Ekonomik nitelikler

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37
EKONOMİK NİTELİKLER


İşgücü


İlimizde 12 ve daha yukarı yaştaki nüfus içinde işgücüne katılma oranı % 48 olup, cinsiyete göre önemli farklılık göstermektedir. İşgücüne katılma oranı erkek nüfus için % 62, kadın nüfus için % 34' tür.


Erkek nüfusun işgücüne katılma oranı köyde % 81 iken, il merkezinde % 57, ilçe merkezlerinde % 52' dir. Erkek nüfusun işgücüne katılma oranı Sumbas ilçe merkezinde % 60 ile en yüksek, Bahçe ilçe merkezinde % 47 ile en düşük düzeydedir.


İşgücüne katılma oranı kadın nüfus için yerleşim yerlerine göre çok büyük farklılık göstermektedir. Köydeki her 100 kadından 84' ü işgücünde iken, bu oran il merkezinde ve ilçe merkezlerinde % 10' dur.


Nüfusun yaş ve cin*siyet yapısı, işgücü*ne katılma düzeyini etkileyen faktörler*den biridir. Kadın ve erkek nüfusun işgücüne katılma oranları, yaşlara göre farklı düzey*lerde gerçekleş*mektedir.


Erkek nüfus, genç yaşlarda düşük düzeylerde işgücüne katılmakta, "25 - 44" yaşları arasında en üst düzeyde işgücündeki yerini korumakta ve yaş ilerledikçe işgücün*den ayrılmaktadır. Yerleşim yerlerine göre erkek nüfu*sun işgücüne katılımı "25 - 44" yaşları arasında önemli farklılık göstermemektedir. 45 yaşından sonra, il merke*zinde ve ilçe merkezlerinde erkek nüfusun işgücüne ka*tılma oranları azalmakta iken, köydeki erkek nüfus, 65 yaşına kadar genç yaşlardaki gibi yüksek düzeydeki işgü*cüne katılımını korumaktadır.


Kadın nüfusun yaşa göre işgücüne katılma oranı, şehir*de tüm yaşlarda erkek nüfustan oldukça düşüktür. Köyde ise kadın nüfusun işgücüne katılma oranı, çok genç yaşlarda erkek nüfustan yüksek düzeyde iken, 25 yaşın*dan sonra erkek nüfus ile yaklaşık aynı düzeydedir. Kadın nüfus, yerleşim yerlerine göre de farklı işgücüne katılım yapısı göstermektedir. İl merkezindeki kadın nüfusun işgücüne katılma oranı ile ilçe merkezlerindeki kadın nüfusun işgücüne katılma oranı tüm yaşlarda yaklaşık aynı düzeyde iken, köydeki kadın nüfus şehirdeki kadın nüfustan oldukça yüksek oranda işgücüne katılmakta ve 65 yaşına kadar da yüksek dü*zeydeki işgücüne katılımını devam ettirmektedir.


İstihdam


İstihdam edilen nüfusun, işgücü nüfusu içindeki oranı erkek nüfus için % 82, kadın nüfus için % 91'dir.


İstihdam edilen nüfusun ekonomik faaliyete göre yapısı, yerleşim yerine ve cinsiyete göre değişmektedir. İstihdamdaki erkek nüfusun % 40' ı hizmet sektöründe çalışmaktadır. Bu oran il merkezinde % 68, ilçe merkezlerinde % 60 ile köylerden daha yüksek orana sahiptir. İl genelinde tarım sektöründe istihdam edilen erkek nüfusun oranı % 43 iken, köyde bu oran %81' e yükselmektedir.


İstihdam edilen kadın nüfusun ekonomik faaliyete göre dağılımı erkek nüfustan farklı bir yapı göstermektedir. İstihdamdaki kadın nüfusun % 89' u tarım sektöründedir. Köylerde istihdam edilen kadın nüfusun hemen hemen tamamı tarımda çalışırken, şehirde istihdam edilen kadın nüfusun çoğunluğu hizmet sektöründe çalışmaktadır.


İstihdam edilen nüfusun % 42' si ücretsiz aile işçisi olarak çalışmaktadır. Bu oran erkek nüfus için % 17 iken, kadın nüfus için % 82' dir. Erkek nüfusun % 45' i, kadın nüfusun % 12' si ücretli olarak çalışmaktadır.


Kendi hesabına çalışan kadın nüfus oranı % 6 ile oldukça düşük iken, çalışan erkek nüfusun % 35’ i kendi hesabına çalışmaktadır.


İşsizlik


Sayımdan önceki bir hafta içinde çalışmayan ve bir işle de bağlantısı olmayanlardan, iş arayan ve son üç ayda iş bulmak için bir girişimde bulunanların, toplam işgücü nüfusu içindeki oranı, bir başka deyişle işsizlik oranı % 14.9' dur. Bu oran erkek nüfusta % 18 iken, kadın nü*fusta % 9.4' tür.


İşsizlik oranı ilçe merkezlerinde il merkezinden daha yüksektir. İlçe merkezlerinde % 32.8 olan işsizlik oranı, il merkezinde % 30.4' tür. Köylerde ise bu oran % 1' dir.


İl merkezi ve ilçe merkezlerinde kadınların işsizlik oranı, erkeklerin işsizlik oranından daha yüksek iken, köylerde erkeklerin işsizlik oranı kadınlardan daha yüksektir. İl merkezinde işsizlik oranı kadınlarda % 47, erkeklerde % 27.5, ilçe merkezlerinde kadınlarda % 45.3, erkekler*de % 30.6 iken, köylerde işsizlik oranı kadınlarda % 0.6, erkeklerde % 1.4' tür.


HANEHALKI ve KONUT NİTELİKLERİ


Hanehalkı Büyüklüğü


İlimizde bulunan 91 368 hane halkının yaklaşık 69' u şehirde yaşamaktadır. İlimiz genelinde ortalama hanehalkı büyüklüğü 5.1' dir. Toprakkale ilçe merkezi ortalama hanehalkı büyüklüğü 5.7 ile en yüksek, Bahçe ilçe merkezi ortalama hanehalkı büyüklüğü 4.5 ile en düşük değere sahiptir.


Konutun Nitelikleri


İl merkezinde yaşayan hanehalklarının % 81' i, ilçe merkezlerinde yaşayan hanehalklarının % 76' sı tuvaleti içinde bulunan konutlarda oturmakta iken, köylerdeki hanehalklarının % 41' inin konutunun içinde tuvaleti bulunmaktadır. İl merkezi ve ilçe merkezlerindeki hanehalklarının % 94' ü içinde borulu suyu olan konutlarda yaşarken, köylerdeki her yüz hanehalkından 34' ünün konutunun içinde borulu su bulunmamaktadır.


l genelinde hanehalkla*nnın % 77'si kendi evin*de oturmaktadır. Otur*duğu konuta sahip olan hanehalklarının oranı yerleşim yerlerine göre farklılık göstermektedir. Kendi evinde oturan ha*nehalklarının oranı il merkezinde % 68, ilçe merkezlerinde % 72 iken, köylerde bu oran % 92' ye yükselmektedir. Kiracıolan hanehalkları*nın oranı da yerleşim yerlerine göre farklılık göstermektedir. İl mer*kezinde kiracıların oranı % 25 ile en yüksek düze*ye sahip iken, köylerde bu oran % 2' dir.
 
Üst Alt