Kan lekesi nasıl çıkar

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Kan Lekesi Nasıl Çıkar? Kan lekesi nasıl temizlenir?
Öncelikle yüzeydeki fazla kanı kağıt havlu veya peçete ile emdrin. Ya da bir havluyu soğuk su ile ıslatıp kanın fazlasını hafifçe havluya emdirin. Bu işlemi kanı mümkün olduğu kadar dağıtmadan ve yaymadan yapın. Kan lekesi nasıl çıkar ve püf noktaları nelerdir? Lütfen okumaya devam edin!
Kan lekesi nasıl temizlenir ?

ÇOK ÖNEMLİ İPUÇLARI
Kan lekesine ne kadar erken müdahale ederseniz sizin için o kadar iyi olacaktır. Kurumuş kan lekesi, ıslak kan lekesine oranla daha zor çıkar.

Kan lekesini temizlerken sakın sıcak su kullanmayın. Sıcak su kullanmanız kanın kumaşın derinlerine işleyip kalıcı olarak yerleşmesine sebep olacaktır.

Taze Kan Lekesi Nasıl Temizlenir?
Eğer kan lekesi henüz yeni oluştuysa temizlemek daha kolay olacaktır. Bu türde bir kan lekesini temizlemek için 5 yöntem uygulanabilir:

Çamaşırdaki taze kan lekesi
Çamaşırınızı oksijenli suda bir süre bekletin ve ardından bol su ile durulayın. Sonra makineye atıp normal programda yıkayın. Bu yöntemi beyazlar ve açık renklilerde uygulayabilirsiniz. Oksijenli su çamaşır suyu gibi çamaşırın rengini beyazlatan bir özelliğe sahiptir. Bu sebeple öncelikle materyalin görünmeyen bir kısmında deneme yapılmalı ve zarar vermediğinden emin olunduktan sonra kan lekesine uygulanmalıdır. İzlemeniz gereken adımlar sırasıyla; oksijenli suyu bir kaba almak ve eğer narin bir kumaşa uygulayacaksanız yarısı kadar su eklemek, ara ara kaba oksijenli su ilave etmek, oluşan köpükleri düzenli olarak temizlemek, lekenin tamamen çıktığından emin olunca ise materyali soğuk su ve deterjan ile yıkamak olmalıdır. Eğer isterseniz lekeli giysiyi oksijenli su ile doldurulmuş bir kaba koyup 15-20 dakika beklettikten sonra soğuk suyun altında yıkayarak da lekeyi çıkarabilirsiniz. Bununla birlikte kan lekesi eğer beton gibi yüzeylere bulaşmışsa oksijenli su çok iyi bir temizleme yöntemi olacaktır.

Üzerine kan bulaşmış giysinizi soğuk suyun altında yıkayın. Eğer kan bulaşır bulaşmaz bu işlemi uygulayabilirseniz, lekeyi tamamen temizleme şansınız oldukça yüksek olacaktır. Eğer leke halınız ya da mobilyanızın üzerinde ise temiz bir bez parçası ya da sünger ile lekeyi nazikçe silmelisiniz. Burada dikkat etmeniz gereken ise kesinlikle sıcak su kullanmamaktır. Çünkü sıcak su kullanmanız durumunda leke daha derine inip kumaşa ya da halıya iyice yerleşebilir.

Eğer kan lekesi bulaşmış giysiniz narin bir materyalden yapılmışsa hızlı bir şekilde tuz ve su ile temizleyin. Burada önemli olan çok hızlı hareket etmeniz ve leke kumaşa işlemeden önleminizi almanızdır. Bunun için ise öncelikle lekeyi soğuk suyun altında yıkamanız gerekmektedir. Eğer lekelenen ürün bir giysi ise musluğun altında yıkayabilirsiniz. Ancak leke halıda ya da mobilya üzerinde ise bir kaba buz ve su doldurmalı, bir bez parçası ya da sünger ile kanı temizlemelisiniz. Ardından küçük bir kapta tuz ile suyu karıştırmalı ve bu karışımı lekeli bölgeye uygulamalısınız. Ardından tuzu daha fazla soğuk suyla temizleyip lekenin çıkıp çıkmadığını kontrol etmelisiniz. Çıktığından emin olduktan sonra ise bolca suyla materyali yıkamalısınız.

Renkli kumaşlarda kan lekesini çıkarmak için farklı yöntemleri tavsiye ediyoruz. En fazla bilinen ve kullanılan yöntemlerden birisi de şu: Suyu ve nişastası bir kabın içerisinde karıştırarak kan lekesinin bulunduğu bölgeye sürmeniz ve kuruduktan sonra fırçalayarak kurumuş nişasta hamurunu kanlı bölgeden uzaklaştırmanız. Nişasta hamuru sayesinde kumaşın içine işlemin kan parçacıklarını dışarı çıkarabileceksiniz. Nişasta hamurunu bundan dolayı tavsiye ediyoruz. Ayrıca bu işlemin aynısını çok az bir suda çözündürülmüş aspirin ile de yapabilirsiniz. Aynı sonucu alacaksınız.

Eğer kan lekesi siz dışarıdayken bulaştıysa ve sadece umumi bir tuvalet kullanma şansınız varsa bir miktar sıvı sabun alarak giysinizi suyun altında yıkamalısınız. Leke çıkana kadar iyice çitilemeli ve leke tamamen yok olduktan sonra da bol su ile yıkamalısınız. Burada dikkat etmeniz gereken ise gereğinden fazla sabun uygulamamanızdır. Çünkü bu durumda sabunu arındırmanız çok zor olacaktır.

Daha güçlü lekelerde ise amonyak kullanabilirsiniz. Bunun için bir yemek kaşığı amonyağı yarım bardak soğuk su ile karıştırmalı ve lekenin üzerine uygulamalısınız. Leke temizlendikten sonra ise bol soğuk su ile yıkamalısınız.Amonyağı keten, ipek ya da yünlü kumaşlarda uygulamaktan kaçınmalısınız.

Kurumuş Kan Nasıl Temizlenir?
Kan lekesi kumaşın içine işlemeden, henüz tazeyken temizlemek daha kolaydır. Ancak leke oluşumunun üzerinden 24 saat geçtikten sonra lekeyle başa çıkmak zorlaşacaktır. Bununla birlikte aşağıdaki 2 yöntemi uygulayarak kan lekesinden kurtulmanız büyük ölçüde mümkündür.

Giysilerinizde, çarşafta ya da çeşitli örtülerde oluşmuş ve kurumuş kan lekesini diş macunu ile temizleyebilirsiniz. Bunun için macunu lekeli bölgeye dikkatlice uygulamalı, sonrasında diş macununun iyice kurumasını beklemeli ve soğuk suyla durulamalısınız. Ardından ilgili bölgeyi sabunlamalı ve soğuk suyla tekrar yıkamalısınız. Lekenin çıkmaması durumunda ise işlemi tekrarlamalısınız. Ancak bu işlemi halılarda ya da mobilyada kullanmaktan kaçınmalısınız. Çünkü bu durumda diş macununun kokusu materyallere işleyebilir.

Kurumuş kanı temizlemenin bir diğer yöntemi ise tükürüğünüzü kullanmanızdır. Çünkü tükürükteki enzimler kandaki proteinleri parçalayabilmektedir. Bunun için lekenin üzerine bir miktar tükürük sürmeli ve bununla silmelisiniz. Ardından kumaşı soğuk suda yıkamalısınız. Elbette bu yöntemi ancak küçük kan lekelerinde uygulayabilirsiniz.

Ahşap ya da Parkedeki Kan Nasıl Temizlenir?
Bu tür yüzeylerdeki kan lekesi çoğunlukla su ile ya da uygun yüzey temizleyici ürünlerle çıkarılabilmektedir.

Saten Çarşaflardaki Kan Nasıl Temizlenir?
Saten narin bir kumaş olduğu için dikkatli bir şekilde temizlenmelidir. Bu sebeple, özellikle kan henüz taze ise, en iyi temizleme yöntemi tuz ve su ile oluşturulan karışımı uygulamaktır.

Yataktaki Kan Nasıl Temizlenir?

Yatağı yıkayamayacağımız gibi uygulanan yöntemin de çok fazla sulu olmaması gerekmektedir. Bu sebeple 2 yemek mısır nişastası, 1 yemek kaşığı tuz ve ¼ yemek kaşığı hidrojen peroksiti karıştırıp elde ettiğimiz macunu kan bulaşmış bölgeye uygulayarak lekeden kurtulabiliriz.

Yataktaki kan lekesi temizlenmesinde en önemli detay su ile çitileyerek yıkamanızdır. Kumaşa zarar vermeden sadece su ile yatak çitilenmelidir. Kurumuş ya da yaş olan kan lekesinin çitilenmesinden sonra fazlalık akar ve yeni bir leke meydana çıkar.

Soğuk ve Tuzlu Su Uygulaması

1 su bardağı soğuk suyun içine 2 çay kaşığı tuzu karıştırın ve çözülmesini sağlayın. Bu karışımı sprey şişenin içine doldurun. Sprey şişeniz bulunmuyorsa temiz beyaz bir bez ile de uygulama yapabilirsiniz. Karışımı alana uygulayın. Özellikle büyük lekelerde kenarlardan iç kısma doğru uygulama yapmanız lekenin yayılmasının önüne geçer. Ardından temiz bir bez yardımı ile kurumuş kan lekesini silerek temizleyin. Kurumuş kan lekesi çarşaf üzerinde ise aynı işlemi uygulayın ve çamaşır makinesinde yıkayın.

Jeanlerdeki Kan Nasıl Temizlenir?

Eğer jeanlerinize bulaşmış kan henüz taze ise soğuk su ile temizlemek yeterli olacaktır. Ancak kuru kanı temizlemek için tuz, amonyak ya da karbonat gibi ürünler kullanılmalıdır.

İpek Kumaşlardaki Kan Nasıl Temizlenir?

İpek kumaş çok hassas olduğu için ancak tükürük, tuz ya da bulaşık deterjanı ile temizleyebilirsiniz. Amonyak ya da kimyasal maddeler ile temizlemeye çalışırsanız kumaşa zarar verebilirsiniz.

Henüz yeni oluşmuş bir kan lekesine beyaz sirke de uygulayabilirsiniz. Uygulama sonrası 5-10 dakika bekleyip bir bez ya da havlu ile silebilirsiniz. Eğer leke tam olarak çıkmamış ise işlemi tekrarlayabilirsiniz.

Kan lekesinin üzerine uygulayacağınız kola da lekeyi çıkarmada etkili olabilir.

TAZE KAN LEKELERİ NASIL ÇIKARILIR?

Soğuk su kullanın

Kan lekeleri çıkarmak için giysilerini soğuk su ile yıkayın. Taze kanı çıkarmak için bu en basit yoldur. Eğer taze kan lekeleri halı, mobilya veya yatak da ise temiz bir bez veya sünger kullanın. Kesinlikle sıcak su kullanmayın, kan lekesi kumaşın dokunusu nüfus eder.

Hidrojen Peroksit (oksijenli su)

Kan lekeleri çıkarmak için hidrojen peroksit deneyin. Bu sadece kan lekesinin taze olması halinde etkilidir. Hidrojen peroksitin kumaş üzerinde çamaş suyu etkisi yapacağını unutmayın. Bunun için oksijjenli suyu sadece leke üzerine küçük bir nokta olarak uygulayın. Hidrojen peroksit güvenli ve etkin bir şekilde beton gibi gözenekli yüzeylerdeki kan lekelerini yok eder.

Leke üzerine Hidrojen peroksit dökün. Eğer renkli bir kumaş ise su ile karıştarak kullanın. Sprey halinde kullanmak isterseniz, oksijenli suyun yayılacağını gözönünde tutun. Leke çıkıncaya kadar bu uygulamayı birkaç kez yapabilirsiniz. Ardından soğuk su ve deterjan ile çamaşırı yıkayın. Eğer giysinizin rengi uygun ise tüm giysiyi oksijenli su ile yıkayabilirsiniz. Bu suyun içinde giysiyi 15-20 dakika bekletin. Ardından makinanızda normal yıkama yapın.

Tuz ve Su

Narin kumaşlar için tuz ve su kullanın. Tuz ve su ile bir masun yapın. Bu macunu lekenin üzerine koyun. Özellikle minderlerde bu uygulamayı yapabilirsiniz. Ardından lekenin olduğu bölgeyi soğuk su ile yıkayın. Eğer leke halı üzerinde veya mobilyanın yıkanmayacak bölümünde ise, bir kap içine tuz ve su koyun. Lekeyi havlu veya sünger ile ovun.

Amonyak

Aşırı lekeler için amonyak deneyin. Yarım bardak soğuk usyun içine, bir çorba kaşığı amonyak karıştırın. İnatçı lekenin üzerine dökün. Leke yok olduktan sonra aynı bölgeyi soğuk su ile durulayın. Yün, ipek ve keten kumaşlar üzerinde amonyak kullanmaktan kaçının.

KURU KAN LEKELERİ

Diş Macunu

Giysi ve çarşaflar üzerinde diş macunu kullanın. Bu yöntem çamaşır makinası veya elde yıkanabilen kumaşlar üzerinde uygulanır. Halı veya koltuk minderi üzerine kullanılırsa, sonsuza kadar kumaşın içinde diş macunu kokusu nüfuz eder.

Uygulama şöyle yapılıyor: kurumuş kan lekesinin üzerine diş macunu sürün ve kurumasını bekleyin. Ardından soğuk su ile yıkayın.

Ahşap Zemin üzerindeki kan lekeleri

Parke zeminlerden kan lekelerini su ve ahşap temizleyici ile çıkarılabilir.

Hassas kumaştan Kan lekeleri çıkarmak

Saten gibi hassas kumaşlardan kan lekelerini çıkarmak için dikkatli olunması gerekiyor. Tuz ve soğuk su uygulaması ancak kan lekesi taze ise işe yaracaktır.

Minder ve yataktaki Kan lekeleri çıkarmak

Minder veya yataktaki kan lekelerini çıkarmak için tek yol diş macunudur. Çünkü sıvı bir uygulama yapılması halinde nem yatak ve minderde kalacaktır. Bunun için diş macunu uygulaması tek yoldur.

Halıdaki an lekeleri çıkarmak

Bir halıdaki kan lekeleri çıkarmak için birkaç yöntem vardır. İlk yöntem soğuk usdur. Eğer leke inatçı ise o zaman leke çıkarıcıların uygulanması gerekmektedir

Kot kumaştan Kan lekeleri çıkarmak

Soğuk su yine işe yarayabilir. Kurumuş kan lekeleri için tuz, amonyak gibi ortak ev ürünleri kullanılabilir. Taze kan lekelerini çıkarmak için karbonat kullanılabilir.

İpek Kumaştan Kan lekeleri çıkarmak

Yıkanabilir ipekten kan lekeleri çıkarmak için tuz, bulaşık yıkama deterjanı işe yarayabilir. Kumaş zarar görebileceği için amonyak ve diğer kimyasal leke çıkarıcılarından uzak durun.
 
Üst Alt