İlahi dinlemek doğru mu?

Mihrimah

Başarılı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
1 Ocak 2013
Mesajlar
101
Tepkime puanı
0
Yaş
48
Selamün Aleyküm
Müzik esliginde olan ilahileri dinlemekte bi sakinca varmidir
dogrumudur ilahileri bu sekilde söylemek ?
Mesela
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Selamün Aleyküm
Müzik esliginde olan ilahileri dinlemekte bi sakinca varmidir
dogrumudur ilahileri bu sekilde söylemek ?
gghhn..
Mesela

Aleykümselam, Ben bir anormallik göremedim. Dinlenebilir diye düşünüyorum. Kendim de ilahi dinliyorum her zaman.
 

Mihrimah

Başarılı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
1 Ocak 2013
Mesajlar
101
Tepkime puanı
0
Yaş
48
Selamün Aleyküm
Yok sözleri felan cok güzelde hani müzik esliginde ne biliyim hani diyorlar ya bazi insanlarimiz iste müzik dinleme calgi cengi tarzinda günah diye ya siz anlamisnizdir ne demek istedigimi o yüzden sordum madem bir sakincasi yoksa normal bir sarki dinlemek niye sakincali icinde tabi Allaha sirk kosulacak isyan edilcek tarzdan olmadigi müddetce yada nedir ben iyice karistirdim Gönül Sizimmmmmmmmmmm yetissss bunu anca sen cözersinn :)
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Selamün Aleyküm
Yok sözleri felan cok güzelde hani müzik esliginde ne biliyim hani diyorlar ya bazi insanlarimiz iste müzik dinleme calgi cengi tarzinda günah diye

:) Her duyduğuna inanma derim. Bazı şartlara uygunluk sağladıktan sonra. Hiç bir sakıncası olmaz.
 

ali arslan

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
6 Ocak 2013
Mesajlar
93
Tepkime puanı
1
coğu kişi benle hem fikir olmaz belki ama ilahiyi dinlemedim video acilmiyor ama şunu belirteyimki ilahilerde fazla melodi olmamasi lazim sadece nefes sesi ve kaval sesleri yani standart ilahi melodisi olmasi lazim. cunku fazla melodi yuzunden duygulanirsin bununda anlami olmaz imanla duygulanış olmasi lazim o nedenle duşuncemi belirtmek istedim saygilarimla ali arslan
 

beydeba

Başarılı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
285
Tepkime puanı
20
Videoyu izledim tabii teknolojinin imkanları kullanılarak en güzel ve etkileyici müzikler oluşturuluyor ben kendim ara sıra dinlerim fakat aşırı gidip müptalası olmamak lazım diyorum. Yollarda görüyorum herkesin kulağında bir kulaklık şıngır mıngır müzik dinliyor ilahi olsa yine iyi de, böyle kulaklıkla yolda giderken ilahi dinleyen varmıdır acaba? Artık insanların namazı bile neredeyse hafife alıp önemsemedikleri bir ortamda, insanlara müzikte aşırı kaçmayın desek bize uzaylı gibi bakarlar herhalde
 

ali arslan

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
6 Ocak 2013
Mesajlar
93
Tepkime puanı
1
bir bilgi daha vereyim. şeytan Allahtan ezan istediğinde Allah muzik vermiştir yine benle hem fikir olmazlar gibime geliyor ama bu böyle gerçek bir olay yani. duşunun adam efkarli muzik dinleyip kolunu kesiyor tıpki muslum gursesin konseri gibi sonra intihar ediyor ama aklina NAMAZ gelmiyor oysa bir ilahi onun KALBİNİ TEMİZLER FERAHLATİR ama olmuyor işte muzik sayesinde APAÇİLİK denen gençlerde yaygin bir tip vardir zaten o tip aşiri gunahtir cunku DECCALİN SACİDA DİKTİR dediğim gibi muzik böyle birşey muzik doğru kullanildiğinda veya dinlendiğinde bir sıkıntı olmaz bu bilgiyi vermek istedim saygilarimla ali arslan
 

Acizane

Başarılı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
10 Nisan 2011
Mesajlar
162
Tepkime puanı
5
Yaş
35
sözü ve müziği düzgün olanlar dinlenebilir bence, birçok ilahiyi ben severek dinliyorum, tabiki herkesin fikirlerine de saygı duyarım.
 

ali arslan

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
6 Ocak 2013
Mesajlar
93
Tepkime puanı
1
bununla ilgili pek çok sohbetler edilmiştir dediğim gibi doğru ve din ile ilgili muzikler veya ilahiler dişinda muzik şeytan ezanidir saygilarimla ali arslan

bu arada kaynakta var ama ben sadece fikirlerimi söyledim saygilarimla ali arslan
 

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Katılım
26 Temmuz 2011
Mesajlar
19,432
Tepkime puanı
185

Müzik konusu Islâm âlimlerini çok meşgul eden bir konudur. Çünkü bu mesele bir çırpıda cevap verilecek bir mesele değildir.
Zamana, zemine, dinleyene ve dinletene göre değişebilen esnek bir meseledir.
Bu yüzden Gazalî bu meseleyi bütün bu itibarları hesaba katarak "Ihyâ"sında uzun uzadıya anlatmıştır.
Birkaç cümle ile özetlemek istersek şunları söyleyebiliriz: Müzik bütünüyle haram olmadığı gibi, bütünüyle de helâl değildir.
Fıtrat da bütünüyle haram olmamasını gerektirir. Tabiatta kendiliğinden var olan ahenkli şırıltılar, kuş sesleri ve yanık Kur'ân okuyuşlarının haram olduğunu kimse söylememiştir. Düğünlerde, bayramlarda işin içine biraz eğlence de karışsa, def gibi aletlerle çalıp söylemek ve eğlenmek genellikle helâl görülmüştür

“Şeriatça bazı savtlar (dinî bakımdan bazı sesler) helâl, bazılar ıharam kılınmıştır. Evet, ulvî hüzünleri, RAbbanî aşkları iras eden (hatırlatan) sesler helâldir. Yetimane hüzünleri, nefsanî şehevâtı tahrik eden sesler haramdır. Şeriatın tayin etmediği kısım ise senin ruhuna, vicdanına yaptığı tesire göre hüküm alır.”1

Musikîde iki ses kullanılır: insan sesi ve âlet sesi. Bir eser icra edilirken ya tek başına insan sesi veya müzik âletleri kullanılır; çok kere de her ikisinden birden istifade edilir. Her üç halde de insanın hoşuna giden, onun zevk duyduğu ve tesirinde kaldığı ölçülü, belli bir makamda ses çıkarılır.
Bu sesler mahiyetine, mevzuuna ve tesirine göre değerlendirilir. Ya insanın ruhuna tesir eder, onda ulvî, dinî, hamâsî hislerin canlanmasına sebep olur; ya da dinlediği bir musikî parçası, nefsine ve süflî hislere hitap ederek yüce hislerin körelmesine sebebiyet verir. Yukarıdaki ifadelerde de açıkça görüldüğü gibi, meşru olan, dinlenilmesinde bir mahzur bulunmayan ses, insana ulvî hüzünleri, yani dünyanın fâniliğini, ölümün her an gelebileceğini, insanın bir gün gelip toprak olacağını, Allah korkusunu hatırlatmalı veya ilâhî aşkı, Allah sevgisini, dünya üzerinde Cenab-ı Hakkın güzel sanat eserlerindeki yüce isimlerinin ve sıfatlarının tecellîlerini hatıra getirmeli. Bu hisleri tahrik eden her türlü sesi dinlemek helâl ve caizdir.
Fakat yetimane hüzünleri; insana ümitsizlik veren, sevdiği kimselerden ve nimetlerden ayrılmanın ıztırabını hatırlatan, insanı bedbinliğe, karamsarlığa iten; insanın şehevanî hislerine hitap eden, dinlediği zaman nefsin hoşuna giden sesler ise haramdır, dinlemek caiz değildir.

Bu iki sınıfa girmeyen birtakım sesler de vardır ki, insandan insana değişir. Meselâ aynı musikî parçasını dinleyen iki kişiden birisi nefsânî bir his duyarken, diğeri ondan daha ulvî bir mânâ çıkarmaktadır. Meselâ “İncecikten bir kar yağar, tozar elif elif diye/Deli gönül abdal olmuş, gezer elif elif diye” parçasını bir musikî eşliğinde dinleyen iki kişiden birisi “elif”ten Allah’ı hatırlayıp, ilâhî aşkı düşünürken, öbürü zahirî mânâsına bakarak “elif”ten bir kadını hatırlar, mecâzî bir aşk düşünür.

Bir başka misâl: Yunus’un, “Aşkın aldı benden beni/ Bana Seni gerek Seni/Ben yanarım dünü gün/Bana Seni gerek Seni/Aşkın şarâbından içem/Mecnûn olup dağa düşem/Sensin dünü gün endîşem/Bana Seni gerek Seni” şiiri bugün hem ilâhî olarak, hem de türkü olarak söylenmektedir. Şimdi biri burada geçen “aşk”tan ilâhî aşkı düşünürken, diğeri zâhirî mânâsına bakarak mecâzî bir aşkı hatırlar.

İmam Gazalî Hazretleri ise musikîyi, haram, mekruh ve mubah olhmak üzere üç ana başlık altında inceleyerek şöyle der:

Dünya arzusu ve şehvet hisleri ile dolup taşan kimseler için yalnızca bu duyguları tahrik eden sesler haramdır.

Vakitlerinin çoğunu buna veren, meşguliyeti âdet haline getiren kimse için mekruhtur.

Allah sevgisi ile dolup taşan, duyduğu güzel ses kendisinde yalnızca güzel sıfatları tahrik eden kimse için müstehaptır.

İmam Gazalî daha sonra, musikîyi haram kılan şeyin kendisi değil, sonradan ârız olan bazı sebepler olduğunu ifade eder, bunu da şöyle tasnif eder:
Şarkı söyleyen kadın olur, dinleyen de kadın sesinin şehvetini tahrik edeceğinden korkarsa dinlemek haramdır. Burada haram hükmü müzikten değil, kadının sesinden gelmektedir.

Şarkı ve türkünün güftesi bozuk, İslâm inancına ve ahlâkına aykırı ise, bunu müzikli veya müziksiz söylemek ve dinlemek haramdır.

Gençliği icabı şehevî duyguların mahkûmu olan bir kimse aşırı derecede müziğe düşer, vaktinin çoğunu bu yolda geçirirse sefih olur.
 

Mihrimah

Başarılı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
1 Ocak 2013
Mesajlar
101
Tepkime puanı
0
Yaş
48
Selamün Aleyküm
Ben Gönül Sizim yetis dedimde bosunami dedim diyer arkadaslar sizlerde sagolsun ama Gönül Sizimin yorumlari olaylara bakis acisi beni gercekten cok etkiliyo keske diyorum imkan olsaydida yakindan tanisaydim :) Arkadaslar yorumlariniz vede fikirleriniz icin tsk ederim Allah razi olsun hakkinizi helal edin
 
Üst Alt