Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Ana sayfa
Forumlar
BÖLGELERİMİZ VE ŞEHİRLERİMİZ
Bölgeler ve Şehirler
Marmara Bölgesi
İstanbul
Istanbulun yöresel yemekleri, istanbula gidince neler yenir?
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
Mesaj
<blockquote data-quote="ceylannur" data-source="post: 30563" data-attributes="member: 1208"><p><span style="font-size: 9px">istanbulun ünlü yemekleri, istanbulun yöresel ve meşhur yemekleri, istanbul yemekleri, istanbul geleneksel yemek kültürü</span></p><p></p><p style="text-align: center"><p style="text-align: center"><span style="color: #000080"><span style="font-family: 'Arial'"><strong><span style="color: red"><span style="font-family: 'Arial'">İSTANBUL’UN YÖRESEL YEMEKLERİ, İSTANBUL’A GİDİNCE NELER YENİR?</span></span></strong></span></span></p> </p><p></p><p><span style="color: #003366"><span style="font-family: 'Arial'"><span style="color: #000080"><span style="font-family: 'Arial'">İstanbul mutfağı, Dünyanın önde gelen mutfaklarındandır. İmparatorluk başkenti olan kente ülkenin her yanından gelen malzemeler, ustalar, tarzlar, ve lezzetler Osmanlı Türk mutfağının ortaya çıkmasına neden olmuştur. İmparatorluk mutfağının devamı olan ve yeni tatlara açık olan Osmanlı mutfağı her gün zenginleşmektedir. </span></span></span></span></p><p></p><p><span style="color: #003366"><span style="font-family: 'Arial'"><span style="color: #000080"><span style="font-family: 'Arial'">İstanbul mutfağında, kuzu, koyun veya dana etine ilave edilen çeşitli sebzeler esas yemeklerdir. Pilav, börek çeşitleri, bulgur, kuru fasulye, zengin zeytinyağlı sebzeler yan öğünler olarak servis yapılır. Köfte ve şiş kebabı, döner kebap veya acılı, yoğurtlu, patlıcanlı diğer kebap çeşitlerinin makbulleri özel kebapçılarda bulunur. Hamur tartları, baklava, kadayıf ve benzerlerinin hakiki lezzetlisi, bu işi bazen birkaç nesildir devam ettiren küçük dükkanlardan temin edilir. </span></span></span></span></p><p></p><p><span style="color: #003366"><span style="font-family: 'Arial'"><span style="color: #000080"><span style="font-family: 'Arial'">İstanbul’da da çeşitli milletlerin lokantaları mevcuttur. Fast-food, hızlı atıştırma servisi veren çok sayıda mekan mevcuttur. Ancak lezzetli yöresel yemekler tipik lokantalarda tadılır. Her ikisi de süt rengindedir: </span></span></span></span></p><p></p><p><span style="color: #003366"><span style="font-family: 'Arial'"><span style="color: #000080"><span style="font-family: 'Arial'">Meşhur Türk Kahvesi, küçük fincanlarda sade veya şekerli misafirlere her firsatta ikram edilir. “Bir fincan kahvenin 40 yil hatırı vardır” sözü kahvenin Türkler tarafından bilinen kıvamı ile kullanılmaya başlandığı 16. yüzyıldan beri söylenmektedir.</span></span></span></span></p><p><span style="color: #003366"><span style="font-family: 'Arial'"><span style="color: #000080"><span style="font-family: 'Arial'"></span></span></span></span></p><p><span style="color: #003366"><span style="font-family: 'Arial'"><span style="color: #000080"><span style="font-family: 'Arial'"></span></span></span></span><span style="color: #000000">İSTANBUL'UN MEŞHUR YEMEKLERİ</span></p><p><span style="color: #000000"></span></p><p><span style="color: #000000">Bir zamanlar İstanbul, semtten semte değişen meyveleri, sebzeleri, yemekleri ve hatta sularıyla dünyanın en zengin sofralarının kurulduğu bir diyarmış. Belki bunlardan bazılarını siz de duymuşsunuzdur: Mesela "Çengelköy'ün hıyarı", "Kanlıca'nın yoğurdu", "Vefa'nın bozası" gibi. Meğer İstanbul mönüsü şiir lezzetinde bu tatlardan ibaret değilmiş.</span></p><p><span style="color: #000000"></span></p><p><span style="color: #000000">Cumhuriyet'le başlayıp olanca hızıyla halen devam etmekte olan "İstanbul yıkıcılığı"na kurban verdiğimiz bu ince ayrıntıları kesip saklamanız, ileride çocuklarınıza öğretmeniz amacıyla sizler için ayıkladım.</span></p><p><span style="color: #000000"></span></p><p><span style="color: #000000"><strong>İSTANBUL'UN SEBZE VE MEYVELERİ</strong></span></p><p><span style="color: #000000"></span></p><p><span style="color: #000000">1. Gümüşsuyu'nun baklası</span></p><p><span style="color: #000000">2. Bayrampaşa'nın enginarı</span></p><p><span style="color: #000000">3. Yedikule'nin yağlı göbekli marulu</span></p><p><span style="color: #000000">4. Langa'nın hıyarı</span></p><p><span style="color: #000000">5. Kartal'ın pırasası</span></p><p><span style="color: #000000">6. Çengelköy'ün badem gibi salatalığı ve kayısısı</span></p><p><span style="color: #000000">7. Kemer'in patlıcanı</span></p><p><span style="color: #000000">8. Arnavutköy'ün çileği</span></p><p><span style="color: #000000">9. Kavak'ın inciri</span></p><p><span style="color: #000000">10. Sultanselim'in kocaman beyaz inciri</span></p><p><span style="color: #000000">11. Yakacık'ın, Erenköy'ün Pembeçavuş ve Alpehlivan üzümü</span></p><p><span style="color: #000000">12. Beykoz-Dereseki'nin fasulyesi, cevizi</span></p><p><span style="color: #000000">13. Vaniköy'ün vişnesi, Akhafız can eriği</span></p><p><span style="color: #000000">14. Beykoz'un cevizi</span></p><p><span style="color: #000000">15. Ayaspaşa'nın beyaz, tatlı kara, ekşi kara dutları</span></p><p><span style="color: #000000"></span></p><p><span style="color: #000000"><strong>İSTANBUL'UN MEŞHUR SULARI</strong></span></p><p><span style="color: #000000"></span></p><p><span style="color: #000000">1. Sarıyer'in Çırçır, Hünkâr, Fındık, Kestane suları</span></p><p><span style="color: #000000">2. Beykoz'un Sırmakeş, Karakulak, Taşdelen, Çubuklu suları</span></p><p><span style="color: #000000">3. Kanlıca'nın Göztepe suları</span></p><p><span style="color: #000000">4. Yakacık'ın Ayazma, Kolu, Vezirçeşmesi, Hacı-kahya, Çalkantı suları</span></p><p><span style="color: #000000">5. Kartal-Soğanlık'ın Çarşı suyu</span></p><p><span style="color: #000000">6. Emirgan'ın Kanlıkavak suyu</span></p><p><span style="color: #000000"></span></p><p><span style="color: #000000"><strong>İSTANBUL'UN MEŞHUR YEMEKLERİ</strong></span></p><p><span style="color: #000000"></span></p><p><span style="color: #000000">1. Eyüp'ün kebabı ve kaymağı</span></p><p><span style="color: #000000">2. Beykoz'un paçası</span></p><p><span style="color: #000000">3. Sultanahmet işkembecinsin terbiyeli şirden çorbası</span></p><p><span style="color: #000000">4. Karaköy fırınının saray lokması ve kuru-poğaçası</span></p><p><span style="color: #000000">5. Kanlıca'nın yoğurdu</span></p><p><span style="color: #000000">6. Üsküdar-Şemsipaşa'nın turşusu</span></p><p><span style="color: #000000">7. Vefa'nın bozası</span></p><p><span style="color: #000000">8. Çekmece'nin dört parmak eninde taze balık yumurtası</span></p><p><span style="color: #000000">9. Boğaz'ın uskumrusu, lüferi ve turfanda kalkanı</span></p><p><span style="color: #000000">10. Hacıbekir'in akide ve latiflokumu</span></p><p><span style="color: #000000">11. Sultanahmet'te Şekerci İbrahim Efendi'nin badem ezmesi ve sakızlı lokumu</span></p><p><span style="color: #000000">12. Samatya-Narlıkapı ve Danca'nın çirozu</span></p><p><span style="color: #000000">13. Arnavutköy'ün akıntı istiridyesi</span></p><p><span style="color: #000000">14. Moda fenerinin ıstakoz ve pavuryası</span></p><p><span style="color: #000000">15. Sarıyer'in özel kabak böreği</span></p><p><span style="color: #000000"></span></p><p><span style="color: #000000"><strong>İSTANBUL'DA MEŞHUR OLMUŞ YİYECEKLER</strong></span></p><p><span style="color: #000000"></span></p><p><span style="color: #000000">1. Tekirdağ'ın karpuzu, kirazı</span></p><p><span style="color: #000000">2. Bursa'nın kestanesi, şeftalisi, bostan patlıcanı</span></p><p><span style="color: #000000">3. Manisa-Kırkağaç'ın ağızda eriyen bal kavunu</span></p><p><span style="color: #000000">4. İzmir'in çekirdeksiz sultani üzümü</span></p><p><span style="color: #000000">5. Yarımca'nın pembe, sarı kirazları, vişnesi</span></p><p><span style="color: #000000">6. Ankara'nın armudu, balı</span></p><p><span style="color: #000000">7. Antep'in fıstığı</span></p><p><span style="color: #000000">8. Bozcaada'nın kınalı yapıncak üzümü</span></p><p><span style="color: #000000">9. Edirne'nin beyaz peyniri, Balkan kaşarı</span></p><p><span style="color: #000000">10. Kayseri'nin pastırması</span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="ceylannur, post: 30563, member: 1208"] [SIZE="1"]istanbulun ünlü yemekleri, istanbulun yöresel ve meşhur yemekleri, istanbul yemekleri, istanbul geleneksel yemek kültürü[/SIZE] [CENTER][CENTER][COLOR=#000080][FONT=Arial][B][COLOR=red][FONT=Arial]İSTANBUL’UN YÖRESEL YEMEKLERİ, İSTANBUL’A GİDİNCE NELER YENİR?[/FONT][/COLOR][/B][/FONT][/COLOR][/CENTER] [/CENTER] [COLOR=#003366][FONT=Arial][COLOR=#000080][FONT=Arial]İstanbul mutfağı, Dünyanın önde gelen mutfaklarındandır. İmparatorluk başkenti olan kente ülkenin her yanından gelen malzemeler, ustalar, tarzlar, ve lezzetler Osmanlı Türk mutfağının ortaya çıkmasına neden olmuştur. İmparatorluk mutfağının devamı olan ve yeni tatlara açık olan Osmanlı mutfağı her gün zenginleşmektedir. [/FONT][/COLOR][/FONT][/COLOR] [COLOR=#003366][FONT=Arial][COLOR=#000080][FONT=Arial]İstanbul mutfağında, kuzu, koyun veya dana etine ilave edilen çeşitli sebzeler esas yemeklerdir. Pilav, börek çeşitleri, bulgur, kuru fasulye, zengin zeytinyağlı sebzeler yan öğünler olarak servis yapılır. Köfte ve şiş kebabı, döner kebap veya acılı, yoğurtlu, patlıcanlı diğer kebap çeşitlerinin makbulleri özel kebapçılarda bulunur. Hamur tartları, baklava, kadayıf ve benzerlerinin hakiki lezzetlisi, bu işi bazen birkaç nesildir devam ettiren küçük dükkanlardan temin edilir. [/FONT][/COLOR][/FONT][/COLOR] [COLOR=#003366][FONT=Arial][COLOR=#000080][FONT=Arial]İstanbul’da da çeşitli milletlerin lokantaları mevcuttur. Fast-food, hızlı atıştırma servisi veren çok sayıda mekan mevcuttur. Ancak lezzetli yöresel yemekler tipik lokantalarda tadılır. Her ikisi de süt rengindedir: [/FONT][/COLOR][/FONT][/COLOR] [COLOR=#003366][FONT=Arial][COLOR=#000080][FONT=Arial]Meşhur Türk Kahvesi, küçük fincanlarda sade veya şekerli misafirlere her firsatta ikram edilir. “Bir fincan kahvenin 40 yil hatırı vardır” sözü kahvenin Türkler tarafından bilinen kıvamı ile kullanılmaya başlandığı 16. yüzyıldan beri söylenmektedir. [/FONT][/COLOR][/FONT][/COLOR][COLOR=#000000]İSTANBUL'UN MEŞHUR YEMEKLERİ Bir zamanlar İstanbul, semtten semte değişen meyveleri, sebzeleri, yemekleri ve hatta sularıyla dünyanın en zengin sofralarının kurulduğu bir diyarmış. Belki bunlardan bazılarını siz de duymuşsunuzdur: Mesela "Çengelköy'ün hıyarı", "Kanlıca'nın yoğurdu", "Vefa'nın bozası" gibi. Meğer İstanbul mönüsü şiir lezzetinde bu tatlardan ibaret değilmiş. Cumhuriyet'le başlayıp olanca hızıyla halen devam etmekte olan "İstanbul yıkıcılığı"na kurban verdiğimiz bu ince ayrıntıları kesip saklamanız, ileride çocuklarınıza öğretmeniz amacıyla sizler için ayıkladım. [B]İSTANBUL'UN SEBZE VE MEYVELERİ[/B] 1. Gümüşsuyu'nun baklası 2. Bayrampaşa'nın enginarı 3. Yedikule'nin yağlı göbekli marulu 4. Langa'nın hıyarı 5. Kartal'ın pırasası 6. Çengelköy'ün badem gibi salatalığı ve kayısısı 7. Kemer'in patlıcanı 8. Arnavutköy'ün çileği 9. Kavak'ın inciri 10. Sultanselim'in kocaman beyaz inciri 11. Yakacık'ın, Erenköy'ün Pembeçavuş ve Alpehlivan üzümü 12. Beykoz-Dereseki'nin fasulyesi, cevizi 13. Vaniköy'ün vişnesi, Akhafız can eriği 14. Beykoz'un cevizi 15. Ayaspaşa'nın beyaz, tatlı kara, ekşi kara dutları [B]İSTANBUL'UN MEŞHUR SULARI[/B] 1. Sarıyer'in Çırçır, Hünkâr, Fındık, Kestane suları 2. Beykoz'un Sırmakeş, Karakulak, Taşdelen, Çubuklu suları 3. Kanlıca'nın Göztepe suları 4. Yakacık'ın Ayazma, Kolu, Vezirçeşmesi, Hacı-kahya, Çalkantı suları 5. Kartal-Soğanlık'ın Çarşı suyu 6. Emirgan'ın Kanlıkavak suyu [B]İSTANBUL'UN MEŞHUR YEMEKLERİ[/B] 1. Eyüp'ün kebabı ve kaymağı 2. Beykoz'un paçası 3. Sultanahmet işkembecinsin terbiyeli şirden çorbası 4. Karaköy fırınının saray lokması ve kuru-poğaçası 5. Kanlıca'nın yoğurdu 6. Üsküdar-Şemsipaşa'nın turşusu 7. Vefa'nın bozası 8. Çekmece'nin dört parmak eninde taze balık yumurtası 9. Boğaz'ın uskumrusu, lüferi ve turfanda kalkanı 10. Hacıbekir'in akide ve latiflokumu 11. Sultanahmet'te Şekerci İbrahim Efendi'nin badem ezmesi ve sakızlı lokumu 12. Samatya-Narlıkapı ve Danca'nın çirozu 13. Arnavutköy'ün akıntı istiridyesi 14. Moda fenerinin ıstakoz ve pavuryası 15. Sarıyer'in özel kabak böreği [B]İSTANBUL'DA MEŞHUR OLMUŞ YİYECEKLER[/B] 1. Tekirdağ'ın karpuzu, kirazı 2. Bursa'nın kestanesi, şeftalisi, bostan patlıcanı 3. Manisa-Kırkağaç'ın ağızda eriyen bal kavunu 4. İzmir'in çekirdeksiz sultani üzümü 5. Yarımca'nın pembe, sarı kirazları, vişnesi 6. Ankara'nın armudu, balı 7. Antep'in fıstığı 8. Bozcaada'nın kınalı yapıncak üzümü 9. Edirne'nin beyaz peyniri, Balkan kaşarı 10. Kayseri'nin pastırması[/COLOR] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Günün ilk namazı hangi namazdır
Cevap yaz
Ana sayfa
Forumlar
BÖLGELERİMİZ VE ŞEHİRLERİMİZ
Bölgeler ve Şehirler
Marmara Bölgesi
İstanbul
Istanbulun yöresel yemekleri, istanbula gidince neler yenir?
Üst
Alt