Kasımpatı çiçeği

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423

Kasımpatı çiçeği bakımı, yetiştirilmesi, toprak saksı değişimi budanması Kasımpatı çiçeğinin bakımı nasıl yapılır Kasımpatı çiçeği bakımı üretimi hastalıkları sulanması Kasımpatı cicegi cicek ekim zamani


KASIMPATI ÇİÇEĞİ

pembekasimpati1.jpg


Kasımpatı iri katmerli çiçekleri olan bir süs bitkisidir. Kasımpatı çiçeğine “Krizantem” de denir. Son bahardan kışa kadar çiçek açar. Çiçekleri türlü renklerde olur, büyüklükleri görünüşleri de cinsine göre değişir. Küçük kasımpatı çiçekleri çok güzel birer düğmeye benzer. Büyüklükleri toparlak görünüşlü çok gösterişlidir. Bileşikgillerden olan kasımpatı çelikten yetiştirilebilir. Bunun için nisanda alınacak çelikler önce saksıya dikilir, kök salmaya başladıktan sonra iyi gübrelenmiş kumlu bir toprağa aktarılır. Kasımpatı çiçeği sık sık su ister. Bitki büyüdükçe yeni sürgünlerin ucu koparılmalıdır. Bu bitkinin daha gür büyümesini, dal budak salmasını sağlar.

2deadc408d0b2f69f2f5be133e6d9a1e_1272146525.jpg


Tohum ileÇiçeklerimizden Kasımpatı (chrysanthemum).Nasıl Yetiştirilir,Bakımı çelik ile ve kökten ayırma suretiyle çoğaltılabilir. Tohumla üretme yeni türler elde etmek için kullanılır. iki ayrı tür çiçeklendikleri zamanÇiçeklerimizden Kasımpatı (chrysanthemum).Nasıl Yetiştirilir,Bakımı melezleştirmek için büyük gayret ve dikkat gerekiyor. Tohumlar olgunlaştığı zaman alınp saklanırÇiçeklerimizden Kasımpatı (chrysanthemum).Nasıl Yetiştirilir,Bakımı ilk baharda ekilir. Çiçekçilikle uğraşanların en kârlı çıkacağı üretmeÇiçeklerimizden Kasımpatı (chrysanthemum).Nasıl Yetiştirilir,Bakımı “çelik ile üretme”dir.

Kasımpatıların çiçeklenme zamanı sonbahar mevsimidir. Özel seralarda diğer mevsimlerde de çiçek açmaları sağlanmaktadır. Bunun için serada bu bitkilerin güneş alma saatleri sonbahar mevsimindeki gibi ayarlanır. Gündüz bazı saatlerde sera karartılır. Böylece bu bitkiler sonbahar geldi sanarak çiçeklenirler. İnsanoğlunun hilelerinden biri de bu işte. Çiçekler mevsiminde güzeldir. Müdahale edilmemelidir.
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
kasımpatı

kasimpati_cicekleri.jpg


Kasım ayı ile özdeş isme sahip kasımpatının Latincesi Chrysanthemum. Kasımpatı iri katmerli çiçekleri olan bir süs bitkisidir. Kasımpatı çiçeğine “Krizantem” de denir. Çok ama çok çeşit çiçeği var. Katmerlisi, yalınkatı, sprey gibi ince çeneklisi, içe dönük, dışa dönük, tek renk ya da kendi içinde alacalı olanları. M.Ö. 500 yılından gelen kaynaklarda, anavatanı Çin’de de hem bahçede hem de ev içi süs bitkisi olarak kullanıldığı yazılı. Çinliler dışında bir de Japonlar tarafından sahiplenilip ulusal bitki ilan edilmiş. Son bahardan kışa kadar çiçek açar. Çiçekleri türlü renklerde olur, büyüklükleri görünüşleri de cinsine göre değişir. Küçük kasımpatı çiçekleri çok güzel birer düğmeye benzer. Büyüklükleri toparlak görünüşlü çok gösterişlidir. Bileşikgillerden olan kasımpatı çelikten yetiştirilebilir. Bunun için nisanda alınacak çelikler önce saksıya dikilir, kök salmaya başladıktan sonra iyi gübrelenmiş kumlu bir toprağa aktarılır. Kasımpatı çiçeği sık sık su ister. Bitki büyüdükçe yeni sürgünlerin ucu koparılmalıdır. Bu bitkinin daha gür büyümesini, dal budak salmasını sağlar.

Kasımpatı saksıya çiçekli döneminde dikilip çiçekler bitince sökülüyor. Bu bitkiyi iyi çiçek açtırmak için mayıs ayında budamaya başlamanız gerekiyor. Öncelikle fazla yaprak ve çiçek tomurcuklarını temizleyin. Bu işlemi yaz ortasında bir kere daha tekrarlayın. Bugünlerde açtığı zaman çok uzun boylu olacak; yağmurlar kırmasın diye mutlaka içten destekleyin. İthal malzemeler satan marketlerde hazır ürünler var, ya da bir iki çubuğa ip bağlayıp bitkiyi sarın.

Unutmadan, kasımpatıyı çiçeklerden sonra tekrar budayıp kış için kısa tutmanız lazım. Tarif ettiğim gibi, bitki hep uzamak istiyor, biraz enerjik. Sera ortamında açması çok kolay. Kesme çiçek üreticileri de böyle yapıyor.

Dünyada bir tek İtalya’da sadece cenazelerde tüketildiği için dekorasyonda pek sevilmiyor, onun dışında her yerde ister kesme çiçek ister saksı bitkisi şeklinde kullanılıyor. Çalı ve top formunda olanları tercih ediliyor. Yapraklar ıtır gibi kokulu. Koyu yeşil rengi diğer çiçekli bitkilerin gösterisi için iyi. Fakat yapraklarının baş düşmanı sümüklü böcek, solucan, kırmızı örümcek, külleme hastalığı ya da kabuklu bit. Hepsinin çaresi var, korkmayın. Gözünüz bitkide olsun.

Kasımpatı Çiçeğinin Dekoratif Kullanımları
Modern kasımpatılar yabani akrabalarından çok daha göz alıcı. Çiçekler birçok farklı form ve renkte olabilir. Ayrıca bu cins geliştirilmiş birçok hibrit ve binlerce çeşit barındırır. Geleneksel sarı rengin yanı sıra, beyaz, mor ve kırmızı renkleri de görmek mümkündür. En önemli hibrit Chrysanthemum x morifolium (sin. C. x grandiflorum); büyük oranda C. indicum`dan türemiş olsa da diğer türleri de içerir.

Avrupa’daki bazı ülkelerde ve Japonya’da, kasımpatılar ölümü sembolize etmekte ve bu nedenle sadece cenaze törenlerinde ve mezarlara koymak için kullanılmakta. ABD’de çiçek genellikle olumlu ve neşeli görülür.
 
Üst Alt