İnsan Beyninin Kaçta Kaçını Kullanır

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
insanbeyni.jpg

yapmış olduğunuz beyin jimnastiği varmı ? internete Araştırdım ama hep aynı şeyler. B1, B12 ,Omega 3'ün eksikliğinden kaynaklı vs. vs.

beynin her bölgesinin görevi vardır, görme merkezi , duyma merkezi , hayal gücü, analitik düşünce vs. Ancak bizler ,öğrenme kapasitesinin kaçta kaçını kullanıyoruz ?,
bunun cevabını vermek mümkün değil zira, insan beyninin öğrenme sınırı net değildir, nöron sayısına göre tahmini rakamlar veriliyor ancak kesin birşey yok.

Yedi yaşında iken oğlumun Beynini zekâsını nasıl geliştirebilirim sorusu..geldi..
ancak Zekâ dediğimiz kavram ise öğrenme, algı,idrak,anlayiş, hafıza, probleme yönelik çözümler üretebilme gibi çeşitli kavramlardan oluşur.
Zeka gelişimini etkileyen en önemli faktörlerin başında genetik faktör gelir.
Ancak kalıtsallığın yanı sıra çevrede bulunan uyarıcılar, aile, inançlar, kültür ve çocuğun kendi çabaları da yetenekleri geliştirmede etkili olmaktadır.

Beyin gelişimine katkıda bulunacak egzersizler yaptırın
Yüzme, bisiklete binme, basketbol ,matematik problem cözme her gün yeni bir şeyler öğretiyorum bildiklerini tekrarliyorum...beyninin kapasitesini genişletmeye ,gelişletirmeye bakiyorum..bilgisayar oyun ve tv kısıtlı...Pratik ile çok bilgi ile de beyni çalıştırması için ona yol gösteriyorum.....
spor aktivitelerle vücuttan beyne giden sinyaller daha aktif hale gelmekte bunu da fark ettim...oğlum şimdi sekiz yaşında çok zeki :maasallah::maasallah:

acilangul1

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Beynimiz büyük bir kapasitör gibi çalışır. Elektrik şarjı tutar. Bilinç ve bilinçaltındaki tüm anılarımızın, duygularımızın, düşüncelerimizin bilgilerimizin,ve hislerimizin,
depolandığı noktalar ve elektrik yükü vardır.

Rüyamda 8 yaşındaki çocuğum (evlatlığım)Ayetel kürsiyi okuduğunu gördüğümden beri her sabah uyanir uyanmaz ilk olarakYa bismillah diyerek,
lpodan bakarak 2,3 defa okur...tam 18 gün oldu başlıyalı zekâsının daha da parlak olduğunu,beynini çalıştırdığını fark ettim..
her şeyi kolayca ezberleyip idrak edebiliyor..Ona hep Dua ediyorum..

8 yaşındaki oğlum rüyasinda Ayetel kürsiyi okuduğununda;
Allahü lâ ilâhe illâ hüvel hayyül kayyûm ,Lâ te’huzühû sinetün ve lâ nevm ,Lehû mâ fis-semâvâti vemâ fil erd Menzellezî Yeşfeu ,
dedikce her harf,sanki bir Nur ,yada Cin ,enerji ,kıvılcım olup Ondan büyük bir ışık ve güç çıkıyor Kâinatta, karışıyordu..

çocuğuklariniza Ayetel kürsiyi okuyun, okuttun, ezberlettin manasini öğrettin...

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Akıl,banka gibidir ne kadar yatırırsanız,yatırım yaparsanız ,doldurursanız o kadar da Akıl size Faizi ile geri veririr...
Gönül sızım...sırıtık.:,

S@nem

Kurallara Uymadı
Üyemiz
İnsan beyninin yüzde bilmem kaçı kullanılıyor meselesi safsatadır.

Beyin oldukça kompleks bir yapıya sahiptir. Beynin işlevleri ile ilgili ortaya atılan teoriler, teorinin ötesinde değildir.

Zeka, uzun boylu olmak gibi kalıtsal bir özelliktir. Zekayı geliştirmek elbette mümkündür. Eğitim, beslenme, çeşitli meşgaleler zeka gelişimi konusunda etkilidir.

Dua ezberlemenin/okumanın zeka üzerinde olumlu bir katkısı olduğunu düşünmüyorum. Ezber yeteneği yaş ilerledikçe azalan bir aktivetidir. İnsan beyni bu şekilde evrimleşmiştir. İnsanların yaşlandıkça unutkan olması hatta bunaması bu yüzdendir...

Sekiz yaşındaki bir çocuk kolayca ezberler, öğrendiklerini kolay kolay da unutmaz. Bunun sebebi de az önce bahsettiğim, beynin nörobiyolojik yapısı ile ilgili durumudur.

Ayrıca hafıza ve zeka kavramları birbirleri ile ilişkili görünmesine rağmen ince nüans farklılıkları ile ayrılan alanlardır. Zeki ama unutkan biri olabilirsiniz, zor ezberleyebilirsiniz... Özetle bu durum, sizin kolay ezberleyene göre daha az zeki olduğunuzu gösteren bir detay değildir.

ihvan

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
O zaman biz insanlar beynimizin tamamını kullanıyoruz. Güzelmiş.

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
İnsan beyninin yüzde bilmem kaçı kullanılıyor meselesi safsatadır.

Beyin oldukça kompleks bir yapıya sahiptir. Beynin işlevleri ile ilgili ortaya atılan teoriler, teorinin ötesinde değildir.

Zeka, uzun boylu olmak gibi kalıtsal bir özelliktir. Zekayı geliştirmek elbette mümkündür. Eğitim, beslenme, çeşitli meşgaleler zeka gelişimi konusunda etkilidir.

Dua ezberlemenin/okumanın zeka üzerinde olumlu bir katkısı olduğunu düşünmüyorum. Ezber yeteneği yaş ilerledikçe azalan bir aktivetidir. İnsan beyni bu şekilde evrimleşmiştir. İnsanların yaşlandıkça unutkan olması hatta bunaması bu yüzdendir...

Sekiz yaşındaki bir çocuk kolayca ezberler, öğrendiklerini kolay kolay da unutmaz. Bunun sebebi de az önce bahsettiğim, beynin nörobiyolojik yapısı ile ilgili durumudur.

Ayrıca hafıza ve zeka kavramları birbirleri ile ilişkili görünmesine rağmen ince nüans farklılıkları ile ayrılan alanlardır. Zeki ama unutkan biri olabilirsiniz, zor ezberleyebilirsiniz... Özetle bu durum, sizin kolay ezberleyene göre daha az zeki olduğunuzu gösteren bir detay değildir.

Beyin oldukça kompleks bir yapıya sahip ise beyninin yüzde bilmem kaçı kullanılıyor yada hepsi mi kullaniliyor bunu nerden biliyoruz...

Zekayı geliştirmek elbette mümkündür. Eğitim, beslenme, çeşitli meşgaleler zeka gelişimi konusunda etkilidir.

Hayatımızdaki en önemli amaçlarımızdan bir tanesi çocuklarımız için iyi bir gelecek hazırlamaktır.
Onlara iyi bir gelecek hazırlamak ve gelecekte başarılı olmalarını sağlamak için caba sarf ediyoruz...

Çocuklarımız için yapabileceğimiz şeyleri ise telafisi mümkün olanlar ve telafisi mümkün olmayanlar olmak üzere iki sınıfa ayırmak mümkün.

Ben burada 8 yaşındaki çocuğum (evlatlığım)Dikkat Eksikliği olan bir çocuktan bahsediyordum...
her şeyi kolayca ezberliyor ama kısa süre sonra unutuyor..
Hazıra,ayy pardon ezbere dağ dayanmaz...sırıtık.:,

İşitsel hafıza dediğimiz beceri, işittiklerimizi aklımızda tutabilme yeteneğidir. İşiterek öğrendiğimiz şeyler önce kısa süreli hafızaya aktarılır. Orada bilgi olarak işlem görür.
Daha sonra uzun süreli hafızaya aktarılarak kalıcı öğrenme sağlanmış olur.
Özellikle işitsel algı sorunu olan çocuklar;
Söylenenleri uzun sre hafızalarında tutamazlar.
Söyledikleri kelimelerin sesleri arasında değiştirme yaparlar. Portakal yerine porkatal gibi... yada cümle ,fiil, fail,öznenin yerini değiştirirler...
Her şeyin yerini ezberler, yeri değişen şeyleri bulmakta zorlanırlar. Kelimeleri yutarak ya da bozuk seslerle söylerler.

Dua ezberlemenin/okumanın zeka üzerinde olumlu bir katkısı olduğunu düşünmüyorum

siz düşünmeyin !!elinizden kaç tane çocuk geçti bilmiyorum ama ben koruyucu anne ve çocuk koruma servisinde 15 seneden fazla çalişan ve Çocuk Psikolojisi ve Ruh Sağlığı konusunda eğitim yapan bir eleman olarak gözlem ve tecrübelerimi yazmaktayim...

8 yaşındaki oğlum ,kendisi amerkan asıllı Ayetel kürsiyi okuduğununda;
Allahü lâ ilâhe illâ hüvel hayyül kayyûm ,Lâ te’huzühû sinetün ve lâ nevm ,Lehû mâ fis-semâvâti vemâ fil erd Menzellezî Yeşfeu okurken her Sabah bu duayi okurken her şeyi ,her kelime, her harfine konsantre oluyor bütün dikkatini bir yere verebiliyor...kendini, beynini bir yerde toplamayı kendi, kendine öğretiyor ....
ben ve oğlum faydasını gördük ki her Sabah okumaya devam ediyor...

Hayatta herşey inanmakla başlar!!Mesela inanmak da yada inanmamak da..
İnanmak başarmanın yarısıdır derler.
Hayatınıza bakın bunu göreceksiniz ve de gerçekten de öyle olduğunu anlayacaksınız.

Dua inanç ve Düşüncenin,inanmanin gücü.
İnanınca isteyince ve yapacağım deyince yapılamayacak şey yoktur.
Çünkü her şey inanmakla başlar.
İnanmadığın savaşı kazanamazsın.
İnanmadığın evliliği sürdüremezsin.
İnanmadığın yuvayı da kuramazsın.

İnanmadığın insanın arkasından yürüyemezsin, onunla ilişkiye de girmezsin, hatta onunla tüm irtibatını kesersin.
Önce kendin inanacaksın yoksa başkalarına da inandıramazsın...Benden söylemesi.

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
https://www.evrimagaci.org/makale/260

İtirazın varsa ya gerekçesini dilin döndüğünce yazarsın ya da kaynak gösterirsin. Gerisi laf ebeliği, hiç sevmediğim bir şeydir.

Beyin oldukça kompleks bir yapıya sahip beyninin yüzde bilmem kaçı kullanılıyor yada hepsi mi kullaniliyor bu konuda bilimsel kati bir verisi yok!!
Beynin işlevleri ile ilgili ortaya atılan teoriler, teorinin ötesinde değildir.

beynimiz %100 çalışıyor olabilir ama biz kesinlikle %100'ünü kullanamıyoruz..kullaniyor olsa idik bunca Yanlış karar ve seçimler ile kendi hayatımızı karartmazdık..
aassd..msum..

Ab-ı Hayat

Moderatör
Moderatör
Şu anda içimden geçeni harfiyyen yazıyorum;

Aslan ablam benim, ne güzel de döktürmüşsün yine kalemini! .:tamam:.

Doğrudur, her şeyin başı İNANMAKTIR!

inandın mı olur istediklerin.....

S@nem

Kurallara Uymadı
Üyemiz
Ezberlemek ve öğrenmek farklı şeylerdir.
20 satırlık bir metni kelimesi kelimesine ezberlemeniz, ezberlediklerinizi öğrendiğiniz anlamına gelmez.
Örneğin, Ayetel Kürsi suresini ezberlemiş olabilirsiniz, ama surede ne anlatılıyor vakıf olmayabilirsiniz...
Bu sebeple oğlunuz kolay öğrenip çabuk unutuyor olabilir...
Dikkat eksikliğinin de unutmakla ilişkili olabileceğini hatırlatmakta fayda var; çünkü genelde dikkat eksikliği ve unutkanlık birlikte görülen semptomlardır!

Beyin söylediğimiz gibi son derece kompleks bir yapıya sahiptir. Beynin %10'unu kullanıyoruz mitinin de bilimsel bir tarafı yoktur. Konuyu merak edenler, aşağıdaki linke göz atabilir.

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Ezberlemek ve öğrenmek farklı şeylerdir.
20 satırlık bir metni kelimesi kelimesine ezberlemeniz, ezberlediklerinizi öğrendiğiniz anlamına gelmez.
Örneğin, Ayetel Kürsi suresini ezberlemiş olabilirsiniz, ama surede ne anlatılıyor vakıf olmayabilirsiniz...
Bu sebeple oğlunuz kolay öğrenip çabuk unutuyor olabilir...
Dikkat eksikliğinin de unutmakla ilişkili olabileceğini hatırlatmakta fayda var; çünkü genelde dikkat eksikliği ve unutkanlık birlikte görülen semptomlardır!

Beyin söylediğimiz gibi son derece kompleks bir yapıya sahiptir. Beynin %10'unu kullanıyoruz mitinin de bilimsel bir tarafı yoktur. Konuyu merak edenler, aşağıdaki linke göz atabilir.

Beyin oldukça kompleks bir yapıya sahip beyninin yüzde bilmem kaçı kullanılıyor yada hepsi mi kullaniliyor bu konuda bilimsel kati bir verisi yok!!
Beynin işlevleri ile ilgili ortaya atılan teoriler, teorinin ötesinde değildir. ...
Beynimizin ne kadarını kullandığımızı miktar olarak ölçmek imkânsız...

S@nem

Kurallara Uymadı
Üyemiz
Beynimizin yüzde kaçını kullanıyoruz safsatası ile ilgili ortaya atılan teorilerdir bahsettiklerim.
Beyin fonksiyonları ile ilgili ortaya koyulan bilimsel veriler değildir burda kasıt...

ihvan

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Beynimizin tamamı çalışıyordur, buna itirazımız olamaz.

Ama bendeniz beynimin ne kadarını kullanıyorum bence önemli olan burasıdır.

Şu da vardır:

Beynimizin tamamını kullanmak şöyle de mümkün değildir. Bizler insanız. Her şeyi ihata edemeyiz.

Mesela bir muhaddis düşünün, işi ve uğraşı hadislerdir.

Mesela bir müfessir düşünün işi ve uğraşı ayetlerdir.

Bir de fakih düşünün, o muhaddisin ve müfessirin bildiğini bilmek zorunda ve bir de hadisi ve ayeti anlamada ve yorumlamada ve hüküm çıkarmada daha evvelki kuşaklara ait çalışmaları, dökümanları, uygulamaları da bilmek zorundadır, ki ortaya doğru ve isabetli bir hüküm koyabilsin.

Konu ile ilgili şunu ifade edeceğim:

Fakih; muhaddis ve müfessirden çok daha geniş bir yelpazede beynini kullanmaktadır ve de zorunludur.

Tesbitim doğru mudur?

O zaman şunu ifade edebilir miyiz:

Beynin 100'de 100'nü kullanmak mümkündür lakin böyle bir şey insanoğlunun ikame edeceği bir şey değildir..!

Yaklaşımım geçerli midir?

:) :)

S@nem

Kurallara Uymadı
Üyemiz
Sevgili İhvan_hilmi; madem olasılıklar dahilinde konuşacağız, öyleyse ,beynin 100'de 100'ünü farazi kullanamıyor olalım, kullanamadığımız kısımların var olma sebebini nasıl açıklayacaksınız merak ettim... :)

ihvan

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Sevgili İhvan_hilmi; madem olasılıklar dahilinde konuşacağız, öyleyse ,beynin 100'de 100'ünü farazi kullanamıyor olalım, kullanamadığımız kısımların var olma sebebini nasıl açıklayacaksınız merak ettim... :)

Teşekkür ederim.

Ben hüküm koymadım. Olasılıklar üzerinde de durmadım.

O zaman ben sizlere şöyle bir soru yönelteyim:

Kur'an, Sünnet ve diğer dini ve müsbet ilimlerde rüştünü ispatlamış bir fakihin beynini kullanma oranı ile,

Köyde doğmuş köy işleriyle iştigal etmiş ve ilim ve bilim ekseninde yol almamış bir insanın beyinini kullanma oranı aynı mıdır?

Aynı ise, sorunuzun cevabı da verilmiştir zaten?

Anladığımı ifade ediyorum sağolasınız.

Eğer aynı değilse, buna da yine siz cevap vereceksiniz?

Öyle değil mi?

Olasılık ortadan kalkacak "hüküm" ortaya konulacaktır.

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör

Bilim insanlarının hala tam olarak çözümleyemediği beyin, vücut ısımızı dengeliyor, görmemizi, işitmemizi, hissetmemizi, sağlıyor.
Ahh ! beyin Sen neymişsin be abi!

Var olan her şeyi kullanıyormuyuz..ya idrak edemediklerimiz...
İdrak nedir..? İdrak; anlayış, kavrayış, akıl erdirmek,bilmek, anlamak...
siz dünyadaki herşeyin keşfedildiğine inanıyor musunuz.......

İdrak, beyindeki sentez kapasitesinin adıdır!.Her insan ancak idrak edebildiği kadarını bilir ve kullanabilir.. beynimizin kaçta kaçı hakkında bilimsel olarak kesin bilgi biliyoruz..

Bilim adamları daha beynin yapısını çözememişken ve çözdükleri kısım için de kesin bilgi yok iken...
Siz beyninizin hepsini güle,güle kullanın..mesele yok
...:tamam:.islikcalan

S@nem

Kurallara Uymadı
Üyemiz
Teşekkür ederim.
Kur'an, Sünnet ve diğer dini ve müsbet ilimlerde rüştünü ispatlamış bir fakihin beynini kullanma oranı ile,

Köyde doğmuş köy işleriyle iştigal etmiş ve ilim ve bilim ekseninde yol almamış bir insanın beyinini kullanma oranı aynı mıdır?

Dini öğretilerin dinamik bir yapısı yoktur ki...
İhtisası din olan biri, öğrendiği hükümler üzerinde yorum yapamaz bu sebeple.
Mesela, abdest alırken önce ağza su alınır sonra buruna... Bu sıralamayı değiştiremezsin.
Teoride de uygulamada da yoruma açık bir tarafı yoktur dini bilgilerin...
Bu yüzden ulema iyi bir örnek değil diye düşünüyorum.
Ama ulema yerine mühendis demiş olsaydınız iş değişirdi.
Tabii ki, bir mühendis ile köy işleriyle uğraşan bir Anadolu insanın uğraştıkları işler itibariyle beyinlerini kullanma oranları bir değildir.
Biri bedensel işlerle meşgul, diğeri minimlik hesap kitaplarla...

ihvan

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
İnsan her şeye kadir değildir. Allah her şeye kadirdir. Dolayısıyla insan, Allah'ın kendisine verdiği beyni de "nakıs" kullanacaktır, onda her şeyi ihata edemeyecektir.

İnsanın beynini 100'de 100 kullanamaması, "sünnetullah"tır..!

Benim düşüncem.

Üst Alt