Kıl Dönmesi Hastalığı

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
23 Nisan 2011
Mesajlar
3,344
Tepkime puanı
25
KIL DÖNMESİ HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR ?

Kıl dönmesi hastalığı kuyruk sokumu bölgesinde,akıntılı veya akıntısız,kıllı veya kılsız küçük deliklerle kendisini gösterir.Bazen bu bölgede oluşan bir abse ile varlığı ortaya çıkar.

KIL DÖNMESİ HASTALIĞI KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Genel olarak erkeklerde sık görülür.Kadınlarda görülme sıklığı, erkeklere oranla 5 kat daha azdır.16-25 yaşları arasında en sık görülen kıl dönmesi hastalığının sıklığı 25 yaşından sonra süratle azalmaktadır.Fiziksel olarak yapılı,kalçaları arasında dar bir oluk bulunan ve yağlı cilde sahip olan kişilerde daha sık görülür.
KIL DÖNMESİ HASTALIĞININ OLUŞMASINI KOLAYLAŞTIRICI FAKTÖRLER NELERDİR?

1-Vücudun kıllı olması ve günlük dökülen kıl sayısının fazla olması
2-Gluteaların arasının dar ve derin olması (kıllara uygulanan emme kuvvetinin artması ve dökülen kılların daha uzun süre burada kalması)
3-Cildin uzun süre nemli kalması (kılın batmasını kolaylaştırır.)
4-Uzun süre oturarak çalışma
5-Kötü hijyen

KIL DÖNMESİ HASTALIĞI VÜCUDUN NERESİNDE GÖRÜLÜR?

Kıl dönmesi hastalığı klasik olarak kuyruk sokumu bölgesi hastalığıdır.Fakat göbek bölgesi, koltuk altı bölgesi,klitoris,el ve ayak parmaklarının arasında da görülebilir.

KIL DÖNMESİ HASTALIĞI NEDEN OLUŞUR?

Kıl dönmesi hastalığının neden ortaya çıktığı konusunda iki farklı görüş bildirilmektedir;
1)Doğumsal olduğu düşünülen görüşe göre kıl köklerinin bu bölgede zaten bulunduğu ve pubertal dönemde kıllanmanın ortaya çıkması ile şikayetlerin başladığı kabul edilir.
2)Edinsel olduğu düşünülen görüşe göre ise kılların cilt altına girmesiyle oluşan cilt altının kronik bir enfeksiyonudur.

KIL DÖNMESİ HASTALIĞININ CERRAHİ TEDAVİSİ NASIL OLMALIDIR ?

Kıl dönmesi hastalığının tedavisinde çok sayıda metod vardır.

Açık bırakma yöntemi(Eksizyon ve sekonder iyileşme):Kirli dokular tamamen çıkarılır ve yaranın pansumanlar ile kapanması sağlanır.Dezavantajı:Yara çok geç kapanır.3-4 ay devam eden pansumanlar hasta için çok büyük zaman kaybına neden olur.Ayrıca nüks etme olasılığı vardır.

Yarı açık yöntem(Eksizyon ve intrafleksiyon):Bu yöntem de kirli dokular tamamen çıkarılır ve yara kenarları dikişle teğellenir gibi dikilir.Dezavantajı:Açık yönteme göre daha hızlı iyileşmesine rağmen pansumanlar uzun sürer ve nüks etme olasılığı düşük değildir.

Kapalı yöntem:Kirli dokular temizlendikten sonra yara kapatılır.Fakat primer olarak kapatıldığında yaranın dikişleri orta hatta kalmaktadır.Bu nedenle nüks sık olarak görülmektedir.

Alternatif olarak Flep kaydırma ameliyatları uygulanmaktadır.Limberg flebi,Z-plasti flebi, Rotasyon flebi ve Karydakis ameliyatlarında temel olarak nüksü azaltmak için dikişlerin orta hatta olmaması hedeflenir.Flep kaydırma ameliyatlarında tekrar etme olasılığı düşüktür.Fakat hangi tekniğin daha başarılı olduğu konusu daha ziyade cerrahın o teknikle olan deneyimiyle alakalıdır.Örneğin bir cerrah Limberg flep yöntemi ile mükemmel sonuç elde ederken bir başka cerrah ayni başarıyı Karydakis ameliyatıyla elde edebilir.

KIL DÖNMESİ HASTALIĞI AMELİYAT SONRASI TEKRAR ORTAYA ÇIKAR MI?

Kıl dönmesi ameliyatlarından sonra hastalık tekrarlayabilir.Hastalığın tekrarlama riskini azaltabilmek için,ameliyat bölgesinin kılsızlaştırılması işlemi yapılmalıdır.Bölgenin kıllardan arındırılması çok önemlidir.Epilasyon kalıcı olarak uygulandığında nüks (tekrarlama oranı) oldukça nadir olarak görülmektedir.Özellikle duş alırken bölgeye tazyikli su tutulması ,bu bölgede biriken kıl ve tüy parçacıklarından temizlenmesini sağlar.
 

çağrıgün

Yeni Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
15 Haziran 2016
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
Kıl dönmesi

kardeşlerim kıl dönmesi problemim var fakat mahrem yer olduğu için doktora gitmekte çok kararsızım ne gelirse Allah'tan (c.c.) diye bazı bitkilerle kendimi tedavi etmeye çalışıyorum ama bi hastane keşfettim orada baya detaylı anlatmışlar ama doktora gidip muayene olmaya utanıyorum. kıl dönmesi ameliyatı nasıl olur deneyimi olan kardeşlerim yardımcı olursa memnun olurum.

YÖNETİM/UYARI: Yazıya link verip reklam yapmaya çalışıyorsun!!! kzgnn..
 
I

ibadette özür

Kayıtsız
Misafir
Bu Hastalıktan muzdarip olan bir müslüman akıntı olduğunu farkettiğinde misal yatsı vakti yeni girmiş olsa akıntı durmayacak şekilde ise ne yapmalı?
 
Üst Alt