Kahraman Maraşın Ünlü Dövme Dondurması

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37
Kahraman Maraşın Dövme Dondurması

Maraş dondurmasını duymayan var mı? Peki ya tatmayan? Eğer hala maraş dondurması yemediyseniz dünyanın en güzel lezzetlerinden birininden mahrum kaldığınızı bilmelisiniz.

Kahraman Maraş dövme dondurması Maraşlı Osman Ağa’nın, cinsel gücü artırıcı olarak bilinen “yabani orkide”yi (salep) yaparken tesadüfen keşfettiği tatlıdır. “Sahlepli karsambaç” olarak başlayan tatlı, üç kuşak sonra “Maraş dondurması” olarak tanınmaya başlamıştır. Kahraman Maraş dondurmasının en önemli özelliklerinden biri, keçi sütünden yapılmasıdır.

Yapılışı:
Ahır dağının eteklerinden beslenen keçilerin sütü önce bir eksper tarafından kontrol edilir. 90°C sıcaklıkta ısıtılan sütler, mikro organizmalardan arınıdırılır. Daha sonra bu süte önce Ahır dağından toplanan sahlepe şeker katılır. İyice karıştırılan bu karışım, 6-8 saat dinlendikten sonra -6°C derecede soğutulduktan sonra tüketime sunulur.

kahramanmarasdovmedondurmasi.jpg


İçindekiler:
İçersinde A, B, C, D ve E grubu vitaminleri ile kalsiyum fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi minerallerde bulunan Kahramanmaraş dövme dondurmasının 100 gr. sade dondurmada 135 mg kalsiyum, 115 mg fosfor, 100 mg. sodyum, 160 mg. potasyum, 0,1 mg. demir, 130 mg. A vitamini, 0,21 mg.E vitamini 0,25 mg. B vitamini ve 0,13 mg. diğer vitaminlerden olduğu tesbit edilmiştir.

Dağıtım:
Bugün, Kahramanmaraş dövme ve meyveli dondurma çeşitlerinin, Yaşar Dondurma (Mado), Ferah Dondurma (Edo) ve Kervan Dondurma (Alpedo) kuruluşları tarafından yurt içi ve yurt dışında dağıtımı yapılmaktadır. Kahramanmaraş Dondurması halen A.B.D., Avustralya, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Bulgaristan, Çin, İngiltere, G.Kore, S.Arabistan, Tunus, Yugoslavya, Kıbrıs, Mısır gibi ülkelere Mado ve Edo
 

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37
Meşhur maraş dondurması tarifi mado

Dünyada üstüne yapılmış dondurma tarifi olmayan maraş dondurması bildğiniz üzre mado tarafından en iyi şekilde yöresel lezzetleri saklamakta mado maraş dondurmasının kısaltılmışıdır. Dünyada en iyi dondurma olarak bilinen maraş dondurması herkesin beğenisini hem oyunlarıyla hemde tarifiyle kazanmıştır..
Maraş dondurması tarifi için Malzemeler
Süt 5 lt
Toz şeker 800 g
Salep 50 g
Maraş dondurması Yapılışı:
1. Sütü orta ateşte ılındırın. Şekerin 200 gramını salep ile karıştırın. Süt ılık hale gelince şeker ile karıştırılmış salebi, çırpma teli ile süte yedirin. Karıştırmayı büyük tahta bir spatula ile sürdürüp bırakın. 60°C sıcaklıkta toz şekerin geri kalanı ilave edip 20-30 dakika pişirin.
2. Tam bir elastikiyet sağlamak için, sütü soğutma savurma işlemini makine ile yapın. Soğutulmuş sütü klasik çevirme makinelerinde dondurun. Kovalara aktarıp tekrar 15ºC civarında kısa bir süre muhafaza edilin.
3. Bu süre sonunda el tokmağı ile kovadaki dondurmayı devamlı karıştırarak tamamen sakızlanmasını sağlayın.
Kahraman Maraş Dondurmasının üstüne Fındık parçaları, Antep fıstığı parçacıkları veya ceviz parçacıkları ekleyebilirsiniz
Not: Sütü soğutma işlemi eski usulde, kepçe ile 15-20 dakika kazana daldırılıp boşaltılıp, savrularak yapılır.
Bu kadar basit.. Afiyet olsun
Maraş dondurmasının görünümü

.
marasdondurmasi.jpg
 
Üst Alt