Elma Sirkesi Yapımı

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Mesajlar
3,351
Yüzlerce yıl önce mahzende unutulan bir şarap sayesinde keşfedilen sirke ile sağlıklı saçlara, pürüzsüz bir cilde sahip olabileceğiniz gibi fazla kilolarınızdan ve varislerinizden de kurtulabileceğinizi biliyor muydunuz? Özellikle, taşıdığı bikarbonat iyonları sayesinde sindirimi kolaylaştıran tek meyve olan elmanın, sirkesi de genel sağlık ve güzellik açısından büyük önem taşıyor. Bugüne kadar sadece sofrada kullanılan elma sirkesinin cilt güzelliği için doğurduğu inanılmaz sonuçlara sizde tanık olmak isterseniz, işte size evde hazırlayabileceğiniz doğal elma sirkesi tarifi..

Elma Sirkesi

Malzemeler
• 2 kg elma
• 1 litre su
Yapılışı
1. Elmaları küçük parçalar halinde dilimleyin.
2. Doğradığını elmaları tencereye alın üzerine suyu ilave edin ve kaynatın.
3. Komposto kıvamına geldiğinde tadına bakın eğer tatlı ise ocaktan alın. (Tatlı olmazsa sirke olmaz).
4. Bu karışımı bir kavanoza alın.
5. Üzerini hava alacak şekilde ince bir bezle sıkıca kapatın.
6. 5 hafta boyunca bekletin.
7. Üzerinde beyaz bir tabaka oluştuğunda sirkeniz hazır demektir.

Notlar:
Elma Sirkesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler;
• Elma sirkesi için en uygun olan elma, tatlı kış elmalarıdır. Ekşi ve ham elmaları ile sirke olmuyor.
• Elmalar yıkandıktan sonra, sirke yapmak için kullandığınız malzemeleri de sıcak suyla iyice yıkamalısınız.
• Sirke yapımında bakterilerin verimli çalışmasını sağlayacak oksijen ve sıcaklık çok önemlidir. Bu nedenle havayla teması artırmak için geniş ağızlı ve sığ bir kavanoz kullanmalısınız ve üzerine temiz, ince bir tülbent örtmelisiniz.
• Günde bir kere karıştırarak havalanmayı sağlarsanız sirkeleşme daha çabuk olur.
• Sirkeleşme için ılık 15-25 C bir ortam tercih etmeli ve kavanozları güneş ışığından uzak loş bir yerde saklamalısınız.
• Kullanacağınız kapları cam ya da ahşap olarak seçmelisiniz.
• Yapım sırasında sirkeleşmeyi hızlandırmak için daha önce hazırladığınız doğal elma sirkesi ilave ederek hazırlayabilirsiniz.
• Sirke seçilen elma türüne göre 3-6 hafta içinde oluştuğu için sirke kokusunu almaya başladığınızda her gün tadarak istenilen tat ve asit derecesi elde edene kadar bu işleme devam etmelisiniz.
• Devam eden sirke mayalanmasını engellemek için birkaç kat tülbentten, süzme yoğurt kesesinden, kahve filtresi vb. filtrelerden geçirerek iyice süzün. Böylece meyve kalıntılarından arındırılmış olur
 
Üst Alt