Günahlarımızın affı için ne yapmalıyız?

hacı anne

Süper Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
983
Tepkime puanı
16
Günahlarımızın affı için ne yapmalıyız??

Cenâb-ı Hak buyuruyor:

"De ki: Ey kendi nefisleri aleyhine haddi aşan kullarım! Allah'ın rahmetinden ümit kesmeyin! Çünkü Allah bütün günahları bağışlar. Şüphesiz ki O, çok bağışlayan, çok esirgeyendir." (Zümer, 53)

Rasûlullah (sav) buyurdular:

"Allah Teâlâ'nın yüz rahmeti vardır. Bunlardan birini insanlar, cinler, hayvanlar ve böcekler arasına indirmiştir. Onlar bu sebeple birbirlerini sever ve birbirlerine acırlar. Yabani hayvan yavrusuna bu sebeple şefkat gösterir. Allah, o doksan dokuz rahmeti kıyâmet günü kullarına merhamet etmek için yanında alıkoymuştur." (Buhâri, Edeb 19; Müslim, Tevbe 17, 19)[/B]

Ebû Hüreyre (ra)'dan rivayet edildiğine göre Peygamber (sav), Allah Tebâreke ve Teâlâ'dan naklederek şöyle buyurmuştur:

Bir kul günah işledi de "Allahım, günâhımı bağışla" dedi mi, Allah Tebâreke Teâlâ:

"-Kulum bir günah işledi ve fakat günâhı bağışlayacak veya bu yüzden kendisini sorgulayacak bir Rabbi olduğunu bildi" der.

Sonra kul tekrar günâh işledi de "Rabbim, günâhımı bağışla" dedi mi Allah Tebâreke ve Teâlâ:

"-Kulum bir günah işledi ve fakat günahı bağışlayacak veya bu yüzden kendisini sorgulayacak bir Rabbi olduğunu bildi" der.

Sonra kul tekrar günah işledi de "Rabbim, günahımı bağışla" dedi mi Allah Tebâreke ve Teâlâ;

"-Kulum bir günah işledi ve fakat günahı bağışlayacak veya bu yüzden kendisini sorgulayacak bir Rabbi olduğunu bildi. Ben kulumu affettim, artık dilediğini yapsın" buyurur. (Buhâri, Tevhid 35; Müslim, Tevbe 29.)

Günahların bağışlanması için;

Her günahın affı için, kalp ile tövbe etmek ve dil ile istiğfar etmek ve beden ile kaza etmek lazımdır.

Yüz kere tesbîh etmek, yani "Sübhânallah-il-azîm ve bi-hamdihi" demek ve sadaka vermek ve bir gün oruç tutmak, çok iyi olur.

"Sübhânallahi ve bi-hamdihi sübhânallahil-azîm." Bunu, her gün ve her gece yüz kere okumalıdır.

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: "Sabah-akşam 7 defa "Allahümme ecirni minennar" diyen cehennemden kurtulur"

"Sabah-akşam 7 defa, "Hasbiyallahü la ilahe illa hu, aleyhi tevekkeltü ve hüve Rabbül-arşil-azim "okuyanın dünya ve ahiret işine Allah kâfi gelir."

"Sabah akşam yüz defa "Sübhanallahi ve bihamdihi, diyenin, günahları deniz köpüğü kadar da olsa affedilir."
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,018
Tepkime puanı
424
İnsanların işleyecekleri büyük günahların hepsi aynı derecede değildirler. Buna binaen günahların af edilmesi de günahın çeşidine ve türüne bağlıdır. Bir günah vardır ki bir istiğfar dilemekle af olunması mümkündür, ama bir başka günah vardır ki daha fazla zahmete katlanmak ve daha fazla telafi edilmeyi ister.

Günahın İzlerini Silme Yolları

Bazı güzel ve iyi amellerle günahların eserini silme eylemine "tekfir" denilmektedir. Bu tür ameller çok fazladır o nedenle burada bir kısmına işaret ediyoruz.

Farz ve müstahap namazları kılmak:


Allah'u Teala kur'an'ı kerimde şöyle buyuruyor: "(Ey Muhammed!) Gündüzün iki tarafında ve gecenin gündüze yakın vakitlerinde namaz kıl. Çünkü iyilikler kötülükleri giderir. Bu, öğüt alanlar için bir öğüttür".

İstiğfar Dilemek:

Günahların af olunmasına neden olan şeylerden birisi işlenmiş olan günahtan dolayı istiğfar dilemektir. Bu konu birçok rivayette zikredilmiştir. İmam Sadık (a.s.) şöyle buyuruyor: "İnsan her hangi bir günaha bulaştığı vakit akşama kadar ona mühlet veriliyor. Eğer istiğfarını dilerse onun işlemiş olduğu o ameli dikkate alınmaz ve göz ardı ediliyor".

Denizlerin köpüğü kadar günahların bağışlanması ne demektir?

Kişinin bilsin bilmesin, küçük ya da büyük günahlarının affedilmesi, silinmesi; bu günahlarla ilgili mahşer sorgusunun kaldırılması ve bu kişinin günahlarıyla ilgili Cehennem azabından kurtulması demektir.

Az bir bedel, çok çok büyük bir netice. Çünkü bağışlanmadığı takdirde yarın mahşerde bu günahların her birisi sırtımızın yükü olacak; ağırlığı belimizi bükecek, utancı yüzümüzü kızartacak, azabı vicdanımızı yakacak!

Tövbe Etmedikçe Bağışlanmayan Günahlar

Peki, bu bağışlama sağanağının dışında kalan, tövbe etmedikçe bağışlanmayan günahlar var mıdır? Elbette vardır.

1- İçerisinde kul hakkı bulunan günahlar.

2- Şirk ve küfür ihtiva eden günahlar.

Bu iki türlü günahlar şartlarına uyarak tövbe etmedikçe bağışlanmaz. Bunlardan birincisinin şartı, kul hakkını tazmin etmek, yani ödemek ve helâlleşmektir.
 
Üst Alt