es-Selamu Aleyküm arkadaşlarım,
O arkadaş demiş ki Allah Teala her şeyi bildiği halde neden sebepleri hala var ediyor. Mesele budur.
Allah kimin cehenneme gideceğini biliyor mu? evet...
Niye cehennemde azap edeceği kulunu yarattı diye sorarsak, kudretinden sual etmiş oluruz.
Sorunun cevavı şudur: "Allah Teala yaptığından sorumlu değildir, yani sen niye (haşa) böyle diledin denilemez. Diyen olamaz mı? olur ama Allah Teala o kişiyi ve sözlerini muhatap almaz. O Aziz’dir: mağlup edilemeyendir." Bence sorunun cevabı artık açıklığa kavuştu. Ancak olur ya tatmin etmeyebilir... O yüzden arkadaşımızın affına ve anlayışına güvenerek yazıyorum.
Hem zaten diyorsun ki yaratmış.. Sonra adaletli mi yakışır mı diye soruyorsun

yaratmış yani.. yok idin var etmiş. Yarattıklarının üzerinde her şeyi dileme gücüne sahiptir. Yokken yoktun, itiraz edemezdin, yarattı da var oldun şimdi neye dayanarak sorguluyorsun be kardeş... Dilerse hepimizi geri yok eder bir daha diriltmez, kökümüzü kazır, bizden eser bırakmaz. Bunları yapmaya kadir mi? evet kadir...
Tespitler baştan yanlış. Yani adaletten bahsetmişsin... Başlı başına mevzu şudur: Allah dilediğine hidayet verir, dilediği kişileri diğerlerinden üstün kılar. Adalet kavramından bahsediyorsun ama bunun adaletle alakası yok ki.
Onu bırak, Allah dilediğini yaratır, dilediğini yaratmaz. Yaratmadıklarını kimsenin niye yaratmadın demeye ve engelleme gücü yoktur. Varsa buyur!
Şurası önemlidir: Allah Teala, peygamber seçerken (en üstünleri onlar, direk cennete giderler diye bu örneği veriyorum) kimseye sormamıştır. Peygamberin kendisine dahi, sen elçi olmak ister misin diye sormamış ki! Haşa belki sorsa aman kalsın bu çok zor görev milletle beni karşı karşıya getirme Rabbim diyerek kabul etmezdi...Şimdi onu üstün kıldı diye neden üstün kıldı şeklinde yargılama hakkına sahip miyiz? Haşa.
Bu noktada adalet kavramı devre dışı kalır arkadaşım. Sen elçimsin demiş o kadar!!! Peygambere itiraz etme ve ben elçi olmak istemiyorum diye reddetme hakkını bile vermemiştir
Adaletsizlik en kestirme anlatımıyla şudur arkadaşım:
Sen 8 saat çalışırsın adam da 8 saat çalışır. Aynı şeyleri yaparsın. Ama maaş günü gelince işveren sana bin lira, ona 2 bin lira verir. Tamam burada adaletsizlikten bahsedebilirsin.
Ama işveren sana da ona da bin lira vermiş, sonra sana fazladan 10 bin lira kendi keyfine göre vermişse burada ne yapılmaz? adaletsizlikten veya adaletten bahsedilemez. Burda işverenin kendi keyfi söz konusudur. Ona sen adaletsizsin denemez çünkü karşı tarafın emeğini zayi etmemiş, ona zulmetmemiştir.
Mesele yanmak veya yanmamak ise yanmayan zaten Allah'ın affıyla yanmayacak, yoksa affetmeye vesile olan sebep küçücük bir şey olabilir. Bu da adaletsizlik dersin şimdi. Haşa! Sen ömrün boyunca ibadet edersin riya etmişsindir bu yüzden kabul etmez cehenneme atıverir, baştan böyle takdir eder ve kimsenin de itiraz etme gücü olamaz. Etse de Allah’a engel olamaz. Başkası susuz bir köpeğe su verir ne kadar günahkar olsa da cehennemden onu azat eder. Başta böyle takdir etmiştir buna da kimse engel olamaz. Adalet ile lütufu karıştırma.
Şimdi burada cehennemlik bir insan demesin şunu: beni cehennem için yarattın, böyle olacağını bildiğin halde niye beni yarattın. Küfür ve şirk edene gel tövbe et diyor! Adam hala küfürde ve şirkte bile bile inatçı katır gibi ısrar ediyorsa, o kul son nefesine gelene kadar Allah sabrediyorsa daha ne yapsın. Allah Teala'nın ilminde kişinin cehennemlik olması ne yapmıyor: o kişiyi küfürde ısrar etmesine zorlamıyor.
Yapacaksın o yüzden Allah biliyor.Bunlara meyil edecek nefsi yarattı içine koydu. Seni niye yarattı. Kendisini tanı diye. Ama sen gittin nefsine şeytana uydun tanıman gereken rabbini inkar etmeye kalkıştın. Oldu mu şimdi!!!
Seni bunlara uyman için zorlamadı. Seni niye yarattıysa şeytanı da aynı sebeple yarattı. Ama o isyan etti kibirlendi. Laneti de yedi. Halbu ki Allah ne kadar da yumuşak davranmıştı Şeytana. Şeytan kibrinden Allah'a diklendi. Tövbe etse kurtulur muydu. Evet.
Şeytan benim meselemi çöz diye Hz. Musa Aleyhisselam'a başvurmuştur. Sonra Hz. Musa Aleyhisselam Allah'a müracaat etti. Allah Teala peki gelsin Ademin mezarına secde etsin affedeyim buyurdu. Hz. Musa Aleyhisselam sevinerek geldi şeytana. Allah Teala'nın buyurduğunu aktardı. Şeytan ise ben Ademin dirisine secde etmedim ölüsüne mi edecem demiş. Sonsuza kadar cehennemde yansın. Artık sana da akıl, kitap ve peygamber verdiyse sen de şeytana uyup inkar ediyorsan ee artık, katlanacaksın. Kıvırtma sağa sola

Millet kaderi inkar edecek zaten cehennemliğim madem o halde kaderi inkar edeyim de millet karışmasın bana diye.
Neden yanlışa saptın denmez insana? O kadar tövbe kapısı açıktı. Niye hiç tövbe etmedin, yanlışında ısrar ettin derler.
Allah o kulun cehenneme gideceğini biliyor. hatta ezeli ilminde cehennemde yakacağını biliyorsa dahi ne yapmıyor? Gel sen bu şirki işlemek iste ve bu amel üzere ölmeyi iste de istediklerini yaratayım,seni bir güzel yakayım demiyor.
Allah Teala şirk koşan kullarına bak sizi uyarıyorum karşınıza elçilerim gelecek, ruhunuzu almaya geldiklerinde onları karşında apaçık göreceksiniz, o zaman gerçeği siz de tasdik edeceksiniz, vaat edilen her şey doğruymuş diye, bu dakikaya gelince pişmanlığınız da fayda etmeyecek, en kısa zamanda tövbe edin diyor!
Ey kafir olarak geberen insan, (sözüm sizlere değil) yaşadığın hayata geri kavuşsan iman eder miydin. Ederdin tabi. Gördün vaat edilen gerçekleri inanırsınn. Ama önceden Kuran ve hadisler acaba doğru mu diye bir ihtimal bile vermezdin. Bu din işleri beyinsizlerin işi derdin. Görünce niye inandın... Güya sen akıllıydın?
Adam hala böyle saçmalıklara (haşa) inanmam diyorsa, küfründe ısrar ediyorsa, azap varmış yokmuş umurumda mı derse sen de bunu bize Allah’ın adaletsizliği diye savunma…
Senin şuurun şuna benziyor: Ben genç yaşta öldüm cennete girdim, başka biri yaşlandı çok amel işledi cehenneme gitti, sen adaletsiz davrandın Ya Rabbi dersen, Allah Teala, gel o zaman seni ameline göre bir sorguya çekeyim de ne bozukmuşsun cenneti hak etmemiş misin etmemiş misin gör dese!!! Belki beş para etmezdin ama dedenin nenenin güzel amelleri vesilesiyle Allah onları sevdiği için sende de zerre kadar iman olduğu için seni affetti, ne biliyorsun?
Niye bu kişinin cehennemde yanacağını bildiği halde Allah yarattı diye sorma yani. Allah şerri de yaratır hayrı da. Hayır ve şer Allah’tandır. Allah Teala (haşa) , Allah’ım bana şirk koşmayı ve öyle ölmeyi nasip et, bana bunu yarat diye dua et demiyor, ne günah işlerseniz işleyin, tövbe edip benden af dileyin diyor.
Kaderimizde bazı hususlarda seçim hakkı verilmemiş, cinsiyetimiz, hangi ana babadan doğacağımız vs. Bu kısımlar yazılı. Allah ilminde bildiği gibi yazıyla da tespit etmiş. Ancak amel kısmını ilminde bildiği halde seyredeceğim demiştir. Amel kısmını diğer hususlarla bir tutmamıştır.
Bazıları cehennemi de inkar ediyor, öyle bir şey olmayacak diyor, kaderi inkar ediyor, kimse geleceği bilemez diyor. İnsan iradesini bu şekilde kullanıyorsa Allah da azabı tattırır. Burada bile kulun cüz_i iradesine göre yaratıyor. Kendin istedin Allahtan, seni yakıyor. Kimse istemedi kusura bakma sen istedin. Yine o kişi düşünmeli ki cehennemde kendi iradem sebebiyle yanıyorum diye.
Yoksa sizin dediğiniz gibi Allah o kulunu yakmayı diledi ve El Cebbar isminin tecellisi olarak o kulu küfre zorlayıcı bir güç kullandı diye bir durum söz konusu olamaz.