Soru:
Düğünde, nikâhta takılan altın ve takıların hükmü nedir? Bu altın veya takılar üzerinde kadının hakkı olur mu? Yoksa erkek bu takılar üzerinde kadının rızası olmaksızın istediği tasarrufu yapabilir mi?
Cevap:
Düğünde kız tarafından kıza takılan para ve takılar kıza verilen hediye; erkek tarafından kıza takılan para ve takılar ise kızın mehrine sayılır. Dolayısıyla her ikisi de kıza aittir, onun malıdır. O izin vermediği müddetçe kocası da kayınbaba da bunlara el süremez. Kendisi de istediği gibi bunda tasarruf edebilir.
Ne gibi günahı var bilmiyorum ama size ait olan bir malı aldığı icin kul hakkına girmiş oluyor..
Kul hakkı nedir? Nasıl affedilir?
Kul hakkı, maddi manevi insana yapılan her türlü haksızlık ve kötülüktür.
Kuran’a baktığımız zaman Yüce Allah’ın kul hakkına ne kadar büyük önem verdiğini görürüz..
Öyle ki bir insan hatalarından, eksiklerinden dolayı, samimiyetle tövbe edip Allah’tan bağışlanma dileyebilirken, kul hakkında mutlaka haksızlığa uğrayan kişiyle görüşüp, bizzat helallik alınması gerekiyor.
Allah yolunda canını veren bir mümin, bunun büyük mükâfatını görmesine rağmen, kullara olan borçlarından kurtulamıyor. Zira kul hakkının affını Cenabı-ı Hak kula bırakmış. Aynı şekilde, samimi tövbe eden bir müminin de geçmiş günahları affolunuyor, ama kul hakkı bu affa da girmiyor.
Kul hakkı her insan için geçerlidir. Müslüman olsun olmasın, insana yapılan her türlü haksızlık kul hakkına giriyor.Dinimizin bu konuya önem vermesinin nedeni; kul hakkı yemenin yalnızca kişilere değil topluma da zarar vermesidir. Çünkü insanların birbirlerine ve haklarına saygı göstermediği bir toplumda, birlik ve beraberlikten, huzurdan söz edilemez.
Bir kimse Peygamberlerin yaptığı ibadetleri yapsa, fakat üzerinde bir kuruş kul hakkı bulunsa, bu bir kuruşu ödemedikçe, Cennete giremez.
Kul hakkı çok mühimdir. ALLAHü teâlâ her türlü günahı affedebilir; ama kul hakkıyla gelmeyin buyuruyor.