- Katılım
- 2 Eylül 2011
- Mesajlar
- 3,869
- Tepkime puanı
- 37
Kars Ketesi
Kars Ketesi .

Bunu Karslı bir arkadaşta senelerce yemiş öğrenmemişiz. Yani benim o vakitler öğrenmeme imkan da yoktu ama annemde öğrenmemiş. Sonra zaman geçti araya mesafeler girdi. Uzun senelerdir görüşemiyoruz. Bir akrabasından tarif almıştı annem. Babama sorarsak hiç kimsenin ki o zaman yediğine benzemiyor. Ama yine de Türkan teyze hatırasına yapıyoruz biz bunu ve umarım mutludur Türkan teyze.
Malzemeler:
- 2 su bardağı süt
- 1 su bardağı su
- gr. pakmaya
- 1 yemek kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı şeker
- Aldığı kadar un
- 250 gr. tereyağ(yufkaları yağlamak için)
- 200 gr. sıvıyağ(yufkaları yağlamak için)
- 2 yumurta sarısı(üstüne sürmek için)
-
- Ilık sütte maya eritilir. Su, tuz, şeker ve aldığı kadar un ilave edilip, yumuşak bir hamur elde edilir.
. - On dakika yoğrulur. Üstü nemli bir bezle örtülüp mayalanması için sıcak bir yerde yirmi dakika bekletilir.
- Hamur eşit parçalara bölünerek yuvarlanır.(bu malzemeyle yaptığım hamurdan 9 yufka, 8 kete oldu. Çünkü birini fırında unuttum, yaktım)
. - Unlanarak tek tek açılır. Tereyağ eritilir, sıvıyağ karıştırıp kaynatılır.
- Açılan yufka geniş bir tepsi veya tezgahta yağlanır. Kenarlarından esnetililerek , büyütülür.
. - El genişliğinde şeritlere bölünür. İlk parçadan başlayarak el genişliğinde katlanır. Katlanan parçanın yağ akan tarafı içe gelecek şekilde koyulur, bütün parçalar bu şekilde katlayarak bir yufka bitirilir.
[/COLOR] - Tepsiyi çok az yağlanır, keteler elle bastırarak yayılır. Yumurta sarılarını
çırpıp üstüne sürülür. Önceden ısıtılmış fırında pişirilir.
.
