KAHKAHA ATMAK CAİZ MİDİR?

d0ddd

Yeni Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
26 Temmuz 2019
Mesajlar
4
Tepkime puanı
2
Konum
Erzurum
Selamun aleyküm iyi forumlar. Benim karakterim gereği mi artık bilmiyorum yerine göre elbette ciddiyim ama genel olarak sosyal hayatımda güler yüzlü biriyimdir ve güler yüzlü olmanın sevap niteliğinde olduğunu da biliyorum. Fakat bazen ailemin veya arkadaşlarımın yanında elbette komiğime giden bir durum olursa sesli bir şekilde gülebiliyorum.(kahkaha) Lâkin elimde olan birşey değil çünkü yapım böyle, gülüşümü değiştiremem herhalde. Yaşadığım bölgede gözden yaş gelene kadar gülmek haram, günah gibi yorumlarda bulunuluyor. Gözümden yaş geldiğide oluyor fakat gözlerimdeki sorundan dolayı gözlerim sık sık sulanıyor yani elbette gülmemden de kaynaklı ama kitap okurken de, hiçbir eylemde bulunmadığım zamanda da fazla miktarda sulanıyor. Bu yüzden göze batıyor olabilir. Bu konu hakkındaki görüşlerinizi, bilgilerinizi naçizane paylaşırsanız memnun olurum. Selam ve dua ile, selamun aleyküm.
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Aleykümselam kardeşim, bunun için en iyi örnek Peygamber Efendimiz s.a.v dir. Ölçü olarak onu alın.
Hadis-i şeriflerden anlaşıldığına göre, Resûl-i Ekrem (asm) genellikle beşûş çehreli, güleç yüzlü idi. Yani o, en sıkıntılı anlarında bile umumiyetle üzüntülerini belli etmez ve yanındakilere hüzün verecek bir tavır sergilemezdi. Bilhassa çok sevdiği kimselerle karşılaştığında tebessümü bir kat daha artardı. (bk. Tirmizî, Menâkıb, 10; Ebû Dâvûd, İstiska, 2)

Konuyla ilgili hadisleri de dikkate alan İslâm ahlâkçıları, gülmenin hem insan tabiatına hem de ahlâka ve edebe uygun olduğunu, fakat mizah gibi gülmede de dengeyi korumanın güç olduğunu belirtir. Bundan dolayı ahlâkçılar, normal şartlarda gülmemenin veya gülme eğilimini bastırmanın insanı sevimsizleştirdiğine, ancak çok gülmenin de kişinin şahsiyet ve vakarını zedelemek, önemli meseleleri ciddiye almamak, gaflete yol açmak gibi sonuçlar doğurduğuna, özellikle ağır şakalar yaparak, alay ve gıybet ederek gülmenin insanlar arasında düşmanlığa yol açtığına dikkat çekmişlerdir. (bk. Mâverdî, Edebü'd-dünyâ ve'd-dîn, Beyrut 1978, s. 302; Gazzâlî, İhya' (Beyrut), III, 127-132, 147; İslam Ansiklopedisi, DİA Gülme md.)
 
Üst Alt