Gurmar - Gymnema Sylvestre

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
diyabet tedavisi, gurmar, gurmar bitkisi, gurmar hakkında, gurmar nedir, şeker hastalığı, şeker hastalığı tedavisi

gurmar4.jpg


gurmar3.gif
Gurmar (Gymnema sylvestre);
orta ve güney Hindistan,ın tropik ormanlarında yetişen bir orman sarmaşığıdır. Yaprakları çiğnendiğinde, ağızda belirli bir süre için şeker tadının alınmasını engeller. Zaten bu yüzden; bitkinin Hintçe ismi olan Gurmar’ ın, “Şeker Yok Edici” anlamına gelmesi rastlantı değildir. Günlük beslenmemizde şekerden tamamen kaçınmak hemen hemen imkansızdır. Şeker (glükoz), yediğimiz veya içtiğimiz gıdalarda ister açıkça isterse gizli olsun, vücudumuzun ihtiyacından fazlası, karaciğer ve kaslarda direkt olarak, yağ dokusunda ise yağa dönüşerek depolanacaktır. Gurmar yaprakları; klorofil, resin, tartarik asit, formik asit, butirik asit, müsilaj, inositol, gimnemik asit (gymnemic acid), alkaloidler, betain ve kolin içerirler. Günümüzde dünyanın pek çok yerinde ham yaprakları çiğnenerek değil, gimnemik asit oranı standart hale getirilmiş kapsülleri kullanılmaktadır.

gurnar1.gif
Gurmar (Gurmar nedir) , Şeker hastalığına iyi gelen bitki hakkında detaylı bilgiyi aşağıdaki yazıda bulabilirsiniz

Diyabet hastalarının mutlaka okuması gerekmekte bir çok yerde şeker hastalığına iyi gelen bitkisel ilaçların yapıldığı bitki gurmar bitkisi…
 

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Gurmar (Gymnema sylvestre) (Şeker yok edici)

gurmar2.jpg


Orta ve güney Hindistan’ın tropik ormanlarında yetişen bir orman sarmaşığıdır. Yaprakları çiğnendiğinde, ağızda belirli bir süre için şeker tadının alınmasını engeller. Zaten bu yüzden; bitkinin Hintçe ismi olan Gurmar’ın, Şeker Yok Edici anlamına gelmesi rastlantı değildir. Geleneksel olarak yaklaşık 2000 yıldır Hindistan ve güney Asya’da Tip1 ve Tip2 diyabet (şeker hastalığı) için doğal bir terapi olarak kullanılan bir bitkidir.

Yaprakları yine aynı ülkede bazı mide rahatsızlıkları, kabızlık, ödem ve karaciğer rahatsızlıkları için de kullanılmaktadır. Gurmar, insülin salgısını artırıcı, şeker emilimini ve şekerin yağa dönüşüm sürecini de yavaşlatıcı özellikte bir bitkidir.

Günlük beslenmemizde şekerden tamamen kaçınmak hemen hemen imkansızdır. Şeker (glükoz), yediğimiz veya içtiğimiz gıdalarda ister açıkça isterse gizli olsun, vücudumuzun ihtiyacından fazlası, karaciğer ve kaslarda direkt olarak, yağ dokusunda ise yağa dönüşerek depolanacaktır. İşte Gurmar size bu noktada dengeleyici bir yardımda bulunabilir.

gurmar.jpg


Gurmar yaprakları; klorofil, resin, tartarik asit, formik asit, butirik asit, müsilaj, inositol, gimnemik asit (gymnemic acid), alkaloidler, betain ve kolinr30; içerirler. Bitki yapraklarının hipoglisemik (kan şekerini düşürücü) ve kan şekerini dengeleyici etkisi ilk olarak 1920 r16;lerin sonuna doğru yayınlanmıştır. Ancak bu etki çoğu hipoglisemik ilacın aksine, ani değil doğal olarak aşamalı bir etkidir.

Bitkiye hipoglisemik etkiyi veren etken madde gimnemik asit olup, bitkinin modern kullanımında yapraklarından ekstre edilerek standardize (%25) edilmektedir.

Günümüzde dünyanın pek çok yerinde ham yaprakları çiğnenerek değil, etken maddesi standart hale getirilmiş kapsülleri kullanılmaktadır.

Gimnemik asit moleküllerinin şekli glükoza benzemektedir ve bu yüzden tat alma tomurcuklarının üstündeki reseptör yerlerini doldururlar. Böylece şeker molekülleri tarafından tat alma tomurcuklarının harekete geçirilmesi (aktivasyonu) engellenmiş olur ve şeker ya da tatlı yeme isteğinin önüne geçilir.

Benzer şekilde Gimnemik asit molekülleri ince bağırsaktaki emici katmanlarda bulunan reseptör yerlerini de doldururlar ve kan şekeri seviyesinde azalma ile sonuçlanan bu süreçte, şeker moleküllerinin bağırsaktaki emilimini engellerler. Sağlıklı bir diyet ve egzersiz programı eşliğinde Gurmar bitkisi kilo kontrol planlarınıza da yardımcı olabilir. Ayrıca yüksek karbonhidratlı ve şekerli besinler tüketmeniz durumunda da şeker dengenizin kurulmasına elinden gelen katkıyı yapacaktır.

Ek Bilgi:
Ürün Sınıfı: Gurmar
Amaca Göre: Öksürük

Gurmar bitkisinin aktif maddesi olan gimnemik asit, yapraklarda potasyum tuzu formunda (gimnemin) bulunur ve aslen yapıları birbirine benzeyen en az dokuz glikosid asidinin karışımıdır. Bu karışımda en aktif madde A1 gimnemik asitidir. Bu asit şu iki temel mekanizma yoluyla hipogliseminize edici (şeker düşürücü) bir aktivite yürütür:

1) Bağırsak Seviyesinde Şeker Emiliminin İnhibasyonu (engellenmesi):

Gimnemik asit şekere (glükoz) benzer bir molekül yapısına sahiptir ancak daha büyüktür bu nedenle şeker emilimi ile yükümlü bağırsak reseptörlerine bağlanarak onları geri dönüşümlü olarak bloke etme yeteneği vardır. Bu blokaj hızlı şekilde gerçekleşir ve şeker emilimini %50 oranında engelleyerek saatlerce devam edebilir.

2) Hücresel Seviyede Metabolik Glükoz Transformasyonunun Artışı:

İnsülin eksikliğinde veya membranın insülin duyarsızlığında (insülin rezistans), aşırı glükoz (enerji üretimi için glikoliz tarafından yakılam) kısmen üre ve önemli miktarda su ile dışarı atılır, kısmen de insüline bağımlı metabolik yollarla glikozile ürünlere dönüştürülür. Bu son faaliyetler karbonhidrat ağırlıklı aşırı beslenmenin ve diyabetin zararlı etkilerinin büyük kısmının sorumlusudurlar. Gurmar (Gymnema) kullanımı değinilen maddelerin hematik değerlerini normale taşır; bu normalizasyon artaninsülin mevcudiyetine ve/veya membran reseptöründeki bir duyarlılık artışına bağlıdır. Gymnema ile yapılan terapi, maddenin beta-hücrelerinin sayısını iki katına artırma, tamamen yıkıma uğramamışlar ise Langherans hücrelerini yenileme ve onarma yeteneğine sahip olduğunu deneysel olarak göstermiştir. Gymnema ayrıca somatotropin ve kortikotropinin hiperglisemik etkisini de antagonize eder.
 
Üst Alt