Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Ana sayfa
Forumlar
KÜLTÜR,EDEBİYAT MİZAH
Bunları biliyormuyuz
Eskiden Yiyecekler Nasıl Saklanırdı
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
Mesaj
<blockquote data-quote="ömr-ü diyar" data-source="post: 7854" data-attributes="member: 376"><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Purple"><strong>Hz. İsa’dan önce Eski Mısır gerçekten büyük ve uygar bir toplumdu. Eski Mısırlıların çeşitli konulardaki buluşları ve uygulamaları, bu sözümüzü kesinlikle doğrulamaktadır.</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Purple"><strong>Eski Mısır toplumunun egemen sınıfı ve soyluları, lüks derecesine varan gerçek bir rahatlık içinde yaşıyorlardı. Bu arada ülkenin çöl sıcağında gerçekten gerekli bir unsur olan “buz” dan yararlanmayı da biliyorlardı.</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Purple"><strong>Köleler her gece yüzlerce toprak kap içine doldurulmuş suyun donmasını sağlamakla görevliydiler. Gecenin arzında bu kapları dolduran suyun yüzünde ince bir buz tabakası oluşurdu. Ertesi gün efendileri de yiyeceklerini ve içeceklerini soğutmak için bu buz tabakalarından yararlanırlardı.</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Purple"><strong>Gene eski Makedonya’da yiyecekleri ve içecekleri soğutmak için başka bir yöntem uygulanıyordu. Hindistan fatihi Büyük İskender rahatına, konforlu yaşamaya çok düşkündü.</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Purple"><strong>Hindistan seferi esnasında, içmeksizin yapamadığı içkisinin soğutulmasını istemişti. General olmak tutkusuyla yanan subaylarından biri, dağların tepesinde kar topladı. Bu karı, kolaylıkla erimeyeceği derin, gölgeli çukurlara doldurdu. Böylece İskender’in şarabının devamlı şekilde soğutulmasını sağladı.</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Purple"><strong>Aradan 300 yıl geçtikten sonra, Romalılar kölelerini dağlardan kar toplayıp Roma’ya getirmekle görevlendiriyorlardı. Şehrin uygun yerlerindeki mağaralara, özel olarak hazırlanmış kovuklara depolanan karın erimemesi için üzeri defne yaprakları, yeşillik dallarla örtülürdü.</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Purple"><strong>Sonra Portekizliler başka bir yöntem uyguladılar. Kışın dağların oyuklarında, kovuklarında donan, buz haline gelen suyu yosunlarla sarıyor, kaplıyor, ilerde havanın ısındığı mevsimde bunu kullanıyorlardı.</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Purple"><strong>13. yüzyılda Uzak Doğu’ya giden uzun bir süre Çin’de kalan ünlü gezgin Marko Polo suyun, sütün, hatta ender bulunan, değerli ve çabuk bozulan bazı yiyeceklerin dondurularak muhafaza edilmesi yöntemini öğrendi. İtalya’ya dönüşünde bu yöntemin orada da uygulanmasında öncü oldu.</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Purple"><strong>Bütün bunlara rağmen buzla ve dondurmak suretiyle yiyeceklerin muhafaza edilmesi işinin büyük ölçüde ve yaygın şekilde yapılabilmesi hayli gecikmiştir. 17. yüzyılda, Fransa’da buz ve kar satıcılarının hayli yaygınlaştığı biliniyorsa da, aynı şeyin Amerika’da uygulanması 1799 yılından önce değildir.</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Purple"><strong>1800 yılında bir İngiliz evlerde buzun muhafazası için ilk “buzluğu” yaptı.</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Purple"><strong>1834 yılında Jacob Perkins adındaki bir mühendisin çalışmaları da soğutucu olarak bir “devri daim” sisteminin kullanıldığı ilk buz makinesinin ortaya çıkarılmasıyla sonuçlandı.</strong> </span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="ömr-ü diyar, post: 7854, member: 376"] [SIZE=4][COLOR=Purple][B]Hz. İsa’dan önce Eski Mısır gerçekten büyük ve uygar bir toplumdu. Eski Mısırlıların çeşitli konulardaki buluşları ve uygulamaları, bu sözümüzü kesinlikle doğrulamaktadır. Eski Mısır toplumunun egemen sınıfı ve soyluları, lüks derecesine varan gerçek bir rahatlık içinde yaşıyorlardı. Bu arada ülkenin çöl sıcağında gerçekten gerekli bir unsur olan “buz” dan yararlanmayı da biliyorlardı. Köleler her gece yüzlerce toprak kap içine doldurulmuş suyun donmasını sağlamakla görevliydiler. Gecenin arzında bu kapları dolduran suyun yüzünde ince bir buz tabakası oluşurdu. Ertesi gün efendileri de yiyeceklerini ve içeceklerini soğutmak için bu buz tabakalarından yararlanırlardı. Gene eski Makedonya’da yiyecekleri ve içecekleri soğutmak için başka bir yöntem uygulanıyordu. Hindistan fatihi Büyük İskender rahatına, konforlu yaşamaya çok düşkündü. Hindistan seferi esnasında, içmeksizin yapamadığı içkisinin soğutulmasını istemişti. General olmak tutkusuyla yanan subaylarından biri, dağların tepesinde kar topladı. Bu karı, kolaylıkla erimeyeceği derin, gölgeli çukurlara doldurdu. Böylece İskender’in şarabının devamlı şekilde soğutulmasını sağladı. Aradan 300 yıl geçtikten sonra, Romalılar kölelerini dağlardan kar toplayıp Roma’ya getirmekle görevlendiriyorlardı. Şehrin uygun yerlerindeki mağaralara, özel olarak hazırlanmış kovuklara depolanan karın erimemesi için üzeri defne yaprakları, yeşillik dallarla örtülürdü. Sonra Portekizliler başka bir yöntem uyguladılar. Kışın dağların oyuklarında, kovuklarında donan, buz haline gelen suyu yosunlarla sarıyor, kaplıyor, ilerde havanın ısındığı mevsimde bunu kullanıyorlardı. 13. yüzyılda Uzak Doğu’ya giden uzun bir süre Çin’de kalan ünlü gezgin Marko Polo suyun, sütün, hatta ender bulunan, değerli ve çabuk bozulan bazı yiyeceklerin dondurularak muhafaza edilmesi yöntemini öğrendi. İtalya’ya dönüşünde bu yöntemin orada da uygulanmasında öncü oldu. Bütün bunlara rağmen buzla ve dondurmak suretiyle yiyeceklerin muhafaza edilmesi işinin büyük ölçüde ve yaygın şekilde yapılabilmesi hayli gecikmiştir. 17. yüzyılda, Fransa’da buz ve kar satıcılarının hayli yaygınlaştığı biliniyorsa da, aynı şeyin Amerika’da uygulanması 1799 yılından önce değildir. 1800 yılında bir İngiliz evlerde buzun muhafazası için ilk “buzluğu” yaptı. 1834 yılında Jacob Perkins adındaki bir mühendisin çalışmaları da soğutucu olarak bir “devri daim” sisteminin kullanıldığı ilk buz makinesinin ortaya çıkarılmasıyla sonuçlandı.[/B] [/COLOR][/SIZE] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Günün ilk namazı hangi namazdır
Cevap yaz
Ana sayfa
Forumlar
KÜLTÜR,EDEBİYAT MİZAH
Bunları biliyormuyuz
Eskiden Yiyecekler Nasıl Saklanırdı
Üst
Alt