Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Ana sayfa
Forumlar
KÜLTÜR,EDEBİYAT MİZAH
Sağlıklı yaşam
Gıda Maddelerinde Kullanılan Katkı Maddelerinin Ayrıntılı Listesi
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
Mesaj
<blockquote data-quote="hacı anne" data-source="post: 1632" data-attributes="member: 4"><p style="text-align: center"><span style="font-size: 18px"><span style="color: indigo"><em>Bugünden itibaren, </em></span></span><span style="font-size: 18px"><span style="color: indigo"><em>Duymayan,okumayan kalmasın diye </em></span></span><span style="font-size: 18px"><span style="color: indigo"><em>gıda maddelerinde kullanılan katkı maddelerinin içyüzünü ortaya döküyorum. </em></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-size: 18px"><span style="color: indigo"><em> ______________________________________</em></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-size: 18px"><span style="color: indigo"><em> R E N K L E N D İ R İ C İ L E R</em></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-size: 18px"><span style="color: indigo"><em> Rumuz İsim Açıklamalar</em></span></span></p> <p style="text-align: center"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 18px"><span style="color: indigo"><em> E100* Kurkumin Renklendirici; kurkuma (turmerik) bitkisinin köklerinden elde edilir, suni olarak da üretilir; peynir, margarin ve fırın tatlılarında kullanılır.</em></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 18px"><span style="color: indigo"><em> E101* Riboflavin, Riboflavin-5'- phosphate 'B2 vitamini' ve renklendirici; doğal olarak sebzelerde bulunur; yumurta, süt, karaciğer ve böbrekten de elde edilir; margarin ve peynirde kullanılır.</em></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 18px"><span style="color: indigo"><em> E102* Tartrazin Renklendirici; tiroid tümörü, kromozom hasarı, kurdeşen, hiperaktivite ve aspirin duyarlılığı gibi rahatsızlıklara sebep olabilir; renkli içecek, tatlı, reçel,unlu gıdalar, çerez, konserve balık ve hazır çorbalarda kullanılır; Norveç ve Avusturya'da yasaklandı.</em></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 18px"><span style="color: indigo"><em> E104* Kinolin Sarısı Renklendirici; ruj, saç bakım ürünleri, kolonya üretimi ve eczacılıkta kullanılır; deri rahatsızlığına neden olur; Avustralya, Amerika ve Norveç'te yasaklandı.</em></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 18px"><span style="color: indigo"><em> E107* Yellow 7G Renklendirici; astımlılarda alerjik reaksiyon görülebilir; tipik ürünler hafif içeceklerdir; HACSG² sakınılmasını öneriyor; Avustralya ve Amerika'da yasaklandı.</em></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 18px"><span style="color: indigo"><em> E110* Sunset Yellow FCF, Orange,Yellow S Renklendirici; sentetiktir;unlu gıdalar, pasta, tatlı, çerez, dondurma, içecek ve konserve balık, hazır çorba ve bazı şurup cinsi ilaçların üretiminde kullanılır; yan etkileri kurdeşen, rinit (burun akması), burun tıkanıklığı, alerji, hiperaktivite, böbrek tümörü, kromozom hasarı, karın ağrısı, bulantı ve kusma, hazımsızlık ve iştahsızlıktır; Norveç'te yasaklandı.</em></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 18px"><span style="color: indigo"><em> E120** Karmin, Karminik asitKosinal Renklendirici; böceklerden elde edilir; kozmetiklerde, şampoanlarda, kırmızı elma sularında, şekerlemelerde ve diğer gıdalarda kullanılır; hassas ve asmatik bünyelerde alerjik reaksiyonlara sebeb olabilir.</em></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 18px"><span style="color: indigo"><em> E122* Azorubin,Karmoisin Renklendirici; kömür katranı türevi; astımlılar ve aspirin alerjisi olanlarda kötü reaksiyonlar yapabilir; tipik ürünler şekerleme, marzipan ve jölelerdir; ısveç, Amerika, Avusturya ve Norveç'te yasaklandı.</em></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 18px"><span style="color: indigo"><em> E123* Amarant Renklendirici; aynı ismi taşıyan bir ottan üretilir; kek, meyve tatlı dolgular ve jölelerde kullanılır; astım, egzama ve hiperaktiviteye neden olur; bazı hayvanlara yapılan testlerde doğum kusurları ve cenin ölümleri görülmüştür, kanserojen olabilir; Avusturya, Amerika, Rusya, Norveç ve diğer bazı ülkelerde yasaklandı.</em></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 18px"><span style="color: indigo"><em> E124* Ponso 4R,Kosinal red A Renklendirici; sentetik kömür katranı; hayvanlarda kanserojen, astımlılar ve aspirin alerjisi olanlarda kötü reaksiyonlar yapabilir; Amerika ve Norveç'te yasaklandı.</em></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 18px"><span style="color: indigo"><em> E127* Eritrosin Renklendirici; kiraz ve vişne, konserve sebze, muhallebi, tatlı, pasta,biskuvi ve çerezlerde kullanılır; ışığa karşı duyarlılığa ve troid hormonu seviyesini arttırıp hipertroidism'e neden olabilir; farelerde yapılan çalışmada troid kanserine neden olduğu saptanmıştır; Avustralya, Amerika ve Norveç'te yasaklandı.</em></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 18px"><span style="color: indigo"><em> E128* Red 2G Renklendirici; sentetik kömür katranı; kan hemoglobini ile karışma ihtimali vardır; çocuklar tarafından kullanılması tavsiye edilmiyor; dondurma, puding, meyvalı veya aromalı yoğurt, pişmiş ya da pişmemiş et ürünleri, sucuk, salam, sosis Marmelat ve içeceklerde kullanılır. Pek çok ülkede yasaktır.</em></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 18px"><span style="color: indigo"><em> E129* Allura red AC Renklendirici, sentetiktir; tatlılar, içecek ve garnitürlerde, eczacılık ve kozmetik ürünlerinde kullanılır; astım ve aspirin hassasiyeti olan insanlar için risklidir; farelerde kanser oluşturduğu saptanmıştır; çocuklar tarafından tüketilmesi tavsiye edilmiyor; Danimarka, Belçika, Fransa, Almanya, ısviçre, ısveç, Avusturya ve Norveç'te yasaklandı.</em></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 18px"><span style="color: indigo"><em> E131* Patent blue V Renklendirici; Alerjik hassasiyete sahip insanlar kaçınmalıdır; kurdeşen, kaşıntı, tansiyon düşüklüğü, titreme ve solunum problemleri oluşturabilir; çocuklarda kullanılması tavsiye edilmez. Avustralya, Amerika ve Norveç'te yasaklandı.</em></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 18px"><span style="color: indigo"><em> E132* Indigotin, Indigokarmin Renklendirici; sentetik kömür katranı türevi; yaygın olarak tablet ve kapsüllere eklenir; ayrıca dondurma, tatlı, fırınlı mamuller, şekerleme ve bisküvilerde kullanılır; bulantı, kusma, yüksek tansiyon, deri döküntüsü, solunum sorunları ve diğer alerjik reaksiyonlara neden olur. Norveç'te yasaklandı.</em></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 18px"><span style="color: indigo"><em> E133* Brilliant blue FCF Renklendirici; sentetik kömür katranı; mandıra ürünleri, tatlılar ve içeceklerde kullanılır; çocukların tüketmesi tavsiye edilmiyor, Belçika, Fransa, Almanya, ısviçre, ısveç, Avusturya ve Norveç'te yasaklandı.</em></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 18px"><span style="color: indigo"><em> E140* Klorofil Renklendirici; doğal olarak tüm bitkilerde bulunur; mum ve yağların boyanmasında, eczacılık ve kozmetik ürünlerde kullanılır.</em></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 18px"><span style="color: indigo"><em> E141* Klorofil bakırkompleksi Renklendirici; bazı peynir çeşitlerinde, çiklette, dondurmada, sos ve çorbalarda kullanılır; bilinen bir yan etkisi yoktur.</em></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 18px"><span style="color: indigo"><em> E142* Green S Renklendirici; sentetik kömür katranı türevi; konserve bezelye, nane jöle ve soslarda, paketlenmiş ekmek kırıntısı ve kek karışımlarında kullanılır; hiperaktiviteye, astıma, uykusuzluğa sebep olduğu bilinmektedir; çocuklar için tavsiye edilmemektedir. ısveç, Amerika ve Norveç'te yasaklandı.</em></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 18px"><span style="color: indigo"><em> E150 Karamel Renklendirici; şekerden yapılır; istiridye, soya, meyveler, konserve soslar, çikolata, şekerleme, bisküvi ve turşularda kullanılır. Çocuklar için tavsiye edilmiyor.</em></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 18px"><span style="color: indigo"><em> E151 Brilliant Black BN, Black PN Renklendirici; kömür katranı; tatlılar, balık ezmesi, aromalı sütlü içecekler, dondurma, hardal, marmelatlar, soslar, kekler ve içeceklerde kullanılır; Danimarka, Belçika, Fransa, Almanya, ısviçre, ısveç, Avusturya, Avustralya, Amerika ve Norveç'te yasaklandı.</em></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 18px"><span style="color: indigo"><em> E153* Bitkisel Karbon Renklendirici; mangal kömürü, kemik, et, kan, katı ve sıvı yağlardan elde edilir; reçel, jöle ve meyan kökünde kullanılır; kanserojen olma riskinin yanında hayvan kökenli olanları haram riski taşır. Çocuklar için tavsiye edilmez. Avustralya'da yalnızca bitkisel kökenli olanına izin verildi, Amerika'da yasaklandı.</em></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 18px"><span style="color: indigo"><em> E154* Brown FK Renklendirici; sentetik 6 boya maddesinin karışımından oluşur; kurutulmuş balık, tütsülenmiş balık, pişirilmiş jambon ve cipslerde kullanılır; çocuklar için önerilmez; Amerika'da ve pek çok ülkede yasaklandı.</em></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 18px"><span style="color: indigo"><em> E155* Brown HT (Chocolate) Renklendirici, kömür katranı; çikolatalı kekte kullanılır; astımlılar ve aspirin alerjisi olanlarda kötü reaksiyonlar yapabilir; deri duyarlılığına neden olduğu bilinir; Danimarka, Belçika, Fransa, Almanya, ısviçre, ısveç, Avusturya, Amerika ve Norveç'te yasaklandı.</em></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 18px"><span style="color: indigo"><em> E160(a)* Karoten, alfa-, beta-, gamma- Renklendirici; insan vücudu onu karaciğerde 'A Vitamin'ine dönüştürür; havuçta, turunçgillerde ve sebzelerde bulunur; tereyağ, margarin, kek, sütlü içecekler ve meyve sularında kullanılır; bazı üreticilerin stabilizatör olarak jelatin kullandıkları bilinmektedir.</em></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 18px"><span style="color: indigo"><em> E160(b)* Annatto (Arnatto, Annato), bixin, norbixin Renklendirici; 'Bixaorellana' ağacından elde edilir; peynir, tereyağı, margarin,unlu gıdalar, çerez, çorba ve içeceklerde kullanılmaktadır; ayrıca eczacılıkta (balgam sökücü olarak) ve tekstil sektöründe kullanılır;jelatinle karışık bulunabilir; kurdeşene neden olduğu bilinir, HACSG² sakınılmasını öneriyor.</em></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 18px"><span style="color: indigo"><em> E160(c)* Paprika ekstrakt, Kapsanthin, Kapsorubin Renklendirici; kırmızı biber çekirdek ve tohumlarından elde edilir; kümes hayvanı gıdaları, dilinmiş peynirlerde kullanılır; jelatinle karışık bulunabilir; bazı ülkelerde yasaklandı.</em></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 18px"><span style="color: indigo"><em> E160(d)* Likopen Renklendirici; domates ve pembe greyfurttan üretilir; kanser riskini azaltabilir; jelatinle karışık bulunabilir.</em></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 18px"><span style="color: indigo"><em> E160(e)* Beta-apo-8'Karotenal</em></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 18px"><span style="color: indigo"><em> (C 30) Renklendirici; sentetik;dilimlenmiş peynirde kullanılır; bilinen yan etkisi yok; jelatinle karışık bulunabilir.</em></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 18px"><span style="color: indigo"><em> E160(f)* Etil ester of beta-apo-8'-karotenik asid (C 30) Renklendirici, bilinen yan etkisi yok; alkolle muamele edilmiş olabilir.</em></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 18px"><span style="color: indigo"><em> E161* Lutein, Kantaksantin Renklendirici; doğal olarak yeşil yaprakta, kadife çiçeği ve yumurta sarısında bulunur, Alkolle muamele edilmiş olabilir. Renklendirici; retinol; bazı mantar, kabuklu hayvan, balık ve flamingo tüyünde bulunur.</em></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 18px"><span style="color: indigo"><em> E162* Betanin Renklendirici; pancardan elde edilir; bilinen yan etkisi yok; Alkolle muamele edilmiş olabilir.</em></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 18px"><span style="color: indigo"><em> E163* Antosiyaninler Renklendirici, çiçek ve bitki kaynaklı; alkolle muamele edilmiş olabilir.</em></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 18px"><span style="color: indigo"><em> E170* Kalsiyum karbonat Hem renklendirici hem mineral tuz; kaya minerali veya kemikten elde edilir; diş macunu, beyaz boya, temizleme tozları, bisküvi, ekmek, kek, dondurma, dondurulmuş konserve sebze ve meyvede ve ilaçlarda kullanılır; yüksek dozlarda zehirlidir; safra, böbrek taşı, hemoroid, kabızlık ve fistül kanamalarına sebep olabilir.</em></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 18px"><span style="color: indigo"><em> E171 Titanium dioxid Renklendirici; diş macunu ve beyaz boyada pek çok ilaçta bazı peynir çeşitlerinde, krema ve soslarda kullanılır; kan, beyin ve bezlerde, lenf düğümleri ve akciğerde yüksek konsantrasyon oluşturabilir. Almanyada yasaktır.</em></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 18px"><span style="color: indigo"><em> E172 Demir oxid ve hidroxid Renklendirici; som balığı ve karides ezmesinde kek, pasta ve tatlılarda kullanılır; yüksek dozlarda zehirlidir. Almanyada yasaklanmıştır.</em></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 18px"><span style="color: indigo"><em> E173 Aluminium Renklendirici; draje, şekerleme, keklerde, tabletlerde dekorasyon maksadı ile kullanılır; bazı ülkelerde yasaklandı.</em></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 18px"><span style="color: indigo"><em> E174 Gümüş Renklendirici; çikolatalı şekerlemeler ve drajelerde kullanılır; aşırı dozlarda önemli rahatsızlıklara sebep olur; bazı ülkelerde yasaklandı.</em></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 18px"><span style="color: indigo"><em> E175 Altın Renklendirici; çikolatalı şekerlemelerde drajelerde kullanılır; bazı ülkelerde yasaklandı.</em></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 18px"><span style="color: indigo"><em> E180* Litolrubin BK Renklendirici; astım, rinit ve cilt hastalıklarına sebep olabilir. Bazı ülkelerde yasaklandı.</em></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 18px"><span style="color: indigo"><em> E181 Tannik acid Alkolde berraklaştırma ajanı; fındık ve oak ağacı dallarından elde edilir; doğal olarak çayda bulunur.</em></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 18px"><span style="color: indigo"><em> • İşaretsiz "siyah" E numaraları helal kabul edilen katkıları gösterir. </em></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 18px"><span style="color: indigo"><em> • "Kırmızı" E numaraları sağlık için tehlikeli katkıları gösterir. </em></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 18px"><span style="color: indigo"><em> • "**" işaretleri kesin hayvan (çoğunlukla domuz) kökenli katkıları gösterir.(haram) </em></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 18px"><span style="color: indigo"><em> • "*" Bitkisel veya hayvansal kökenli olabilir. Alkolle muamele edilmiş veya edilmemiş olabilir.Bu sebeple (şüpheli) kabul edilen katkıları gösterir. </em></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="hacı anne, post: 1632, member: 4"] [CENTER][SIZE=5][COLOR=indigo][I]Bugünden itibaren, [/I][/COLOR][/SIZE][SIZE=5][COLOR=indigo][I]Duymayan,okumayan kalmasın diye [/I][/COLOR][/SIZE][SIZE=5][COLOR=indigo][I]gıda maddelerinde kullanılan katkı maddelerinin içyüzünü ortaya döküyorum. [/I][/COLOR][/SIZE] [SIZE=5][COLOR=indigo][I] ______________________________________[/I][/COLOR][/SIZE] [SIZE=5][COLOR=indigo][I] R E N K L E N D İ R İ C İ L E R[/I][/COLOR][/SIZE] [SIZE=5][COLOR=indigo][I] Rumuz İsim Açıklamalar[/I][/COLOR][/SIZE] [/CENTER] [INDENT][SIZE=5][COLOR=indigo][I] E100* Kurkumin Renklendirici; kurkuma (turmerik) bitkisinin köklerinden elde edilir, suni olarak da üretilir; peynir, margarin ve fırın tatlılarında kullanılır.[/I][/COLOR][/SIZE] [SIZE=5][COLOR=indigo][I] E101* Riboflavin, Riboflavin-5'- phosphate 'B2 vitamini' ve renklendirici; doğal olarak sebzelerde bulunur; yumurta, süt, karaciğer ve böbrekten de elde edilir; margarin ve peynirde kullanılır.[/I][/COLOR][/SIZE] [SIZE=5][COLOR=indigo][I] E102* Tartrazin Renklendirici; tiroid tümörü, kromozom hasarı, kurdeşen, hiperaktivite ve aspirin duyarlılığı gibi rahatsızlıklara sebep olabilir; renkli içecek, tatlı, reçel,unlu gıdalar, çerez, konserve balık ve hazır çorbalarda kullanılır; Norveç ve Avusturya'da yasaklandı.[/I][/COLOR][/SIZE] [SIZE=5][COLOR=indigo][I] E104* Kinolin Sarısı Renklendirici; ruj, saç bakım ürünleri, kolonya üretimi ve eczacılıkta kullanılır; deri rahatsızlığına neden olur; Avustralya, Amerika ve Norveç'te yasaklandı.[/I][/COLOR][/SIZE] [SIZE=5][COLOR=indigo][I] E107* Yellow 7G Renklendirici; astımlılarda alerjik reaksiyon görülebilir; tipik ürünler hafif içeceklerdir; HACSG² sakınılmasını öneriyor; Avustralya ve Amerika'da yasaklandı.[/I][/COLOR][/SIZE] [SIZE=5][COLOR=indigo][I] E110* Sunset Yellow FCF, Orange,Yellow S Renklendirici; sentetiktir;unlu gıdalar, pasta, tatlı, çerez, dondurma, içecek ve konserve balık, hazır çorba ve bazı şurup cinsi ilaçların üretiminde kullanılır; yan etkileri kurdeşen, rinit (burun akması), burun tıkanıklığı, alerji, hiperaktivite, böbrek tümörü, kromozom hasarı, karın ağrısı, bulantı ve kusma, hazımsızlık ve iştahsızlıktır; Norveç'te yasaklandı.[/I][/COLOR][/SIZE] [SIZE=5][COLOR=indigo][I] E120** Karmin, Karminik asitKosinal Renklendirici; böceklerden elde edilir; kozmetiklerde, şampoanlarda, kırmızı elma sularında, şekerlemelerde ve diğer gıdalarda kullanılır; hassas ve asmatik bünyelerde alerjik reaksiyonlara sebeb olabilir.[/I][/COLOR][/SIZE] [SIZE=5][COLOR=indigo][I] E122* Azorubin,Karmoisin Renklendirici; kömür katranı türevi; astımlılar ve aspirin alerjisi olanlarda kötü reaksiyonlar yapabilir; tipik ürünler şekerleme, marzipan ve jölelerdir; ısveç, Amerika, Avusturya ve Norveç'te yasaklandı.[/I][/COLOR][/SIZE] [SIZE=5][COLOR=indigo][I] E123* Amarant Renklendirici; aynı ismi taşıyan bir ottan üretilir; kek, meyve tatlı dolgular ve jölelerde kullanılır; astım, egzama ve hiperaktiviteye neden olur; bazı hayvanlara yapılan testlerde doğum kusurları ve cenin ölümleri görülmüştür, kanserojen olabilir; Avusturya, Amerika, Rusya, Norveç ve diğer bazı ülkelerde yasaklandı.[/I][/COLOR][/SIZE] [SIZE=5][COLOR=indigo][I] E124* Ponso 4R,Kosinal red A Renklendirici; sentetik kömür katranı; hayvanlarda kanserojen, astımlılar ve aspirin alerjisi olanlarda kötü reaksiyonlar yapabilir; Amerika ve Norveç'te yasaklandı.[/I][/COLOR][/SIZE] [SIZE=5][COLOR=indigo][I] E127* Eritrosin Renklendirici; kiraz ve vişne, konserve sebze, muhallebi, tatlı, pasta,biskuvi ve çerezlerde kullanılır; ışığa karşı duyarlılığa ve troid hormonu seviyesini arttırıp hipertroidism'e neden olabilir; farelerde yapılan çalışmada troid kanserine neden olduğu saptanmıştır; Avustralya, Amerika ve Norveç'te yasaklandı.[/I][/COLOR][/SIZE] [SIZE=5][COLOR=indigo][I] E128* Red 2G Renklendirici; sentetik kömür katranı; kan hemoglobini ile karışma ihtimali vardır; çocuklar tarafından kullanılması tavsiye edilmiyor; dondurma, puding, meyvalı veya aromalı yoğurt, pişmiş ya da pişmemiş et ürünleri, sucuk, salam, sosis Marmelat ve içeceklerde kullanılır. Pek çok ülkede yasaktır.[/I][/COLOR][/SIZE] [SIZE=5][COLOR=indigo][I] E129* Allura red AC Renklendirici, sentetiktir; tatlılar, içecek ve garnitürlerde, eczacılık ve kozmetik ürünlerinde kullanılır; astım ve aspirin hassasiyeti olan insanlar için risklidir; farelerde kanser oluşturduğu saptanmıştır; çocuklar tarafından tüketilmesi tavsiye edilmiyor; Danimarka, Belçika, Fransa, Almanya, ısviçre, ısveç, Avusturya ve Norveç'te yasaklandı.[/I][/COLOR][/SIZE] [SIZE=5][COLOR=indigo][I] E131* Patent blue V Renklendirici; Alerjik hassasiyete sahip insanlar kaçınmalıdır; kurdeşen, kaşıntı, tansiyon düşüklüğü, titreme ve solunum problemleri oluşturabilir; çocuklarda kullanılması tavsiye edilmez. Avustralya, Amerika ve Norveç'te yasaklandı.[/I][/COLOR][/SIZE] [SIZE=5][COLOR=indigo][I] E132* Indigotin, Indigokarmin Renklendirici; sentetik kömür katranı türevi; yaygın olarak tablet ve kapsüllere eklenir; ayrıca dondurma, tatlı, fırınlı mamuller, şekerleme ve bisküvilerde kullanılır; bulantı, kusma, yüksek tansiyon, deri döküntüsü, solunum sorunları ve diğer alerjik reaksiyonlara neden olur. Norveç'te yasaklandı.[/I][/COLOR][/SIZE] [SIZE=5][COLOR=indigo][I] E133* Brilliant blue FCF Renklendirici; sentetik kömür katranı; mandıra ürünleri, tatlılar ve içeceklerde kullanılır; çocukların tüketmesi tavsiye edilmiyor, Belçika, Fransa, Almanya, ısviçre, ısveç, Avusturya ve Norveç'te yasaklandı.[/I][/COLOR][/SIZE] [SIZE=5][COLOR=indigo][I] E140* Klorofil Renklendirici; doğal olarak tüm bitkilerde bulunur; mum ve yağların boyanmasında, eczacılık ve kozmetik ürünlerde kullanılır.[/I][/COLOR][/SIZE] [SIZE=5][COLOR=indigo][I] E141* Klorofil bakırkompleksi Renklendirici; bazı peynir çeşitlerinde, çiklette, dondurmada, sos ve çorbalarda kullanılır; bilinen bir yan etkisi yoktur.[/I][/COLOR][/SIZE] [SIZE=5][COLOR=indigo][I] E142* Green S Renklendirici; sentetik kömür katranı türevi; konserve bezelye, nane jöle ve soslarda, paketlenmiş ekmek kırıntısı ve kek karışımlarında kullanılır; hiperaktiviteye, astıma, uykusuzluğa sebep olduğu bilinmektedir; çocuklar için tavsiye edilmemektedir. ısveç, Amerika ve Norveç'te yasaklandı.[/I][/COLOR][/SIZE] [SIZE=5][COLOR=indigo][I] E150 Karamel Renklendirici; şekerden yapılır; istiridye, soya, meyveler, konserve soslar, çikolata, şekerleme, bisküvi ve turşularda kullanılır. Çocuklar için tavsiye edilmiyor.[/I][/COLOR][/SIZE] [SIZE=5][COLOR=indigo][I] E151 Brilliant Black BN, Black PN Renklendirici; kömür katranı; tatlılar, balık ezmesi, aromalı sütlü içecekler, dondurma, hardal, marmelatlar, soslar, kekler ve içeceklerde kullanılır; Danimarka, Belçika, Fransa, Almanya, ısviçre, ısveç, Avusturya, Avustralya, Amerika ve Norveç'te yasaklandı.[/I][/COLOR][/SIZE] [SIZE=5][COLOR=indigo][I] E153* Bitkisel Karbon Renklendirici; mangal kömürü, kemik, et, kan, katı ve sıvı yağlardan elde edilir; reçel, jöle ve meyan kökünde kullanılır; kanserojen olma riskinin yanında hayvan kökenli olanları haram riski taşır. Çocuklar için tavsiye edilmez. Avustralya'da yalnızca bitkisel kökenli olanına izin verildi, Amerika'da yasaklandı.[/I][/COLOR][/SIZE] [SIZE=5][COLOR=indigo][I] E154* Brown FK Renklendirici; sentetik 6 boya maddesinin karışımından oluşur; kurutulmuş balık, tütsülenmiş balık, pişirilmiş jambon ve cipslerde kullanılır; çocuklar için önerilmez; Amerika'da ve pek çok ülkede yasaklandı.[/I][/COLOR][/SIZE] [SIZE=5][COLOR=indigo][I] E155* Brown HT (Chocolate) Renklendirici, kömür katranı; çikolatalı kekte kullanılır; astımlılar ve aspirin alerjisi olanlarda kötü reaksiyonlar yapabilir; deri duyarlılığına neden olduğu bilinir; Danimarka, Belçika, Fransa, Almanya, ısviçre, ısveç, Avusturya, Amerika ve Norveç'te yasaklandı.[/I][/COLOR][/SIZE] [SIZE=5][COLOR=indigo][I] E160(a)* Karoten, alfa-, beta-, gamma- Renklendirici; insan vücudu onu karaciğerde 'A Vitamin'ine dönüştürür; havuçta, turunçgillerde ve sebzelerde bulunur; tereyağ, margarin, kek, sütlü içecekler ve meyve sularında kullanılır; bazı üreticilerin stabilizatör olarak jelatin kullandıkları bilinmektedir.[/I][/COLOR][/SIZE] [SIZE=5][COLOR=indigo][I] E160(b)* Annatto (Arnatto, Annato), bixin, norbixin Renklendirici; 'Bixaorellana' ağacından elde edilir; peynir, tereyağı, margarin,unlu gıdalar, çerez, çorba ve içeceklerde kullanılmaktadır; ayrıca eczacılıkta (balgam sökücü olarak) ve tekstil sektöründe kullanılır;jelatinle karışık bulunabilir; kurdeşene neden olduğu bilinir, HACSG² sakınılmasını öneriyor.[/I][/COLOR][/SIZE] [SIZE=5][COLOR=indigo][I] E160(c)* Paprika ekstrakt, Kapsanthin, Kapsorubin Renklendirici; kırmızı biber çekirdek ve tohumlarından elde edilir; kümes hayvanı gıdaları, dilinmiş peynirlerde kullanılır; jelatinle karışık bulunabilir; bazı ülkelerde yasaklandı.[/I][/COLOR][/SIZE] [SIZE=5][COLOR=indigo][I] E160(d)* Likopen Renklendirici; domates ve pembe greyfurttan üretilir; kanser riskini azaltabilir; jelatinle karışık bulunabilir.[/I][/COLOR][/SIZE] [SIZE=5][COLOR=indigo][I] E160(e)* Beta-apo-8'Karotenal[/I][/COLOR][/SIZE] [SIZE=5][COLOR=indigo][I] (C 30) Renklendirici; sentetik;dilimlenmiş peynirde kullanılır; bilinen yan etkisi yok; jelatinle karışık bulunabilir.[/I][/COLOR][/SIZE] [SIZE=5][COLOR=indigo][I] E160(f)* Etil ester of beta-apo-8'-karotenik asid (C 30) Renklendirici, bilinen yan etkisi yok; alkolle muamele edilmiş olabilir.[/I][/COLOR][/SIZE] [SIZE=5][COLOR=indigo][I] E161* Lutein, Kantaksantin Renklendirici; doğal olarak yeşil yaprakta, kadife çiçeği ve yumurta sarısında bulunur, Alkolle muamele edilmiş olabilir. Renklendirici; retinol; bazı mantar, kabuklu hayvan, balık ve flamingo tüyünde bulunur.[/I][/COLOR][/SIZE] [SIZE=5][COLOR=indigo][I] E162* Betanin Renklendirici; pancardan elde edilir; bilinen yan etkisi yok; Alkolle muamele edilmiş olabilir.[/I][/COLOR][/SIZE] [SIZE=5][COLOR=indigo][I] E163* Antosiyaninler Renklendirici, çiçek ve bitki kaynaklı; alkolle muamele edilmiş olabilir.[/I][/COLOR][/SIZE] [SIZE=5][COLOR=indigo][I] E170* Kalsiyum karbonat Hem renklendirici hem mineral tuz; kaya minerali veya kemikten elde edilir; diş macunu, beyaz boya, temizleme tozları, bisküvi, ekmek, kek, dondurma, dondurulmuş konserve sebze ve meyvede ve ilaçlarda kullanılır; yüksek dozlarda zehirlidir; safra, böbrek taşı, hemoroid, kabızlık ve fistül kanamalarına sebep olabilir.[/I][/COLOR][/SIZE] [SIZE=5][COLOR=indigo][I] E171 Titanium dioxid Renklendirici; diş macunu ve beyaz boyada pek çok ilaçta bazı peynir çeşitlerinde, krema ve soslarda kullanılır; kan, beyin ve bezlerde, lenf düğümleri ve akciğerde yüksek konsantrasyon oluşturabilir. Almanyada yasaktır.[/I][/COLOR][/SIZE] [SIZE=5][COLOR=indigo][I] E172 Demir oxid ve hidroxid Renklendirici; som balığı ve karides ezmesinde kek, pasta ve tatlılarda kullanılır; yüksek dozlarda zehirlidir. Almanyada yasaklanmıştır.[/I][/COLOR][/SIZE] [SIZE=5][COLOR=indigo][I] E173 Aluminium Renklendirici; draje, şekerleme, keklerde, tabletlerde dekorasyon maksadı ile kullanılır; bazı ülkelerde yasaklandı.[/I][/COLOR][/SIZE] [SIZE=5][COLOR=indigo][I] E174 Gümüş Renklendirici; çikolatalı şekerlemeler ve drajelerde kullanılır; aşırı dozlarda önemli rahatsızlıklara sebep olur; bazı ülkelerde yasaklandı.[/I][/COLOR][/SIZE] [SIZE=5][COLOR=indigo][I] E175 Altın Renklendirici; çikolatalı şekerlemelerde drajelerde kullanılır; bazı ülkelerde yasaklandı.[/I][/COLOR][/SIZE] [SIZE=5][COLOR=indigo][I] E180* Litolrubin BK Renklendirici; astım, rinit ve cilt hastalıklarına sebep olabilir. Bazı ülkelerde yasaklandı.[/I][/COLOR][/SIZE] [SIZE=5][COLOR=indigo][I] E181 Tannik acid Alkolde berraklaştırma ajanı; fındık ve oak ağacı dallarından elde edilir; doğal olarak çayda bulunur.[/I][/COLOR][/SIZE] [SIZE=5][COLOR=indigo][I] • İşaretsiz "siyah" E numaraları helal kabul edilen katkıları gösterir. [/I][/COLOR][/SIZE] [SIZE=5][COLOR=indigo][I] • "Kırmızı" E numaraları sağlık için tehlikeli katkıları gösterir. [/I][/COLOR][/SIZE] [SIZE=5][COLOR=indigo][I] • "**" işaretleri kesin hayvan (çoğunlukla domuz) kökenli katkıları gösterir.(haram) [/I][/COLOR][/SIZE] [SIZE=5][COLOR=indigo][I] • "*" Bitkisel veya hayvansal kökenli olabilir. Alkolle muamele edilmiş veya edilmemiş olabilir.Bu sebeple (şüpheli) kabul edilen katkıları gösterir. [/I][/COLOR][/SIZE] [/INDENT] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Günün ilk namazı hangi namazdır
Cevap yaz
Ana sayfa
Forumlar
KÜLTÜR,EDEBİYAT MİZAH
Sağlıklı yaşam
Gıda Maddelerinde Kullanılan Katkı Maddelerinin Ayrıntılı Listesi
Üst
Alt