İstiklal marşının kabulü kısaca-özet

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
konu özeti:istiklal marşının kabulü 12 mart 1921 kısa ve özet bilgi istiklal marşının tarihçesi istiklal marşının kabulü kısa ve öz
İstiklal marşı 12 mart 1921'de kabul edilmiştir. Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılmış, Osman Zeki Üngör tarafından bestelenmiştir. Düşman işgali altındaki yurdumuzdaki direnişin ve milli mücadele ruhunun canlı kalması amacıyla ortaya atılmış bir fikirdi. Dönemin Milli Eğitim Bakanlığı (Maarif Vekaleti) tarafından bir yarışma düzenlendi ve birinciliği kazanacak kişiye 500 lira para ödülü verileceği duyuruldu. Katılımcılara 6 ay süre verildi, yarışmaya 724 şiir gönderildi.
bayrak6.gif

O dönemin Türkiye'sinde iletişim olanaklarının neredeyse sıfır olduğu bir ülkede yarışmaya katılan 724 şiir tek tek okunuyor, içlerinden 6 şiir elemeyi geçip Meclis Matbaası tarafından bastırılıyor ve milletvekillerine dağıtılıyor.Ancak bu şiirlerden hiç biri istenilen milli ruhu tam olarak yansıtmıyordu. O sırada Maarif Vekili olan Hamdullah Suphi (Tanrıöver), Ankara' da yaşayan ve aynı zamanda milletvekili olan ünlü şairimiz Mehmet Akif (Ersoy)' dan da bir şiir istiyor. Bunun üzerine Mehmet Akif Bey "Ben mebusum (milletvekiliyim), yarışmaya katılmam. Ayrıca bir şiir yazıp size veririm" diyor. Evinde yazmaya başlıyor ve "Kahraman ordumuza" ithaf ettiği şiir bittiğinde, Maarif Vekaleti' ne teslim ediyor. Böylece yarışmaya 7. şiir de katılmış oluyor.
bayrak4.gif

Yarışma sonuçlanıyor. Mehmet Akif Bey' in şiiri Meclis kürsüsünden Maarif Vekili Hamdullah Suphi Bey tarafından büyük bir coşkuyla okunuyor. Büyük tezahürat ve alkışlar arasında ve oybirliği ile 12 Mart 1921 İstiklal Marşı olarak kabul ediliyor. İstiklal Marşı şiiri kabul edildikten hemen sonra, kürsüden bir kez daha okunuyor ve bütün milletvekilleri bu kez ayakta dinliyor.

Mehmet Akif Ersoy, bu şiirinde, Kurtuluş Savaşı'nın kazanılacağına olan inancını, Türk askerinin yürekliliğine ve özverisine güvenini, Türk ulusunun bağımsızlığa, hakka, yurduna ve dinine bağlılığını dile getirir. Şiirin bütünü, dörtlükler halinde yazılmış kırk bir dizedir.
turkbayrak.gif

Meclis yetkilileri birkaç gün sonra Mehmet Akif Bey' e 500 liralık para ödülünü vermeye geliyorlar. Almayı reddediyor."Ben müsabakaya girmedim. Bu para benim hakkım değildir ve bana ait değildir" diyor. Mehmet Akif'in Ankara günlerinde maddi sıkıntılar içinde olduğu, hattâ şiddetli soğuklarda bir arkadaşının paltosunu giyerek Meclis'e gittiği bilindiği halde, o, vaat edilen mükâfatı kabul etmemiştir. Meclis yetkilileri ısrar ediyor. "Bu parayı kasamızda tutamayız. Siz alın, isterseniz bir yere bağışlayın" diyorlar. Mehmet Akif Bey bunun üzerine parayı alıyor ve bazı kaynaklara göre hastanede yatmakta olan gazilerimize, bir kısım kaynaklara göre de fakir çocuk ve kadınlara örgü öğretmek, bir geçim sağlamak amacıyla kurulan Darü'l Nisaiyye'ye bağışlamıştır. Mehmet Akif, ihtiyacı olmasına rağmen bu parayı bağışta bulunarak almamıştır.
bayrak7.gif

Sonraki yıllarda, İstiklâl Marşı gibi bir şiirin yeniden yazılıp yazılamayacağı tartışmalarına, Vatan şairimiz Mehmet Akif Ersoy "Allah bu millete bir daha böyle bir marş yazdırmasın!" sözleriyle karşılık vererek, o dönemde yaşanan hâdiselerin ciddiyet ve vehametini yeniden gözler önüne sermiştir.

İSTİKLAL MARŞININ KABULÜ VE 1921 (HİCRİ 1337) TBMM TUTANAKLARI İÇİN TIKLAYIN

istiklalmarsi.gif
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
İstiklal marşının kabulü kısaca

Milletimiz için kazanılan zaferler büyük bir gurur kaynagı olmuştur. Milletimizin bu gururunu ve coşkusunu dile getirecek bir milli marşın eksikliği gündeme getirilmiş ve bir milli marşın yazılmasına karar verilmiştir. Bunun için para ödüllü bir yarışma düzenlemiş, Mehmet Akif Ersoy para ödülü olduğu yarışmaya resmen katılmamış ancak şiirini dışardan göndermiştir. Şairin İstiklal Marşı adlı şiiri TBMM'nin 12 mart 1921 tarihli oturumunda milli marşımız olarak kabul edilmiştir.
 
Üst Alt