Insan üzerine tefekkür olur mu?

SEZ3005

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Selamın Aleyküm

Son zamanlarda kafamı karıştıran bir soru, umarım yardımcı olursunuz.Şimdiden ALLAH razı olsun
Tefekkür; ALLAH'ın yarattığı şeylerde yaratıcının izlerinin olduğunu bilmek, hissetmek değil mi? (Umarım doğru izah etmişimdir)
Ben son zamanlarda tanıdığım bir kişi aklıma geldikçe yada onu gördükçe daha çok ALLAH aklıma geliyor ve tefekkür ediyorum bu kişi sayesinde. Daha çok şükrediyorum, daha çok namaz kılıyorum, daha çok dua ediyorum.Çünkü bana ALLAH'ı hatırlatıyor.
Sizce bu yanlış mı? Yani insan üzerine tefekkür edilir mi?

Hümeyra

Süper Kardeşimiz
Üyemiz
Aleyküm es selam kardeşim insanlar üzerinde tefekkür olur tefekkür kısaca düşünmek demektir. Allah cc yarattıklarını, neden yarattığını, sebebini ,sonucunu, düşünmektir ki bunların cevabı yarattıklarında zaten var onlara bakarak ibret alarak düşünür Allah cc bize bıraktığı izleri bulur görür sonra halimizi teraziye koyar nimetlerine şükreder yada günahlarımızın farkına varır onlara tövbe ederiz.İnsanlarda bu izler daha fazladır çünkü ruhundan ruh üflemiştir Rabbül alemin adem oğluna, Rabbimin tüm güzelliklerinden izler bulduğunuz kullar için hadisi şeriflerde şöyle açıklıyor efendimiz sav;
“Allah’ın kullarından en hayırlı olanları görüldükleri zaman Allah hatıra gelir. Allah’ın kullarından en kötüleri ise, fitnecilik için söz gezdiren, birbirini seven kimselerin arasını açan ve masum insanları günaha ve sıkıntıya sokmak isteyen kimselerdir." (Mecmau’z-Zevaid, h. no: 13140)

"Hangi kimselerle beraber olmak daha hayırlıdır?" diye sordular. Peygamberimiz buyurdular ki: "Görülmesi Allah'ı hatırlatan kimselerle." (Mecmeuz Zavaid, 1/226)
"Ümmetimin en hayırlıları, görüldüklerinde Allah hatırlanan kimselerdir. En şerlileri ise, söz götürüp getiren, birbirini seven insanların arasını açan, suçsuz ve masumlara sıkıntı vermeyi meslek edinen kimselerdir." (Müsned, IV/277)

"Allah’ın veli kulları kimlerdir?" diye sorulduğunda Peygamberimiz (asm) şu cevabı vermişlerdir: "Onlar öyle kimselerdir ki, görüldükleri zaman Allah Celle Celaluhü Hazretleri hatıra gelir." (Taberi, 4/2731)

"Kendileriyle oturduklarımızın hangisi daha hayırlıdır, ya Rasulallah?" diye soruldu. Rasulullah da buyurdu ki "Görüldüklerinde size Allah'ı hatırlatan, konuştuğunda ilminizi arttıran ve ameli size ahireti hatırlatan kimselerdir." dedi. (Abd b. Humeyd, İbn-i Hacer el-Askalani, Metalibu Aliye, Tevhid Yayınları: 3/123)

Umarım biraz sorunuza ışık tutabilmişimdir kardeşim Allah cc emanet olun hayırlı cum'alar selamün aleyküm verahmetüllahi ve berekatüh.

Ha unutmadan size Allah'ı hatırlatanı gözünüzün önünden ayırmayın derim kolay bulunmuyor böyleleri...

SEZ3005

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Ha unutmadan size Allah'ı hatırlatanı gözünüzün önünden ayırmayın derim kolay bulunmuyor böyleleri...

ALLAH sizden razı olsun.Tüylerim ürperdi cevabınızı okurken.
ALLAH öbür (asıl) dünyada HZ.Muhammed (A.S.)'mın şefaat ettiği kullarıdan olmayı nasip eylesin.

Peki bu cevabınız ibadetle ilgisi olmayan ama müslüman olan birisi içinde geçerli midir sizce?

Hümeyra

Süper Kardeşimiz
Üyemiz
İşte onu biz bilemeyiz kardeşim çünkü insan imansız ibadetsiz yaşar bir şey olur Allah cc hoşuna giden o halden hidayete erebilir yada ömür boyu camiden çıkmaz öyle bir şey yapar imanı gider heba olur her şeyi... O yüzden inançsız ve ibadeti olmayanlara karşı tavrımız yumuşak olmalı ama o insanlarında sizde ibadet hissi uyandırması ve Allah cc hatırlatması konusunda size sabırlı olmanızı beklemenizi tavsiye edebilirim.O insanlar hadisi şeriflerde haber verilenler gibi olur, olmaz o Allah cc bilgisi dahilindedir biz bilemeyiz.Selametle kardeşim Allah cc emanet olun.

SEZ3005

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Selamın Aleyküm, teşekkür ederim.
Şunu belirtmek isterim ki;
Benim bu siteyi bulmam,
Sizlere soru sormam,
Ve karşılığında büyük bir nezaketle cevaplar almam,
...
Ben biliyorum ki, bütün bu tevafuklar ALLAH'ın taktiriyle gerçekleşti.dahası bütün bu cevaplar kafamdaki soruları azalttı.
ALLAH, bu siteyi hazırlayan, ilgilenen, yazdığı her kelimeyi ALLAH yoluna adayan herkesden razı olsun.

Hümeyra

Süper Kardeşimiz
Üyemiz
Önce bizleri vesile eyleyen Rabbime hamdü senalar olsun elhamdülillah sonra Allah cc senden ve güzel niyetlerin duaların ,sözlerin için sonsuz razı olsun kardeşim Allah cc daha iyisi ile seni mükafatlandırsın inşallahacilangul1...

Üst Alt