İnsanları yargılamaya kalkarsanız çok şey kaybedersiniz

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
insan-sevmek.jpg

İnsanları yargılamaya kalkarsanız çok şey kaybedersiniz. Maddi dünyaya ait göze batan bir çöp yüzünden koca bir okyanusu görmezden gelmek Sizce ne kadar doğru?

Herkes herşeyi bildiğini düşünüyor. Kimse kimseyi dinlemiyor.
Ama hiç kimse hiçbir şey bilmediğini bilecek kadar bilgili değil. Bilmediğini kabül etmek çok şeyi bildim sanmaktan daha faydalidir..bilmediğini bilen ilim icin hep bir arayisa girip kendini bulandir!!
Dinlemekte konuşabilmek kadar bir meziyettir. Dinlemek ve susmakta konuşmak kadar derin bir bilgiyi tecrübeyi ve görgüyü gerektirir.
Çok kimseyle konuşmadım çok kimselerinde paylaşacak bir şeyleri yoktu...
Aynı yoksunluğu tavırlarında gözlerinde ve yüreklerinde de gordugum icin yanlizligi ve kitaplari sectim..
Bir şeyi farkettim bugün kimseler kimseleri dinlemiyor aslında. Dinliyor görünselerde dinlemiyorlar aslında.
Bakiyorlar ama hiç bir şey görmüyorlar aslında!
gönülden Onu dinlemedikten sonra gönülden görüp kanıksamadıktan sonra olan şey sadece kulakta bitiyor..
O yuzden hic kimse hic kimseyi duyamiyor artik...hy..

İnsanları yargılamak en kolay şeydir. İnsanları acimasizca yargıladigimizda onlari KAYBEDERIZ...
Ama sevmediğiniz yönleri ile onları anlamaya çalışmak onların içine girmeye çalışarak kendinize ve dünyaya onların gözünden bakmak sizi hiç ummadığınız kadar genişletir ve manevi ufkunuzu yükseltir!
Bir doğru yada bir yanlış aramadan olanı olduğu gibi anlamaya çalışmak!

insanlarda bir eksik arayan hata arayan gözlerle bakarsanız mutlaka birden fazla kusur bulursunuz..
Lakin hepimiz birbirimizin iyi ve güzel yönlerine olumlu bulduğumuz yanlarına odaklanır ve o nokta üstünden köprüler kurmaya çalışırsak bu bakış açısı bizlere sonsuzluklar içindeki ruhsal ve manevi gelişimimizi hiç olmadığı kadar hızlandıracak bir sürecin kapılarını aralayacaktır.

Keşke diyorum insanlar fiziksel gözleri ile değil bir de Gönül gözleri ile görüp esyanin aslini görebilselerdi..
kalble gönülle'' sarıp sarmalayabilirsek gönlün geçtiği kalbin ulaşabildiği noktalara aklı hareket ettirmek ve yürütmek mümkün hale gelirdi oysa....
Alinti.

acilangul1

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
gller.jpg

İnsanları yargılamak en kolay şeydir. İnsanları acimasizca yargıladigimizda onlari KAYBEDERIZ...
Ama sevmediğiniz yönleri ile onları anlamaya çalışmak onların içine girmeye çalışarak kendinize ve dünyaya onların gözünden bakmak..
sizi hiç ummadığınız kadar genişletir ve manevi ufkunuzu yükseltir!
İnsanları yargıliya yargiliya hep boyle yanliz kalip
kendi SINIRLI bilgilerimiz icinde takilip kaldik hic ilerliyemedik..
affet Bizi eyy Insanlik...Biz kendi egomuzu hiçbir zaman aşamadık...

Uzgunnn

sofiabi

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Bir hakikat erinde kırılmak darılmak gücenmek alınmak üzülmek insanları yargılamak sevmemek diye bir şey olmaz.Herşey herkes olduğu gibi olduğu yerde güzeldir. Ve hayat bir tekamül sürecidir.Daima bir açılım bir ilerleyiş bir genişleme sürecini içeren bir doğası vardır.

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Bir hakikat erinde kırılmak darılmak gücenmek alınmak üzülmek insanları yargılamak sevmemek diye bir şey olmaz.Herşey herkes olduğu gibi olduğu yerde güzeldir. Ve hayat bir tekamül sürecidir.Daima bir açılım bir ilerleyiş bir genişleme sürecini içeren bir doğası vardır.

Allah RAZI olsun ..Bu forumda cook degerli ,cok genis bir bakis acisi ve ilmi olan bir guzel insani acımasız bir eleştiri ve yargı yuzunden kaybettik..
Oysa eleştirenler onun ilmi yaninda sadece bir talebe olabilirlerdi..
sevmediğiniz yönleri ile onları anlamaya çalışmak onların içine girmeye çalışarak kendinize ve dünyaya onların gözünden bakmak..sizi hiç ummadığınız kadar genişletir ve manevi ufkunuzu yükseltirdi ama biz hep herseyi en iyisini bildigimizi sandigimiz icin nefsiminizin esiri olmus onun avukatligini yaptigimizin farkinda degiliz..

sofiabi

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
"Bir hakikat erinde kırılmak darılmak gücenmek alınmak" olmaz dedik ya acımasız eleştiri ve yargıya kızıp gitmek olur mu?

Eleştiren kıran ne kadar hatalıysa, darılıp giden de hatalıdır. Buralar forum herkes birşeyler söyler, herkesin eleştirisine darılıp gidilmez bence. O zaman da iş çocukca bir kaprise benzer. Kim eleştiriliyorsa eleştirene sonuna kadar cevap verecek tabi haklıysa fakat darılıp gitmek haksız olduğunu kabullenmektir.

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Hacim biraz samimi olarak bu konuda sohbet edelim mi?
forumda çok popüler olan sevilen, sayilan bir üyenin forumdan ayrılmama ihtimali neredeyse imkansız denecek kadar düşüktür. popülaritenin doğasında bu vardır...
ama bazi KIRILMALAR insan dogasini bile yenebilecek guc ve seviyededir..
Her insanin olaylara farkli Tepki gosterir..unutmayin Bunu..
nasil mi biliyorum cunku Ben de ilk goz agrim dedigim Forumdan ayrilip buraya geldim.. ama dersimi de Hissemi de aldim..
foruma ve forumdaki gerek yonetici veya uyelere küsmelerin psikolojik boyutunu ve davranış şeklini kendi gözlemlerimle hem yasadim hem yazdim...
Hatta forum küslerinin genellikle bu küsme davranışını kişinin o an ki ruh halinde duygusal bir tepki olabileceğini ve kişiyi bu duygusal tepkiyi vermeye iten durumu yazmaya çalıştım...
insanin en zayif noktasindan ve en onem verdigi konulardaki haksizlik kisiyi o forumdan uzaklastirabiliyor..
Fakat bir yandan da haklisiniz..Bunun yanında bir foruma yazmaktan her ne sebeple olursa olsun vazgeçmek ile foruma küsup ayrilmak arasında dağlar kadar fark var..
ama kendi ilmi ve yuregi ile yazanlar kalpleri KIRILDIGINDA o forumda kalamazlar..
Kainatta her seyin bir kırılma noktası vardır ..
bizlerde hakikat eri makaminda olmadigimiz icin bize atilan agir iftira lari kaldiramayip
karsimizdakini KIRMAMAK icin KIRILIP cekip gidiyoruz..
BAZEN SADECE GİTMEK GEREKİR..
ne kendimizi nede karsimizdaki Din kardesimizi daha fazla gunaha sokmamak
icin cekip gidiyoruz.. bu da bir bakis acisi ve gonul acmasi..
Biz de tepki insani degil etki insani olmasini bilirdik..
Eleştiren kıran ne kadar hatalıysa darılıp giden de hatalıdır..Amenna..

sofiabi

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Evet verdiğiniz cevap mantıklı fakat bazı bölümleri hariç
önem verdiği konulardaki haksızlık kişiyi forumdan uzaklaştırıyor diyorsunuz.
hayatta herşey istediğin gibi olmaz ki,
O zaman bu bencilliktir demek ki hep kendi önem verdiği şey doğru kabul edilsin istiyor. Bakalım önem verdiği veya
savunduğu şey başkasına göre doğru mu? oldu o zaman kişi kırılmasın diye kimse sesini çıkartmasın herkes ne derse
ne yazarsa he he desin olur mu hiç? qqww..kO zaman o kişi gitsin
kendi bir site açsın karşı görüşe hiç yer vermeden kendi
yazsın kendi okusun! Böyle şeyler forumlarda olmaz bence kişi kırılmasın diye karşı tarafı sustur,
beri taraf yazsın çizsin birşey söylendimi de küstüm yapsındfrt..bana sorarsanız
giderse gitsin derim. Ben forum admini olsam kaprisli kişileri
bir arada tutmaya hiç uğraşmam doğrusu.

Size bir konuda da katılıyorum fakat gülmekten katılıyorumdfgtn "karsimizdakini KIRMAMAK icin KIRILIP cekip gidiyoruz..
BAZEN SADECE GİTMEK GEREKİR..
ne kendimizi nede karsimizdaki Din kardesimizi daha fazla gunaha sokmamak icin cekip gidiyoruz.."

İşi ajitasyona veya tasavvufa bağlamayın kardeşim
birtek giden mi hassas birtek giden mi müslüman. Sanki giden insan üstü
bir varlık bulunmaz hint kumaşı gibi bir anlayışı hakim kılmaya uğraşmayın.

Böyle bir şeyi kabul edemiyorum. Ne demek karşıdakini kırmamak için, din kardeşimi daha fazla günaha sokmamak için gidiyoruz.
O zaman bu tipler forumlarda yazmasınlar kardeşim dedim ya kendi site açar oturup bol bol yazar.
Forumların oluş amacı zaten tartışma dır. o yüzden forumlara çeşitli kişiler katılır.
Gerçek hayatta olsa adam tartıştı biraz alıngandı kızdı gitti dersin.
Fakat forumdaki durumlar farklıdır. Ben kendim birçok forumlara katıldım daha önceki senelerde
forumlar daha hareketliydi. Fakat şu an için bile en az tartışma yaşanan forum burası gibi geliyor bana.

Demek ki burada alıngan çok:D
Şaka bir yana inşallah sizde benim yazdıklarıma darılıp gitmezsinizsırıtık.:,

şimdi aklıma son birşey geldi, bu tip tartışma ortamlarında yapılacak en çok şey tartışmaya girmemektir.
Bazen susmakta bir cevaptır. darılmak terki diyar etmek veryansın etmek
bana hikaye geliyor. Ya doğru bildiğini savunursun ya cevap vermez kaale almazsın.
Fakatagla..:,küsmek çocuk işi kardeşim sanala da bu tür şeyler sokmayın derim. zaten gerçek hayatta birbirine küsen küsene

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
ALLAH razı olsun hacim güzel yazmışsınız ..
lakin ben kendimi anlatiramamisim..benim derdim baska..
Biz insanları ,Din kardesimizi değil, davranışları ,Yazilanlari yargılamalıyız...
Bir muslimana Sen ehli sunnet degilsin.. veya bir namuslu Hanim icin en onemli sey iffeti dir!!
"hakkinda hic bir sey bilmedigin kadinlar "damgasi ile Onuruna,analigina dil uzatmak...
bunlar sadece küsmek degil KUL HAKKINA girer kalplerin ozunu sadece Allah bilir kalbini mi yardin da oyle agir ithamlar ile yargiliyoruz?
Bizler kalpleri okuyamadığımıza göre niyetleri değil tavırları sorgulamak durumundayız...
Bir davranışta veya tavırda veya düşüncede bir yanlışlık olduğuna inanıyorsak elbette o konuda birbirimizi
uyarip ELEŞTİRMELIYIZ...
ama herseyin bir adab-i ve usulu islami edebi tarzi vardir..
Eleştirmek geliştirmek içindir. Bizde ise eleştiri muhalefet olarak görülür ve asla iyi niyetle bağdaştırılamaz.
Bunun için muhalefete asla tahammül edemeyiz eleştiriyi kabul edemeyiz ve hemen -sanki yaptığımız kesin doğru gibi- kendimizi müdafaa etmeye başlar
en küçük bir tenkidi kendimize hakaret kabul ederiz.
Gerçekte ise tenkit düşmanlığın değil dostluğun; nefretin değil sevginin; yanlışa teşvikin değil yanlıştan kurtarmanın; ilginin ve yardımın ifadesidir...
bunun bilincindeyim hamd olsun kendimi eleştiriler ile hep daha ileriye ve guzelle goturmus bir cok konuda kendimi duzeltmisimdir...
Merak etmeyin Sizin Hakli yazdıklarıniza darılıp gitmem..sırıtık.:,

ELEŞTİRİ YAPMA HAKKIMIZIN OLMASI İÇİN ELEŞTİRİYE TAHAMMÜL ETME HAKLARININ DA OLDUĞUNU BİLENLERDENIM...
burada alıngan cok degil sadece akilli, mantikli karsilikli saygi ve edep icinde olmamizi emniyet ve asayisten sagliyan baskanimiz sag olsun...
küsmek çocuk işi kardeşim haa bunu iyi dediniz bir cogumuzun icinde masum,buyumemis buyumeye firsatti olmamis ,sevgiye, ilgiye, merhamette muhtac bir ALINGAN çocuk var..
kimisi yetimhanelerde buyumus kimiside vakiflarda kimiside Yurtlarda..kimiside Gurbette hep bir sicak aile ortami Hasretti ile olmus yanlliz Ruhlarda var...
iste Biz insanlarin nerden geldiklerini bir sabr edip ogrenebilseydik Yazilarinin da nereye Gittigini ve bu kardesimizin ne istedigini ve Onu daha cok anliyabilirdik..
ama malesef elestiri ve tartismalardan ,KIRMAKTAN ..birbirimizi Sevmeye ,tanimaya bile vakit bulamiyoruz.. Selametle Hacim..

Üst Alt