İrade ve kader

YORGUN

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
İRADE VE KADER

54-KAMER: 49 - Haberiniz olsun ki biz her şeyi bir kadere göre yarattık.

Arkadaşlar önce BeyinAkıl ve Zekasonra devamı niteliğinde Ruh ve Vicdan konularında ki görüşlerimi yazmıştım yine aynı konunun üçüncü bahsi İrade ve Kader konusundaki görüşlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Özellikle KADER konusu islami camiada asırlar boyu çok tartışılmış üzerinde kesin bir neticeye ulaşılamamış netameli bir konudur.

İRADE:

İslami literatürde irade için irade-i Külliye ve irade-i cüziyye tanımlaması çok yaygındır.Bu tanımlamada mutlak iradenin Allah'a ait olduğuher şeyin onun ALLAHIN kararlarıyla yürüdüğü
Allahı'ın insana ancak cüzi bir irade verdiğiinsanın bu cüzi irade ile hareket edebilceği fikri yaygındır.

İnsan Yüce Allah'ın yaratılırken verdiği bir ilahi program çerçevesinde meydana gelir. Bir yumurta ile sperm hücresinin birleşmesinden başlayarakbüyümeye ve çoğalmaya başlayan bu hücreler sanki büyük bir zekaları varmış gibi çoğalırken değişereketkemikmidekara ve ak ciğerlerbeyintırnaksaç gibi birbirinden çok farklı hücrelere dönüşerek vücuttaki tüm organları meydana getirirler.

Burada Allah'ın bir programı ve emri ile bu olayın meydana geldiği bir gerçektir.Beyin ve akıl bahsinde de belirttiğimiz gibi insanın doğumundan sonra yaşama geçtiği durumda bile beyin yine İlahi program ve emir gereği tüm iç organların çalışmasını insan iradesi dışında çalıştırmaya devam eder.

Buradan şu sonuca varabiliriz kiinsan yaratılma başlangıcından yaşamının sonuna kadar kısmi olarak ilahi bir program ve emrin kontrolündedir.

Yüce Allahbir kukla veya bir robot yaratmak istemediği için İnsana kendi özelliklerindenkendi yeteneklerinden ve kendi ruhundan üfleyerek Ruhakılzekakonuşma yeteneği gibi meziyetler vermiş ve insanı bu yeteneklerini kullanarak yaşamını kendisinin devam ettirmesini istemiştir.

Bu noktada şöyle düşünebiliriz: Yüce yaradan Yaradılışın ve yaşamın sağlanabilmesi için gerekli şartları sağlamış gerekli olan yaratılma ve yaşamı devamettirme program emirlerini vererek insanı yaşamını tanzim etme ve yürütme konusunda serbest bırakmıştır.

KADER :

İslami fikir ve düşünce dünyasında kader konusunda çok değişik yorum ve düşünceler vardır. Bu konudaki yaygın görüşlerden biri de Alın Yazısıdır. Alın yazısı inancında insanın tüm yaşamı ve karşılaşacaklarıalnına yazılmıştırve ne yaparsa yapsın bu alın yazısının dışına çıkamıyacaktıryani yazılan başa gelecektir.

Bu görüşe Allah geçmiş ve geleceği bilir. Geleceği bildiğine göre gelecekte her insanın ne olacağı bellidir fikrinden hareket edilmektedir.

Ben bu görüşe pek katılamıyorum.Ben Yaratanın yaratılıştaki emirleriyaşam sürecinde beyne verilmiş irade dışı program emir dışında birde yaşam süreciyani yaşamın belli bir süreç sonrasında son bulacağı emri verilmiştir.

Bunun dışında her kişi kendisine verilmiş bulunan irade ile tüm yaşamını kendisi tanzim ve tayin eder.Bu nedenledir ki yaradan kişilere sorumluluk yükleyebilir.

Eğer tüm yaşamı kişinin alnına yazılmış olsaydı kişi hareketlerinden sorumlu tutulamazdı. Unutmayalım ki insanoğlu başarılı işler yaptığında bunu kendi aklı ve becerisine hatalı ve yanlış işler yaptığında ise bunu kadere kazaya ve alın yazısına bağlama eğilimindedir.

Hapishanelederdeki tüm mahkumların kader mahkumualın yazıları böyleymiş inancı bu görüşümüzü doğrulamaktadır.

O zaman kader nedir..? Yüce Allah insana verdiği cüzi irade ile insanın gidebileceği yüzlerce yol belirlemiştir. İnsan bu yollardan hangisini seçer ve o yola giderse Allah o kişinin o yolda nereye varacağını bilir.

Yoksa bir insanın alnına 30 yaşına gelince haziranın 26. günü komşusunu öldürecektir diye yazılmamıştır. Böylece şu noktaya gelmiş oluyoruz ki Yaratan kişini yaşayabilmesi için gerekli şartları hazırlamış program emirlerini vermiş Ancak kişiyi tüm hayatını ve yaşamını tanzim edip yürütme yetkisini de kişiye bırakmıştır.

Kişinin bu yetkiyi kullanarak iyi yaptıkları için mükafat kötü yaptıkları için de ceza bildirmiştir...

Not: Arkadaşlar bunlar benim düşüncelerimdir. Eleştirilerinize açıktır..

Selamlar

Üst Alt