Duanın kabul olması için ne yapmak lazım?

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Duanın kabul olduğunun işaretleri, duanın kabul olması için ne yapmak lazım, duanın kabul edileceği vakitler, hangi dua çabuk kabul olur.

İnsan muhtaç bir varlıktır, dua ise ibadetin özüdür. Her kul dili döndüğü, aklı erdiğince Rabbine dua eder ve duanın kabul olması için bir beklenti içine girer. Ancak insanlar Allah c.c den istedikleri her neyse onu elde edemedikleri zaman yaptıkları duadan ümitlerini keserler. Bir çoğumuz duamızın neden kabul olmadığını bilmeyiz. Dualarımızın kabul olmamasının en önemli sebebi duanın kabul olması için gerekli şartları yerine getirmemizdir.

Duanın kabul olması için bazı şartlar vardır;

Öncelikle duamızı büyük bir samimiyetle ve içtenlikle yapmamız gerekir, duamızın kabul edileceğinden hiçbir şüphe duymamalı ve emin olmalıyız.

Ancak duanın kabul olması için gerekli şartlara uymadan duanın kabulü de beklenemez.

Duanın kabul edilebilmesi için birinci şart haram lokmadan sakınmaktır.

Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur; "Duanın kabul olması için helal lokma yiyiniz. Çok kimse vardır ki yedikleri ve giydikleri haramdır, sonra ellerini kaldırıp dua ederler. Böyle Dua nasıl kabul olunur" [şir'a]

duanin-kabul-olmasi.jpg


Duanın kabul olması için ikinci şart;
İtikadın düzgün olmasıdır. Yani İslam'ın Emir ve yasaklarının dışına çıkılmaması gerekir. Hadisi Şerif'te; "BİD'AT ehlinin duası ve ibadetleri kabul olmaz" buyruldu [İbni mace]

Duaların kabulü için diğer bir şart da;
Uyanık kalple, kabul edileceğine inanarak dua etmektir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki; "Allahu Teala'ya Kabul edileceğine tam inanarak dua ediniz, biliniz ki Allahü Teala Gafil bir Kalple yapılan duayı kabul etmez" [Şir'a]

Duanın kabul olması için duadan önce tövbe ve istiğfar etmek çok yerinde olur. Kul olarak hepimiz günahkarız, haramlardan uzak duramıyoruz. Böylesine hata ve kusurlarımız varken dualarımız kabul edilmeye layık olmuyor o nedenle duamıza başlamadan önce tövbe istiğfar etmeyi unutmayalım.

Dua ettikten sonra hemen ardından Dualarım niçin kabul olmuyor? diye sitem etmeyelim Hadis-i şerifte buyuruldu ki; "Allahu Teala duanızı kabul eder, dua ettim hala duam kabul olmadı diye acele etmeyiniz. Allah'tan çok isteyiniz çünkü Kerem sahibinden istiyorsunuz" [Buhari]

Duanın kabul olması için diğer bir şart ise dua ederken İsmi Azam ve Esma-i Hüsna ile duayı süslemektir. Ayrıca Peygamber Efendimize salat ve selam getirmek de duanın kabulüne vesiledir.

Dualarımızı kabul edilmesi için öncelikle sebeplere yapışmalı daha sonra Rabbimizden isteğimizin gerçekleşmesi için niyazda bulunmalıyız.

Duamızı günah işlemeyen temiz bir dil ile yapmalıyız. Peygamber Efendimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem; "Allahu teâlâ'ya günah işlemeyen dil ile dua edin" buyurdu böyle bir dilin nasıl bulunacağı sorulunca "birbirinize dua edin çünkü ne sen onun ne de o senin dilinle günah işlememiştir" buyurdu.

Dua ederken daima bir yalvarış ve yakarış içersinde bulunmalı, yaptığımız duadan ve acziyetimizden gafil olmamalıyız.

Duamıza daima Rabbimize hamd, Peygamber Efendimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem'e de Salatü Selam ile başlayalım ve aynı şekilde yine Salatü selam ve Allah'a hamd ile bitirelim. Duamızı içten, samimiyetle, tevazu ile boynumuzu bükerek yalvarıp yakararak yapalım.

Araf Suresi 55 ayette şöyle buyurulmaktadır; "Rabbinize yalvara yalvara ve için için dua edin çünkü o haddi aşanları sevmez."

Ayrıca duamızı yaparken ısrarla dua edelim. Mümin istediği şeyin kabul edilmesi hususunda aceleci olmamalı. Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur; "Sizden biriniz dua ettim de kabul olmadı diyerek acele etmediği sürece duası kabul olur" [Tirmizi deavat-12]

Duaların kabul olması için zamanda çok önemlidir. Dua her zaman yapılabilir ancak bazı vakitlerde özellikle duanın daha çabuk kabul olunacağı bilinir. Bu vakitlerden en önemlisi Seher vaktidir. Rabbimiz geceleri dua, ibadet ve istiğfarla meşgul olanları Kuranı Kerim'de övmektedir ve şöyle buyurmaktadır; "Onlar geceleri az uyurlardı seher vakitlerinde bağışlanma dilerlerdi" [Zariyat 50 1/17-18]

Yine duamızın kabulü için duamızı İhlas ile yapalım, dil ile dua ettiğimiz gibi kalben de duada bulunalım. Her zaman, darlıkta, bollukta dua edelim ne isteğiniz varsa sadece Rabbimiz azze ve celle'den isteyelim. Duamızı kısık sesle yapalım, yüksek sesle ve bağıra bağıra dua etmeyelim. Duamızı yaparken günahlarımızı itiraf etmek ve bu günahlara tövbe ederek af dilemek, ayrıca Rabbimizin üzerimizde bulunan nimetlerini itiraf etmek de duanın kabulüne vesile olacaktır inşaAllah.

Duanın kabulü için çokça salih amel işleyelim çünkü salih amel işlemek duanın kabul olması için en başta gelen sebeplerden biridir. Duamızı kıbleye dönerek yapmamız, duada elleri kaldırmamız, mümkünse dua etmeden önce abdest almamız, duada haddi aşmamamız duanın kabul sebeplerindendir.

Dualarımızın kabul edilmesi için en özel vakitler söyle sıralanır: Cuma günü öğle ile ikindi arası, Recep'in ilk gecesi, Şaban'ın 15 gecesi, bayram geceleri, arefe günü, Ramazan'ın tamamı, iftar vakti, ezan okunurken, ezan ile kamet arasında, namazda secdedeyken ve namazlardan sonra, Kuranı Kerim hatim edildikten sonra, Kabe'yi Şerif görüldüğü zaman, hastayken, sıkıntılı iken, zordayken, Oruçlu iken, yağmur yağarken, cemaat halinde yapılan dualar daha makbul olmaktadır.

Rabbimize dua ve niyazda bulunduk fakat istediğimiz şey olmadı, isteğimizin olmaması duanın kabul olmadığını göstermez. Onun için duaya devam etmelidir! Duanın kabulünün gecikmesinin başka sebepleri de vardır. O nedenle öncelikle yukarıda açıklamaya çalıştığımız şartlar yerine geldimi ona bakalım. Kendimize gelelim. Namaz, zikir, sabır olmadan, hem günah işleyip hem dua etmek boşunadır. Namaz şart, Allah'ın emir ve yasaklarına uymak şart. Bunlar tamamsa duamızın kabulünü ümitle bekleyelim.

Rabbimiz azze ve celle ihlas ve samimiyetle yapılan bütün dualarımızı dergah-ı izzetinde kabul ve makbul eylesin. Amin...
 
Üst Alt