Eşimin davranışlarını nasıl değiştirebilirim

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
gozluk.jpg

Başlığı görür görmez, sevindiniz değil mi..?
amaa Kendimize önce şunları soralım: "Eşimi değiştirmeli miyim?" ; Eşim değişebilir mi ? yoksa ben değişirsem ona farkli davranirsam Eşim değişir mi...?
Eşimi kendime benzetebilirmiyim..?

Öncelikle bilmemiz gereken, her insanın doğumundan itibaren yavaş yavaş oluşan, zihnine kazınmış hayata dair çeşitli düşünceleri olduğudur.
Bu düşünceler ailesinden, çevresinden, izlediklerinden ve gördüklerinden harmanlanmış ve yorumlanmış hayat biçimlerinden oluşur.
Yani herkesin belirli ilkeleri,prensipleri, doğru ve yanlışları güçlü ve zayıf yönlerini vardır.
Bu doğru ve yanlışlar insanin,hem kişisel, hem davranışsal hem de algısal ,akılsal ,duygusal yönden farklılık gösterir, hiç kimse birbirinin aynı değildir.
Biri için doğru olan, diğeri için yanlış olabilir...
bu da kişinin olaylara hayatın hangi penceresinden baktığı ile değişebilir.. Tercihlerimiz hayatımızın akış yönünü belirler.
Eşimizin nasıl biri olacağı bizim nasıl biri olduğumuza bağlıdır.

Herhangi birini değiştirmeye çalışmak düşüncesi zihnimize geldiğinde, karşımızdakini kontrol etmek, istediğimiz gibi düşünmesini sağlamak,
adeta bir sihirli değnekle hayallerimizdeki insan haline getirmek fikirleri olmaması gerekmektedir.
Çünkü herkesin olaylara bakış açısı, algıları, öğrendikleri birbirinden farklıdır ve farklı davranmamız normaldir.

Kişi eşini, kendisi gibi görmemeli, farklı bir birey olduğunun bilinçli bir şekilde farkına varmalıdır.
Eşe, onu değiştirmeye çalışma mesajını doğrudan vermek ya da onu eleştirmek yerine öncelikle yaptığı davranışları kabul etmek gerekmektedir.
“Benim eşim annesine tek laf etmiyor, bu durum bana destek vermediği için değil, annesiyle arasını bozmak ,bedduasini almak istemediği için”
şeklinde düşünmek öncelikle sizin ruh durumunuzu düzeltir.

yapıcı cümleler eşimizin davranışını değiştirmek değil, isteğimizi karşı tarafa destek vererek, şikayet etmeden açıklamamıza,
sonuç olarak da kaliteli bir evlilik ilişkisi için oluşan sorunların ortadan kalkmasına yol açar.

Çiftlerin birbirlerine verecekleri en önemli mesaj güvendir. Bu sebeple eşler, birbirlerini sürekli baskı kurarak, eleştirerek, anlayış göstermeden değiştirmeye çalışmak yerine, karşılıklı olarak birbirlerinin paylaşımlarını dinlerse, yapıcı şekilde öneride bulunursa ya da kabullenip, takdir edip, ardından problemi açıklarsa yani eşinin "eğitimcisi" olmak yerine "destekçisi" olup yardım edici olursa sorunlar çok daha kolay çözülür.
Elbette ki hiç öğüt vermemek-susmak değil, öncelikle “kabul et, olumlu davranışları takdir et, ardından yapıcı Gönül dilli ile uyar” felsefesi en çok işe yarayan yöntemdir.

Amaç hiçbir zaman eşi değiştirmek değil, birliktelikteki uyum sürecinde zedelenme var ise, daha sağlıklı bir iletişim için karşılıklı bir şekilde
üslubumuzu düzeltmekten ibaret olmalıdır.
Alinti..

Ab-ı Hayat

Moderatör
Moderatör
("Eşimizin nasıl biri olacağı bizim nasıl biri olduğumuza bağlıdır.") %100 doğru bir cümle... kesinlikle katılıyorum bu paylaşımların için sana teşekkür ederim abla ben bu siteye yeni üye olduktan sonra galiba eşimle ilgili birşeyler sorunlar paylaşmıştım sizde bana her konuda eşitlik beklemeyin demişiniz ben bu sözü aklımdan çıkarmadım ona göre davranıyorum eşime ve yukarıdaki makale ye benzer bayağı yazı okudum evlilikle ilgili bunları hayata geçiriyorum e elimden geldiğince de devam edicem herşey beyinde bitiyor aslında... tek sorunumuz olaylara mantıklı yönden bakabilmek bazen yapamıyoruz işte (nefsimizle hareket ediyoruz) o zaman problemler çıkıyor...empati duygumuzu arka plana atmayarak çok daha iyi iletişim kurabiliriz ... allaha emanet ol gönül sızım abla teşekkürler

Üst Alt