Haremlik-Selamlık nedir?

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Katılım
26 Temmuz 2011
Mesajlar
19,432
Tepkime puanı
185
Haremlik - Selamlık uygulaması hakkinda bilgim yok..
ama Haftanın Konusu: (Haremlik-Selamlık) acilsin diyorum..
HAFTA HAREMLİK ve SELAMLIK hakkında konuşalim..arastiralim..

Haremlik-Selamlık nedir?
İslamda yeri var mıdır?
Var ise nasıl uygulanır?
Yok ise neden böyle bir kanı var dır?
Bu gün uygulanması ne derece doğrudur?
Yada uygulanabilme olasılığı var mıdır?
Sizlerinde böyle sıkıntı çektiğiniz anı yada hatıralarınız var mı?
Bazı toplantılarda yada düğünlerde yapılan kadın erkek ayrı oturması ne kadar doğrudur?
Haremlik selamlık uygulaması gericilik mi?
Bu bir örf mü yoksa islami bir yaşam tarzı mı?
Neye ihtiyaca binaen ortaya çıkmıştır?
Kur'an-ı Kerim yada Efendimiz Haremlik-Selamlık hakında ne buyurmaktadır
 

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Katılım
26 Temmuz 2011
Mesajlar
19,432
Tepkime puanı
185
Ziyaretler ve Haremlik-Selamlık:
Malumunuz İslam’da akraba ziyareti çok önemlidir:
1- Akrabamız İslam’ı usullere göre yaşamıyorsa (örneğin haremlik-selamlık kuralına uymuyorsa ) ziyaret edelim mi?
2- Akrabamız (cahilliğinden veya bilerek) İslam düşmanı ise ziyaret edelim mi?
3- Akrabamız Müslüman olmasına rağmen yaşantısı bir kâfirin ki ile aynıysa ve hatta daha beterse ziyaret edelim mi?
4- Bütün bu bahsettiğim özellikleri taşıyan akrabalara gerekli uyarı ve nasihatleri yaptığımız halde fayda etmezse ziyarete devam edelim mi? Bu sorduğum sorular komsular için de geçerlidir.


Allah Rasulü Efendimiz (sa) "bütün insanlara uyarıcı ve müjdeleyici olarak gönderilmiştir".
Bu bütün insanlar içerisinde, kendisi dışındaki en iyi insan olan Ebubekir bulunduğu gibi, muhtemelen en kötü insan olan Ebucehil de vardır. O her türlü insanla konuşmuş, sorulara cevap vermiş, davranışıyla bir müslümanın nasıl olacağını göstermiş ve İslam’ı en güzel şekilde temsil etmiştir. Onun yolunda olanlar ve kendilerini onun misyonuyla görevli sayanlar da bundan başkasını yapamazlar.

Alinti..
 

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Katılım
26 Temmuz 2011
Mesajlar
19,432
Tepkime puanı
185
Bu konuyu gercekten bilmedigim icin saatlerdir arastiriyor ve okuyorum..
HAREMLİK SELAMLIK KONUSUNU ARASTIRDIKCA KADININ ÖRTÜNMESİ hakkinda bilgiler cikiyor..
Arapça bir kelime olan "Harem", girilmesi yasak olan yer, mukaddes ve muhterem olan şey demektir

AYRICA BU HAREMLİK SELAMLIK SADECE BAYANLARA HAS MI BİR ŞEYDİR?
DAHA DOĞRUSU HAREMLİK DEYİNCE GİRİLMESİ UYGUN OLMAYAN YER DENDİĞİNDE BİZ NE ANLIYACAĞIZ?
GİRLMESİ UYGUN OLMAYAN YER DENİLİNCE YATAK ODASI, KAPISI KAPALI ODALAR, YABANCI EVLER, TUVALETLER AKLA GELİYOR, BAŞKA YERLERDE VAR MI?

MİSAL, KADIN ÇARŞIDA, PAZARDA,BAKKALDA, MANAVDA YABANCI ERKEKLERLE ALIŞ VERİŞ YAPIYOR, AMA EVDE KAYNINDAN BİLE UZAK DURMASI GEREKİYOR, NEDEN ?

YADA PEYGAMBERİMİZİN HAYATINDA HAREMLİK SELAMLIK UYGULANMASINA ÖRNEK ARIYORUM..
Ben şahsım elimden geldiğince Haremlik Selamlık bu ise dikkat etmeye calisiyorum.. yabanci bir erkek ile asla bir odada yanliz kalmam!ve yabanci erkekler ile tokalasmam..
 

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Katılım
26 Temmuz 2011
Mesajlar
19,432
Tepkime puanı
185
Birkaç şeyin birbirine karışması. Erkek ve kadınların birbirine karışması, beraber oturup haşır neşir olması.

İslâm dini yabancı kadın ve erkek ihtilâtını, onların ölçüsüz bir şekilde birbirleriyle haşir neşir olmalarını tasvip etmemiş, pratik hayatta
aralarında daima bir mesafe bırakmış ve aralarındaki ilişkilerin belli bir ölçü ve disiplin içerisinde olmasını emretmiştir.
Çünkü onların ihtilâtından çeşitli kötülükler, hatta aile ve toplum hayatını çökerten zina gibi büyük günahlar da doğabilir.
İslâm dini ise prensip olarak kötülükleri yasak ettiği gibi, ön tedbir olarak kötülüğe vesile olan ve onu tahrik eden durum ve davranışları da yasaklamış
ve böylece insanla kötülük arasına bir mesafe koyarak kötülük yollarını tıkamıştır.

Peygamber efendimiz "Kadınların fitnesinden korkun, çünkü İsrailoğullarının ilk fitnesi kadınlardan olmuştur" (Müslim, Zikr, 99) şeklindeki
sözleriyle ümmetini kadın fitnesine karşı uyarırken; yabancı kadına bakmanın (nazar) göz zinası ve haram olduğunu ifade etmiş
(Buhâri, İsti'zan 12)
kadınla erkeğin başbaşa kalmasını (halvet) ve kadının mahremsiz olarak yolculuk yapmasını yasaklamıştır (Buhârî, Nikah, 111).

Her ne olursa olsun erkek kadın münasebetlerinde ihtiyat ve tedbir yolunu takip etmek gerekir.
İslâm'ın ruhuna uygun haremlik selamlık gibi güzel geleneklerimiz varken bir müslümanın sırf Batı toplumunu taklid edeyim diye
bu karmayi da yapmam....
niye cunku bu karmanin verdigi sonuc ve neticeyi cok iyi bildigim icin olsa gerek...

Ancak şu var ki fitneden emin olunduğu yerde ve ihtiyaç durumunda İslâm; tesettüre ve kurallara riayet etmek kaydiyle kadının
yabancı erkeklere yardım etmesinde ve eve gelen misafir erkeklere hizmet etmesinde bir sakınca görülmeyebilir.
Nitekim ashâb-ı kirâmdan Ebû Useyd evlenirken düğünde Hz. Peygamber ve bazı dostlarını davet etmiş fakat onlar için bir şey hazırlayıp ikram etmemişti.
Ancak gelin (eşi) Ümmü Useyd geceden bir taş kabın içinde hurma ıslatmış, Hz. Peygamber yemeğini bitirince bunları sulandırmış (şerbet yapmış)
ve Hz. Peygamber (s.a.s) ile misafirlere ikram etmişti (Buhârî, Nikâh, 77).

Muavviz'in kızı Rubayyi'de der ki; Biz Hz. Peygamber (s.a.s) ile birlikte savaşa çıkardık ve askere hizmet edip onlara su içiriyor
ve yaralıları tedavi edip ölüleri (şehitleri) Medine'ye getiriyorduk (Buhârî, Cihâd, 68).

 

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Katılım
26 Temmuz 2011
Mesajlar
19,432
Tepkime puanı
185
Haremlik selamlık İslam’ın bir emri mi değil Mi ?gercekten bilemiyorum.. cevabini da halen bulmus degilim..
Doğrusu İslam ahlakı açısından fena da değildir, tercihe şayandır. Ancak bunu İslam’ın bir emri gibi görüp, kadınla erkeğin bir arada
bulunamayacağını söylemek ve bunu dinin bir vazgeçilmezi kabul etmek doğru değildir.

İslam’ın kadından da erkekten de istediği bir örtünme/tesettür tarzı vardır, her iki taraf da bunun esas şartlarını yerine getirdikten sonra,
halvet, gibi, ten teması gibi, laubalilik gibi diğer mahzurlar da bulunmadıktan sonra bir mekânda olmalarının şerî bir engeli yoktur..gibime geliyor..
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Bildiğim kadar haremlik-selamlık ecdadımızın hayata geçirdiği aynı zamanda insanın fıtratına uygun bir uygulama. Bu konu ile ilgili olarak alıntı bir yazıyı da ben paylaşayım.

Haremlik-selâmlık var mıdır? Varsa hükmü ve hikmeti nedir

Kadın erkek ilişkilerinde esas olan iffetin, saygının, saygınlığın, asâletin ve haysiyetin korunmasıdır. Haremlik-selâmlık olarak nitelenen, kadınlarla erkeklerin ayrı oturup kalkmaları meselesi, ecdadımızın, bu saygınlığı sağlamak ve muhafaza etmek için uygulayageldikleri güzel âdetlerindendir. Esâsen bu uygulama, çok ifrata vardırmamak şartıyla, insan fıtratına da uygundur. Kadınların kendi aralarında, erkeklerin de kendi aralarında daha rahat ve daha samimî ilişkiler geliştirebilecekleri ve daha içten kaynaşabilecekleri açıktır. Fakat ihtiyaç olduğunda, her iki tarafın da mahremi bulunmak kaydıyla birlikte oturmalarına, aynı oda içinde bulunmalarına veya evin hanımının misafirlerine hizmet etmesine İslâmiyet müsaadesiz de değildir. Asr-ı Saadet’te bunun örnekleri mevcuttur.

Bir örnek: Ebû Üseyd es-Sâidî (ra) Resûlullah Efendimizi (asm) kendi düğün yemeğine dâvet etmişti. O gün, gelin olan hanımı da, dâvetlilere hizmet etmekte idi. Sehl bin Sa’d (ra) demiştir ki: “Siz o gelinin Resûlullah’a (asm) ne içirdiğini biliyor musunuz?” Gelin, Peygamber Efendimiz (asm) için, tevr denilen bir kap içinde geceden birkaç hurma ıslattı ve ezdi. Resûlullah (asm) yemeğini yiyince, ıslattığı ve ezdiği bu hurmanın şırasını ona içirdi.”3

Demek, kadın, evinin misafirlerine kocası ile birlikte hizmet edebilir, onlara gereken alâkayı esirgemeyebilir. Fakat bu esnada tesettüre riayet etmeli, nezaketi eksik etmemekle birlikte, iffet, edep ve saygınlığını da muhafaza etmelidir.
 

ihvan

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
14 Şubat 2015
Mesajlar
1,512
Tepkime puanı
10
Konu açılmış ama siz sormuş sizler cevaplamışsınız. Güzel şeyler de yazmışsınız.
Haremlik selamlık, bilebildiğimiz kadarıyla, birbirlerine nikah düşen erkek ve kadınların ayrı ayrı mekanlarda oturması, kadınlar mütesettir de olsalar, birbirlerine karşı, gözleri de, kelamları da haramdan korumak için İslam Hukuku'nun Kur'an ve Sünnet merkezli ortaya koyduğu bir bir hükümdür.
Elbet evler ziyaret edilir, sılah-ı rahim yapılır lakin ifade edilen hükme de riayet edilir.
Tabiki bu hükmün icrası, sadece evlerde olacak bir şey değildir, eğitim kurumlarında da, hastanelerde de, çalışma sahalari ve iş yerlerinde de bu hükme riayet edilmesi esas olmalıdır.
İfade ettiğimiz mahaller, karma bir şekilde olunca, hassasiyet ortadan kalkıyor, hassasiyet ortadan kalkınca da, evlerimizde bu hüküm maal esef hakkıyla icra edilemiyor.
Nereden bakarsanız bakın:
Haramlardan korunma adına haremlik selamlık İslam'ın bir emridir. Hilafı haramdır.
İster uygulayayım ve isterse uygulamayayım, meselenin özü budur.
Toplum bugün ifade edemeyeceğimiz bir şekilde bozulmuşsa, sebebi de kadın erkek beraberliğidir. Bu beraberlik de ahlakın, hayanın ve edebin yerlere atılmasına sebebiyet vermiştir.
 

ihvan

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
14 Şubat 2015
Mesajlar
1,512
Tepkime puanı
10
Cübbeli Ahmet Hocaefendi, kadının erkeklerle iç içe bir halde çalışarak elde ettiği "nakit"in haram olduğunu ifade etti.
Burada şöyle bir husus da vardır: Erkek gibi kadının da evini geçindirmek için çalışmasının Kur'an'ın ve Sünnet'in bir emri olsaydı o zaman belki bu nakit "helaldir" denebilirdi. Lakin, ben erkeğim hiç de gocunmuyorum, İslam, çalışma anlamında ırgatlığı, köleliği, hamallığı erkeğe farz kılmıştır. O halde sadece "nakit" için kadın neden erkeklerin arasında bir amele olsun. Değil mi? Buradan da baktığımızda kadının sırf maddi imkanlar ekseninde erkeklerle iç içe çalışması doğru değildir.
Meşru sebepler olabilir kadının dışarıya taşması ve hemcinselerine yardımı konusunda...
Kur'an öğretmenliği... Ebelik... Doktorluk... vs... Tabiki bu da haremlik selamlık ekseninde olacaktır, acil istisnalar başkadır...

NOT

Benim etrafım sağlıcıklardır. Doktorlardır vs...
Geçen Hızır Acil binasının yanından yola revan olmuş görevimize gidiyordum... Birden kahkahalar atılıverdi... Şöyle bir baktım, bir masanın etrafında Hızır Acil personeli kadın erkek oturmuş, bunların içersinde örtülüler de vardır, karşılıklı gülüşüyorlar... Konu nedir bilemiyorum...
Sakın beni yanlış anlamayın... Bu gülüşmelerden sebep "kötü bir şey varmış" da demiyorum, asla... Allah'a sığınırım...
Ama her bir koca olmasa da, o kadınların kocalarından bazıları bu hali kaldıramazlar... Ben de bir erkeğim... Böyle bir hali kaldırmak zordur...
Kıskanmak diye bir şey yoktur İslam'da... Bunu da biliyorum... Lakin İslam adına yapılan yanlışı insan da kaldıramıyor, işte bizim ifademiz burayadır...
Onun için nerede olursa olsun, haremlik selamlık kesinlikle uygulanmalıdır...
Allah'tan çalışanlar birbirlerini görmüyorlar en güzeli, görseler, çoğu ameliyeleri nefisler asla kaldıramaz..!!!

Sakın kadın merkezli konuştuğumu anlamayınız...

O gülüşmenin merkezinde yer alan erkeklerin hanımları o gülüşmeye şahit olsalar bu sefer kadınlar kocalarının o halini kaldıramazlar...

Ne bileyim ya...

İşler biraz karışık... Yazıyorum sadece hiçbir şey de yapamıyorum... Hesabımız çok çetin olacaktır öyle görülüyor...

:(:(
 

Hümeyra

Süper Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
9 Mayıs 2014
Mesajlar
1,176
Tepkime puanı
4
''Kıskanmak diye bir şey yoktur İslam'da... Bunu da biliyorum... Lakin İslam adına yapılan yanlışı insan da kaldıramıyor, işte bizim ifademiz burayadır...''İslamda kıskançlık yok mu ihvan bey?
 

ihvan

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
14 Şubat 2015
Mesajlar
1,512
Tepkime puanı
10
İslam'ın haramları da nettir, helalleri de. Kadın olsun erkek olsun, helalleri ikame eder haramlardan kaçınır. Dolayısıyla, "kıskançlıkla" ifade edilecek bir eylemin İslam'da karşılığı ya gayr-i ahlaki bir husustur, ya da haram kılınan bir şeydir. Ben mes'eleye buradan yaklaşıyorum. Kıskançlık kelimesini özellikle kullanmıyorum, çünkü, bir kadın kocasını dahi kocasının öz annesinden uzak tutmaya çalışıyor.
Neymiş: Kıskanıyormuş...
Bu kelimeye sığınmayı sevmiyorum ben... Ondan sebep öyle ifade ettim...
 
U

uurzturk

Kayıtsız
Misafir
İslam'ın haramları da nettir, helalleri de. Kadın olsun erkek olsun, helalleri ikame eder haramlardan kaçınır. Dolayısıyla, "kıskançlıkla" ifade edilecek bir eylemin İslam'da karşılığı ya gayr-i ahlaki bir husustur, ya da haram kılınan bir şeydir. Ben mes'eleye buradan yaklaşıyorum. Kıskançlık kelimesini özellikle kullanmıyorum, çünkü, bir kadın kocasını dahi kocasının öz annesinden uzak tutmaya çalışıyor.
Neymiş: Kıskanıyormuş...
Bu kelimeye sığınmayı sevmiyorum ben... Ondan sebep öyle ifade ettim...

Kiskanmak; Kur'an da bes surede farkli sekillerde geciyor.Insan oldugumuzdan oturu gelen duygu ve hissiyat olarak Yaraticinin bize bahsettihi bir duygudur.Ben sizinle ayni dusuncede degilim.Nasil ki kin ve öfke kontrolu yapabiliyorsak bu duygumuzu da pek tabiki zor olsada kontrol altina alabiliriz.Ki bu dunya sinav dunyasi; Rabbimiz biz her sekilde siniyor.O yuzden helaldir haramdir tartismasina girmeyecegim.Yalniz bilerek kiskandirmak gunah midir degil midir bilmiyorum ama cok kötü bisey olduğu cok acik.Haram diyerek fetva vermek yanlis diye dusunuyorum.Allah a emanet..
 

ihvan

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
14 Şubat 2015
Mesajlar
1,512
Tepkime puanı
10
Mes'eleyi şöyle kapatalım:
Kıskanmak fıtri bir duygudur, lakin kıskanılan şeyin Kur'an'da ve Sünnet'te karşılığı da zaten "haram" olarak belirtilmiştir.
Mesela, bir erkek hanımını, bir kadın da kocasını kıskanır.
Mesela, bir erkek hanımının, erkeklerle içe içe halinden, onlarla karşılıklı gereksiz bir şekilde konuşmasından gülüşmesinden, ne bileyim deniz sahillerinde erkeklerle iç içe olup mahrem yerlerini aşmasından rahatsız olur,
Lakin bu rahatsız olma eylemini insanın kalbine ilga eden şeyin "inanılan değerler"le ilgi ve alakası vardır. Kadın da kocasını bu gibi hallerden kıskanır çünkü onun da "inandığı değerler"i vardır. O da İslam'dan başka bir şey değildir. İslam da bu "hal"i kadınlara ve erkeklere Kur'an ve Sünnet yoluyla zaten haram kılmıştır.
Kıskanmakla anlatmak istediğim hadise bu idi.
Allahü Teala'nın yasakladığı, uygun görmediği bir hali bir anlamda istememekten ibarettir kıskanmak...
İnşallah meramımı anlatabilmişimdir.

NOT

Deniz sahillerinde bir aile düşünün ki, baba, anne ve erkek ve kız çocukları bikini bir kıyafetle karma bir şekilde, hem kendileriyle iç içe bir halde bulunuyorlar ve hem de diğer yabancı insanlarla iç içe bulunuyorlar ve akıllarına "kıskanmak" diye bir şey gelmiyor. Neden? O insanların kalplerinde Allah'ın haramları ve helalleri samimi bir şekilde özümsenmemiş de ondandır.
Dolayısıyla, kıskanmak, istememektir, hoş karşılamamaktır, iyi görmemektir, bütün bunların nüvesinde İslam Şeriati vardır.
Selamlarımla...
 
U

uurzturk

Kayıtsız
Misafir
Şunu tam olarak anlayamadim.Kusuruma bakmayin.Kiskanmak mi haramdir?
 

ihvan

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
14 Şubat 2015
Mesajlar
1,512
Tepkime puanı
10
Kıskanmak haram değildir, lakin bu husus daha çok eşler için geçerli bir husustur.
 
U

uurzturk

Kayıtsız
Misafir
Bunu Kur'an da hangi ayette/ayetletlerde yaziyor size zahmet yazabilir misiniz? Tesekkur ederim bilgisizligimi bagislayin
 

ihvan

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
14 Şubat 2015
Mesajlar
1,512
Tepkime puanı
10
Bunu Kur'an da hangi ayette/ayetletlerde yaziyor size zahmet yazabilir misiniz? Tesekkur ederim bilgisizligimi bagislayin

Arkadaşım, fiil olarak iki kıskanmaktan bahsedebiliriz.

Mesela bir müslüman, müslüman kardeşinin, ailesiyle, çocuklarıyla güzel ve İslami yaşayışını beğenmiyor ve onu kıskanıyor ve onun bu hali de haset etmeye, çekememeye kadar gidiyor, dolayısıyla, bu hal haramdır, günahtır...

Lakin, bir diğeri de şudur:

Kadın nikahlı beyefendisini, kadınlarla laubaliliğinden, kadınlarla gereksiz yere onlarla düşüp kalkmasından, onlarla gülüşüp oynaşmasından, kıskanır, bu helaldir sebebi de, bu kıskançlık, beyefendisini haramdan koruyan helale davet eden bir kıskançlıktır.

Çünkü, Allah kadınlarla beraber olmayı, onlarla gölün eğlendirmeyi yasaklamıştır...

Kardeşim, ne dediğini tam anlayamadım ama anladığım kadarıyla da bu bilgiyi sizlere paylaştım.

Selamlarımla...
 
U

uurzturk

Kayıtsız
Misafir
Anlatmak istediğiniz anladım.Bunları neye dayanarak anlattığınızı, nereden bu bilgileri edindiğinizi öğrenmek istiyorum? Özellikle son örneklerinizi anladım ama bana işte veya bize işte şu ayette şöyle yazıyo veya şu hadis kitabında şu sayfasında şöyle yazmakta diye yazıp söylerseniz konuyu netleştirmiş olursunuz..
 
Üst Alt