Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Forumda Rüya yorumu YAPILMIYOR! Mesaj göndermeyiniz! Mesajınız silinir!
Ana sayfa
Forumlar
İslami Forumlar Genel
Soru Cevap
Kefir içmek haram mıdır?
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
Mesaj
<blockquote data-quote="Nesrinim" data-source="post: 105862"><p>Selamünaleykum kefir içmek haram mıdır? Kefir durdukça zaman içinde alkole dönüşüyormuş ve kefir içmeyin diyorlar. Kefir içmek haram mıdır? Helalal midir? Bazıları da şüpheli olduğunu söylüyor. Bir fikri olan var mı?</p><p></p><p><strong><em>CEVAP: Aleykümselam, kefirin mayalanma esnasında alkol ürettiği doğrudur!.</em></strong></p><p>Sirke, şıra, turşu, boza, ekmek ve diğer mayalı unlu mamullerde de fermantasyondan dolayı doğal olarak alkol oluşmaktadır. Ekmekte sıcaklıkla özellikle kabuk kısmındaki alkol uçmakta ancak içinde önemli bir miktar kalmaktadır. Bu ürünlerdeki oran yüzde 2-3 gibidir. Aynı zamanda portakal, limon, nane v.b. doğal ürünlerde yüzde 2-3 oranında alkol vardır. Ancak bunların hiçbiri insanı sarhoş etmez.</p><p></p><p>Kefir: i̇çerisindeki alkol dışarıdan katma olmadığı ve kendi içinde oluştuğu için <strong><u>sarhoş edici dereceye varmadıkça</u></strong> kefirin içilmesi helaldir. <strong>Ama kefir bayatlamış ve içinde oluşan alkol sarhoş edici orana varmış ise onu içmek caiz değildir.</strong></p><p></p><p>Kefir, bir süt ürünüdür. Gıda firmalarının ürettiği kefirler soğuk ortamda korunduğu ve açıldıktan sonra birkaç gün içinde tüketildiği sürece caizdir, helaldir. Gıda firmalarının ürettiği ve marketlerde satılan kefir ürünlerinde ise alkol miktarı çok düşük olup, % 0,1 –0,5 arasında değişir. Bu alkol oranı kendiliğinden oluştuğu ve sarhoşluk vermediği için dışarıdan konulan alkole kıyas edilmez. Ama <strong><em>sıcak ortamda durduğunda alkol oranı hızla yükselir. O takdirde caiz değildir.</em></strong> Peygamberimiz meyve suyunu/hoşafı üç gün içer, sonra kalan olursa dökerdi, kullanmazdı. Çünkü 3 günden sonra hoşaf sıcak ortamda köpürmeye başlar ve alkol oranı hızla artar. Kefir de böyledir. Ev yapımı kefir tavsiye edilmemektedir. Ama soğuk bir ortamda korunur ve birkaç gün içinde tüketilirse caizdir.</p><p></p><p>Buna göre Türkiye’de üretilen tatlı kefir standartlara uygun olarak üretilmişse içinde oluşan alkol da sarhoş etmeyeceğinden içilmesinde herhangi bir sakınca yoktur.</p><p></p><p>Fakat %0,5 derecede alkol ihtiva edecek derecede mayalanmış kefirin içilmesi ise caiz değildir. Çoğu sarhoşluk veren bir şeyin, az miktarı da haramdır.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Nesrinim, post: 105862"] Selamünaleykum kefir içmek haram mıdır? Kefir durdukça zaman içinde alkole dönüşüyormuş ve kefir içmeyin diyorlar. Kefir içmek haram mıdır? Helalal midir? Bazıları da şüpheli olduğunu söylüyor. Bir fikri olan var mı? [B][I]CEVAP: Aleykümselam, kefirin mayalanma esnasında alkol ürettiği doğrudur!.[/I][/B] Sirke, şıra, turşu, boza, ekmek ve diğer mayalı unlu mamullerde de fermantasyondan dolayı doğal olarak alkol oluşmaktadır. Ekmekte sıcaklıkla özellikle kabuk kısmındaki alkol uçmakta ancak içinde önemli bir miktar kalmaktadır. Bu ürünlerdeki oran yüzde 2-3 gibidir. Aynı zamanda portakal, limon, nane v.b. doğal ürünlerde yüzde 2-3 oranında alkol vardır. Ancak bunların hiçbiri insanı sarhoş etmez. Kefir: i̇çerisindeki alkol dışarıdan katma olmadığı ve kendi içinde oluştuğu için [B][U]sarhoş edici dereceye varmadıkça[/U][/B] kefirin içilmesi helaldir. [B]Ama kefir bayatlamış ve içinde oluşan alkol sarhoş edici orana varmış ise onu içmek caiz değildir.[/B] Kefir, bir süt ürünüdür. Gıda firmalarının ürettiği kefirler soğuk ortamda korunduğu ve açıldıktan sonra birkaç gün içinde tüketildiği sürece caizdir, helaldir. Gıda firmalarının ürettiği ve marketlerde satılan kefir ürünlerinde ise alkol miktarı çok düşük olup, % 0,1 –0,5 arasında değişir. Bu alkol oranı kendiliğinden oluştuğu ve sarhoşluk vermediği için dışarıdan konulan alkole kıyas edilmez. Ama [B][I]sıcak ortamda durduğunda alkol oranı hızla yükselir. O takdirde caiz değildir.[/I][/B] Peygamberimiz meyve suyunu/hoşafı üç gün içer, sonra kalan olursa dökerdi, kullanmazdı. Çünkü 3 günden sonra hoşaf sıcak ortamda köpürmeye başlar ve alkol oranı hızla artar. Kefir de böyledir. Ev yapımı kefir tavsiye edilmemektedir. Ama soğuk bir ortamda korunur ve birkaç gün içinde tüketilirse caizdir. Buna göre Türkiye’de üretilen tatlı kefir standartlara uygun olarak üretilmişse içinde oluşan alkol da sarhoş etmeyeceğinden içilmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Fakat %0,5 derecede alkol ihtiva edecek derecede mayalanmış kefirin içilmesi ise caiz değildir. Çoğu sarhoşluk veren bir şeyin, az miktarı da haramdır. [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Günün ilk namazı hangi namazdır
Cevap yaz
Ana sayfa
Forumlar
İslami Forumlar Genel
Soru Cevap
Kefir içmek haram mıdır?
Üst
Alt