Kırkkilit Otu - Atkuyruğu Otu

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Atkuyruğu Otu, Kırkkilit Otu, Böbrek Taşı, Kırkkilit Otu Boyun Fıtığı, Kırkkilit Otu Fıtık, Kırkkilit Otu Hakkında Bilgi, Kırkkilit Otu İşe Yarar, Kırkkilit Otu Kanser, Kırkkilit Otu Kullanım Şekli, Kırkkilit Otu Kullanımı, Kırkkilit Otu Kürü, Kırkkilit Otu Mide, Kırkkilit Otu Nasıl Demlenir, Kırkkilit Otu Nasıl Hazırlanır, Kırkkilit Otu Nasıl İçilir, Kırkkilit Otu Nasıl Kullanılır, Kırkkilit Otu Nasıl Toplanır, Kırkkilit Otu Nedir, Kırkkilit Otu Nerede Yetişir, Kırkkilit Otu Neye İyi Gelir, Kırkkilit Otu Oturma Banyosu, Kırkkilit Otu Resmi, Kırkkilit Otu Romatizma, Kırkkilit Otu Saç Dökülmesi, Kırkkilit Otu Saç Dökülmesinde Nasıl Kullanılır, Kırkkilit Otu Yağı, Kırkkilit Otu Zararları, Kırkkilit Otu Zayıflatırmı, Kırkkilit Otunun Faydaları, Kırkkilit Otunun Saça Faydaları, Kırkkilit Otunun Yan Etkileri
Kırkkilit Otu - Atkuyruğu Otu
Kırkkilit (Equisetum arvense), Atkuyruğu Otu, Zemberekotu, Çamotu, Kırkboğum, Tilkikuyruğu Otu ve Katırkuyruğu Otu olarak da tanınır.
İlkbahar başlangıcında, derinlere kök salmış olan köksaptan, önce spor taşıyıcı kahverengi başak sapları çıkar. Düzgün yapılı küçük çam ağaçlarını andıran yeşil yaz kuyruğu ise daha sonra çıkar. Çok yıllık, otsu ve çiçeksiz bitkilerdir. Gövdesi silindir biçiminde, dallı veya dalsız, yeşil veya esmer-yeşil renkli, sert ve içi boştur. Yaprakları çok küçük, pul biçiminde ve sivri uçludur. Spor ile çoğalırlar. Spor keseleri verimli gövdelerinin uçlarında başak şeklinde toplanmışlardır. Türkiye'de 7 kadar türü yetişmektedir. Saponin, %60-70 silisilik asit (Silica), potasyum tuzları, tanen alkaloitler içerir. Toplanacak bitkiler, 25-60 cm boyunda ve sapı ince (3-6 mm civarında) olan türlerdir (Equisetum arvense) ve nemli topraklardan, tarla aralarından ve dere kıyılandan toplanır. Kırıkilit Otu Mayıs-Haziran döneminde, henüz canlı yeşil rengini korurken, sapın toprağa yakın bölümünden kesilir ve demetler halinde gölge ve havadar bir yere asılarak kurumaya bırakılır. İğne yapraklar gövdeden kolayca ayrıldığında kuruma tamamlanmış olur.

Kullanım Biçimleri:
Çay Hazırlamak: Bir tatlı kaşığı kurutulmuş ve ince kıyılmış bitki (ince saplı olan 3-6 mm), orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla demlenir, üstü kapalı olarak 10-15 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-4 bardak çay aç karnına veya öğün aralarında soğutulmadan içilebilir.

Oturma Banyoları:200 gr taze bitki veya 100 gr kurutulmuş bitki, akşamdan 3-4 litre suya yatırılır. Ertesi gün kaynama derecisine kadar ısıtılır ve süzüldükten sonra küvet içindeki sıcak banyo suyuna eklenir. Banyo süresi 20 dakikadır. Banyo suyu seviyesi böbreklerin üstüne çıkmalıdır. Banyodan sonra kurulanılmamalı ve bir bornoza sarınarak yatakta bir süre dinlenilmelidir.
 

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
At Kuyruğu ve At Kuyruğu Otunun Faydaları

At Kuyruğu ve At Kuyruğu Otunun Faydaları


at-kuyrugu-otu-bitkisi.jpg

At Kuyruğu Otu Bitkisi (Equisetum arvense): Daha çok nemli ve bataklık yerlerde yetişen, 50 cm.'ye kadar uzayabilen, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Acı madde, saponin, tanen, silisik asit, çeşitli alkoloidler ve potasyum içerir.


At Kuyruğu Otunun Faydaları: Romatizma ve nıkris şikâyetlerini azaltır. Yaraların ve kesiklerin iyileşmesini hızlandırır. Kanı temizler. Sindirim sistemini güçlendirir. Vücut direncini arttırır. Saçı besler ve kepeği önler. Ağız ve bademcik iltihaplarında faydalıdır. Böbrekleri temizler ve böbreklerde oluşan kum ve taşları dökmeye yardımcı olur. Kronik öksürükte faydalıdır. İdrar ve balgam söktürücüdür.


At Kuyruğu Otu Bitkisi Nasıl Kullanılır? At Kuyruğu Bitkisinin toprak üstünde kalan kısımları kurutulup kaynatılmak suretiyle çay ve gargara olarak ya da haricen kullanılır. Pek çok faydalı etkiyi çay olarak içildiğinde gösterir. Ayrıca, Atkuyruğu suda kaynatıldıktan sonra elde edilen su, haricen egzama, sivilce, yara, çıban ve kıl dibi iltihaplarına karşı kullanılabilir. Bu su gargara olarak ise boğaz, bademcik ve dişeti iltihaplarına karşı faydalıdır.
 

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Kırkkilit Otu ve Faydaları

Kırkkilit Otu (Equisetum arvense): Atkuyruğugillerden; kök sapı ömürlü olan, nemli yerlerde yetişen bir bitkidir. Acı madde, saponin, tanen, silisik asit, çeşitli alkoloidler ve potasyum içerir.

Toplanması ve Kurutulması: Çay için toplanacak yaz sürgünleri (Equisetum , 25 – 60 cm yükseklikte ve sapı 3 – 6 mm civarında olan türlerdir. Mayıs – Haziran döneminde, henüz canlı yeşil rengini korurken, sapın toprağa yakın bölümünden kesilir ve demetler halinde gölge ve havadar bir yere asılarak kurumaya bırakılır. Bitkide sonbahara hastalık gözükebilir. Hastalıklı bitkiler toplanmamalıdır. İyi kurumuş bitki gevrekleşerek çıtır çıtır kırılır. İğne yapraklar gövdeden kolayca ayrıldığında kuruma tamamlanmış olur. Yapraklar ovuşturularak saptan ayrılır ve bir örgüye serilerek 1 – 2 gün boyunca tam olarak kurumaya bırakılır.

Kırkkilit Otunun Faydaları
Kanı temizler.
Saçı besler ve kepeği önler.
Kronik öksürükte faydalıdır.
Sindirim sistemini güçlendirir.
İdrar ve balgam söktürücüdür.
İdrar torbasındaki iltihabı giderir.
Ödem giderici etkiside bulunmaktadır.
Romatizma ve nikris şikâyetlerini azaltır.
Ağız ve bademcik iltihaplarında faydalıdır.
Vücut direncini arttırır.sifalibitkileriniz.com
Yaraların ve kesiklerin iyileşmesini hızlandırır.
Böbrekleri temizler ve böbreklerde oluşan kum ve taşları dökmeye yardımcı olur.
Kaşıntılı egzamalarda, kabuklu, iltihaplı, kılları dökülmüş olsa bile, atkuyruğu kaynama suyu ile yapılan banyolar veya kompresler büyük yardim sağlar.

Kırkkilit Otu Bitkisi Nasıl Kullanılır? Kırkkilit Bitkisinin toprak üstünde kalan kısımları kurutulup kaynatılmak suretiyle çay ve gargara olarak ya da haricen kullanılır. Pek çok faydalı etkiyi çay olarak içildiğinde gösterir. Ayrıca , Kırkkilit suda kaynatıldıktan sonra elde edilen su, haricen egzama, sivilce, yara, çıban ve kıl dibi iltihaplarına karşı kullanılabilir. Bu su gargara olarak ise boğaz, bademcik ve dişeti iltihaplarına karşı faydalıdır. Kökler zehirli olduğundan toplanırken sürgünlere karışmamasına dikkat edilmelidir.

Çay: 1-2 çay kaşığı bitkinin taze veya kuru yaz sürgünü 150 ml. suda 3 – 5 dak. kaynatilir. Sonra 15 dakika demlenir , süzülür.

Uyarı: Tavsiye edilen miktardan fazla kullanılmamalıdır. Kırkkilit otunun bazı türleri zehirlidir. Kullanırken dikkat edilmeli ve uzman kişilere danışılmalıdır.
(Alıntı)
 
Üst Alt