"Almanyadan bir kardeşimiz hacca gelmeye niyetlenmiş.gitmiş fabrikanın müdürüne demişki:
-Ben bir ay izin istiyorum,seyahata çıkacağım!
müdür demişki:
- Fabrikanın halini biliyorsun,şimdi izin istemenin sırasımı?sıkışık durumdayız.Üretim yapmak lazIm sen benim vazgeçilmez elemanımsın,elimde senin gibisi yok...izin veremem sana! demiş.
-Yok ben izini mutlaka istiyorum.
-niye? demiş
-ben dini görevimi yapacağım,hacca gideceğim ben!
-canım şimdi gitme başka zaman git!
-hayır!sen beni işten atsanve bütün işçilik haklarım yansa, çok zarara uğrasamda yine gideceğim. bu benim yapmam gereken bir vazife olduğu için mutlaka yapacağım! demiş.
Adam şöyle başını önüne eğmiş bakmışki hiç çaresi yok:
-Muhammede desenki."benim fabrika müdürü Hans beni bırakmadı Ya Muhammed! desen olmazmı?..
-Olmaz!O Allahın emri mazeret olmaz! demiş.
O zaman Allahın emri deyince şöyle boynunu bükmüş müdür:
-Peki sana müsade ediyorum;git! demiş.
Arkadaşımız hacca gelmiş. hac vazifesini yapmış...Ama hacca gelirken müdürle vedalaşmaya gittiğinde alman müdür demişki:
-gittiğin yerde Muhammede bendende selam söyle!demiş.
Arkadaşımız anlatıyor"şimdi MEDİNE-İ MÜNEVVERE'YE ziyarete gittim.geçtim Türbe-i Saadet'in karşısına..."Essalatü vesselamü aleyke YA RASULALLAH
diye salatü selamımı duamı ilticamı her şeyimi yaptım.Orda aklıma geliverdi Hans'ın selamı...Yahu adam hristiyan...Şimdi ben bunu söylesemmi söylemesemmi filan diye düşündüm kendi kendime...diyor.Gözünü kapatmış, iltica etmiş, demişki:
Ya Rasul
! benim bir patronum var,hans isminde...alman ama selam gönderdi sana ;üzerimde borç kalmasın.hristiyan ama,selam gönderdi. kusuruma bakma,sana onun içintebliğ ediyorum".demiş." hans'ın selamı var" demiş.
Türkiyeye gitmiş."V
i daha almanyaya varmadan, Türkiyede hans'ın müslüman olduğunu duydum"diyor.o işçi kardeşimiz.Allah'ın büyüklüğüne bakın ... RASULULLAH' A bir selamın büyüklüğüne bakın.sözü edeple söylemenin kıymetine bakın, kalbin temizliğinin önemine bakın...
HACCIN FAZİLETLERİ VE İNCELİKLERİ (M. ES'AD COŞAN)
-Ben bir ay izin istiyorum,seyahata çıkacağım!
müdür demişki:
- Fabrikanın halini biliyorsun,şimdi izin istemenin sırasımı?sıkışık durumdayız.Üretim yapmak lazIm sen benim vazgeçilmez elemanımsın,elimde senin gibisi yok...izin veremem sana! demiş.
-Yok ben izini mutlaka istiyorum.
-niye? demiş
-ben dini görevimi yapacağım,hacca gideceğim ben!
-canım şimdi gitme başka zaman git!
-hayır!sen beni işten atsanve bütün işçilik haklarım yansa, çok zarara uğrasamda yine gideceğim. bu benim yapmam gereken bir vazife olduğu için mutlaka yapacağım! demiş.
Adam şöyle başını önüne eğmiş bakmışki hiç çaresi yok:
-Muhammede desenki."benim fabrika müdürü Hans beni bırakmadı Ya Muhammed! desen olmazmı?..
-Olmaz!O Allahın emri mazeret olmaz! demiş.
O zaman Allahın emri deyince şöyle boynunu bükmüş müdür:
-Peki sana müsade ediyorum;git! demiş.
Arkadaşımız hacca gelmiş. hac vazifesini yapmış...Ama hacca gelirken müdürle vedalaşmaya gittiğinde alman müdür demişki:
-gittiğin yerde Muhammede bendende selam söyle!demiş.
Arkadaşımız anlatıyor"şimdi MEDİNE-İ MÜNEVVERE'YE ziyarete gittim.geçtim Türbe-i Saadet'in karşısına..."Essalatü vesselamü aleyke YA RASULALLAH
diye salatü selamımı duamı ilticamı her şeyimi yaptım.Orda aklıma geliverdi Hans'ın selamı...Yahu adam hristiyan...Şimdi ben bunu söylesemmi söylemesemmi filan diye düşündüm kendi kendime...diyor.Gözünü kapatmış, iltica etmiş, demişki:
Ya Rasul

Türkiyeye gitmiş."V

HACCIN FAZİLETLERİ VE İNCELİKLERİ (M. ES'AD COŞAN)