kaza namazlarına nasıl niyet edilir?ve nasıl kılınır ?

ravza seyda

Başarılı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
13 Aralık 2012
Mesajlar
171
Tepkime puanı
1
Kaza namazlarını kılarken vakti belirlemeye gerek yoktur. Bu çok zor olacağından kolay olanı yapmak daha uygundur. Bir kaza namazı şöyle niyet edilerek kılınır:

Meselâ: "Vaktine yetişip de kılamadığım ilk öğle namazını kılmaya" yahut "...son öğle namazım Allah rızası için kılmaya niyet ettim." Böylece kazaya kalmış olan namazlar, ya ilk kazaya kalmış olanından başlanmış olur veya en son kazaya kalmış olanından başlanmış olur ki, her iki halde de belli bir düzene göre geçmiş namazlar kılınarak azalmış olur.

Daha kolay olması bakımından "Üzerimde olan bir öğle veya ikindi namazını kaza ediyorum" şeklinde niyet etmek de yeterlidir.

Bir vaktin namazı kaza edileceği zaman önce bir ezan okunur, sonra ikamet getirilerek kılınır. Birden fazla kaza namazı kılınacağı zaman da hepsi için bir ezan kâfi gelirken, her farz namazı için ayrı ayrı ikamet getirmek sünnettir.

Kazaya kalmış olan namazların kaç vakit olduğunu kesin olarak bilemeyen kimse, galip tahminine göre hareket eder. Sayı bakımından tam bir tahmin yapamıyorsa, üzerinde kaza namazı kalmadığı kanaatine varıncaya kadar kılar.

Aynı namazları kazaya kalmış olanlar, bu namazı cemaatle kılabilirler. Fakat farklı farklı namazları kılmaya kalkanlar tek bir cemaat olamazlar; ayrı ayrı kılmaları gerekir.

Kaza namazlarını, mümkünse evde kılmayı tercih etmelidir. Şayet bu namazlar mazeretsiz olarak kazaya bırakılmışsa bir günah sayılacağından bunu teşhir etmek uygun olmaz.
 

Allah'ın kulu

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
31 Mayıs 2013
Mesajlar
78
Tepkime puanı
2
Paylaşımınız için teşekkürler..Bir şeyi açıklığa kavuşturabilir miyiz ?Kaza namazı kılmadan önce bayanlar da ezan ve kametle başlayacak?ve sesli bir şekilde mi okuyacağız?
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Kamet erkeklere has bir sünnettir Kadınlar kamet getirmezler. Ezan da okumazlar. Ancak bazı farklı görüşler mevcut. Aşağıdaki açıklamayı okuyabilirsiniz. İçinde Hanefi imamlarının da bulunduğu cumhur olarak bilinen müçtehitlerin çoğuna göre, kadının ezan okuması ve kamet getirmesi mekruhtur. Çünkü sesleri nağmeli olarak çıkacağından fitneye sebep olur. Kılınan namazın edâ veya kaza olması hükmü değiştirmez.
Ancak bazı imamlar, kadın kendisi için ve diğer hanımlar için ezan ve kamet getirebilir, demiştir.
Meselâ, İmam-ı Mâlik “kamet getirirlerse güzel olur” derken, İmam-ı Şâfiî “ezan ve kamet okumaları güzeldir” hükmünü verir. İbni Münzir”in rivayetine göre ise, Hazret-i Âişe hem ezan okur, hem de kamet getirirmiş.(Bidâyetü’l-Müctehid, I/110; el-fıkhu’l-İslâmî ve Edilletühû, I/42)
Buna göre, bir kadın ezan ve kamet okumakla mükellef değildir, ancak isterse kendi başına okursa sevabını alır. Ancak kendine nikah düşen erkeklerin yanında sesli ezan veya kamet okuyamaz.
 

ihvan

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
14 Şubat 2015
Mesajlar
1,512
Tepkime puanı
10
Terkedilebilir bir yanı olmadığından dolayı, ibadetlerin bir anlamda kazası da olmaz. Çünkü ölünceye dek, terki caiz olmayan bir ibadettir namaz. Böyle deriz ve bilgi sahibi de oluruz ama, maziye bir baktığımızda nice kardeşlerimizin, namaz, oruç vs. ibadetlerde eksiklikleri vardır. Bu olmamalıydı aslında.
İnsanız yanılabiliriz, işin bu tarafına bir şey demiyorum ama, günümüz insanoğlunda şöyle bir hastalık var:
"İleride dönüş yaptığımda kazalarını eda ederim"
İşte bu asla olmamalı. Çünkü, kazaya bıraktığımız bir ameliyenin "meşru bir mazereti" olmak zorundadır. Ya yoksa, kaza ile ameliyeyi telafi etmek imkansız gibi bir şeydir.
Bilgi olarak sundum.
Dua ile.
 
Üst Alt