İlmi çok olanların, Allah korkusu çok olur

vaveyla

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
26 Şubat 2011
Mesajlar
503
Tepkime puanı
10
İlmi çok olanların, Allah korkusu çok olur

İnsanın ilmi arttıkça, Allahü teâlâdan korkması artar, günah işlemeye cesaret edemez, tevazu sahibi olur. Bir kimsenin ilmi arttıkça, öğrendikleri ile amel ettikçe, bunları ihlas ile yaptıkça ve böylece evliyalık derecelerinde yükseldikçe, Allahü teâlâdan korkusu da artar. Hucurat suresinin 13. âyetinde mealen; (Allahü teâlâ indinde en yükseğiniz, Ondan en çok korkanınızdır) buyuruldu.

. Büyüklüğünü düşünerek, Allahü teâlâdan korkmak, ibadettir. Bu korku, insanı haram işlemekten korumaktadır. Allahü teâlâdan korkan bir insan, iffetsiz, hayâsız olamaz. Allahü teâlâdan korkmak için, Allahü teâlâyı iyi bilmek yani Onun büyüklüğünü, sıfatlarını öğrenmek lazımdır. Resulullah efendimize, Cennete girmeye sebep olan şeylerin başlıcası nelerdir diye sual edilince, cevaben; (Allahü teâlâdan korkmak ve iyi huylu olmaktır) buyurmuşlardır.

Allahü teâlâdan korkmak, Onu çok sevmek demektir. İnsan, nasıl çok sevdiği bir kimsenin üzülmesini istemez ve onu üzeceğim diye korkarsa, Allahü teâlâya ibadet de, Ona olan sevgimizi ispatlayacak bir şekilde yapılmalıdır. İnsanların her bakımdan en üstünü olan Muhammed aleyhisselam; (Allahü teâlâdan en çok korkanınız ve çekineniniz, benim) buyurmuştur.

Allahü teâlâdan korkmak, bir zalimden korkmak gibi sanılmamalıdır. Bu korku, saygı ve sevgi ile karışık olan bir korkudur. Allah korkusu ve Allah sevgisi, insanları saadet ve huzura kavuşturan iki kanat gibidir. Peygamber efendimiz buyuruyor ki:
(Bir kimse, Allah’tan korkarsa, her şey ondan korkar. Bir kimse Allah’tan korkmazsa, her şeyden korkar olur.)

Allah’tan korkan bir kimse, Onun emirlerini yapmaya, yasaklarından sakınmaya titizlikle çalışır. Hiç kimseye kötülük yapmaz, kendine kötülük yapanlara sabreder. Yaptığı kusurlara tövbe eder. Sözünün eri olur, her iyiliği Allah için yapar. Kimsenin malına, canına, namusuna göz dikmez. Çalışırken, alışveriş ederken, kimsenin hakkını yemez, herkese iyilik eder. Şüpheli şeylerden kaçınır. Makam sahiblerine, zalimlere yaltaklanmaz. İlim ve ahlak sahiblerine saygı gösterir. Arkadaşlarını sever ve kendini sevdirir. Kötü kimselere nasihat verir, onlara uymaz. Küçüklerine merhametli ve şefkatli olur. Misafirlerine ikram eder. Kimseyi çekiştirmez, keyfi peşinde koşmaz. Zararlı ve hatta faydasız bir şey söylemez. Kimseye sert davranmaz. Cömert olur, malı ve mevkiyi herkese iyilik etmek için ister. Riyakârlık, ikiyüzlülük yapmaz, kendini beğenmez. Allahü teâlânın her an gördüğünü ve bildiğini düşünerek hiç kötülük yapmaz. Onun emirlerine sarılır, yasaklarından kaçar. Allahü teâlâdan korkanlar böyle faydalı olur.

İnsanlardan Allah korkusunu kaldırarak, Allahü teâlâyı yalnız ihsan sahibi sanmak ve kulların dertlerine, sıkıntılarına deva olacak şeklinde düşünmek, Hıristiyanlık inancıdır. Hıristiyanlar, Allahü teâlâyı, yalnız rahim, kerim bilir, Onun kahrından, azabından korkmazlar. Böylece Onu, kanunlarını yürütmeye gücü yetmeyen bir hükümet gibi zayıf, yahut çocukların yalnız arzularını yaparak, onları şımartan ana, baba gibi beceriksiz olarak tanımaktadırlar.

Netice olarak, insanın ilmi arttıkça, Allahü teâlâdan korkması da artar. Daha alçak gönüllü yani tevazu sahibi olur. Tevazusu artan kimse, artık kendisinden utanır hale gelir. Allahü teâlâya yakınlığı ve ölüm halleri artar. Kişinin ilminin artması demek, ahirete, cenâb-ı Hakka yaklaşması demektir. Hatta böyle olan bir kimse, kendisini, aslanın ağzındaki yem gibi görmeye başlar. Aslan ağzını kapatsa, kişi, öldüğünü hisseder. Allahü teâlânın haşmeti, büyüklüğü karşısında kendini, çok büyük bir korku kaplar. Çünkü ilim, insanı, Allahü teâlâyı ve kendini tanımaya doğru götürür. Fatır suresinin 28. âyetinde mealen buyurulduğu gibi:
(İlmi çok olanların, Allah korkusu çok olur.)
 

ferit

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
25 Şubat 2011
Mesajlar
365
Tepkime puanı
21
Alim Allah dan korkar cahil olan korkmaz... Allah c.c razı olsun kardeşim
 

vaveyla

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
26 Şubat 2011
Mesajlar
503
Tepkime puanı
10
cümlemizden inşallah teşekkürler...
 

kalbimin_sesinden

Kurallara Uymadı
Üyemiz
Katılım
26 Temmuz 2011
Mesajlar
102
Tepkime puanı
0
Bir sey hakkinda cok iyi bilgisi olan, bilgili oldugu seyi de en iyi taniyan, en iyi bilen, ona karsi vazifeleri, sorumluluklari var ise onlara da en iyi sekilde vakif olan demektir.
Dolayisiyla Allah'i da ve O'na karsi vazife ve sorumluluklarini da en iyi bilen alim olacagindan alimler Allah'tan en cok korkarlar....
 

kalbimin_sesinden

Kurallara Uymadı
Üyemiz
Katılım
26 Temmuz 2011
Mesajlar
102
Tepkime puanı
0
Aslinda sunu da ifade etmek gerekir. Buradaki korku: Görevlerini ve vazifelerini en iyi bir sekilde bilirler ve uygularlar manasindadir....
 

Hümeyra

Süper Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
9 Mayıs 2014
Mesajlar
1,176
Tepkime puanı
4
Fatır suresinin 28. âyetinde mealen buyurulduğu gibi:
(İlmi çok olanların, Allah korkusu çok olur.)


Ahir zamandayız malesef bu konuda cehenneme yol arıyor!ilmi ile önce kendini sonra etrafındakileri kandırmak meziyet olmuş benim gibi aptallık edip ilmi var diye güvenip yola da çıkmayın bu ahir zaman da :(ilmini ne kadar amel ediyor iyice tartın ondan sonra o insanla yola çıkın hangi konuda olursa olsun...
Hadislerde haber verilen ilmi kendine fayda etmeyenin başkasına da faydası olmuyor ''Ele verir telkini kendi yutar salkımı''.
Paketin süsü bizleri aldatmasın inşallah...
 

simge1989

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
6 Aralık 2014
Mesajlar
74
Tepkime puanı
1
vaveyla kardeşim helal olsun sana ellerine sağlık Allah razı olsun çok güzel bir paylaşım. Allah'ım herkese bunu anlamayı nasip etsin ,malesef öyle bir zamandayız ki ilim öğrendikçe korku değil bir pişkinlik bir tepeden bakma, kendini beğenme davranışına sahip oluyor, bilgiçlik taslanıyor. ..
Tek bir şey söylemek lazım bu noktada bu kadar güvenme kendine İnsanoğlu ... Bu dünya ne sana ne bana kalmayacak ...
 

ihvan

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
14 Şubat 2015
Mesajlar
1,512
Tepkime puanı
10
Bilmek korkyu da beraberinde getirir. Ne kadar cok bilirsen o kadar cok korkasin. Tabiki Allah hakkinda cok ilgi O'ndan kacis degil O'nun rizasina nail olmaktir. Yani O'nunla beraber olmaktir.
 

mumın1

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
30 Ocak 2015
Mesajlar
73
Tepkime puanı
0
Allah c.c razı olsun senden inan böyle bir yazıyı okumaya ihtiyacım vardı tam yerinde oldu. Herkesin ilmi hidayeti kendine herkesin ne kadar korktuğu da kendinedir. Allah c.c ve kul arasındadır, böyle bir güzel yazı gerçekler tane tane anlam yükleyerek okumak ne kadar insanı rahatlatıyor bir o kadarda daha çok korkutuyor. Bilhassa bunu yaşayanlar bu tane tane inci değerinde sözlerin anlamını maneviyat olarak yaşayanlar ne mutlu sizlere kazananlara ve Allahü teâlâ celle celalühü tüm inanan ve hidayete erenleri sonsuza dek mağfiret eylesin, arşın gölgesinde gölgelendir sin o mahşer gününde.
 
Üst Alt