Hamur Nasıl Kabarır

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
23 Nisan 2011
Mesajlar
3,345
Tepkime puanı
25
Hamuru sıcak su dolu bir kabın içine oturtursanız daha çabuk kabarır.
Yapılan açma, poğaça ve turta gibi hamur işlerinin başarılı sayılabilmesi için lezzeti kadar görüntüsü de önemlidir.

Bu tarz hamur işleri görüntü bakımından kabardığı takdirde başarılı sayılır. Açma, poğaça, turta ve ekmek gibi hamurların fırına girmeden kabarmasını sağlamak için maya kullanabilirsiniz.

Yapacağınız, turta, poğaça ve açmanın malzemelerini karıp, hamur haline getirdikten sonra içine bir miktar maya katın. Mayalı hamuru yoğurup, fırın yanı, kalorifer altı gibi ılık bir yere koyun.

Hamur için maya kullanımı

Hamuru mayalarken ılık su kullanılmalıdır. İlk olarak, unun dörtte birine ılık su katılmış maya eklenir. Mayalanacak hamura şeker, tuz gibi maddelerin katılması uygun değildir. Şeker, tuz gibi maddeler hamurun kabarmasına engel olur.

Maya eklenen hamur yarım saat dinlendirilir. Hamur ilk halinden iki kat daha kabardığında hamuru mayalanmış sayılır. Hamurun kabardığından emin olduktan sonra geriye kalan un, şeker, tuz, yumurta gibi hamura ilave edebilirsiniz. Bu malzemeleri ilave ettikten sonra hamuru ılık bir yerde biraz daha dinlendirebilirsiniz. Daha sonra hamurunuza şekil verdikten sonra tepsiye yerleştirebilirsiniz.

Hamur kabartmak için yaş maya kullanabileceğiniz gibi kuru maya da kullanabilirsiniz. Ekmek yapımında kullanılan mayalar, pasta yapımında istenilen sonucu vermez.

Hamur nasıl kabarır?

Hamurdaki nişaştanın mayalanması sonucunda meydana gelen asit karbonit gazı meydana gelir ve hamurdan kaçmak ister. Kaçarken de hamuru yukarı doğru tazyik ettiğinde, hamurun kabarmasını sağlar.
 
Üst Alt