Keçi Peyniri Nasıl Yapılır

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
23 Nisan 2011
Mesajlar
3,345
Tepkime puanı
25
MALZEMELER
Keçi Sütü (en az 5 kg)
Maya (1 çay kaşığı)
Süzek (Peynir suyunu süzdürmek için temiz tülbent)
Tencere:Çelik veya cam
Tuz: 1 litre su için 140-200 gram tuz.
YAPILIŞI
Çiğ keçi sütü

Sütün süzülmesi

Sütün 75-80 dereceye kadar karıştırarak 25-30 dakika ısıtın (Sütte bulunan zarararlı mikroorganizmları öldürmek için)

Sonra ocak kapatılır. 30-35 dereceye kadar süt soğutulur.

Mayalama: yaklaşık bir çay kaşığı peynir mayası bir fincan içine konur. Daha sonra fincana süt ilave edilerek seyrelltilir. Seyreltilen maya süte ilave edilerek karıştırılır. Daha sonra bir havlu ile tencere sarılır. Yaklaşık 3-3.5 saat mayalanmaya bıraklır.

Pıhtının alınması: Mayalama sonra oluşan pıhtı tencerede 4-8 parçaya kesilir. Bu pıhtılar tülbent içine alınır.

Pıhtının süzdürülmesi: Pıhtı içinde bulunan peynir suyu pıhtıdan hızlı bir şekilde süzdürülür. iyi bir süzdürme için üzerine ağırlık konulabilir.

Peynirin Tuzlanmsı: Süzdürülen peynir 8-10 cm ebatında kesilir.(Büyüklük isteğe bağlı). Kesilen peynirler yaklaşık %14-20′lik tuzlu suda en az 5 saat bekletilir.Tuz oranı düştükçe peynirin sertliği azalır.

Peynir suyundan lor yapımı: Elde edilen peynir suyu yüksek ateşte karıştırılarak ısıtılır. Bir süre sora biriken lor kevgirle alınır.

Kalan Peynir altı suyu dökülmez….

Hamur işlerinde kullanımı mümkündür.
 
Üst Alt