İslamda Kaynana ve Kayınbaba Hakları

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,021
Tepkime puanı
425
Gelin Kayınvalidesine Bakmak Zorunda Mı, Gelin Ve Kayınvalide İlişkisi, Kayınpeder ve kayınvalideyle gelinin karşılıklı görevleri nelerdir, Gelin - Kaynana ilişkileri

islamdagelinkaynana.jpg


Soru
Bir gelinin kaynanası ve kayınbabasına karşı ne tür görevleri vardır?Örneğin: Kaynanası hastalandığı, yaşlandığı zaman ona bakmakla yükümlü müdür? Kaynanası ve kayınbabasına karşı İslami, örfi ve ahlaki olan görevleri nelerdir?

Cevap
Kayınbaba ve kaynananın gelin üzerinde belli bir hakları yoktur. Ancak akrabalık hakkı vardır. Bunlar yakın akraba olmadıkları için ne bir ayette ne de bir hadis-i şerifte onlar için bir hak tayin edilmemiştir. Ancak umumi olarak iyiliği, sıla-i rahmı tavsiye eden ayet ve hadislerin umumiyetinde vardır.

Mesela; İsra suresinin 26. ayetinde Allah (cc) şöyle buyurmuştur. “Sen, yani Ey Muhammed (sav) akrabalarının hakkını ver, miskinlerin yani fakirlerin hakkını ver ve yolda kalanların hakkını ver. Ve İsrafçı olmayın” İmam Müslim ve Tirmizi, Ebu Hureyre’den rivayet etmişler ki; “Bir adam Hz. Peygamberin yanına geldi ve sordu. ‘Ey Allah’ın Resulu; İnsanlardan en çok üzerimde hakkı olan kimdir?’ Peygamber (sav) ‘Annendir7 diye cevap verdi. Adam ‘Sonra kimdir’ diye sordu. Hz. Peygamber (sav) ‘Annendir’ diye cevap verdi. Adam tekrar ‘Sonra kimdir’ diye sordu. Hz. Peygamber (sav) ‘Annendir’ diye cevap verdi. Adam ’Sonra kimdir’ diye sordu. Hz. Peygamber (sav) ‘Sonra Babandır. Sonra akrabalıkta sırası ne kadar yakın ise sıra ile onların hakları senin üzerinde vardır” diye buyurmuştur.

İmam Buharı ve Müslim sahih bir hadisi şerifi Hz. Peygamberden rivayet ederler. “Kim rızkının bol olmasını istiyorsa ve ömrünün uzun olmasını istiyorsa akrabalarına iyilik etsin.” Sıla-i rahim hakkında birçok hadis ve ayetler vardır. Ama akrabaların derecesine göre hizmetleri değişir. Anne ve Babanın hakkı ayrıdır. Kadının üzerinde kocanın hakkı ayrıdır…

Bunlara gerekirse her çeşit hizmet yapılır. Uzak olan akrabalarının da hallerini soracak, fakir düştükleri vakit sadakasını öncelikle onlara verecek, güzel ahlakla onlarla muamele edecek. Ama onların hasta veya ihtiyarlık halinde gelin onların hizmetleri ile mükellef değildir. Fakat hizmet eden kim olursa olsun büyük bir mükâfat kazanır. Hz. Peygamber (sav) sahih bir hadiste şöyle buyurmuştur. “Bir kul, bir kulun hizmetinde olduğu müddetçe Allah’ta onun hizmetindedir.”
 
Üst Alt