Efsane bir aşk ve incelik

canısı

Başarılı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
14 Mayıs 2011
Mesajlar
110
Tepkime puanı
2
202113840.jpg


Osmanlı’nın büyük cihan padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın ve büyük aşk’ı Hürrem Sultan’ın bir kız çocuğu gelir Dünya’ ya .

Efsane bir ask’ın meyvesidir bu çocuk ve bu yüzden belki efsane aşkların en temeline , en masalsı olanına ithafen ismi Mihrimah konulur Mihr-ü Mah Farsça da Güneş ve Ay demektir.


Zaman hızla geçmiş Mihrimah Sultan büyümüş 17 yaşına gelmiştir ki o zamanlar için evlendirilmesi uygun olan bir yaştadır. İki talibi olur ,biri Diyarbakır valisi Rüstem Paşa dır,diğeri ise saray’ın baş mimarı Mimar Sinan… .


Padişah biricik kızını Rüstem paşa ile evlendirir , Sinan evlidir ve 50 yaşındadır ama bilinen odur ki Mihrimah Sultan’a deliler gibi aşıktır.....


Mimar Sinan o derece derin bir tutku ile aşık olduğu Mihrimah Sultan’a kavuşamamıştır fakat o’na olan aşkını olanca güzelliğiyle ,sanatına yansıtmıştır.


İstanbul’un en güzel yerlerinden birine ,Üsküdar’a Mihrimah Sultan adına bir cami yapması istenir kendisinden.1540 yılında inşa etmeye başladığı cami’yi 1548 yılında tamamlar.Cami inşa edilirken bir yandan kendi aşkını anlatır hiç şüphesiz ve eserine sanki “eteklerini giymiş bir kadın” siluetini verir, ayrıca cami için mimari olarak esinlendiği ,örnek aldığı yer ise bir başka aşka ,kutsal bir aşka adanmış bir şaheserdir ; Ayasofya………..


Bahsi geçen bu cami 2 Minareli olup ,padişah fermanı ile yaptırılan bir eserdir, ama Sinan’ın söyleyecekleri bununla bitmemiş olacak ki bu eserden 14 yıl sonra o güne kadar ilk defa ,padişah fermanı olmaksızın , Edirnekapı da surların yakınına pek kimsenin ilgilenmediği ,ıssız ,yalnız ama İstanbul’ un en yüksek tepesi olan bir yere ,sanki aşkının gizli,ıssız ve yalnızlığını ama bir o kadar büyüklüğünü haykırmak istermişcesine ikinci bir eser yapmaya koyulur....


Mihrimah Sultan’a ithafen.......


Derler ki; cami Mihrimah sultanın o duru, gösterişsiz ve bir o kadar asil güzelliğine istinaden küçücüktür ve sadece 38 mt bir minareye sahiptir. Bir adet incecik kubbesinin üzerindeki 161 pencere ise iç güzelliğinin ne kadar aydınlık ve berrak olduğunu temsil eder, bu sayede gün ışığının her köşede adeta dans ettiği kadınsı edalı. ( o tarihte bu açıklıktaki ve bu kalınlıktaki bir kubbeye o kadar pencere, dünya üzerinde sadece Mimar Sinan tarafından yapılabilirdi) cami içindeki pandatiflerde ve minare kenarlarındaki upuzun işlemelerde de Mihrimah Sultan'ın o çok güzel ayak topuklarını döven ,upuzun saçları tasvir edilmiştir.,


Ve yine denir ki Mihrimah Sultan’ın statüsü iki minareli cami yaptırmaya yetmesine rağmen, yalnızlığını simgelemesi anlamında tek minareli yapılmıştır bu cami.


Ama Sinan aşk‘ını öyle sihirli bir tılsımla mühürlemiştir ki ,bu sırra şaşırmamak ,o sevdaların naifliğine imrenmemek elde değil. Sinan Usta'nın aşk'ının vesikasıdır sanki, iki caminin de yeri özenle seçilmiştir. Güneşin doğum ve batım yerleri tespit edilerek yapılmış camilerdir. Edirnekapı’daki Mihrimah Sultan Camii’ni aynı anda görebileceğiniz bir yer tespit edin. Günbatımında (elbette, yılın sadece bir gününde ki o gün 21 Mart gece ile günün birbirinre eşit olarak kavuştuğu gün’dür daha enteresanı, o gün Mihrimah Sultan’ın doğum günüdür) göreceğiniz muhteşem manzara şudur:

Edirnekapı Camii’nin tek minaresinin arkasından güneş batarken, Üsküdar’daki caminin minareleri arasından ay doğmaktadır! “Bu nasıl bir hesaplama, bu nasıl bir estetik anlayışıdır!”
 

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Katılım
26 Temmuz 2011
Mesajlar
19,432
Tepkime puanı
185
edebiyat-tarihi-roman-iki-cami-arasinda-ask-mihrimah-ile-sinan_wm.jpg


İki Cami Arasında Aşk Mihrimah ile Sinan bu romani okumanizi tavsiye ederim..

18 Yaşında kendi arzusu ile devşirilip payitahta getirilen Sinan, Karaboğdan Seferi sırasında gördüğü Mihrimah Sultan'a aşık olur.
Bu aşk, Sinan'a önce Prut Nehrini on üç günde geçilecek köprüyü yaptırır.
Payitahta dönüşte Mihrimah Sultan'ın evlendirilmesine karar verilir. Sinan ve Rüstem Paşa aday olur. Hürrem Sultan, siyasi nedenlerle kızı Mihrimah'ı Rüstem Paşa ile evlendirir.

Elli yaşında ve evli olan Sinan, bu evlilik üzerine kendini sanatına verir. Sarayın baş mimarı olur. Aşkını payitahtta yaptığı hanlar, hamamlar ve camilere yansıtır.
Özellikle de aşkını Edirnekapı ve Üsküdar'da yaptığı iki cami arasına gizler.
Dünyaca ünlü mimar, Mimar Sinan'ın ve büyük aşkı Mihrimah Sultan'ı anlatan sürükleyici bir roman.
 

(((__meftun__)))

Kurallara Uymadı
Üyemiz
Katılım
8 Ağustos 2011
Mesajlar
457
Tepkime puanı
5
Mimar Sinan icten biri de degil, devsirme...
 

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Katılım
26 Temmuz 2011
Mesajlar
19,432
Tepkime puanı
185
Mimar Sinan icten biri de degil, devsirme...
Onu Allah bilir.. sahi devsirme ne demek?ben Bize biraktigi guzel eserlere bakarim..

Ey büyük ustaların ustası senin eserlerin herbiri dünya harikalarının biri sayılır. Bilenler bilir kıymetini
senin ulaştığın üstün meslek bilgi ve becerisine günümüzde halen ulaşılamadığını çok az kişi biliyor.
Camilerde kullanılan kubbelerin uzaysal statik hesapları halen çözümlenemedi.
Malzemeyi çok iyi tanıman ve yerli yerinde kullanman seni çok
daha üstün kıldığı gibi estetik ve fonksiyonlarına göre eserlerini yaratman seni yüce kılıyor.
Ruhun şad olsun .
Koca Sinan , Koca usta...
 

(((__meftun__)))

Kurallara Uymadı
Üyemiz
Katılım
8 Ağustos 2011
Mesajlar
457
Tepkime puanı
5
Hmmm. Gene meramimi anlatamadim... :)
Yani, Mimar Sinan hem de devsirme derken,
Osmanli'nin ne kalitede bir Imparatorluk olduguna vurgu yapmistim.
Yani, Mimar Sinan, deyiminle, "Koca Sinan, Koca Usta" olmussa Osmanli'nin o essiz maarif sistemiyle ismini tarihe yazdirmistir.
Ona da, Imparatorlugu'na da derin saygi duyariz...
 

Firariyim

Süper Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
23 Şubat 2012
Mesajlar
705
Tepkime puanı
2
sahi devsirme ne demek?

Devşirme sisteminde bir Hıristiyan çocuğu küçük yaşlarda ailesinden alınarak Türk ailelerine verilirdi Burada kültürel ve ahlaki eğitim aldıktan sonra Acemi Oğlanlar Ocağı’nda toplanırdı. Acemi Oğlanlar Ocağı’nda temel bilgiler verilirdi. Buradan sonra en zekiler Enderun Mektebine, diğerleri Kapıkulu Ocakları’na dağıtılırdı..

MimarSinan Enderun mektebinde eğitim almış önemli şahşiyetlerden birisidir. Birde Sokullu Mehmet paşa var Enderun mektebinden veziri azamlığa kadar yükselmiştir.

Enderun Mektebi: Sarayda yönetimde yer alabilecek zeki kişilerin eğitim aldığı yerdir.

Mimar Sinan’ın kendi eserlerini bu güne kadar çıraklık kalfalık ve ustalık dönemi diye ayrıldığını biliyordum.
 

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Katılım
26 Temmuz 2011
Mesajlar
19,432
Tepkime puanı
185
demek ki benim evladligim simdi Devşirme ...
ama çocuğu küçük yaşlarda degil dogar dogmaz alip ezan ve kameet okunmus..iki tane de akika kurbani kestirmistim Hamd olsun..
bakalim bizim yaramaz veled! nereye kadar yukselecek ins..sırıtık.:,
demek ki biraz daha buyusun Turkiyede islami bir Yatili okulla vermeliyim..
Burada Dini,kültürel ve ahlaki eğitim aldıktan sonra Allah kerim...
Ondan gelecek butun nesiler islam ile sereflensiin ins.diyede cook dualar ederim..
Allah yar ve yardimcimiz olsun.
 
Üst Alt