Karaelmas diyarı yeşil zonguldak

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37
KARAELMAS DİYARI YEŞİL ZONGULDAK
1zonguldak.jpg

Şehirleri hatırlatan bazı özellikleri vardır. M.Ö.1200 yıllarına dayanan uzun bir geçmişi olan Zonguldak denince bugün akla gelen ilk şey, kara elmas olarak da adlandırılan kömür ve bu kömürü ekonomimize kazandıran, madenlere hayat veren maharetli kömür işçileridir.

Zonguldak-Doğudan Görünüş
2zongdogu.jpg

Zonguldak-Batıdan Görünüş
3zongbati.jpg

14. Yüzyılda Osmanlı egemenliğine giren Zonguldak, Batı Karadeniz bölgesinde yer alır. 3.481 kilometrekare yüzölçümüyle Türkiye topraklarının %1.1’ini kaplayan bu şirin ilimizin etrafı Bolu, Karabük ve Bartın illeri ile çevrelenmiştir. Karadeniz Bölgesinin genel coğrafi karakterine uygun olarak Zonguldak topraklarının %48’i dağlıktır. Zonguldak iklim olarak ılıman ve yağışlı bir kuşakta yer alır ve yıllık sıcaklık ortalaması 13.5 derecedir.

4zongvalilik.jpg

5zongtso.jpg

6zonguldak2.jpg

10zongkozlu.jpg

Çağlar boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan bölgemizin güzel ili Zonguldak, sahip olduğu maden yatakları ve il merkezi ile şirin ilçesi Ereğli’de bulunan uluslararası limanlarıyla bugün hala önemli bir ticari merkez olma özelliğini muhafaza etmektedir. Zonguldak maden şehri olmanın yanında aynı zamanda bir sanayi şehridir de. Kaliteli demir ve çelik üretimiyle (Türk Sanayiinin öncü kuruluşlarındandır. Çatalağzı Beldesinde kurulu bulunan kömüre dayalı termik santral da bölgenin önemli bir enerji üretim merkezi olarak faaliyetine devam etmektedir. Filyos ırmağının oluşturduğu vadi üzerinde sanayi bölgesi oluşturma yönünde devam eden çabalar, bu bölgenin ileride ayrı bir cazibe merkezi haline gelmesini sağlayacak niteliktedir.

Madenci Anıtı
9m2bg.jpg

8inonu2.jpg

7uzunmehmet.jpg

Zonguldak eğitim ve öğretim seviyesi açısından önemli mesafe kateden illerimiz arasında yer almaktadır. 5 fakülte, devlet konservatuarı, 3 yüksek okul, 3 enstitü ve 6 meslek yüksek okulundan oluşan , 6 ayrı kampüste eğitim ve öğretim veren modern bir eğitim kurumudur. Kent yaşamında önemli bir yeri olan bu eğitim kurumunun, gelecekte de Zonguldak’ın kültürel ve ekonomik kalkınmasına önemli katkıları olacağı açıktır.

Zonguldak zengin kömür yataklarının doğal bir sonucu olarak genelde siyah rengin hakim olduğu bir şehir olarak algılanıyor olsa da, aslında sahip olduğu diğer cevherlerin, yani uçsuz bucaksız ormanları ile coşkulu denizinin rengi nedeniyle yeşilin ve mavinin her tonuna da aşinadır. Denizin ve ormanın renkleri karaelmasın pırıltısı ile pek az yerde bu şehirde olduğu gibi coşkuyla kucaklaşır. Plajları, doğa sporlarına mahsus eşsiz parkurları ve yöreye has ağaç işlemeciliği ürünleri ile turistlik bir cazibe merkezi olan Zonguldak, mağara turizmi açısından da oldukça cazip fırsatlar sunar. Cumayanı, Kızılelma, Sofular, Çayırköy, Gökgöl, Çehennemağzı, Yassıkaya ve Erçek Mağaraları gezilip görülmeye değer tabiat harikalarıdır. Bakacakkadı Beldesinde İl Valiliği’nce kurulup işletilen 100. Yıl Tatil Köyü, yörenin bu güzelliklerini paylaşmak için gelen misafirlerin kalabileceği seçkin bir konaklama tesisidir.

Zonguldak, Devrek ve Gerede üzerinden Ankara’ya, Ereğli ve Düzce üzerinden İstanbul’a karayolu ile bağlı olup; demiryolu ile de Ankara’ya bağlantısı vardır. Deniz yolu ile araç ve yolcu taşımacılığında önemli bir durak olan Zonguldak’ın, fiilen yapımı tamamlanmış olan ve hava trafiğine açılma çalışmaları devam eden bir hava alanı da mevcuttur.
 

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37
image004zy.jpg

Zonguldak kentinin dogu yakasindan panoramik bir görüntü

image012ej.jpg

Zonguldak-Dogudan Görünüs

image006nh.jpg

Zonguldak-Batidan Görünüs

image010fc.jpg

Madenci Aniti

image008it.jpg

Gökgöl Magarasi-Derinlik 4.000 m.

11gokgol.jpg

Gökgöl Mağarası-Derinlik 4.000 m.

 
Üst Alt