Hangi doktara gidelim

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Hangi Uzman Doktora Görünmeliyim?

Herkesin düzenli aralıklarla muayene olmak için gidebileceği bir aile hekimi ya da sağlık hizmeti kurumu olmalıdır.
Kardiyolog, ürolog ya da dermatolog gibi bir uzmana ihtiyacınız varsa aile hekiminizden ya da gittiğiniz sağlık hizmeti kurumundan sevk alabilirsiniz.
En sık gittiğimiz doktorlar hangileridir ve bu doktorlar ne yapar?

  • Aile hekimleri ve pratisyen hekimler: Bu gruptaki doktorlar, hastayı muayene eder, soğuk algınlığı ile grip gibi enfeksiyonlarda yardımcı olur ve uzmanlara sevk eder.
  • Kadın doğum uzmanı/Jinekolog: Bu doktorlar, kadın sağlığı ile doğum konusunda uzmandırlar. Pelvik muayeneye ihtiyacınız varsa, vajinal veya kadın sağlığı ile ilgili diğer sorunlarınız varsa ya da hamileyseniz ve doğum öncesi bakıma ihtiyacınız varsa bu doktorlara görünmelisiniz.
  • Çocuk doktorları: Bu doktorlar genel bebek ve çocuk sağlığı konularında uzmandırlar. Çocuğunuzun okul muayenesini, aşılarını ve genel muayenelerini yaparlar. Ayrıca çocuk uzmanlarına sevk ederler.
  • Diş doktorları: Bu doktorlar genel diş ile ağız sağlığı konusunda uzmandır. Ancak hastada özel uzmanlık gerektiren bir ağız hastalığı söz konusu olduğunda diğer uzmanlara sevk edebilirler.
Doktorunuza Hazırlıklı Gidin

Doktorlar bütün hastalarına uzun zaman ayırabilseler keşke. Ama gerçek şu ki ülkemizde hasta başına düşen hasta sayısı çok fazladır. O nedenle doktorlarımızın hasta başına ayırabilecekleri zaman kısıtlıdır. Ayrıca doktorlar, etkili, etkin ve hızlı olmak durumundalar.
O nedenle -doktorunuzu ayağınıza çağırma lüksüne sahip olmadığınız sürece- doktorunuzla yapacağınız kısa görüşmeyi mümkün olduğunca iyi değerlendirmelisiniz. Bunu da görüşme öncesi hazırlanarak, yani doktorunuza soracağınız soruları önceden saptayarak, bunları bir kağıda yazarak ve gerekliyse geçmiş test sonuçlarınızı yanınızda götürerek sağlayabilirsiniz.
Doktora gitmeden önce vücudunuzu dinleyin ve kendinizi nasıl hissettiğinizi tam olarak anlamaya çalışın; rahatsızlığınızla ilgili endişelerinizi açıklayabileceğinizden emin olun. Rahatsızlıklarınızı ilk olarak ne zaman yaşamaya başladığınız dahil olmak üzere, ne tür belirtileri olduğunu açıklayabilmelisiniz.
Bunları açıklayabileceğinizi düşünmüyorsanız, belirtilerinizi not edin. Sorularınızı da not edin, böylece doktorla görüşme sırasında bunları unutmazsınız. Kendinizi daha rahat hissetmenizi sağlayacaksa, güvendiğiniz bir arkadaşınızı ya da yakınınızı yanınızda getirmekten çekinmeyin.
Doktorunuzla görüşme sırasında ona söylemeniz gerekenler şunlardır:

  • Şu anda almakta olduğunuz ilaçların adları
  • Ailenizde yüksek tansiyon, şeker, kalp hastalığı, kanser ya da diğer hastalıkların görülüp görülmediği
  • Acil serviste bulunup bulunmadığınız
  • Daha önce ameliyat olup olmadığınız
  • Eski doktorlarınızın adları, adresleri ve telefon numaraları
  • Herhangi bir alerjiniz varsa detayları
  • Alkol ve sigara kullanımınız
  • Sigorta bilgilerini
 
Üst Alt