Karnıyarık otu

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Karnıyarık Otu, Karnıyarık Otu Bitkisi, Karnıyarık Otu Hapı, Karnıyarık Otu Kullanımı, Karnıyarık Otu Lifi, Karnıyarık Otu Nasıl Kullanılır, Karnıyarık Otu Nasıl Toplanır, Karnıyarık Otu Ne Zaman Toplanır, Karnıyarık Otu Nedir, Karnıyarık Otu Nerede Yetişir, Karnıyarık Otu Neye İyi Gelir, Karnıyarık Otu psyllium husk caps, Karnıyarık Otu Tohumu, Karnıyarık Otu Tozu, Karnıyarık Otunun Faydaları, Karnıyarık Otunun Yararları, Karnıyarık Otunun Zararları, Plantago psyllium

Karnıyarıkotu - Psyllium Husk

Karnıyarık Otu (Plantago ovata), 10-50 cm yüksekliğindeki bu türler çok yıllık ve otsu bitkilerdir.
Çiçekleri küçük ve 4 parçalı olup, gövdenin ucunda başak durumunda toplanmışlardır. Dünyanın bir çok ülkesinde salata olarak yenilen bir bitkidir.
Beta-karoten, kalsiyum ve askorbik asit (C vitamini), allantion, apigenin, aucubin, baicalein, linoleic acid, oleanolic acid, sorbitol ve tannin içerir. Kurutulmuş olgun tohumları 2-3 mm uzunlukta, esmer veya koyu esmer renkli, kayık biçiminde, tatsız ve kokusuz taneler olup; önemli oranda suda çözünebilir doğal lif (fiber) içerir. Bu lifler suda şişer ve dışkının kolay atılımını sağlar. Karnıyarıkotu tohumundan elde edilen çözünebilir lifler (fiber), buğday kepeği gibi çözünemeyen liflerden büyük farlılıklar gösterirler. Elma, yulaf ve arpa da çözünebilir lif içerirler. Lifli besinler tok tutucu özelliktedir. Lifli yiyecekler hacimsel olarak büyük, kalori olarak ise küçüktür. Bu tür besinler aynı zamanda geç acıkmayı da sağlar. Lifli besinler tüketirken bol su içmek sindirim sistemini hızlanlandırır. Suyla temas edince, çözünebilir lifler sünger gibi emici hale gelir, yumuşar ve normal hacminin birkaç katı hacme ulaşır. Çözünebilir lifler, dışkı ağırlığını arttırır ve genel olarak dışkının vücuttan atımını hızlandırır. Karnıyarıkotu Tohumları (Psilyum), çözünebilir lifleri bol miktarda içermesinden dolayı yumuşak ve nazik bir fırça gibi görev yapmaktadır. Kalın bağırsağın kıvrım ve oyuklarına sıkışmış olan artık maddeleri parçalar ve yüzeyinde kaygan bir film tabakası oluşturur. Böylece atık maddelerin hareketini ve atılmasını kolaylaştırır.


İçindekiler
Her 1 Kapsülde:
Karnıyarıkotu Tohumu (Psyllium Husk)500 mg Fiber370 mg Kalori2Orijin: A.B.D' den ithal
Kullanım Önerisi:
Bir bardak su ile birlikte aç karına, günde 3 defa 1-2 kapsül
 

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Karnıyarık Otu ve Karnıyarık Otunun Faydaları

Karnıyarık Otu ve Karnıyarık Otunun Faydaları


karniyarik-otu-plantago-psyllium.jpg

Karnıyarık Otu (Plantago psyllium): 30 cm boylarında, koyu renkli çiçekler açan, tüylü, otsu bir bitkidir. Karnıyarık otu tohumu sabit yağ, müsilaj ve glikozit içerir.

Karnıyarık Otunun Faydaları ve Tıbbi Etkileri: Müshil etkisiyle idrar söktürür ve kabızlığı giderir. Tokluk hissi vererek ve sindirimi arttırarak kilo vermeyi kolaylaştırır. Gaz söktürücüdür. Kan şekerini ayarlamaya yardımcı olarak şeker hastaları için faydalı olur. Yüksek kolesterolü düşürür. Kolon kanseri başta olmak üzere, kansere karşı koruyucudur.

Karnıyarık Otu Nasıl Kullanılır? Kurutulup toz haline getirilen tohumu suya katılarak kullanılır. Müshil olarak kullanılacaksa bol su ile alınmalıdır.
 

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Karnıyarık Flohsamen Plantago afra

Hint Karnıyarık otu, Karnıyarık, Flohsamen, Plantago afra, Funda sinirotu, Akdeniz karnıyarığı,


Siyah karnıyarık

Familyası: Sinirotugillerden, Wegerichtgewaechse, Plantaginaceae

Drugları: Karnıyarık otunun tohumları ezilmeden yutulur veya ezilmeden yutulur veya hazır natürel ilaçları alınır.

Giriş: Sinirotugiller önce iki alt gruba ayrılırlar: a-) karnıyarıkgiller, b-) sinirotugiller diye ikiye ayrılırlar. Karnıyarıkların 12 çeşidi ve sinirotugillerin 300 çeşidi mevcuttur. Sinirotu ve karnıyarık çok farklı alanlarda kullanıldığından ayrı ayrı ele almaktayız. Karnıyarığın bizi ilgilendiren üç türdür ve bunlara sırasıyla değineceğiz.

Botanik: Vatanı doğu Akdeniz ülkeleri olan bu tür günümüzde başta Akdeniz ülkeleri özelikle de İtalya ve Fransada yaygın olarak yetiştiril-mektedir. Ayrıca Ukrayna, Balkanlar, Türkiye ve Türkistanda da yabani olarak yetişir. Boyu 20-50cmi bulan odunsu bir gövdeye sahiptir, bu nedenle funda karnıyarığı diye de anılır. Yaprakları 4-6mm eninde 6-10cm uzunluğunda şerit veya ince uzun Frenk kılıcı şeklinde, gövdeye oturmuş vaziyette, karşılıklı, bir sonraki ile çapraz ve üzeri tüylüdür. Çiçekleri bitkinin üst kısmındaki yaprak diplerinden çıkan 6-10cm uzunluğundaki bir sap üzerinde kümelenmiş bir küre görünümünde kupa yaprakları 5-7mm ve taç yaprakları 3-5mm uzunluğunda boru şeklinde uçları dört köşeli ve de yıldız şeklindedir. Tohumları 2-3mm uzunlu¬ğun¬da, esmer, kahverengimsi veya açık siyah renkte, kayık şeklinde, tatsız, kokusuz, yağlı ve müsilajlı bir bitkidir. Bu karnıyarık siyah karnıyarık di¬ye de anılır renginden dolayı

Yetiştirilmesi: Türkiyenin hemen her bölgesinde yetiştirmek müm-kündür.

Hasat zamanı: Olgunlaşmış tohumları Ağustos ve Eylül aylarında top¬lanır ve dövülerek meyve kabuğundan çıkarılır.

Birleşimi: Birleşimindeki maddeleri önemine göre şöyle sıralayabiliriz;
a) %10-12 oranında müsilaj içerir ve bu da %50-70 Xylozlar, Arabinozlar, Galaktozlar, Adobiuranasit (4-α-D-Galakturonasido-D-Xylopyranozlar) ve Rhamnozlardan oluşur.
b) Iridoidglikozittürevleri %0,4-0,8 oranında olup en çok Aucubindir.
c) Triterpen türevleri; β-Sitosterol, Stigmasterol, Campesterol, α-ve β-Amyrinler içerir.
d) %5-15 oranında sabit yağ içerir ve bunun en önemli alt türevleri Oleikasit ve Linolenasit
e) Polisakkaridler ve Poliuranidler kendi büyüklüklerinin 40 katı daha fazla suyu kendine bağlayabilecek özelliğe sahiptir.
f) Ayrıca %15-20 oranında Protein ve Monoterpenalkaloitlerden Boschniakin ve Indicainin içerir.

Tesir şekli: Müshil yapıcı, mukoza cidarını (sümüksü iç deriyi) koru¬yucu, tahrişleri önleyicidir.

Araştırmalar: Hint karnıyarık tohumundan elde edilen granülit ile ve kimyasal ilaçla karşılaştırmalı deney yapılmış ve de kalın bağırsak ülserli hastalardan % 40da iyileşme görülmüştür. Birinci gruba (36 hasta) sa-dece karnıyarık granüliti, ikinci gruba (31 hasta) granülit artı 5-amino-salisilasit ve üçüncü gruba sadece 5-aminosalisilasit (5-ASA) verilmiştir.

Kullanılması:
a) Üniversite kliniklerinde insanlar üzerinde ve hayvanlar üzerinde tedavi denemeleri ve araştırmalar yapılmıştır ve buna göre karnıyarık natürel ilaçları kalınbağırsak ülserine karşı kullanılır.
b) Komisyon E,nin 223 nolu 30.11.1985 tarihli monografi bildirisine göre karnıyarık başta kabızlık ve kalınbağırsak hassaslaşmasına karşı kullanılır.
c) Halk arasında: Başta bağırsak hassaslaşması (irtabl bağırsak, IBS) ve kabız olan kişiler ve yahut ta büyük abdestini yaparken basur veya fistül (makat yarası) gibi rahatsızlıları olanlar tarafından kullanılır. Karnıyarık tohumu veya kabuğu ve yahut ta her ikisinde birlikte yapılan natürel ilaçlar bağırsaklardaki sıvıyı emerek hastanın kolay ve rahat bağırsakların boşalmasını sağlar. Tohumları 2-3saat suda bekletildikten sonra 2-3kahve kaşığı çiğnemeden yutulur ve üzerine 1-2su bardağı su içilir. Karnıyarık 2-3gün alındıktan sonra etkisini gösterir. Acil hallerde sinameki yaprağı kullanılır.

C) Hint Karnıyarık otu, İndische Flohsamen, Plantago ovata
Bu türün gövdesi hemen hemen yok denecek kadar kısa ve buradan yaprak ve çiçek sapları rozet şeklinde çevreye yayılır. Bu tür daha çok müsilaj (% 20-30) içermesi nedeniyle günümüzde natürel ilaçlar bu türün tohumlarından veya tohum kabuğundan yapılır. (Plantago ovata testa)

Yan tesirleri: Bilinen bir yan tesiri yoktur, fakat bağırsak kördüğüm olmuş ise o zaman kullanılmaz.

(alıntı)
 
Üst Alt