Gripten korunma ve tedavi yolları

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Gripten korunma ve tedavi yolları

Kışın toplumun neredeyse yarısını etkisi altına alan grip salgını, özellikle küçüklerin sağlığını tehdit ediyor. Uzmanlar; anne-babalara, insanı süründüren bu hastalıktan korunmak için, çocuklarına her yıl mutlaka grip aşısı yaptırmalarını tavsiye ediyor.

Grip
, kış aylarında yetişkinleri olduğu kadar çocukları da pençesine alıyor. Prof. Dr. Ahmet Küçükusta; gribi, gripten korunma ve tedavi yollarını E-Bebek dergisine anlattı...

Soğuk algınlığı (nezle) ve grip:
nezle2.jpg


Genellikle grip ile soğuk algınlığını birbirine karıştırılır. Halbuki grip , ancak grip virüsü alındığı zaman ortaya çıkar. Soğuk algınlığı daha çok burun ve genize yerleşirken; grip aşağılara, bronş ve akciğerlere inebilir.

Belirtiler:
l6za3.jpg

Soğuk algınlığı; burun tıkanıklığı, hapşırma ve burun akıntısına sebep olur. Gripte ise burunla ilgili belirtiler daha geri plandadır. Soğuk algınlığı, hafif bir hastalıktır ve kişinin genel durumunu fazla bozmaz. Ateş çoğu zaman çok az çıkar. Halsizlik ve kırgınlık görülür. İyileşme süresi bir haftayı geçmez. Buna karşılık gribin başlangıcı çok anidir ve 39'u geçen yüksek ateş görülür. Ateş ilk 24 saat içinde hızla yükselir. Bazı hastalarda gözlerde kızarma, yanma, ışığa hassasiyet de görülebilir. Birkaç gün sonra kuru öksürük, göğüs ağrısı gibi şikayetler ortaya çıkar.

Tedavi:
251713.jpg

Gribin ilacı yoktur. Yapılan tedaviler, semptomik tedavi denilen, hastalığın belirtilerini gidermeye ve kişiyi rahatlatmaya yönelik tedavilerdir. Fakat en önemli tedavi; önleyici niteliği olan grip aşısıdır.

Gribe Karşı Mucizevi Bir Tedavi Yok
oksuruktarifleri.jpg

Grip salgını olduğu dönemlerde diğer solunum yolları enfeksiyonları da gündeme geliyor. Grip semptomları başladıktan sonraki ilk 48 saat içinde tedavide antivirallerin ilaçların kullanılması gerekiyor. Antiviraller oldukça kısıtlı ve karşı direnç gelişimi hızlıdır. Dünyanın herhangi bir yerinde antiviral ilaçlara karşı direnç kazanmış bir virüs bütün dünyada yaygın hala gelebilir. Bu durumda elimizde olan antiviraller etkinliğini yitirdiği için çok dikkatli olmak gerekiyor. Bunun için de Dünya Sağlık Örgütü, antivirallerin ancak hastaneye yatan ağır vakalarda, riskli bireylerde uygulanmasını uygun görüyor.

AŞI YÜZDE 80 KORUR
gripac59fc.jpg

Aşı ne kadar etkilidir? Grip aşısı ideal şartlarda yüzde 80 korur.
Ne zaman yaptırılmalıdır? Ekim-Kasım aylarında yaptırılmalıdır, çünkü Türkiye'ye grip virüsü Aralık'tan önce gelmez. Aşı her yıl tekrarlanmalıdır. Aşı sayesinde hastalık hafif geçer ve zatürre gibi hastalıkların ortaya çıkması engellenir.

Kimler Mutlaka Aşı Olmalı?​
Dünya Sağlık Örgütü nün sağlık otoriteleri kendi ülkelerinde gribe yakalandığı zaman risk oluşturacak grupları belirler. Diyabet, astım, kalp, tansiyon ve kronik hastalığı olan, 65 yaş üstü kişiler gripten sağlıklı kişilere oranla daha fazla etkilenecek riskli gruplar arasındadır. İşte bu kesimlerin aşılanması hem Türkiye de hem Avrupa ülkelerinde ücretsiz uygulanıyor. Ancak bu konuda 2004 yılından bu yana yeterli başarı elde edilememiş. Yapılan anket çalışmalarında bu insanların ancak %10 nun aşılandığı saptanmış. Özellikle risk gruplarından 100 kişiden 10 u kendisine ücretsiz aşı olanağı sağlandığını bilmiyor ya da önemsemiyor. Böyle bir imkanın Sağlık Bakanlığı tarafından kendilerine sunulduğunun farkında bile değiller. Bu sebeple hekimlerin de bu konuyu büyük ölçüde önemsemesi, halkı bilgilendirmesi gerekiyor.
 
Üst Alt