Kilo almak depresyonu tetikliyor

NiDa

Başarılı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
22 Eylül 2011
Mesajlar
281
Tepkime puanı
7
Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, kilo almanın özellikle bayanlarda depresyonu tetiklediğini söyledi.

REEM Nörolojı Merkezi uzmanlarından Dr. Mehmet Yavuz, "Kilo almak, özellikle bayanlarda depresyonu tetikleyen bir unsurdur. Fazla kilolar, aynı zamanda zayıflamaya çalışan bireyler için de anksiyete oluşturmaktadır. Dolayısıyla fazla kilolu bir insan daha kırılgan bir yapıya sahiptir" dedi.
Kilolu olup da ben kendimle barışığım diyenlerin çoğunun gerçeği yansıtmadığını ifade eden Dr. Yavuz, "Aslında kilo başlı başına yoğun bir anksiyete nedenidir. Diğer taraftan kilo almak, depresyona neden olabileceği gibi, depresyonun sebep olduğu bir durum da olabilir. Kilo almak, özellikle bayanlarda depresyonu tetikleyen bir unsurdur. Fazla kilolar, aynı zamanda zayıflamaya çalışan bireyler için de anksiyete oluşturmaktadır. Dolayısıyla fazla kilolu bir insan daha kırılgan bir yapıya sahiptir. Kilolu olupta ben kendimle barışığım diyenlerin çoğu da gerçeği yansıtmamaktadır. Egzersiz yapmaktan artık hoşlanmayan ve kilo almaya başlayan bir kadın mutlaka kendini sorgulamalıdır. Kilo alma muhtemelen artan stresin veya duygusal olarak bir aksaklığın doğal sonucu olarak ortaya çıkacaktır. Pek çok kadın için yemek, bir anda, hem rahatlama hem de kızgınlık kaynağı olmaktadır. Bu kadının içine düştüğü hain bir döngü halini alır ve kilolu olduğu gerçeğine daha fazla yemek yiyerek karşılık verir veya spor yapmaktan kaçınır. Böylece kilolar alır başını gider" diye konuştu.
Kadınlarda her geçirilen gebeliğin vücutta fazladan kilo bırakabileceğini anlatan Dr. Yavuz, "Özellikle kadın, gebelik sırasında gereğinden fazla kilo aldıysa ya da doğum sonrasında bu fazla kiloları atmak için gayret göstermediyse ve çok sayıda doğum yaptıysa yine şişmanlık adayıdır. Kişinin hayatında oluşan bir değişiklik nedeniyle aktivitesi azaldıysa, örneğin bedensel olarak aktif olduğu bir işten masa başı bir işe geçiş, iş bırakma veya emeklilik, araba kullanmaya başlamak gibi nedenlerle enerji
tüketimi azalabilir. Şişmanlığın artışına neden olan etkenler arasında yaşlılık, beslenme alışkanlığının hazır yiyecek türüne kayması ve ayaküstü yenilen tost, sandviç, hamburger, piza, patates kızartması gibi yiyeceklerin fazla tüketilmeye başlanması, kadınlarda çok doğum yapma, daha az hareketli bir yaşam, sanayileşmiş bir toplumda yaşama, evlilik, alkol tüketimindeki artış ve en önemli nedenlerden biri olarak genetik sayılabilir" dedi.
 
Üst Alt