İslamda sabır ve sebat - cuma hutbesi

Muvatta

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
28 Şubat 2011
Mesajlar
318
Tepkime puanı
13
SABIR VE SEBAT

Muhterem Cemaat!

Müminin önemli özelliklerinden biri de, hayatta başına gelen sıkıntı ve kederlere sabretmesidir. Hayatımızda karşılaştığımız imtihanlarda başarılı olmanın önemli şarlarından biri de sabırlı olmaktır. Kur’ân-ı Kerim’de Allah Teala sabredenlerle beraber olduğunu haber vermektedir.

Gerek şehevî arzular karşısında ve gerekse de iyilik yolundaki engel ve güçlükleri aşma yolunda sabır önemli bir vasıtadır.

Bu hususta Kur’an’da şöyle buyurulmuştur: “Andolsun ki sizi biraz korku ve açlıkla, bir de mallar, canlar ve ürünlerden eksilterek imtihan ederiz. Sabredenleri müjdele. Onlar; başlarına bir musibet gelince, “Biz şüphesiz (her şeyimizle) Allah’a aidiz ve şüphesiz O’na döneceğiz” derler. İşte Rableri katından rahmet ve merhamet onlaradır. Doğru yola ulaştırılmış olanlar da işte bunlardır.”[1]

İslam’da emir ve tavsiye edilen sabır, bir kurtuluş kaynağı ve çetin imtihanlardan başarıyla çıkmayı sağlayan manevi bir güçtür. Ciddi bir işte başarıya ulaşabilmek ve güzel sonuçlar elde edebilmek, ancak sabırla mümkün olur. Sabır cennetin anahtarıdır, mutlulukların kaynağıdır.

Değerli Müminler!

İnsan bazen başına gelen musibetlerden öyle daralır ki içinde bulunduğu bu durumdan asla kurtulamayacağını zanneder. Hâlbuki sıkıntılara karşı tahammül edebilen, bunların, birer imtihan olduğunu düşünerek Yüce Yaratıcının takdirine teslimiyet gösterip sabredebilen kimseler, sıkıntıların üstesinden gelebilirler. Bir insanın sabırda başarılı olmasında imanın önemi büyüktür. Çünkü iman edenler, başlarına gelen musibetlerin birer imtihan olduğunu, bunlara sabrederek Cenab-ı Hakkın müjdelediği mükâfatlara nail olacaklarını bilirler. Bundan dolayı hakiki müminlerin, başlarına gelen musibetlerin sebep olduğu acıların ve sıkıntıların karanlıklarından kurtulmaları daha kolaydır.

Günahlar, zehirli tatlılar gibidir. İnsan onların göz alıcılığına dayanamaz ve sabredemeyerek tadarsa manen zehirlenmiş olur. Hâlbuki sabredenler, bütün çekiciliklerine rağmen o zehirli tatlılardan yemezler. Çünkü onlar bilirler ki Cehennem şehvetlerle perdelenmiş[2]günahların cazibesinin arkasına saklanmıştır.

Muhterem Müminler!


Unutmayalım ki, Allah’a hakiki manada kulluk da sabırla olur. Güzel amelleri severek yapmak, iyiliği emretmek ve kötülükten nehyetmek hep sabır ister.

Hedeflenen güzel sonuçlara sabırla ulaşılır. Allah için sabredenler kaybetmezler. Allah Teala; “Sabredenlere yapmakta olduklarının en güzeliyle mükafatlarını vereceğiz,”[3] buyuruyor.

Nice güzel eserlerin ve buluşların meydana gelmesinde, yuvaların mutlu ve huzurlu devam etmesinde, helal ve bereketli kazançların elde edilmesinde, ictimai meselelerin çözümünde hep sabır vardır.

Hutbemi bir Hadis-i Şerif mealiyle bitiriyorum.

“... Bir kimse sabretmek isterse Allah ona sabır verir. Hiçbir kimseye sabırdan daha hayırlı ve daha kapsamlı bir ihsanda bulunulmamıştır.[4]

Bahattin TURGUT

Sultanbeyli/ Vaiz

[1]Bakara 2/155-157

[2]Müslim, Cennet 1

[3]Nahl Sûresi 16/ 96
 
Üst Alt