Kolestrolü ilaçsız düşürmenin üç yolu

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Kolesterol, Kolesterol Yüksekliği

Doğru beslenirseniz kolesterol sorununuzu ilaca gerek kalmadan çözebilirsiniz. Bunu çoğumuz bilse de sıra nasıl başaracağımıza gelince şaşırıp kalırız

Kolesterol-diyet ilişkisi söz konusu olduğunda sadece hastaların değil doktorlarda bile ciddi bilgi eksikliği var. Çoğu doktor, kolesterolü yüksek bir hasta gördüğünde reçeteye hemen bir kolesterol ilacı yazar. Oysa biraz vakit ayırıp hastalarla 5-10 dakika konuşup onları beslenme ve aktivite konusunda azıcık bilgilendirseler sorun çözülecek. Bu yaklaşımın faydası yalnızca kolesterol sorununu çözmekle sınırlı değil: Bunlar genel olarak sağlığı iyileştirici beslenme ve aktivite önerilerini içerdiğinden genel sağlığı da iyileştiriyor.

Bir kere şu noktayı aklımızdan çıkarmamamız lazım: Kanımızda dolaşan LDL kolesterolün miktarı fazlaysa kalp krizi olasılığı yükselir. Bu şanssız durum eğer kilo sorunu, kan şekeri yüksekliği, iyi kolesterol azlığı, trigliserid fazlalığı, ürik asit yüksekliği gibi diğer bazı parametrelerle de birlikteyse tehlike daha da büyür.

Kolesterolünüzü azaltmak için iyi planlanmış bir yaşam tarzı değişikliği programını ısrarla uygulayabilirseniz bu değişim sizin yalnız kolesterolünüzü düşürmekle kalmaz, trigliseridinizi, kan şekerinizi, hatta ürik asit ve tansiyonunuzu bile dengeler. Yetmedi! Böyle bir değişim iyi kolesterol HDL’nizi de arttırır. Kısacası yola kolesterol seviyesini azaltmak amacıyla çıkarsınız ama uyguladığınız çözümler size ‘daha iyi bir hayat, daha sağlıklı bir ömür’ şeklinde geri döner.

ÖNLEM 1
PEYNİRİN YARIM YAĞLISI

Bana göre kolesterolü düşürmeyi düşünen herkesin doymuş yağlar hakkında bilgi edinmesi lazım. Kolesterolü dengelemede doymuş yağları azaltmak kolesterolden zengin besinleri sınırlamaktan daha etkili bir yol. Doymuş yağlar eğer çok fazla tüketilirse kolesterolü arttıran önemli bir neden haline gelebiliyor. Bunlar genelde zaten ‘kötü yağlar’dır ve sağlıksızdır. Doymuş yağların yirmiden fazla çeşidi var. Bunların hepsi aynı derecede zararlı değil. LDL kolesterol düzeyini yükselten doymuş yağlar en çok tereyağında tam yağlı sütte ve diğer tam yağlı süt ürünlerinde (peynir, yoğurt, ayran, dondurma) bulunuyor. Sığır etinde de özellikle yağlı kısımlarında bol miktarda doymuş yağ var. İç yağı kuyruk yağı ve diğer hayvansal yağları da bu kategoriye dâhil etmemiz lazım. Bazı bitkisel yağlar da doymuş yağlardan zengin. Örneğin Hindistan cevizi yağı, palmiye yağı bu tür yağlar. Aslında zeytinyağında bile doymuş yağ var ama yapısı daha çok tekli doymamış yağlardan zengin olduğu için sağlıklı yağlar grubunda yer alıyor. Bununla birlikte zeytinyağını bile gereğinden fazla tüketmemek lazım.
Bana sorarsanız kolesterolle mücadele programına doymuş yağ tüketimini azaltarak başlamalı. Yaşı 20’yi geçenlerin süt ve süt ürünlerini zaten tam yağlı yememesi gerekli. Kolesterol problemi olanların ise bu konuda çok daha da dikkatli davranması şart. Biz tam yağlı yoğurdu, bol yağlı köpürmüş ayranı ve yağlı peynirleri çok seven bir milletiz. Eğer kolesterol sorununuz varsa işe yumurtayı yasaklamaktan başlamak yerine bu yanlışlarımızı düzeltmekle başlamalı, sütü ve süt ürünlerini yarım yağlı yemeye alışmalı, tereyağını da sınırlamalıyız. Bol yağlı etleri azaltmalı, iç yağı veya kuyruk yağını mutfağa sokmamalıyız. Tabiî ki kolesterol sorunumuz varsa!

ÖNLEM 2
BAZI YİYECEKLERİ AZALTIN

Kolesterolü dengeleyici diyet planına tabiî ki kolesterolden zengin yiyecekleri azaltmayı da dâhil etmek önemli bir nokta. Son yıllarda basında sık sık okuduğunuz ‘yumurta aklandı’ haberleri doğru ama eksik bilgiler içeriyor. Kolesterolünüz yüksekse, özellikle kalp damar hastalığı varsa (örneğin bypass ameliyatı uygulanmış veya stent takılmış biriyseniz) yumurtaya yüklenmek, hele hele ‘her gün bir yumurta yemek’ pek doğru değil. Bu yanlış sizi ya kardiyologa stent takmaya ya da kardiyovasküler cerraha bypass olmaya götürür! Yani her gün bir yumurta yiyerek kalp krizi geçirmiş ya da damar sertliği kanıtlanmış birinin damarlarını sağlıklı tutması oldukça zordur, bu yanlışı yapmayın. Kolesterol sorununuz yoksa her gün bir yumurta yiyin. Kolesterolünüz var ama damarlarınız sağlıklı ise haftada 1-2 ile yetinin. Bypass yapılmış, stent takılmış biriyseniz kalp doktorunuzu dinleyin...
Burada önemli bir nokta da şu: Her konuda olduğu gibi diyet konusu söz konusu olduğunda özellikle kolesterol diyetleri konuşulduğunda o meşhur kural kesinlikle geçerlidir: Herkes farklıdır! Arkadaşınızın kolesterolünü yüzde 10 oranında düşüren bir diyet, sizde yüzde 20 oranında bir düşmeye yol açabileceği gibi tümüyle başarısız da kalabilir. Doğru yolda olduğunuzu anlamak için diyetin ikinci veya üçüncü ayında lipit profilinizi gözden geçirmeli, LDL kolesterolünüzde arzu edilen bir düşmenin olup olmadığını öğrenmelisiniz.

ÖNLEM 3
DOĞRU BESLENİN

Kolesterolü yüksek hastalarda sadece kolesterolü yüksek yiyecekleri kısıtlamak ve doymuş yağları sınırlamak da yetmez. Bu programa mutlaka düşük glisemik yüklü bir beslenme planını da dâhil etmekte fayda var. Glisemik yükü yüksek olan beyaz pirinci, patatesi, beyaz ekmeği, şekerli içecekleri (meşrubatlar), alkolü, şekeri, kraker, cips, bisküvi, grissini ve benzerlerini, balı, pekmezi de listeden çıkarmak, bulguru, mercimeği, fasulyesi, meyvesi, sebzesi, yulaf ezmesi, kepeği bol bir beslenme planı yapmak da önemlidir.
Daha sık balık yemek, yağ tercihinizi zeytinyağından yana kullanmak, trans yağ zengini yiyeceklerden uzak durmak ve doğal kolesterol dengeleyicilerden faydalanmak da çok önemli noktalardır.

Günde 200 miligramı geçmeyin

Günlük toplam kolesterol tüketiminizi 200 mg’la sınırlamanızı öneriyoruz. Özellikle LDL kolesterolünüz yüksekse kolesterol miktarı düşük olan besinleri seçmelisiniz.

Porsiyon miktarı Kolesterol
(mg)
Beyin 3 köfte kadar 1.750
Karaciğer 3 köfte kadar 410
Kalamar (kızartılmış) 3 köfte kadar 260
Yumurta sarısı 1 adet 220
Haşlanmış yumurta 1 adet 210
Dana eti 3 köfte kadar 120
Piliç eti 3 köfte kadar 100
Kuzu eti 3 köfte kadar 85
Tavuk ve hindi eti 3-4 köfte kadar 80
Tam yağlı süt 1 su bardağı 73
Yağlı balık 3 köfte kadar 71
Kaşarpeyniri 1 kibrit kutusu 31
Tam yağlı yoğurt 1 su bardağı 30
Beyazpeynir 1 kibrit kutusu 25
Suşi 3 köfte kadar 23
Yarım yağlı süt ve yoğurt 1 su bardağı 20

Kolesterol-savar besinler

Reçeteli ilaçları kullanmadan, tamamen doğal besinler ve bitkilerden yararlanarak kolesterolünüzü azaltabilir misiniz? Bence denemeye değer! İşte en çok bilinen, denenen ve güvenilen “kolesterol savar” besinler:
Yulaf kepeği (posa)
Ceviz, fındık, badem (omega -3)
Elma (kuvarsetin ve pektin)
Sarımsak (allicin), soğan (kuvarsetin)
Balıklar (omega -3)
Keten tohumu (omega 3 ve PSSA)
Greyfurt (pektin)
Kurufasulye ve diğer bakliyat (quargum ve posa)
Zeytinyağı (tekli doymamış yağ asitleri)
Yeşil ve siyah çay (kateşinler)

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu
**********
YYHPZ.gif
**********
 

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Kolestrole İyi Gelen Bitkiler

Kolestrole İyi Gelen Bitkiler

1. tarif
Biberiye, mentollü nane, kuşburnu, bamya çiçeği, hibiscus, karahindiba, karabaş otu, oğul otu, çoban çökerten, gül yaprağı, ardıç meyvesi, civan perçemi, maydanoz, kekik, söğüt yaprağı, alıç çiçeği, nane ve tere otu.

Otların tamamı veya ayrı ayrı kaynatılıp aç ve tok karnına şekersiz limonlu 2-3 su bardağı aç ve tok karnına içilir.

2. tarif
Sarımsak, soğan, limon, portakal ve greyfurt bol miktarda yenir.

3. tarif
Bol yeşillik, sebze, sıvı yağ yenir.

**********
YYHPZ.gif
**********
 

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Kolesterol Diyeti


Kolesterol düşürücü diyet uygulanırken dikkat edilmesi gereken önemli nokta, posalı besinlerin artırılması. Posa, bitkilerin sindirilmeden atılan bitki duvarı kısmına denir. Safra kesesi salgısı olan safra asitlerinin emilimini engelleyerek karaciğerde kolesterol sentezi için gerekli öncü öğelerin konsantrasyonunu azaltmakta. Yulaf, arpa, pirinç kabuğundaki bulunan posanın karaciğerde kolesterol sentezini engelleyerek kan kolesterolünün düşürülmesinde etkili olduğu kanıtlandı. Posa kolesterolün vücuttan atılmasına yardımcı olduğu için daha çok tüketmeliyiz.

Meyve, sebze ve salatayı daha çok tüketmeli, beyaz ekmek yerine kepekli, çavdar veya yulaf ekmeği tercih etmeli, kabukları ile yenebilen meyveleri kabuğuyla birlikte tüketmeli, meyve suları yerine meyvenin kendisi yenmeli, pirinç pilavı yerine bulgur pilavını tercih etmeli, aynı zamanda protein içeriği yüksek kuru baklagillere beslenmemizde haftada 2-3 kez yer vermeliyiz. Tatlı tüketmek istediğinizde ağır hamur tatlıları yerine protein ve kalsiyum içeriği yüksek sütlü tatlıları haftada 1-2 gün tercih edebilirsiniz. Kilo fazlanız varsa sofra şekerini kullanmayıp, içeceklerinizi şekersiz veya tatlandırıcı kullanarak tercih etmelisiniz.

Kalp sağlığını korumak için kolesterol diyeti :

• Balıketi ve tavuğun beyaz eti, kırmızı ete (koyun, dana gibi) tercih edilmeli, kırmızı etin mümkün olduğunca yağsız kısımlarını tercih edilmeli.

• Etli yemeklere ayrıca yağ eklenmemeli.

• Yemeklerdeki yağ miktarı azaltılmalı, katı yağ yerine sıvı yağ özellikle zeytinyağı kullanılmalı.

• Kızartma yerine haşlama ve ızgara tercih edilmeli.

• Haftada bir veya iki yumurtadan fazlası yenmemeli.

• Sakatatlar (karaciğer, beyin, böbrek gibi) yenmemeli.

• Yarım yağlı veya yağsız diyet sütleri tercih edilmeli.

• Diyette bu şekilde azalan yağ miktarı salata veya yemeklere zeytinyağı ilavesi ile karşılanmalı.

• Kahvaltıda tereyağı yerine margarin kullanılmalı

• doymamış yağ asidi içeriği yüksek olan margarinleri tercih edilmeli.

• Kuyrukyağı ve iç yağı kesinlikle kullanılmamalı.

• Yemekler pişirilirken daha az tuz konulmalı.

Aşağıdaki yiyecekleri asla tüketmeyin

* Sakatatlar (karaciğer, beyin, böbrek, işkembe, dil v.b)
* Kabuklu deniz hayvanları ( karides, midye, kalamar v.b)
* Tam yağlı etler, sucuk, salam, sosis, pastırma, tavuk ve hindi derisi,
* Yağlı gıdalar (kaymak, krema, mayonez, çikolata ve yağlı soslar)
* Yağda kızartma ve kavurmalar
* İçeriği bilinmeyen hazır gıdalar,
* Alkollü içkiler, hazır meyve suları, meşrubatlar
* Tereyağı, kuyruk yağı, içyağı, margarin yağı
* Lezzet verici olarak kullanılan et suyu veya tavuk suyu.

**********
YYHPZ.gif
**********
 

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Kolesterolü Düşürmek İçin Nar Çiçeği Kürü

Kolesterolü Düşürmek İçin Nar Çiçeği Kürü

nar-%C3%A7i%C3%A7e%C4%9Fi.jpg


Malzemeler:
1 su bardağı su
1,5 yemek kaşığı nar çiçeği

Hazırlanışı: 1 su bardağı suyun içine 1 ,5 yemek kaşığı nar çiçeği koyarak 5 dk. kaynatın. Günde 1 defa için. Her seferinde taze olarak yapılmalıdır.

Bu karışım hem kolesterolü , hem tansiyonu düşürmekte faydalıdır.

Ayrıca ; Enginar ve yeşil mercimek iyi birer kolesterol düşürücü olarak kullanılabilir.
 
Üst Alt