Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Ana sayfa
Forumlar
BÖLGELERİMİZ VE ŞEHİRLERİMİZ
Bölgeler ve Şehirler
İç Anadaolu Bölgesi
Konya
Konya Bamya Çorbası ve yemekleri
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
Mesaj
<blockquote data-quote="ceylannur" data-source="post: 23050" data-attributes="member: 1208"><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal"><strong>Bamya Çorbası</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal"></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal">Orta Anadolu’da da yapılan bamya çorbası Konya’da klasik menülerde ara yemeği olarak önem arz eder. Konya’da pilav ve kara yemek takımında ekşi olduğu için tatlıdan sonra verilerek ikinci tertip yemeklerin yenmesi için iştah açar.</span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal">Saadet Ongun Hanımefendi’yi dinleyelim: “Bamyayı yüzünkoyu kalbura sürtecen. Sünmemesi için limonla kaynatacan. Önce eti, et yağsızsa biraz yağ koyacan, sonra soğanı üzerine atacan kavuracan.</span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal">Yazsa domates kışsa salça koyacan. Bol sıcak su koyup bamyaları atacan, limon sıkıp büngül büngül kaynatacan”.</span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal"></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal">4 kişiden fazla</span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal">Pişme Süresi:55-60 dakika</span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal">½ su bardağı kuru çiçek bamya(25 gr)</span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal">½ limon (dilimlenmiş)</span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal">3 sb su ( bamyaları haşlamak için)</span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal">½ sb kuyruk yağı ( bamyaların büyüklüğünde doğranmış) </span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal">1 sb koyun eti (bamyaların büyüklüğünde doğranmış) </span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal">1yk sadeyağ</span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal">200g /2 soğan(çok ince kıyılmış)</span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal">1 yk domates salçası(yazsa ve istenirse 3 kırmızı domates)</span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal">5 sb et suyu veya su</span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal">1tk tuz</span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal">2 çorba kaşığı limon suyu veya koruk suyu</span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal"></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal"><strong>Yapılışı</strong>:Bamyaları tüylerinin dökülmesi için kalburda veya bez arasında ov ve yıka. Üç dört limon dilimi konulmuş suyla (limon sünmemesini sağlar) yarı haşla, iplerini çıkar. Tencereye eti ve kuyrukları koy, kapak ört. Et bıraktığı suyu çekinceye kadar arada bir karıştırarak kavur. Sadeyağını, soğanları ilave et, soğanlar sararıncaya kadar kavur. Salçayı, (yazsa ince doğranmış domatesleri) koy, çevir. Suyu ilave et, kapak ört, etler pişinceye kadar yaklaşık 30 dakika kaynat, tuz at. Suyu azalmışsa 5 su bardağına tamamla. Haşlanmış bamyaları, limon veya koruk suyunu ilave et, kaynamaya başlayınca çok hafif ateşe al, bamyalar yumuşayıncaya kadar 20-30 dakika kadar pişir.</span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal"></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal"><strong>Çebiç</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal"></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal">Çebiç, Konya ziyafet sofralarının en muhteşem olanıdır. Çebiç ziyafetine sabahtan gidilir, kahvaltıda kuzunun ciğeri ızgara yapılarak sunulur. Tandırda pişen kuzu öğlen yemeğinde bulgur pilavı üzerine konarak sunulur. Konyalı gurmelerin söylediğine göre en lezzetli çebiç Eylül ayında yapılır çünkü kuzular bu ayda en uygun olgunluktadır.</span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal">4 kişiden fazla</span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal">Pişme Süresi: Çebiçin özelliğine göre 1-4 saat arası</span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal">Çebiç İçin:</span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal">1 keçi veya koyun kuzusu(bir yaşını doldurmamış olacak)</span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal">Çebiçe Sürmek için:</span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal">2 sb süzme yoğurt</span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal">1 sb salça</span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal">1 iri soğan( çok ince kıyılmış)</span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal">5 diş sarımsak(dövülmüş)</span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal">2 yk tuz</span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal">Çebiçe saplamak İçin:</span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal">10 -15 arpacık soğan</span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal">1 baş sarımsak</span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal">Süslemek İçin:</span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal">Soğan suyunda 5 dakika bekletilmiş maydanoz</span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal">Mevsim çiçekleri</span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal">Beraberinde :</span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal">Çebiçin suyuyla pişirilmiş bulgur pilavı</span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal">Yapılışı: Kuzu tandıra asılacağı gün kes. Başını ayırmadan boynuzlarını al, derisini yüz. İç organlarını çıkar. (Bu işlemleri çok dikkatli ve temiz yap. Çünkü sulanmaması için hayvan yıkanmamalı, yıkanırsa temiz bir bezle çok iyi kurulanmalı).</span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal">Bir kapta çebice sürülecek malzemeleri karıştır, kuzunun dışına ve içine sür. Uzun sivri bir bıçakla hayvanın kaba etli yerlerini del, ayıklanmış soğan ve sarımsakları yerleştir. (Kahvaltıda yaprak ciğer olarak kullanılmayacaksa) ciğeri, yüreği ve böbrekleri karnına koy. Bir tepsi içinde 2 saat dinlendir. Kuzunun dört ayağı telle birbirine sağlam bir şekilde bağla. Kafası ayakların arasına yerleştir. Bağlı ayaklarının arasından sağlam bir demir şiş geçir. Pişerken düşmemesi için belinden de bir tel geçir. Tandırı yak, alevli hali geçip, orta harareti bulunca (ekmek pişirme ısısı)içine kuzunun suyunun damlaması için yarıya kadar su dolu bir büyük tencere oturt. Kuzuyu sırtı aşağı gelecek şekilde tandıra sarkıt, demir şişlerin uçlarını dışarıda bırak. Tandırın ağzına bir saç kapat, etrafını hava almayacak şekilde çamur ve cila ile sıva. Tandırın alt tarafındaki kullesini (hava alma deliği) de çamur ve cila ile iyice kapat. Çebici pişmesi için kendi haline bırak. Pişme süresi hayvanın taze, yaşlı, zayıf, besili olmasına göre değişir. Genç ve zayıf hayvanlar 1-1,5 saatte; besili ve yaşlı olanlar 2,5-3,5 saatte pişer. Pişme süresince tandırı sık sık gözle, hava alan yerlere cila sür. Kuzu pişince keserle sacın kenarlarına yavaşca vurarak çamurları al, sacı kaldır, demirin iki ucundan tutarak kuzuyu dışarı çıkar, telleri çöz. Tandırın dibindeki tencereye akan yağlı suya pişmiş olan ciğer, yürek ve böbrekleri de kuşbaşı doğrayarak salma tekniğiyle acele bulgur pilavı yap. Kuzuyu alacak büyüklükte bir tepsiye pilavı yerleştir. Kuzunun başını ayaklarının arasından çıkartarak pilavın üzerine yerleştir, ağzına maydanozu koy. Tepsideki pilavın kenarlarını bir sıra maydanoz ve mevsim çiçekleri ile süsle, sofraya al.</span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal"></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal"></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal"><strong>Su</strong> <strong>Böreği</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal"></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal">Su böreği, Konya’nın ziyafet sofralarında çok kullanılır. Günümüzde pasta ve bulgurlu yiyeceklere dönüşen ikram sofralarında yüzyıllardan gelen zarif bir lezzeti yansıtır.</span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal"></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal">4 kişiden fazla</span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal">Fırın Isısı:250derece</span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal">Pişme süresi:25 –30 dakika</span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal">Tepsi ölçüsü:35-40 cm. çapında bir tepsi</span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal">2yk sadeyağ (tepsiyi yağlamak için) </span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: teal">1ölçü kıymalı börek içi </span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="ceylannur, post: 23050, member: 1208"] [SIZE=3][COLOR=teal][B]Bamya Çorbası[/B] Orta Anadolu’da da yapılan bamya çorbası Konya’da klasik menülerde ara yemeği olarak önem arz eder. Konya’da pilav ve kara yemek takımında ekşi olduğu için tatlıdan sonra verilerek ikinci tertip yemeklerin yenmesi için iştah açar. Saadet Ongun Hanımefendi’yi dinleyelim: “Bamyayı yüzünkoyu kalbura sürtecen. Sünmemesi için limonla kaynatacan. Önce eti, et yağsızsa biraz yağ koyacan, sonra soğanı üzerine atacan kavuracan. Yazsa domates kışsa salça koyacan. Bol sıcak su koyup bamyaları atacan, limon sıkıp büngül büngül kaynatacan”. 4 kişiden fazla Pişme Süresi:55-60 dakika ½ su bardağı kuru çiçek bamya(25 gr) ½ limon (dilimlenmiş) 3 sb su ( bamyaları haşlamak için) ½ sb kuyruk yağı ( bamyaların büyüklüğünde doğranmış) 1 sb koyun eti (bamyaların büyüklüğünde doğranmış) 1yk sadeyağ 200g /2 soğan(çok ince kıyılmış) 1 yk domates salçası(yazsa ve istenirse 3 kırmızı domates) 5 sb et suyu veya su 1tk tuz 2 çorba kaşığı limon suyu veya koruk suyu [B]Yapılışı[/B]:Bamyaları tüylerinin dökülmesi için kalburda veya bez arasında ov ve yıka. Üç dört limon dilimi konulmuş suyla (limon sünmemesini sağlar) yarı haşla, iplerini çıkar. Tencereye eti ve kuyrukları koy, kapak ört. Et bıraktığı suyu çekinceye kadar arada bir karıştırarak kavur. Sadeyağını, soğanları ilave et, soğanlar sararıncaya kadar kavur. Salçayı, (yazsa ince doğranmış domatesleri) koy, çevir. Suyu ilave et, kapak ört, etler pişinceye kadar yaklaşık 30 dakika kaynat, tuz at. Suyu azalmışsa 5 su bardağına tamamla. Haşlanmış bamyaları, limon veya koruk suyunu ilave et, kaynamaya başlayınca çok hafif ateşe al, bamyalar yumuşayıncaya kadar 20-30 dakika kadar pişir. [B]Çebiç[/B] Çebiç, Konya ziyafet sofralarının en muhteşem olanıdır. Çebiç ziyafetine sabahtan gidilir, kahvaltıda kuzunun ciğeri ızgara yapılarak sunulur. Tandırda pişen kuzu öğlen yemeğinde bulgur pilavı üzerine konarak sunulur. Konyalı gurmelerin söylediğine göre en lezzetli çebiç Eylül ayında yapılır çünkü kuzular bu ayda en uygun olgunluktadır. 4 kişiden fazla Pişme Süresi: Çebiçin özelliğine göre 1-4 saat arası Çebiç İçin: 1 keçi veya koyun kuzusu(bir yaşını doldurmamış olacak) Çebiçe Sürmek için: 2 sb süzme yoğurt 1 sb salça 1 iri soğan( çok ince kıyılmış) 5 diş sarımsak(dövülmüş) 2 yk tuz Çebiçe saplamak İçin: 10 -15 arpacık soğan 1 baş sarımsak Süslemek İçin: Soğan suyunda 5 dakika bekletilmiş maydanoz Mevsim çiçekleri Beraberinde : Çebiçin suyuyla pişirilmiş bulgur pilavı Yapılışı: Kuzu tandıra asılacağı gün kes. Başını ayırmadan boynuzlarını al, derisini yüz. İç organlarını çıkar. (Bu işlemleri çok dikkatli ve temiz yap. Çünkü sulanmaması için hayvan yıkanmamalı, yıkanırsa temiz bir bezle çok iyi kurulanmalı). Bir kapta çebice sürülecek malzemeleri karıştır, kuzunun dışına ve içine sür. Uzun sivri bir bıçakla hayvanın kaba etli yerlerini del, ayıklanmış soğan ve sarımsakları yerleştir. (Kahvaltıda yaprak ciğer olarak kullanılmayacaksa) ciğeri, yüreği ve böbrekleri karnına koy. Bir tepsi içinde 2 saat dinlendir. Kuzunun dört ayağı telle birbirine sağlam bir şekilde bağla. Kafası ayakların arasına yerleştir. Bağlı ayaklarının arasından sağlam bir demir şiş geçir. Pişerken düşmemesi için belinden de bir tel geçir. Tandırı yak, alevli hali geçip, orta harareti bulunca (ekmek pişirme ısısı)içine kuzunun suyunun damlaması için yarıya kadar su dolu bir büyük tencere oturt. Kuzuyu sırtı aşağı gelecek şekilde tandıra sarkıt, demir şişlerin uçlarını dışarıda bırak. Tandırın ağzına bir saç kapat, etrafını hava almayacak şekilde çamur ve cila ile sıva. Tandırın alt tarafındaki kullesini (hava alma deliği) de çamur ve cila ile iyice kapat. Çebici pişmesi için kendi haline bırak. Pişme süresi hayvanın taze, yaşlı, zayıf, besili olmasına göre değişir. Genç ve zayıf hayvanlar 1-1,5 saatte; besili ve yaşlı olanlar 2,5-3,5 saatte pişer. Pişme süresince tandırı sık sık gözle, hava alan yerlere cila sür. Kuzu pişince keserle sacın kenarlarına yavaşca vurarak çamurları al, sacı kaldır, demirin iki ucundan tutarak kuzuyu dışarı çıkar, telleri çöz. Tandırın dibindeki tencereye akan yağlı suya pişmiş olan ciğer, yürek ve böbrekleri de kuşbaşı doğrayarak salma tekniğiyle acele bulgur pilavı yap. Kuzuyu alacak büyüklükte bir tepsiye pilavı yerleştir. Kuzunun başını ayaklarının arasından çıkartarak pilavın üzerine yerleştir, ağzına maydanozu koy. Tepsideki pilavın kenarlarını bir sıra maydanoz ve mevsim çiçekleri ile süsle, sofraya al. [B]Su[/B] [B]Böreği[/B] Su böreği, Konya’nın ziyafet sofralarında çok kullanılır. Günümüzde pasta ve bulgurlu yiyeceklere dönüşen ikram sofralarında yüzyıllardan gelen zarif bir lezzeti yansıtır. 4 kişiden fazla Fırın Isısı:250derece Pişme süresi:25 –30 dakika Tepsi ölçüsü:35-40 cm. çapında bir tepsi 2yk sadeyağ (tepsiyi yağlamak için) 1ölçü kıymalı börek içi [/COLOR][/SIZE] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Günün ilk namazı hangi namazdır
Cevap yaz
Ana sayfa
Forumlar
BÖLGELERİMİZ VE ŞEHİRLERİMİZ
Bölgeler ve Şehirler
İç Anadaolu Bölgesi
Konya
Konya Bamya Çorbası ve yemekleri
Üst
Alt