İnsanın değeri ve sorumluluk

parsan07

Başarılı Kardeşimiz
Moderatör
Katılım
7 Mart 2011
Mesajlar
125
Tepkime puanı
8
insan olmanın değeri, insana değer vermek nedir, doğal hayatın ve dengenin korunması, tabiat varlıklarımızın korunmasında insanın sorumluluğu
İnsanın Değeri ve Sorumluluğu

İslam’a göre insan, yaratılmışlar içerisinde en değerli varlıktır. Onun gerek manevi şahsiyeti, gerekse maddi kişiliği her türlü saygıya layıktır, onun varlığına yönelik her türlü haksızlık haram kılınmıştır. Yüce Allâh, yarattığı her şeyi yararlanması için onun emrine vermiştir. Buna karşılık insandan, canlı ve cansız varlıklardan yararlanırken savurganlık yapmamasını, kendi emrine verilen canlı ve cansız varlıkları korumasını, merhametli olmasını, böylece bu nimetlerin devamını sağlayarak gelecek kuşakların da bunlardan yararlanmasını sağlamasını istemiş, kısacası doğal dengenin korunmasını emretmiş, bunlarla ilgili buyruklar koymuştur.

Bu yüzden İslam’a göre, doğal hayatın ve doğal dengenin korunması farzdır. Doğal çevrenin tahribi, ormanların ve bitki örtüsünün yok edilmesi, toprak erozyonuna sebep olacak davranışlar, zehirli atıklarla suların kirletilmesi, ozon tabakasının delinmesi, Yeryüzünün iklimini bozacak faaliyetlerde bulunulması, tarımsal ilaçların doğal çevreye zararlı olacak şekilde bilinçsizce kullanılması ve kitle imha silahlarının üretilerek insanlığın tehdit edilmesi gibi insan ve hayvan neslinin geleceğini tehlikeye atacak davranışlar yapmak, insan sağlığını tehdit eden, hayatını kısaltan eylemlerde bulunmak v.s. davranışlar Yüce Dinimiz İslâm tarafından yasaklanmıştır. İslam’a göre bunları işlemek haramdır ve günahtır.

Bu açıdan insan, yaşatmakla, geliştirmekle, üretip var etmekle doğal dengeyi korumakla, savurganlık yapmamakla yükümlüdür.Yine, insanın kendisini ya da başkalarını öldürmesine de izin verilmemiş, dolaylı veya dolaysız olarak yapılan bu davranışlar haram kılınmıştır. Yüce Allah Kur’ân’da, söz konusu ettiğimiz bu sorumluluğu, yarattığı varlıklar içinde üstün ve seçkin bir konumda bulunan insana verdiğini bildirmiş, bunu gözetmeyen insanı da zalim ve cahil olarak nitelendirmiştir.
 
Üst Alt