez sancağına bağlı bir kaza olmuştur. I.Dünya Savaşı sırasında bağnazların ayaklanmalarına sahne olmuş ve bunlar bastırılmıştır. Ardından Milli Mücadele sırasında da Delibaş Ayaklanmasına karışmıştır.

Cumhuriyet döneminde Konya iline bağlı ilçe konumuna getirilmiştir.

İlçede günümüze gelebilen tarihi eserler arasında; İsauria kent kalıntıları, Selçuklu dönemine ait olduğu sanılan Çarşamba Deresi Köprüsü ve Osmanlı dönemine ait Akçapınar Yaylası mescidi ve Şadırvanı bulunmaktadır.

bozkir1.jpg
250px-Bozkir_Carsamba_Cayi.jpg


Çarşamba Çayı

Tarihçe
M.Ö. İsauria Bölgesi'nin başkenti olan Bozkır; İsauria Vetus (Eski İsauria), İsauria Nova (Yeni İsauria), Tris-Maden ve Leontopolis (Arslanlar Kenti) isimleri ile bilinmekteydi.

Bozkır aslında kasabanın (Bozkır İlçesi) değil, yörenin, yani çay (Çarşamba Çayı) ile Seydişehir arasındaki toprakların adıdır. Kasabanın adı “Siristad” idi. Siristad Türklerden önce yörede yaşayan kavimlerden birine ait bir isim olduğundan, kısaca Türkçe asıllı olmadığı için, atılarak kasabaya da Bozkır adı verilmiştir. Anlaşılacağı üzere yöre kasabanın adını değil, kasaba yörenin adını almıştır. Bozkır adına gelince bu, arazinin coğrafi yapısı ile ilgili değildir. Yörenin adı olan Bozkır, bu yöreyi feth veya idare etmiş bir Bey'den gelmektedir. Bozkır Bey, en kuvvetli ihtimal ile XIV. y.y.'da bu yöreyi idare etmiştir. O, Karamanoğulları'nın bir valisi olabilir. Bozkır Beyi belki daha az muhtemel olarak Selçukluların da valisi olabilir. Fransızca “steppe” mânâsında şimdi kullandığımız bozkır yeni bir deyim olup, yüzyılımızın birinci yarısında kullanılmaya başlanmıştır. Esasen bozkır adını taşıyan yer, gerçek mânâsında, bozkır karakterinde de değildir. Bozkır adının boz ve kır fiillerinden emir ikinci şahıs ile yapılmış bir ad olduğu anlaşılmış bulunur. Yani Bozkır, anlaşılacağı üzere Boz + kır = “yen ve saf dışı bırak” demektir. Bozkır adının steppe manasında olduğunu sanarak yerine başka bir ad verilmesi için İçişleri Bakanlığı'na müracaatta bulunmuş olan bazı hemşehrilerimin bu tutumuna hayret ettim. Bakan Hıfzı Oğuz BEKATA Bey ile görüşüp gerçeği anlattım. Memleketimizin bu tapu senedi böylelikle korunmuş oldu. Bir topluluk, tarihine ve kültürüne sahip çıkarsa millet olur ve varlığını sürdürebilir. Bu böyle bilinmelidir. Bunun aksini iddia edenler cahil ve akılsız kişilerdir.

Bazı şairlerimizin Bozkır'ı anlatan şiirlerde; “İsmin yakışmıyor sana Bozkır'ım ” ve “İsmine inat ediyor görünümüyle ” gibi tarihi gerçekleri bilmeden hüsnüniyetle çeşitli mısralar yazılmıştır. Ancak, Bozkır'la ilgili bundan sonra yazılacak olan şiirlerde merhum Faruk SÜMER'in yukarıdaki açıklamalarına göre “ İsmin yakışıyor sana Bozkır'ım” gibi mısraları da görebilmeyi ümit etmekteyiz.

Bozkır kelimesi; günümüzde step iklimine sahip toprakların ve bölgenin bulunduğu “yılın çoğu zamanı boz renkli görünen yerler” anlamında kullanılan coğrafî bir terimdir. Ancak böyle bir tanımlamadan hareketle, buranın adının da bölgenin coğrafî özelliklerinden kaynaklanmış olup olmayacağına baktığımızda, Toros dağlarının üzerinde, denizden epey yüksek bir mevki ve ormanlık tepelerin ortasındaki yayla karakteri gösteren bu bölgenin yapısı, bize adının step iklim özelliğinden gelmediğini rahatça gösterir. Aslın da, Bozkır kelimesi tamamen Türkçe bir kelimedir. Boz ve kır kelimesinin birleşmesinden meydana gelmiştir. Şimdi hem bir yerleşim yeri adı olarak, hem de coğrafî bir terim olarak farklı anlamlar taşısa da , eski Türkçe'de boz ve kır , yani ; yen ve yok et ve bu davranışı gösteren yiğit kişi anlamı vardır. Zaten tarihte de bu anlamda sıfat olarak kullanılmıştır. Selçuklular ve Karamanoğulları dönemlerinde yaşamış ve önemli hizmetler görmüş olan ve Osmanlılar dönemi belgelerinde de “ Bozkırlı ” diye tanımlanan bir “ Türkmen B eyi ve S ül â lesi ” bulunmaktadır. Bozkır ismi de büyük ihtimalle bu anlamdaki söz konusu Türkmen B eyi ' ne dayanmaktadır. Kalabalık bir cemaat olan “ Bozkırlıoğulları ” , Osmanlı Karamanoğulları çekişmesinde Karamanoğulları'nın tarafını tutmuş, Osmanlılar bölgeye hakim olduktan sonra, eski Karamanlı Türkmen Beyleri ' nin bir taraftan nüfuzlarını kırmaya çalışırken , diğer taraftan da husumetini bertaraf edip dostluğunu kazanmak için onlara, eskiden sahip olduğu arazileri tımar olarak vermeye devam etmiştir. Bu yüzden Bozkırlıoğlu Hüseyin ve Bozkırlıoğlu Yusuf'a Siristad köyü ve çevresi tımar olarak verilmiştir. Bu sebeple bölgeye Bozkır denilmiştir. Dolayısıyla Bozkır adının kaynağı da buraya dayanmaktadır. Siristad isminin Bozkır'a dönüşmesi de muhtemelen XVII. yüzyıldan sonra olmuştur.
Osmanlılar, siyasî, coğrafî vb. nedenlerle idarî birimleri tespit ederken, o bölgede önemli ve büyük bir yerleşim merkezi varsa onun ismini, hem o idarî birime veriyor hem de orasını birimin merkezi yapıyordu. Bunun örnekleri çok fazladır. Ancak, önemli bir merkez olmadığında ne bir merkez belirliyor ne de bir yerleşim yerinin adını veriyor; oranın adını bütünü kapsayacak isimlerle nitelendiriyor. Mesela, herkesin bildiği ve halen devam eden bu geleneği göstermesi bakımından İçel ile Mersin ve Kocaeli ile İzmit'i zikredebiliriz. Osmanlılar döneminde, şimdi isimleri değişmiş olmakla beraber, buna benzer çok uygulama vardır. Konya'dan örnek verecek olursak: Turgud K azası ile Bozkır Nahiyesi gibi Sahra, Sudiremi ve Aladağ nahiyelerinin belli bir merkezleri yoktu. Ancak, XVII. yüzyıldan sonra güvenlik gibi çeşitli nedenlerle idarî birimlere belli bir meskûn yer, merkez olarak belirleme ihtiyacı hasıl olmuş; Sahra N ahiyesi ' nin merkezi Çumra, Sudiremi Nahiyesi'nin merkezi Sille, Aladağ Nahiyesi'nin merkezi Hadim ve Bozkır N ahiyesi'nin merkezi Siristad olarak tespit edilmiş ve daha sonraki dönemlerde de kimi nahiye isimleri kaybolmuş , Çumra gibi yerleşim merkezi nahiye ismi haline gelmiş, Bozkır gibi kimi nahiye isimleri de yerleşim merkezinin ismine dönüşmüştür.

Konya İli'ne bağlı Bozkır İlçesi'nin adaşı olan yurdumuzda bir çok yer bulunmaktadır. Bu Bozkır isimlerinin ilçeden göç eden Bozkırlılar tarafından konulduğu kanaatini taşımaktayız. Bozkır isimlerinden tespiti yapılabilenler şunlardır;
1-Aksaray İli sınırları içindeki Bozkır,
2-Manisa İli sınırları içinde bulunan Bozkır,
3-İçel İli sınırları içinde bulunan Bozkır.

Yukarıdaki bilgiler; Araştırmacı Yazar Ali Ulvi ÜLKER'in "KÜLTÜR DİLİYLE BOZKIR" adlı kitabından alınmıştir.

Diger bir rivayete göre ise, tarihte bugünkü Ulupınar köyünde meşhur bir demir ustası varmış. Ve bu usta işin sırrını belli etmemek için kimseyi atölyesine sokmazmış. Bu yüzden ona sırlı ustat derlermiş. Gel zaman git zaman bu ustaya diğer yörelerden demir işi yaptırmak için gelen gidenler diyaloglarında "nereye gidiyorsun" sorusuna sırlı ustadın yanına, sırustadın yanına, serustada... derken diyarının adı Serustat olmuş.

Selçuklu hükümranlığı zamanında harpte yaman bir asker olan Bozkır Beye başarı ödülü olarak verilen topraklara Bozkır Bey kendi adını verir. Anlaşılacağı üzere Bozkır kasabanın adını değil, kasaba Bozkır beyin adını almıştır.

1858 yılında ilçe olmuştur. Bozkir hakkinda, 1918 yılına ait bir salnamede kadı, Mustafa Efendi, müftü ise Mehmet Kûdzi Efendi olduğu yazılıdır. Sonraki müftüler ise "Bozkır Müftüleri" adlı ayri bir yazıda kaleme alınmıştır.

Bozkır'da altın, kurşun, simli kurşun, ve demir madenleri çıkarılmıştır.

Eğitim Kurumları

Devlet Hastanesi ve diğer resmî dairelerle birlikte, Bozkır Lisesi, İmam Hatip Lisesi, Endüstri Meslek Lisesi, Anadolu Lisesi ve Kız Teknik ve Meslek Lisesi olmak üzere 5 lisesi vardır.

Selçuk Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak eğitim hizmeti veren Bozkır Meslek Yüksekokulu 2 yıllık örgün eğitime devam etmektedir. Bu okulda Bilgisayar Programlama ve Elektrik bölümleri yer almaktadır.

Ulaşım

Bozkır ilçesi Konya iline 120 km uzaklıktadır. Karatay Otobüs Terminalinden Bozkır otobüslerinin saat başı seferleri ile ulaşılabilir. (Karatay Otobüs Terminali Eski Garaj Olarakta geçer.) Eski Garaja Ulaşım Konya Şehirler Arası Otobüs Terminalinden Cumhuriyet, Binkonut ve Bosnahersek dolmuşlarıyla sağlanabilir.

İklim
İlçe konum olarak Akdeniz bölgesinde yer almaktadır. Toros Dağları geçit vermediği için tipik İç Anadolu iklimi yaşanmaktadır, yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve karlı geçmektedir.
Nüfus [değiştir]

Yıllara göre nüfus verileri
2008 7.212
2007 6.800
2000 10.483
okisareti.gif
 

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Bozkır'da sosyal hayat

Dokuz bin yıllık tarihi bir geçmişe sahip Bozkır, 1700’lü yılların ikinci yarısında Bozkır ve civarında çıkarılan madenler sebebiyle maden eminliği olarak Osmanlı Devleti nazarında oldukça önemli bir kasaba idi.

Bu önemle birlikte aşağıda yazılı sebepler de Bozkır’ın ülkemizde, Konya İli’nde, çevre il ve ilçeler bazında önemini arttırmıştır. Bu sebepler şöyle sıralanabilir:

1- Bozkır’ın İç Anadolu ve Akdeniz Bölgeleri arasında önemli bir geçiş noktası durumuyla, çevre il ve ilçeler ile yaylalara olan coğrafi yakınlığı,
2- Bozkır’ın, antik çağda İsauria adlı medeniyete başkentlik yapması, bu medeniyetten öncesi ve sonrasında antik yolların, su yapılarının ve antik yerleşmelerin tespitinin yapılması,
3- İlçenin içinden geçmekte olan Çarşamba Çayı ile ilçe sınırları içindeki Gökdere Çayı’nın kenarlarında ve yakın bölgelerinde sulama imkanlarından faydalanılarak çeşitli zirai, orman ve su ürünlerinin yetişmesi, Selçuk Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Hasan BAHAR tarafından yapılan tanımlama ile bu iki akarsu arasındaki konumu sebebiyle “Bozkır’ın; İç Anadolu Bölgesi’nde bir Mezopotamya” olarak sayılması gerektiği,
4- Dünyanın ilk medeniyeti olan Çatalhöyük medeniyetini ortaya çıkaran tek ve yegâne unsurun Bozkır İlçesi’nin içinden geçmekte olan Çarşamba Çayı’nın olması,
5- Bozkır’ın; Akdeniz ve Göller Bölgesi’ne olan coğrafi yakınlığı, Coğrafyacı Hüseyin SARAÇOĞLU’nun “Yedi Kaza Yaylaları”(Bozkır, Akseki, Manavgat, Gazipaşa, Hadim, Alanya ve Gündoğmuş kazaları anlatılmak istenmiştir.) olarak tabir ettiği bölgenin içinde Bozkır’ın bulunması,
6- Suğla Gölünün Bozkır’a yakınlığı ve Beyşehir Gölünün fazla sularının sulama amacıyla Konya Ovasına akıtılması için yapılan su kanalının Bozkır sınırları içinden geçmesi sebebiyle tarım, sulama ve su ürünlerinden faydalanma imkanlarının oluşu,
7- Bozkır, haftanın her Cuma günü kurulan meşhur “Cuma Pazarı” ile yüzyıllardır devam ede gelen ekonomik bir aktiviteye sahip olması.

Bozkır, bilhassa Cumhuriyetimizin ilânından sonra büyük bir gelişme göstermiştir.

Bozkır her ne kadar coğrafyasından kaynaklanan ve bunun sonucu olarak ekonomik alanlarda istihdamın yetersiz olması sebebiyle; yurt içinde başka il ve ilçeler ile yurt dışında yabancı ülkelere göç veren bir ilçe konumunda olmasına rağmen, ilçe nüfusu köy ve kasabalarımızdan göç edenlerle günden güne artmaktadır.

Bozkır halkının % 98’e yakını okuma ve yazma bilmektedir. Bu rakam, ülkemiz standartlarının üzerindedir. Bu oranın yüksek olmasındaki ana sebepleri; İlçemiz halkının eğitim ve öğretime verdiği önem ve değer, gençlerimizin kendilerini okuyarak ilçesine ve ülkesine faydalı olma isteği, ekonomik alanlardaki ilçenin istihdam imkânlarının olmayışı, tarım için yeterli coğrafyanın bulunmayışı ve kalkınmışlığın tek yolunun eğitimden geçtiği düşüncesi olarak sayabiliriz. Yaygın eğitim kurumu, okul öncesi kurumları, ilköğretim okulları, genel, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları, özel motorlu taşıt sürücüleri kursu, özel dershane, özel ortaöğretim ve yüksek öğretim öğrenci yurt ve pansiyonları ile Millî Eğitim Bakanlığı’nın Bozkır’da eğitim bazındaki liderliği bir gerçektir. Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı yukarıda genel olarak sayılan kurumlar ile birlikte Sağlık Bakanlığı’na bağlı Sağlık Meslek Lisesi ve Selçuk Üniversitesi’ne bağlı Meslek Yüksekokulu’nun yıllardan beri eğitim ve öğretim alanında Bozkırlılara hizmet vermesi İlçemiz için bir bahtiyarlık olarak addedilmektedir. Bozkır İlçesi’nin toplum hayatında; sosyal, ekonomik ve diğer alanlardaki en canlı ve en aktif unsurun eğitim olgusu olduğunu rahatlıkla söylenebilir. Bu olgunun doğal sonucu olarak Bozkır İlçesi’ne; “Tipik Bir Okullar Şehri” de denilebilir.

Bozkır Halkı, aydın ve basiretli karakter ve kararlılığı ile medeniyet ve teknolojinin getirdiği her türlü hizmetleri benimsemiş, bunları sosyal ve ekonomik hayatında uygulamaya başlamıştır. Bozkır; insanlar arasındaki etkileşim, telekomünikasyon, ulaşım, görüntülü ve sesli haberleşme araçlarının zenginliği gibi alanlardaki hızlı değişme ve gelişme sayesinde, yurt içi ve yurt dışındaki gurbetçilerimizin ilçemize, bağlı kasaba ve köylerine getirdiği yeni görgü ve düşüncelerle, Avrupa ve bütün dünya ile entegrasyon yolunda çağımızın getirdiği yeni görüş ve davranışların aydınlığında ekonomik imkânlardan istifade yolunu seçmiştir. Bu seçim ile birlikte Bozkır, Konya İli’ne bağlı bir ilçe olarak “bilgi çağı” dediğimiz çağa hemen ayak uydurmasını bilmiş, Konya İli’nin diğer ilçelerine göre yenilikler ve gelişmelerde hep önde ve önder olmuş bir ilçesi durumundadır. Bozkır İlçesi’nde; Devletimizin bütün kurum ve kuruluşlarında, eğitim kurumlarında, büyük hacimli özel işyerlerinde sunulan mal ve hizmetlerin halkımıza transferinde bilgisayarlar kullanılmakta, buralardaki işlemler çok çabuk ve seri bir şekilde yapılmakta, hizmetlerin sunumunda hiçbir aksama yaşanmamaktadır. İlçemizde 2005 yılı itibarıyla açılmış durumdaki İnternet cafelerin de bilgisayar kullanımının yaygınlaşmasına olumlu katkıları olmuştur. Bu sebeple, bilgisayarlar; Bozkır’da, bağlı kasaba ve köylerde artık evlerimize bile girmiş durumdadır.

Halk; özel zevklerinin haricinde zorunlu kalmadıkça ekmeğini evlerde tandırda veya sac’ da pişirmemekte, çarşıdan satın almaktadır. Giyim olarak halkımız; şalvar, entari, örtü ve ayağa giyilen yemeni ve kunduraların yerine ülkemizin her tarafında olduğu gibi rahat ve ucuz giyimleri tercih etmektedir. Ayrıca; yakacak ve aydınlatacak maddelerinin en iyisini ve en faydalısını kullanmaktadır. Tezek, çalı, çırpı ve kalitesiz kömür ile ilgili ısınma şekli ağır ağır tarihe karışmaktadır. Bunların yerini kaliteli ve kalori değeri yüksek kömür, merkezi sistemle veya kat kaloriferi sistemi ile ısınma şekillerinden olan kalorifer yakıtı almaktadır. Toprak damlı, hasır örtülü, taş duvarlı ve toprak sıvalı evlerin yerine; taş, tuğla ve betondan inşa edilmiş kaloriferli evlerde ve toplu konutlarda oturulup kalkılmaktadır. Bozkır ilçesinde, bağlı kasaba ve köylerinin tamamında her evin suyu ve elektriği vardır. Bu evlerin % 90’ında ev telefonu bulunmaktadır. Yayla Sevdalısı Bozkırlılar; yaylalarında bulunan evlerinin çoğunu artık betonarme olarak inşa etmekte, bu evlere su, elektrik ve telefon bile getirtmektedir. Bütün bunları Bozkır İlçesi’nin; Akçapınar, Tufanderesi, Babuççular, Çat (Çağlayan), Diklitaş, Sarıot, Harmanpınar, Dereiçi (Gederet), Hisarlık (Arapçimeni), Küçükhisarlık, Arslantaş, Soğucak ve Perşembe Yaylalarında görmek mümkündür. Bozkır İnsanı işte böyle aydın ve çağdaş bir anlayışa sahip bir yapıdadır. Bu yazdıklarımızı ilçemizi, bağlı kasaba ve köylerimizi ziyaret edenler daha iyi görebilecek ve haklılığımıza karar verebilecektir.

Bozkır’ da elektrik günlük hayatta yoğun olarak kullanılmaktadır. Bunun sonucu olarak; elektrikli ev aletlerindeki yeni yeni modern ve çağdaş icatlar baş döndürücü bir şekilde ilçede yaygınlaşmış, bu durum beyaz eşya satıcılarının sayısını çoğaltmıştır.

Bozkır’da öteden beri çarşı adet ve gelenekleri, ev adet ve gelenekleri ayrı ayrı karakter taşır. Ahîlik Geleneği’nin yüzyıllar geçmesine rağmen ilçede yaşatılmaya çalışıldığı da bir gerçektir. Hemen hemen her iş kolunda; çırak, kalfa, usta ve üstat zincirlemesi esnaflık terbiyesi ve ahlâki açıdan sürdürülmeye çalışılmaktadır. Bu iş resmi anlamda Devletimizin sağladığı imkânlarla yaygın eğitim faaliyetleri çerçevesinde yapılmaktadır. İş kollarına göre her bölüm kendi arasında teşkilatlanmış durumdadır. Bu teşkilatlardan en önemlisi yıllar önce kurulan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu’na bağlı Bozkır Esnaf ve Sanatkarlar Odası’dır. Bu Oda; 1979 yılında Bozkır’da kurulmuş olup, 892 üye sayısına sahiptir. 1979 yılından bu yana Bozkır Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na sırayla; Fethi DURAN, Mehmet ERDEM, Hulusi SAYGILI, Mehmet Ali SÖKE, Halil İbrahim SAYGI başkanlık yapmıştır. 2005 yılı itibarıyla da Niyazi YAVUZER bu Oda’nın başkanlığını yapmaktadır. Ticari hacminin büyüklüğü sebebiyle bir kısım büyük esnafımızın kayıtlı olduğu yer ise Konya Ticaret Odası’dır. Bozkır Esnafı ve Bozkır Halkı; her türlü para, tasarruf ve kredi işlemlerinin tamamında, Bozkır İlçesinde bulunan Ziraat Bankası ve Halk Bankası’nın verdiği hizmetlerden yararlanmaktadır. Bozkır İlçesinde faaliyetini sürdüren esnafların meslek dallarına göre dağılımları ile ilgili tespitlerimiz ise şu şekildedir;

1-Lokantacılar ve fırıncılar :Çağlayan, Sorkun ve Üçpınar Kasabaları ile Kayapınar ve Tarlabaşı Köyleri’nden olanlar.
2-Oto Alım-Satımcıları :Üçpınar Kasabası’ndan olanlar.
3-Sarraflık İşi Yapanlar :Üçpınar Kasabası’ndan olanlar.
4-Toptan ve Perakende Gıda :Arslantaş ve Kayapınar Köyleri ile Dere, Dereiçi, Hisarlık ve Üçpınar Kasabaları’ndan olanlar.
5-Manavcılık Yapanlar :Tarlabaşı, Pınarcık, Kayapınar ve Arslantaş
Köyleri ile Çağlayan ve Dere Kasabaları’ndan
olanlar.
6-Berber ve Kuaförler dere Kasabası ile Pınarcık Köyü’nden olanlar.
7-Tuhafiye ve Manifaturacılar dere Kasabası, Kayapınar, Kuşça, Tepearası ve
Ulupınar Köyleri’nden olanlar.
8-Kitap ve Kırtasiyeciler dere ve Söğüt Kasabaları ile Akçapınar
Köyü’nden olanlar.
9-Kahvehane-Kıraathaneciler :Arslantaş, Bağyurdu, Sazlı, Ulupınar, Tarlabaşı,
Karayahya Köyleri ile Üçpınar ve Dereiçi
Kasabaları’ndan olanlar.
10-Meyve ve Sebze Üreticileri :Harmanpınar, Çağlayan, Sorkun, Dereiçi, Dere,
Hisarlık, ve Hamzalar Kasabaları ile Sazlı,
Karacaardıç, Bağyurdu, Akçapınar, Bozdam
Köyleri’nden olanlar.
11- Kasaplar :Harmanpınar ve Çağlayan Kasabaları ile
Tarlabaşı ve Arslantaş Köyleri’nden olanlar.
12- Nakliyeciler ve Şoförler :Genellikle Bozkır merkez, bağlı kasaba ve
köylerin tamamından olanlar.
13- Eczane İşletmeciliği :Bozkır Merkez, Soğucak, Tarlabaşı, Çağlayan
ve Üçpınar Kasabası ile Ahırlı İlçesi’nden
olanlar.

Ekonomik anlamda imalat sektöründe Bozkır İlçesi’ne bağlı Dere ve Sorkun kasabalarındaki tahin üretim fabrikaları hemen dikkat çekmektedir. İlçenin içinden geçen Çarşamba Çayı, Bozkır İlçesine 15 km. uzaklıktaki Sorkun ve 10 km. uzaklıktaki Dere Kasabaları’nın da içinden geçmektedir. Çarşamba Çayı üzerinde önceleri suyun kuvvetinden faydalanılarak yapılan su değirmenlerinde yıllar önce ilkel olarak başlayan tahin üretimi, günümüzde modern bir şekilde el değmeden yapılmaktadır. Tahinler; Bozkır, Konya ve diğer illerde bulunan büyük alış-veriş merkezlerinde, marketlerde, bakkallarda ve gıda maddeleri satıcılarının satış yerlerinde kendisini bilen alıcılarını beklemektedir. Sorkun Kasabası’nda Mehmet Çavuş ve Göktepe adlı iki, Dere Kasabası’nda Asım Çavuş, Kalaycıoğlu, Altundağ ve Güleroğlu adlı dört işletme olmak üzere, toplam altı tahin fabrikası ilçede mevcut durumdadır. Antalya İli Manavgat İlçesi’nden getirtilen susamların belirli işlemlerden geçtikten sonra tahin olarak imal edilip ambalajlanması Bozkır, Sorkun ve Dere Kasabaları’na ekonomik bir kazanç getirmiş durumdadır. Bozkır Tahini İstanbul, İzmir ve Ankara gibi illere özel olarak gönderilmekte buralardaki Bozkırlılar ve diğer vatandaşlarımız tarafından özellikle aranmaktadır.

Halkımızın ihtiyacı olan sağlık hizmetlerinde Devletimiz tarafından yapılan sağlık tesislerinin çokluğu da ilgi çekicidir. Bozkır Devlet Hastanesi son zamanlardaki modern tıp cihazlarının donanımı, uzman ve pratisyen doktorların istihdamları ile önümüzdeki yıllarda bir bölge hastanesi olmaya aday durumdadır. Ayrıca ilçe merkezinde bulunan Sağlık Ocağı ile Harmanpınar, Hisarlık, Dereiçi, Sarıoğlan, Dere, Çağlayan ve Üçpınar Kasaları ile Kuşça köyümüzde bulunan Sağlık Ocakları ve Sağlık Evleri vasıtasıyla vatandaşlarımıza sağlık hizmetleri verilmektedir. 2005 yılı itibarı ile Bozkır İlçesi’nde on adet eczane bulunmaktadır. Bozkır ağız ve diş sağlığı alanında da ileri gitmiştir. Bozkır’da üç diş hekiminin yanı sıra iki adet de diş teknisyeni özel muayenehanelerinde hizmet vermektedir.

Bozkır, telekomünikasyon alanında ülkemizdeki gelişmeye hemen uyum sağlamıştır. Bozkır İlçesi’nin bağlı kasabaları, köyleri ve dış dünya ile otomatik telefon bağlantısı mevcut olup, bu bağlantı problemsizdir. Bunun yanında mobil telefonların yaygınlık oranı da gün geçtikçe artmaktadır. TRT yayınlarının yanında, Bozkır Belediyesi tarafından Asar Tepe olarak bilinen yüksekliğe kurulan özel televizyon aktarıcıları ve halkımızın özel olarak aldıkları uydu yayınları sayesinde birçok yerli ve yabancı televizyon yayınları rahatlıkla izlenmektedir. İlçede gazete ve dergi gibi günlük, süreli ve süresiz yayınların satışı yıllardan beri yapılmaktadır.

Spora son derece düşkün Bozkır Halkı ve Gençliği’nin spor yapabilmeleri için; başta Devletimiz, Bozkır Belediyesi, Kasaba Belediyeleri ile köy muhtarlıklarınca spor alanları oluşturulmuştur. Özellikle Bozkır ilçe merkezinde bulunan Kapalı Spor Salonu ile bitişik nizamdaki futbol sahası ve Bozkır Belediyesince 2000 yılında yapılan halı saha tesislerinde gençlerimiz spor yapabilmekte, boş zamanlarını sporla değerlendirebilmektedirler. İlk kuruluşu 1938 yılına dayanan Bozkır Gençlerbirliği Futbol Takımımız, yıllardan beri ilçemizi Konya İli ve ülkemizde başarı ile temsil etmektedir. Son üç yıldan beri ilçe merkezinde açılan Özel Spor Salonu’ndaki; taekwon-do, vücut geliştirme, step ve kondisyonla ilgili sportif çalışmalara erkeklerin yanı sıra bayanların da katılmaları ilgi çekmektedir.

Ülkemizdeki ticari faaliyetlerle ilgili iktisadi yapılanma ilçemizde de görülmektedir. Bunlar aile şirketleri ve ferdi olarak ilçemizde tezahür etmiş durumdadır. Genellikle; lokanta işletmeciliği, her türlü giyim, eczane, inşaat malzemesi satışı, petrol istasyonu işletmeciliği, altın ve sarrafiye, toptan gıda, süper market, hiper market, Tekel ürünleri satışı yapan kuruluşlar şeklindedir.

Belediyenin sahibi bulunduğu bazı alanlarda Belediyece yapılan iş yerleri, Belediye tarafından kiraya verilmek suretiyle değerlendirilerek Belediyeye gelir imkânı sağlanmış, bir kısım alanlar ise Bozkır Belediye’sinin; “yap, işlet, devret”modelini teşvik etmesi ile özel şahıslara ve işletmecilere bu prensiple verilmiştir. Buna en iyi örnek olarak tarihi Çarşamba Köprüsü yanındaki boş alan verilebilir. Bu alan 2001 yılında bir işletmeciye yap, işlet, devret modeli çerçevesinde verilerek, burada Bozkırlılara dinlenme ve oturma alanları meydana getirilmiş durumdadır.

Teknolojik alandaki gelişmelere ayak uydurmasını bilmiş Bozkırlı müteşebbisler ilçemizde özellikle son beş yıldan beri Büyükşehir statüsündeki yerlerde insanlara sunulan mal ve hizmetlerin transferlerini Bozkır İlçesi’nde yaşayan vatandaşlarımıza da yansıtmış durumdadırlar. Bu mal ve hizmet sunumlarının en bariz şeklinde tezahür ettiği alan yine toptan ve perakende gıda sektöründe olmaktadır. Bozkır İlçesi’nde toptan ve perakende gıda işi ile iştigal edenlerin çokluğu da dikkat ve ilgi çeken bir husustur.

Toroslar’ın sessiz ve yalnız efesi Bozkır, temiz ve nefis havası, nazlı nazlı akan Çarşamba Çayı ve Gökdere’si, tabiat yeşili renklerle bezeli kasabaları, köyleri ve yaylaları, ve asırlara şahitlik eden kültürel zenginliği ile medeniyetlere başkentlik yapmıştır.

Mustafa Kemal ATATÜRK’ün Konya’yı 20-21 Mart 1923 tarihlerinde ziyaret ettiklerinde söylemiş olduğu “Asırlardan beri tüten bir nurun ocağı ve Türk Kültürü’nün esaslı kaynaklarından birisi olan Konya”nın Bozkır İlçesi 21. yüzyılda gelecek yüzyılları karşılamaya hazır olarak kanaatkâr, misafirperver ve sımsıcak insanları ve sahip olduğu kültürel çeşitliliğe ait örnekliği ile ülkemizin ve dünya insanlarının kendisini ziyaretini beklemektedir.

Yukarıdaki bilgiler; Araştırmacı Yazar Ali Ulvi ÜLKER'in "KÜLTÜR DİLİYLE BOZKIR" adlı kitabından alınmıştır.
 
Üst Alt