Ezan okunurken nasıl davranmalı

Ersay

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
3 Mayıs 2020
Mesajlar
29
Tepkime puanı
1
Konum
İstanbul
Selamın aleyküm Arkadaşlar, Ezan okunurken nasıl davranmalı ile alakalı birkaç sorum olacaktı.
1-)Ezan okunurken müezzinin söylediği kısmı durduktan sonra tekrar etmenin hükmü nedir? Farz mı, Vacip mi, Müstehap mı? Mekruh mu? Vb.
2-)Cuma namazında ezanın son kısmında müezzin, '' La ilahe illallah'' demeden önce herkes ' 'la ilahe illallah' ' diyor. Müezzin dedikten sonra denmesi gerekmez mi? Eğer cemaat doğru yapıyorsa günlük hayatta ezan okunduğu zaman müezzinin söyleyeceği kısmı önceden mi söylemek lazım?
3-)Sela okunurken dinlememek veya günlük işlerle veya sadece keyfi işlerle meşgul olmak günah mı?(Değilse mekruh mu?)
4-)Akşam ezanı hızlı okunduğu için takipte sıkıntı yaşıyorum. Müezzin daha ben okurken diğer kısmı okumaya başlıyor. Akşam ezanı ile alakalı bir ayrıcalık var mı?
Selam ve sevgiyle...
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Aleykümselam, Hadis-i Şeriflerde sorunun cevabını bulabilirsin.
Peygamberimiz s.a.v buyuruyor:
Ezanı işittiğiniz zaman siz de müezzinin dediğini deyin.

“Resûlüllah (s.a.s.) buyurdular ki:

Müezzin, ‘Allahu ekber Allahu ekber’ deyince sizden kim samimiyetle, ‘Allahu ekber, Allahu ekber’ derse, sonra müezzin: ‘Eşhedu en lâ ilâhe illâllah’ deyince, ‘Eşhedu en lâ ilâhe illâllah’ derse; sonra müezzin: ‘Eşhedü enne Muhammeden Resûlüllah’ deyince, ‘Eşhedü enne Muhammeden Resûlüllah’ derse; sonra müezzin: ‘Hayye ale’s-salâh’ deyince ‘Lâ havle velâ kuvvete illâ billâh’ derse; sonra müezzin: ‘Hayye ale’l-felâh’ deyince, ‘Lâ havle velâ kuvvete illâ billâh’ derse; sonra müezzin: ‘Allahu ekber Allahu ekber’ deyince, ‘Allahu ekber Allahu ekber’ derse; sonra müezzin: ‘Lailâhe illâllah’ deyince ‘Lâilahe illâllah’ derse cennete girer.
Sela okunurken en doğrusu ezana gösterilen saygıyı göstermektir. Çok önemli bir sebep yoksa saygıyla dinlemek gerekir. O an için durum buna müsait değilse bir günah olmaz.

Bilindiği gibi akşam vakti namazının vakti diğer vakitlere göre daha kısadır. Öğle namazı, ikindi namazı ve yatsı namazı kılabilmek için oldukça zaman varken; akşam namazı için vakit aralığı daha kısadır. Ayrıca diğer vakitlerden farklı olarak tek akşam namazının farzı (3 rekat) önce kılınır. Diğer vakitlerde ilk önce sünnet kılınırken, akşam namazında sünnet farzdan sonra kılınmaktadır.

İşte bunları göz önünde bulundurarak İslam alimleri vaktin dar olması nedeniyle ezanın daha hızlı okunduğunu ve farzın önce kılındığını belirtmişlerdir. Ama bununla ilgili net bir ayet, hadis veya ilmihalde bir bilgi yoktur. Sadece bu şekilde yorum getirmişlerdir.

Bazı görüşlerde ise kıyametin akşam vakti kopacağı belirtilerek bunun için akşam ezanının hızlı okunduğunu ve farzın önce kılındığını söylerler. Ama kıyametin ne zaman kopacağı hakkında ayetlerde, hadislerde, islam kaynaklarında bir bilgi yoktur.

Akşam vakti insanların evine gidecekleri, yolda oldukları vakittir. Ramazan ayında oruçlarını açtıkları vakittir. Günün en yorgun olunduğu vaktidir. Kısaca meşguliyetin yoğun olduğu bir vakittir. Bu gibi nedenleri göz önünde bulundurursak ve ayrıca hadisi şerifte belirttiği gibi "Kolaylaştırınız, Zorlaştırmayınız" tavsiyesine göre akşam ezanının hızlı okunmasının hikmetini anlayabiliriz belki.
 
Üst Alt