Faranjit Bitkisel Tedavi

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
23 Nisan 2011
Mesajlar
3,345
Tepkime puanı
25
FARANJİT BİTKİSEL TEDAVİ

Faranjitin Bitkisel Çözümü

İki türlü tedavi yöntemi bulunmaktadır. Birincisi antibiyotikler ile uygulanan tedavidir, ikinci ise bitkisel tedavi yöntemleridir. Virüsleri ortadan kaldırmak için, antibiyotik gerekli olabilir. İleri düzeyde faranjit hastalığı yaşıyorsanız, doktora gidip tedavi yolları arayabilirsiniz. Bunun dışında ikinci yöntem olan, bitkisel faranjit tedavisinde, adaçayı ile gargara yapabilirsiniz.
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu Faranjit için oldukça etkili ve aynı zamanda öksürük, boğaz iltihabına da iyi gelen Adaçayı kürünü tavsiye ediyor.
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan Faranjit Tedavisi :

* 1 su bardağı su,

* 1,5–2 yemek kaşığı dolusu adaçayı.

Kaynamakta olan suyun içine, adaçayını atın. 10 dak kaynatın. Ilıdıktan sonra, süzün. günde 3 defa, özellikle sabahları dişerinizi fırçaladıktan sonra ve akşam yatmadan 2 defa uygulayın.(Demleme süresi tamamlandıktan sonra bitkiyi daha fazla Suyunun içinde bekletmeyiniz, mutlaka süzüp ayırınız.) 3–4 gün içinde faranjitinizi ve bademcik iltihabınız geçecektir.

Not: Aktarlardan satın alacağınız adaçayı hem çok daha ucuz hem de amacınıza daha uygundur.
Uyarı: Adaçayı, memleketimizde son yıllarda sıkca tüketilmeye başlanmış bir çaydır fakat hamile bayanların hamileliklerinin ilk üç ayında adaçayını temkinli kullanmaları gerekir. Eğer düşük tehlikesi söz konusu ise kesinlikle adaçayından uzak durmaları gerekir. Çünkü adaçayı yaprakları, dört tane düşük yapma riskini artıran madde içermektedir./Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu

Bir diğer bitkisel çözüm ise, kaynamış suya atılan karabiber karışımını içmektir. Karabiber, boğaza en iyi gelen bitkiler arasındadır. 5 gr kekik ve kimyon, 1 çay bardağı sirke ile karıştırılır ve 2 su bardağı su eklenir. Hepsi 5 dakika boyunca kaynatılır ve gargara yapılır. Faranjite iyi gelen bitkisel tedavi yöntemleri bu şekildedir. Ayrıca son derece faydalı bir bitkisel çözüm daha sunmak gerekirse, ıhlamur, elma kabukları ve limon su eklenerek kaynatılır. 5 dakika kaynattıktan sonra bardağa alınır ve üzerine tarçın eklenir. Hem içimi zevkli hem de tadı güzel olan bu karışım aynı zamanda tedavi niteliği taşır.

Faranjitten kurtulmak için bu çözümleri deneyebilirsiniz. Beklemediğiniz düzeyde bir hastalığınız var ise, doktora başvurmakta geç kalmamalısınız.

FARENJİT NEDİR? KAÇ TİP FARENJİT VARDIR?

Ağız ve burun boşluğunun arka tarafında farinks denilen boğaz kısmı bulunur. Ağzımızı açtığımızda karşıda görülen farinks kısmı iltihaplanırsa farenjit oluşur. Genellikle kışın, mikrop ve virüslerin boğaza yerleşmesi sonucu ortaya çıkan bulaşıcı bir boğaz enfeksiyonudur. Bronşit oluşumuna neden olabilir. Kimilerinde uzun süreden beri vardır ve çok fazla rahatsız edici şikayetler gözlenmez. Bu durumda hastalık kronikleşmiştir. Müzmin farenjit denilen durum ortaya çıkar. Hastalığın çok şiddetli olduğu ve yeni yeni görüldüğü durum ise akut farenjit adını alır.

NİÇİN FARENJİT OLURUZ?
Boğazın arka kısmı mikroplara, toza, ısıya karşı hassastır. Hem akut hem de müzmin farenjitin nedenleri genelde mikroplar veya virüsler olsa da oluşmalarında arada küçük farklar bulunur. Kronik farenjitte sigara ve alkol kullanımı, alerji, virüs ve bakteriler, geniz akıntısı, kuru hava gibi nedenler etkilidir. Bunların çoğu boğazı tahriş eden nedenlerdir. Bunlardan başka boğazı tahriş eden durumlar da vardır. Aşırı sıcak ya da soğuk yiyecekler, bademcik iltihabı, asitli içecekler de farenjite sebep olabilir. Bir de burun tıkandığında farenjitin olması iyice kolaylaşır.
Akut farenjitte ise sebep genelde virüs ya da bakteridir. Yine tahriş edici nedenler de farenjitin oluşmasında rol oynar. Mevsimler, farenjit oluşumunda etkendir. Kapalı ortamlarda görülme sıklığı fazladır. Havada bulunan maddeler, bazı soğuk algınlıkları farenjite yol açabilir.

BELİRTİLERİ NELERDİR?
Boğazda ağrı, yanma, kuruluk hissi, ,
Yutkunurken zorlanma ve bunun uyurken rahatsız etmesi,
Öksürük,
Ateş, ses kısılması,
Halsizlik, yorgunluk,
Burnun akması,
Baş ağrısı.
Yalnız kronik farenjitte genelde ateş olmaz. Hastanın halsizlik gibi bir sorunu yoktur. Hastaya boğazında bir şey varmış gibi gelir. Boğazı temizleyince geçeceği hissi vardır. Fakat boğazı temizlemek daha çok tahriş eder.
Doktor muayenesinde boğazda kızarıklık ve şişlik, burunda şişlik, geniz akıntısı, burun akması gibi bulgular vardır. Doktorun muayenesi ve hastanın söyledikleri sonucu farenjit teşhisi konur. Herhangi bir tetkike gerek yoktur. Bazen gerekirse farenjite neden olan rahatsızlığı bulmak için doktor tetkik isteyebilir. Sinüzitten şüpheleniliyorsa film çekimi gerekir.

KİMLER RİSK ALTINDA?
Bu durumda kişisel özellikler ön plana çıkıyor. Örneğin ağızdan nefes alma bu hastalığa yakalanma riskini arttırır. Alerji, burun kemiğinde eğrilik, doğuştan gelen bir takım özellikler hastalığa yakalanmayı kolaylaştırır. Bunların dışında stresli bir yaşam sürmek, düzensiz yaşamak, sigara kullanmak, uyku bozukluğu hastalığa yakalanma ihtimalini arttırır.

FARENJİT TEDAVİSİ

Antibiyotik kullanımı hastalığın tedavisinde önemlidir. Bu, virüsler üzerine etkili olmasa da bakterileri ortadan kaldırmak için gereklidir. Böylece hastalığın iyileşmesi hızlanır. Antibiyotik kullanımından başka ateş düşürücü, ağrı kesici, alerjisi olanlar için alerjiyi önleyici ve öksürük kesiciler kullanılabilir. Geniz akıntısı için ilaç verilebilir.
Kronik farenjit için tedavi uzun sürer. Hem doktorun hem de hastanın yapması gerekenler vardır. Tedavide niçin kronik farenjit olduğu araştırılır. Hastalık genelde tamamıyla ortadan kaldırılamaz. Pastil kullanımı ise faydasızdır.

FARENJİTTEN KORUNMA YOLLARI
Farenjitten korunmak için sigarayı bırakmak gerekir. Boğazı tahriş eden aşırı sıcak ve soğuk yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Boğazı temizlemek de tahriş edici olduğu için yapmamak gerekir. Tozlu ve kirli ortamlardan, kapalı yerlerden uzak durmak gerekir. Elleri sık yıkamak ise enfeksiyonu önlemeye yardımcıdır. Eğer alerjiniz varsa buna neden olan şeylerden korunmalısınız. Mide asidinin boğaza kaçtığı reflü gibi bir sorununuz varsa çay, kahve, alkol, kola gibi içecekleri azaltmak ve fazla yemekten kaçınmak gerekir.
Düzgün bir yaşam, düzenli yapılan spor ve vitaminsiz kalmamak farenjitten korunmayı sağlayan durumlardır.

Farenjit için Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar;

- Uykusuz kalmamak , yorgun düşülmemeli.

- Yatmadan ağız gargarasıyla temizlik yapmak dişleri fırcalayarak agızda bakteri oluşturacak yemek artıklarını siş aralıklarından temizlemek.

- Gece uyuduğunuz odada kalorifer varsa, odayı mutlaka nemlendirin, kalorifer peteğine su askısı takın, odanın nemli durmasını sağlayın.

- Sigara ve alkol almamak , Koyu çay ve kahveden ve asitli içecekler den kaçınmak.

- Tozlu yerlerde ve kirli havada bulunmamak

- Aşırı sıcak ve soğuk gıda almamak , Bol Baharatlı, acı yemeklerden ve Kabuklu bogazı tarhiş edici yiyeceklerden kacınmak

- Üşümemeye çalışmak

- Bol, bol sıvı alın, terli iken korunmaya dikkat edin.

- Alerjiye neden olan faktörlerden uzak kalmak , hangi maddeye karşı alerjiniz olduğunuzu mutlaka öğrenin, alerjinin arttığı dönemlerde, faranjitin azması muhtemel, bu nedenle alerjinizi kontrol altında tutun.

- Vitamin gereksinimlerini karşılamak , özellikle c vitamin.

- Ağız yoluyla değil burundan nefes almak, cünkü agız direk olarak ortam daki tozu ve bakterileri bogaza göndermekte, burun ise toz ları süzer ve soludugumuz havayı nemlendirerek cigerlerimize göndermekte.

- Boğazı temizlemeye çalışmamak

Farenjit tedavisine başlanırken ilk önce hastanın "boğaz Kültürü" alınıyor , bu kültür sayesinde hastalığın mikrobik olup olmadığı belirlenir.

Akut Farenjit ' in Tedavisi:
Akut farenjit te sıcak sifalı çay içilmesi iyi gelir. Akut farenjite virüslerin neden olduğu düşünüldüğünde antibiyotik verilmesi gerekli değildir. Ancak sıklıkla virüslerin yaptığı iltihaba bakterilerde eklendiğinden antibiyotikler hastalığın iyileşme süresini kısaltmaktadırlar (Antibiyotik ilaçlar patolojik "hastalık yapıcı" bakterileri zararsız hale getirdiği gibi, bağırsaklardaki faydalı bakterileride yok eder, Buda uzun vadede sindirim bozukluklarına sebep olur). Antibiyotiklerin yanısıra, ağrı kesici-ateş düşürücü ilaçlar, alerji düşünülen hastalarda antihistaminikler, burun açıcı spreyler, öksürük kesiciler ve ağız gargaraları (tuzlusu ile gargara olabilir) kullanılabilir.

Kronik Farenjit ' in Tedavisi:
Kronik farenjit için tedavi uzun sürer.Tedavide niçin kronik farenjit olunduğu araştırılır.Kronik farenjit e sebep olan etkenlerden uzak durulmalıdır. Farenjit adaçayı, hatmi, ve papatya çayı içilmesi azda olsa rahatlatıcı özeliklere sahiptir. Kronik farenjitin tedavisi oldukça zordur. Hastanın bazı durumlara dikkat etmesi gerekmektedir. Ancak yine de kronik farenjit çoğu zaman tam olarak ortadan kaldırılamaz. Tedaviyi belirlemek için kronik farenjiti ortaya çıkaran başka bir faktör olup olmadığına bakılmalıdır. Eğer bulunursa önce onun tedavisi gerekir.

Muzmin Farenjit insanda bir anda oluşmuyor belli süreç içerinsinde oluşmaktadır, tedaviside uzun süreli geçmektedir hastalık kendisini 45-50 günde tekrarlayabilir.

5er gr kekik ve kimyon, 1 çay bardagi sirke ve 2 su bardagi su karişiminda 5 dakika kaynatilir. gargara yapilir.
 

shookme

Yeni Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
6 Ağustos 2015
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
varis tedavisinde de bitkisel tedavi ile ilgili bilgi verebilir misiniz ?
 
Üst Alt