Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Ana sayfa
Forumlar
KÜLTÜR,EDEBİYAT MİZAH
Bunları biliyormuyuz
Jelatin nedir-nasıl üretilir?
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
Mesaj
<blockquote data-quote="beydeba" data-source="post: 53856" data-attributes="member: 7"><p><strong>Şeker ve şekerlemelere dikkat</strong></p><p></p><p><strong>Jelatin tehlikesi!</strong></p><p></p><p>Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Kemal Özer, özellikle çocukların çok sevdiği yumuşak şekerlerin üzerinde ‘yenilebilir ya da sığır jelatini’ ibarelerinin yazdığını ancak bunların birçoğunun gerçeği yansıtmadığını belirterek, “Jelatinin üretildiği yerin yazılmaması nedeniyle menşei bilinemiyor ve bu tür şekerlerde büyük olasılıkla domuz jelatini kullanılıyor. Bu tür şekerlerin üzerinde “Ürünlerimizin hiçbirinde domuz eti ve yağı yoktur” ibaresi de yer alıyor. Ama birçok üründe bu gerçeği yansıtmıyor ve gerçeği gizlemek amacıyla bu ibareler kullanılıyor. Jelatin, sığır, domuz, tavuk ve balıkların kemik, sakatat ve derilerinden üretiliyor ve dünyada bu jelatini üreten sadece 6 ülke var. Bunlar Brezilya, Danimarka, Çin, Kanada, Hindistan ve Pakistan.</p><p></p><p>Bu ülkelerden sadece Pakistan’da sığır jelatini üretiliyor ve İslami usullere uygun kesim yapılarak üretiliyor. Ancak o ülkenin de üretim kapasitesi az ve talebi karşılamaktan çok uzak. Diğer ülkelerde ise sığırın az ve pahalı olması ve domuzun bol ve ucuz olması nedeniyle ağırlıklı olarak domuz jelatini üretiliyor. Bu jelatinlerde ucuz olması nedeniyle şeker üreten firmalarca tercih ediliyor. Ayrıca sığır jelatini üreten ülkelerde de hayvanlar ‘Helal Kesim’ yani ‘İslami usullere’ göre kesilmiyor. Buda sığır jelatini bile olsa tüketilmesi imkansız bir ürün haline geliyor.” dedi.</p><p></p><p>Şeker almak isteyen vatandaşları Toffe olarakta bilinen yumuşak şekerlerde jelatinli olması nedeniyle uyaran Kemal Özer, “Vatandaşlarımız bu tür şekerleri almamalı. Şekerin içerikleri çok iyi incelemeli ve yeterince aydınlatıcı bilgi verilmeyen ürünleri kesinlikle almamalıdır. Birçok firma alışılagelmiş biçimde ürünlerinin üzerine Domuz ve domuz ürünü ile alkol katkısı yoktur yazıyor. Ama birçoğu incelendiğinde içeriğinde domuz jelatini olduğu anlaşılıyor. Kaldı ki sığır jelatini helaldir demekte mümkün değildir. Çünkü sığırın helal olabilmesi için İslami usullere uygun kesilmesi gerekir. Bu nedenle gerek sığır gerekse domuz jelatini kullanılsın vatandaşlarımız bu tür ürünleri alırken çok dikkatli olmalı ve mümkünse almamalıdır.”</p><p></p><p>Özer “Şekerlerin bir kısmında ise şeker yerine sunni tatlandırıcılar kullanıldığını bu nedenle şekerleme ürünlerinin doğal şeker içermesine dikkat edilmesini çikolataların bir kısmında ise ‘likor’ katkısının bulunduğunu bunun içinde her çikolata alınmamalı. Çikolata ve şeker yerine Hurma, Badem, Fındık, Dut kurusu, Kaysı kurusu" vb sağlıklı ve besleyici yiyeceklerin ikram edilmesini tavsiye ediyoruz.” şeklinde konuştu. (İha)</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="beydeba, post: 53856, member: 7"] [b]Şeker ve şekerlemelere dikkat[/b] [B]Jelatin tehlikesi![/B] Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Kemal Özer, özellikle çocukların çok sevdiği yumuşak şekerlerin üzerinde ‘yenilebilir ya da sığır jelatini’ ibarelerinin yazdığını ancak bunların birçoğunun gerçeği yansıtmadığını belirterek, “Jelatinin üretildiği yerin yazılmaması nedeniyle menşei bilinemiyor ve bu tür şekerlerde büyük olasılıkla domuz jelatini kullanılıyor. Bu tür şekerlerin üzerinde “Ürünlerimizin hiçbirinde domuz eti ve yağı yoktur” ibaresi de yer alıyor. Ama birçok üründe bu gerçeği yansıtmıyor ve gerçeği gizlemek amacıyla bu ibareler kullanılıyor. Jelatin, sığır, domuz, tavuk ve balıkların kemik, sakatat ve derilerinden üretiliyor ve dünyada bu jelatini üreten sadece 6 ülke var. Bunlar Brezilya, Danimarka, Çin, Kanada, Hindistan ve Pakistan. Bu ülkelerden sadece Pakistan’da sığır jelatini üretiliyor ve İslami usullere uygun kesim yapılarak üretiliyor. Ancak o ülkenin de üretim kapasitesi az ve talebi karşılamaktan çok uzak. Diğer ülkelerde ise sığırın az ve pahalı olması ve domuzun bol ve ucuz olması nedeniyle ağırlıklı olarak domuz jelatini üretiliyor. Bu jelatinlerde ucuz olması nedeniyle şeker üreten firmalarca tercih ediliyor. Ayrıca sığır jelatini üreten ülkelerde de hayvanlar ‘Helal Kesim’ yani ‘İslami usullere’ göre kesilmiyor. Buda sığır jelatini bile olsa tüketilmesi imkansız bir ürün haline geliyor.” dedi. Şeker almak isteyen vatandaşları Toffe olarakta bilinen yumuşak şekerlerde jelatinli olması nedeniyle uyaran Kemal Özer, “Vatandaşlarımız bu tür şekerleri almamalı. Şekerin içerikleri çok iyi incelemeli ve yeterince aydınlatıcı bilgi verilmeyen ürünleri kesinlikle almamalıdır. Birçok firma alışılagelmiş biçimde ürünlerinin üzerine Domuz ve domuz ürünü ile alkol katkısı yoktur yazıyor. Ama birçoğu incelendiğinde içeriğinde domuz jelatini olduğu anlaşılıyor. Kaldı ki sığır jelatini helaldir demekte mümkün değildir. Çünkü sığırın helal olabilmesi için İslami usullere uygun kesilmesi gerekir. Bu nedenle gerek sığır gerekse domuz jelatini kullanılsın vatandaşlarımız bu tür ürünleri alırken çok dikkatli olmalı ve mümkünse almamalıdır.” Özer “Şekerlerin bir kısmında ise şeker yerine sunni tatlandırıcılar kullanıldığını bu nedenle şekerleme ürünlerinin doğal şeker içermesine dikkat edilmesini çikolataların bir kısmında ise ‘likor’ katkısının bulunduğunu bunun içinde her çikolata alınmamalı. Çikolata ve şeker yerine Hurma, Badem, Fındık, Dut kurusu, Kaysı kurusu" vb sağlıklı ve besleyici yiyeceklerin ikram edilmesini tavsiye ediyoruz.” şeklinde konuştu. (İha) [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Günün ilk namazı hangi namazdır
Cevap yaz
Ana sayfa
Forumlar
KÜLTÜR,EDEBİYAT MİZAH
Bunları biliyormuyuz
Jelatin nedir-nasıl üretilir?
Üst
Alt