Hakkari de gezilecek yerler

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37
Yüksekova Hırvata Köyü
Kalıntıları görülmeye değerdir.
Melik Muhammed Esat Medresesi Hakkari beylerinden Melik Muhammed Esat tarafından yaptırıldığı biliniyor. 1910 senesine kadar medrese olarak kullanılmış.


Kayme Sarayı İki katlı. Kitabesinde 1910 tarihi bulunan sarayın Seyyid Abdullah´a ait olduğu biliniyor.


Taşköprü Osmanlılar Dönemi´nde Şemdinli deresi üzerinde kurulan köprü Bağlar Köyü´ne 1,5-2 km. uzaklıkta bulunuyor. Köprü işçiliğindeki muntazam yapısı ve halen kullanılır olması nedeniyle önem taşıyor.


Mağara Devri Kaya Resimleri
1938´de Cilo-Sat dağlarının Gevaruk Vadisi´nde rastladıkları resimler Hakkari yöresinde bir zamanlar mağara devri insanlarının yaşadığını gösteriyor. En az 5000 yıllık geçmişi olan kaya resimleri Hakkari´nin en büyük tarih hazinesi. Belirtilen yerde şimdiye kadar 1179 kaya resmi bulunuyor. Bu sayının daha da artacağı düşünülüyor ve civar yörelerde her geçen gün yeni kaya resimlerinin bulunduğuna dair haberler alınıyor.


Halil Kilisesi

Hakkari'ye 10. km mesafede yol kenarındaki Halil mevkiinde bulunmaktadır.



Kırmızı Kümbet Mezarlığı



Gülereş Baba Mahallesi'nde kuzeyden güneye doğru eğimli bir sırtta yer alan mezarlık, halk tarafından ziyaret edilen ve kutsal bilinen yerlerden birisidir.

Bercelan Yaylası

Hakkâri İlli, görülmeye değer doğal güzellikleri olan bir ildir. İl alanı, üzerinde buzullar olan sarp ve yüksek dağlar, buzul gölleri ve yeşil vadilerle kaplıdır. Ancak Hakkâri'nin bu ilginç doğal yapının yarattığı zengin turizm potansiyeli yeterince değerlendirilmemişti r, turistlik tesisler kurulmamıştır.İllerd eki görülmeye değer yerlerden biri, Cilo ve Salt dağları yöresidir. Bu dağlar üzerinde, buzullar, buzul gölleri ve çok çeşitli yaban hayvanlarıyla, birer "doğal haritası" olarak nitelenilir. Kış sporları ve dinlenme için son derece elverişli olan bu dağların ziyarete en uygun dönemi haziran-eylül ayları8 arasıdır.
Cilo, Dağı, Merkez İlçe 'ye 37 km uzaklıktadır. Bu yolun 20 km motorlu araçlara, 17 km ise katırla ve ya da yaya olarak aşıla bilmektedir. Cilo Dağı'na, bir de Yüksekova, üzerinde gidilmektedir. Salt Dağı'na ulaşım ise yine Yüksekova üzerinden, 23 km'si motorlu araçlarla 8 km'si yaya olarak yada atla sağlanmaktadır. Şemdinli Geverek Yaylasındaki göller bölgesi ve Bay Gölü'ne ise ulaşım, 150 km'lik otomobil, 15 km'lik yaya yoluyla sağlana bilinir.
Merkez İlçenin kuzeyindeki Karadağ üzerinde yer alan Seyithan Golaşın ve Golan Gölleri ile Berçelen yaylası da ilin görülmeye değer yerlerindedir. Merkez İlçeden Berçelan Yaylası'na 18 km'lik otomobil, 2 km'lik yaya yoluyla ulaşılabilmektedir.
İlin yabanıl doğal yapısının özgün örneklerinin görülebileceği bir yöre de Zap Suyu Vadisi'dir. Zap Vadisi'nde dağlardan yuvarlanarak gelen büyük kayalar, doğal köprüler oluşturmuştur. Yöre halkınca bu kayalar, "Şeytan Köprüsü "diye anılmaktadır. Vadinin Merkez İlçeyle Irak sınırı arasındaki kalan bölümünde çok özgün, bir eşi bulunmayacak güzelliği vardır. Vadinin 39'uncu km'sinde Şine kayalıklar yer almaktadır.Şine yöresinde Beytüşşebap'a giden yolun 110 km'sinde ise Melise Suyu ile Çeman Düzlüğü ve koruluğuna ulaşılır. Bu yöre de yeşilliği ile ilin ilginç yörelerinden biridir.

Hoşap Kalesi

Van - Hakkari yolu üzerinde Van'a 60 km. uzaklıkta bulunmaktadır. Hoşap (güzelsu) 'ın içinden geçen nehrin hemen kuzeyinde yükselen kayalıklar üzerine kurulmuştur.

Dik bir kaya kütlesi, üzerine kurulan kale, iç kale ile bunun kuzeyindeki dış kaleden oluşur. Geçmişi Urartu devletine uzanan kale, Osmanlı Devleti'ne tabi Mahmudi Beyi'nin yaptırdığı şekliyle günümüze ulaşmıştır. Kitabeye göre Mahmudi Sarı Süleyman Bey tarafından, H. 1052 (1643) tarihinde yaptırılmıştır. Gözetleme kulesi, surları, burçları, beden duvarları, mescit, fırın, zindan seyir köşkü, harem, selamlık ve orjinal demir kapı kanatları kalenin önemli yapılarıdır
 
Üst Alt